"Ługowanie" beczek czerwonym winem gronowym

Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...
Awatar użytkownika

Autor tematu
dynio
500
Posty: 527
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 58 razy

Post autor: dynio »

Na przykładzie zeszłorocznych akcji kolegi Pawła poszukuję chętnych do ługowania beczek dębowych czerwonym winem z mojej winnicy.
Będzie to czerwone wytrawne wino gronowe ze szczepów Cabernet Cortis oraz Zweigelt.
Istnieje również możliwość zalania beczki białym winem z odmian Hibernal, Souvignier Gris, Johhaniter
Szacowana ilość wina czerwonego - kilkaset litrów.
Całość wygląda następująco:
1. zainteresowany kupuje beczkę z przesyłką do mnie
2. beczka jest zalewana winem po ustaniu fermentacji burzliwej (początek grudnia)
3. po kilku miesiącach (czas do ustalenia indywidualnego - min.6 mies) beczka jest opróżniana i odsyłana przeze mnie do właściciela wraz z butelką wina którym była zalana ;)

Akcja nie dotyczy beczek nieznanego pochodzenia i tylko beczek dębowych
Zainteresowanych proszę o wpisywanie się lub kontakt na pw

Tomek
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
koncentraty wina
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Wina”