Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.

Autor tematu
mardok
150
Posty: 166
Rejestracja: środa, 24 cze 2015, 22:53
Załączniki
Dunder z wina

Postautor: mardok » piątek, 23 gru 2016, 11:32

Witam, dostałem ostatnio około 30 litrów starych win różnej jakości, po destylacji został mi dunder, który po zbadaniu cukru zawierał 16 BLG.
Czy takie coś warto nastawić?
Organizm całkowicie pozbywa się alkoholu po 21 dniach, czyli nigdy...


alembiki
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Kamal
1900
Posty: 1902
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Dunder z wina

Postautor: Kamal » piątek, 23 gru 2016, 17:52

Dosyp cukru na 23 Blg, drożdże turbo i jak skończy pracę, to na rurki. :-)
K.
Obrazek

Awatar użytkownika

kmarian
700
Posty: 740
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Załączniki
Re: Dunder z wina

Postautor: kmarian » piątek, 23 gru 2016, 21:33

Warto nastawiać. Jeśli wina były smaczne to tym bardziej. Szkoda też słodyczy. Ja po destylacji słodkich win, zawsze robię nastaw na dundrze. Produkt wychodzi niewiele gorszy niż z wina. :twisted:

Awatar użytkownika

Kamal
1900
Posty: 1902
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Dunder z wina

Postautor: Kamal » sobota, 24 gru 2016, 12:18

Jak Ci zależy na aromacie z dundru, to użyj bayanus g995. Albo turbo fruit. :-)
K.
Obrazek


Autor tematu
mardok
150
Posty: 166
Rejestracja: środa, 24 cze 2015, 22:53
Załączniki
Re: Dunder z wina

Postautor: mardok » sobota, 24 gru 2016, 12:40

Dziękuję wszystkim za podpowiedzi, zdrowych i spokojnych świąt życzę [WHITE SMILING FACE]

Wysłane z mojego SM-J120FN przy użyciu Tapatalka
Organizm całkowicie pozbywa się alkoholu po 21 dniach, czyli nigdy...


Kuba89
30
Posty: 31
Rejestracja: sobota, 6 lip 2019, 06:06
Załączniki
Re: Dunder z wina

Postautor: Kuba89 » sobota, 7 wrz 2019, 11:19

Jeżeli bym chciał wykorzystać dunder do kolejnego nastawu - to czy pierwszą destylację trzeba ciągnąć do końca czy można skończyć na 20%?
Ostatnio zmieniony sobota, 7 wrz 2019, 18:46 przez inblue, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Góral bagienny
550
Posty: 554
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Dunder z wina

Postautor: Góral bagienny » sobota, 7 wrz 2019, 19:50

Kuba lepiej do zera drożdże będą miały ułatwione zadanie :D I co ważne nie zapomnij dobrze napowietrzyć nastawu :D
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D


Kuba89
30
Posty: 31
Rejestracja: sobota, 6 lip 2019, 06:06
Załączniki
Re: Dunder z wina

Postautor: Kuba89 » sobota, 7 wrz 2019, 20:58

Dzięki Góral, zawsze można na ciebie liczyć :)


Wróć do „Nastawy cukrowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość