Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.
Awatar użytkownika

Autor tematu
MASaKrA_Domingo
650
Posty: 671
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 20:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Załączniki
Drożdże do zacierów zbożowych - które najlepsze?

Postautor: MASaKrA_Domingo » środa, 14 kwie 2021, 15:47

Witam szanowną brać.
Przejrzałem tematy i nie widzę aktualnego, w którym byłyby polecane drożdże do zacierów. Ja wiem, Safspirity, Fermiole, Professionale. Ciągle się pojawiają te nazwy. Interesuje mnie jednak, czy to taka "Wielka Trójca", czy też po prostu polecacie tego, co używacie. W przypadku drożdży turbo sprawa jest prosta - cukrówka jest tak powtarzalna, że już po kilku można mieć swoje typy ( ja osobiście preferuję Alcoteca z uwagi na czystość produktu i możliwość przerobu większych ilości cukru przy użyciu jednej małej paczki ). Zboże jest już nieco mniej przewidywalne i stąd pytanie do Was - jakich drożdży i przede wszystkim dlaczego ich używacie?

Czy gdzieś jest ankieta, jak tutaj?
Treść ukryta:


Nie mam zamiaru rozwodzić się nad wyższością jednych nad drugimi. Chcę poznać po prostu Wasze zdanie. Jeśli takiej ankiety nie ma na forum, to nie ma problemu. Proszę o podawanie swoich typów - ogarnę to.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!


Rabat 5%
Alembik Miedz. Rotating Column 5 litrów (1463)
Cena: 1,099.00 zł   Darmowa dostawa!
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Lord Pagon
150
Posty: 195
Rejestracja: sobota, 1 lip 2017, 16:08
Załączniki
Re: Drożdże do zacierów zbożowych - które najlepsze?

Postautor: Lord Pagon » środa, 14 kwie 2021, 18:25

Maleńkie doświadczenie ale mile mnie zaskoczyły na tle fermioli.

PROFESSIONAL WHISKY YEAST

Awatar użytkownika

Doody
2000
Posty: 2371
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Drożdże do zacierów zbożowych - które najlepsze?

Postautor: Doody » środa, 14 kwie 2021, 18:35

Ja zdecydowanie polecam Safspirity, zarówno malt (do zacierów slodowych), Grain (do zbóż niesłodowanych) jak i american whiskey do zacierów z przewagą kukurydzy. Niezłe są też Alcotec whisky yeast z alfaamylazą. Z Fermiolami mam złe doświadczenia.
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika

Autor tematu
MASaKrA_Domingo
650
Posty: 671
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 20:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Załączniki
Re: Drożdże do zacierów zbożowych - które najlepsze?

Postautor: MASaKrA_Domingo » środa, 14 kwie 2021, 19:22

Proszę Was w takim razie o opis bardziej szczegółowy dlaczego te na tak, a dlaczego tamte na nie. Potem wrzucę jeszcze ankietę z konkretnymi nazwami, jak się ich już uzbiera nieco więcej.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!


michal278
1550
Posty: 1582
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Kontakt:
Załączniki
Re: Drożdże do zacierów zbożowych - które najlepsze?

Postautor: michal278 » czwartek, 15 kwie 2021, 08:00

Ja polecam drożdże do piw górnej fermentacji. Dają posmaki bananowe i goździkowe. Estelle dają aromaty bardziej w kierunku kwiatowym. Oczywiście jak używamy beczki to nie przeszkadza.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com


Zbyszek T
150
Posty: 191
Rejestracja: sobota, 2 lut 2013, 08:38
Załączniki
Re: Drożdże do zacierów zbożowych - które najlepsze?

Postautor: Zbyszek T » czwartek, 15 kwie 2021, 08:35

Ja polecam Bayanusy, najlepiej G995. Dają czysty aromat surowca, mało dodają od siebie. Do tego zakwaszenie zacieru i szybka fermentacja.

Fermiole zawsze u mnie miały problem z fermentacją i odfermentowaniem cukru.

A kilka razy jak użyłem "Whisky Yeast" to zacier śmierdział kiszonką i można to było wyczuć w destylacie. A tego nie lubię.


michal278
1550
Posty: 1582
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Kontakt:
Załączniki
Re: Drożdże do zacierów zbożowych - które najlepsze?

Postautor: michal278 » czwartek, 15 kwie 2021, 11:03

Zapach kiszonki to przy kukurydzy, gdy jest nie odpowiedni surowiec.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

Awatar użytkownika

Góral bagienny
1400
Posty: 1438
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Drożdże do zacierów zbożowych - które najlepsze?

Postautor: Góral bagienny » czwartek, 15 kwie 2021, 16:27

michal278 pisze:Zapach kiszonki to przy kukurydzy, gdy jest nie odpowiedni surowiec.

:scratch: Mógłbyś rozwinąć co masz na myśli pisząc :nie odpowiedni surowiec.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D


michal278
1550
Posty: 1582
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Kontakt:
Załączniki
Re: Drożdże do zacierów zbożowych - które najlepsze?

Postautor: michal278 » czwartek, 15 kwie 2021, 20:05

Kilka lat temu sam zbierałem kukurydze i potem ją obrabiałem. Tego samego roku zakupiłem kukurydze kruszoną. Stosując te same drożdże, wodę i sprzęt, ta pierwsza dała nader przyjemny destylat, ta kupowana dała kieszonkę. Dodam., że zbierałem kukurydze z różnych pól.


Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

Awatar użytkownika

Góral bagienny
1400
Posty: 1438
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Drożdże do zacierów zbożowych - które najlepsze?

Postautor: Góral bagienny » czwartek, 15 kwie 2021, 20:25

Zacieram mąkę sklepowa i tez daje kiszonką :scratch:
Chyba będę musiał posiać kukurydzę :(
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D


Zbyszek T
150
Posty: 191
Rejestracja: sobota, 2 lut 2013, 08:38
Załączniki
Re: Drożdże do zacierów zbożowych - które najlepsze?

Postautor: Zbyszek T » piątek, 16 kwie 2021, 07:40

Kiszonka jest chyba z pH i drożdży.

Ale przy drożdżach Whisky i pH koło 3,5 i tak jest kiszonka...

A przy życie to już kiszonka do kwadratu a czasem i szambo...

A przy zakwaszeniu i Bayanusach i szybkiej fermentacji daje się uniknąć kiszonki... Zacier ma pachnąć jak piwo po fermentacji - słodem, zbożem....


spiker1974
30
Posty: 37
Rejestracja: poniedziałek, 1 cze 2020, 08:15
Załączniki
Re: Drożdże do zacierów zbożowych - które najlepsze?

Postautor: spiker1974 » piątek, 16 kwie 2021, 15:09

Dwie sprawy o kukurydzy, przeważnie zawiera sporo wilgoci. Wilgotną łatwiej zmielić, bardzo wysuszona staje się skrajnie twarda. Jeśli zmielisz wilgotną dość szybko łapie to lekki kwas, dlatego najlepiej używać świeżo zmielonej.
Od właściciela kociołka z płaszczem dowiedziałem się, że najlepsza do zacierów jest kukurydza cukrowa, zapach jest dużo intensywniejszy i wyższa wydajność bo zawiera oprócz skrobi sporo cukrów prostych. Niestety trudno u nas dostępna i droga, potrzebuje długiego okresu wegetacji dlatego najczęściej pochodząca z exportu z Węgier, czy Ukrainy. Używa jej przemysł spożywczy i jako warzywo - to te kolby do gotowania i grillowania. Widziałem nie raz że są u nas też dostępne nasiona tej kukurydzy, na allegro i hurtowniach rolniczych, jeśli ktoś ma możliwość posadzić to chętnie bum się uśmiechną po taką śrutę. Szukałem w swojej okolicy, jednak rolnicy znający się na tym mówili, że ziarno to raczej na południu polski, u nas najwyżej na kolby do jedzenia w stadium mlecznym lub kiszonki.
Ostatnio zmieniony piątek, 16 kwie 2021, 15:45 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

jakis1234
450
Posty: 481
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Załączniki
Re: Drożdże do zacierów zbożowych - które najlepsze?

Postautor: jakis1234 » piątek, 16 kwie 2021, 21:27

Koledzy, przypominam, że temat był "Drożdże do zacierów zbożowych - które najlepsze?".
Przestańmy w każdym temacie robić dygresje w zupełnie innym kierunku.
Załóżcie nowy temat o kukurydzy, a tutaj proponuję wrócić do tematu drożdży do zboża.
Nie mam doświadczenia w zacieraniu zboża, więc się nie wypowiem, ale temat mnie jak najbardziej interesuje.
Ostatnio zmieniony piątek, 16 kwie 2021, 21:28 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.

Awatar użytkownika

Góral bagienny
1400
Posty: 1438
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Drożdże do zacierów zbożowych - które najlepsze?

Postautor: Góral bagienny » piątek, 16 kwie 2021, 21:43

Czyżbyśmy mieli nowego Moda :scratch:
Coś mnie ominęło :D
Polecam Old American Bourbon firmy Gozdawa długo pracują ale aromat :odlot:
Są różne rodzaje tych drożdży w zależności co planujemy zrobić.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Awatar użytkownika

jakis1234
450
Posty: 481
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Załączniki
Re: Drożdże do zacierów zbożowych - które najlepsze?

Postautor: jakis1234 » piątek, 16 kwie 2021, 22:18

Góral, ocierałem się o drożdże Gozdawy i jakoś nigdy nie mogłem się do nich przekonać. A widzę, że Ty masz dobre zdanie.
Do jakich zacierów ich używałeś?
Pozdrawiam z opolskiego.

Awatar użytkownika

Góral bagienny
1400
Posty: 1438
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Drożdże do zacierów zbożowych - które najlepsze?

Postautor: Góral bagienny » piątek, 16 kwie 2021, 22:26

Kupiłem je raz na próbę i miały problemy z startem :(
Wpadłem na pomysł by je podgrzać przy kominku no i się zaczęło :D
Robiłem na nich kuku i jęczmień i jestem zadowolony z efektu :odlot:
Tak jak pisałem trzeba się liczyć z około 7-10 dni z fermentacją wiadomo zależy od temperatury.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D


michal278
1550
Posty: 1582
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Kontakt:
Załączniki
Re: Drożdże do zacierów zbożowych - które najlepsze?

Postautor: michal278 » sobota, 17 kwie 2021, 07:26

Swego czasu na forum piwnym właściciel gozdawy strasznie się wymądrzał na temat drożdży. A wiedzę miał cieniutką. Tutaj też coś tam skrobał kilka lat temu. Ale może się podszkolił.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com


Carl
100
Posty: 121
Rejestracja: poniedziałek, 11 lut 2019, 14:03
Załączniki
Re: Drożdże do zacierów zbożowych - które najlepsze?

Postautor: Carl » sobota, 17 kwie 2021, 11:02

jakis1234 pisze:Koledzy, przypominam, że temat był "Drożdże do zacierów zbożowych - które najlepsze?".
Przestańmy w każdym temacie robić dygresje w zupełnie innym kierunku.
Załóżcie nowy temat o kukurydzy

Góral bagienny pisze:Czyżbyśmy mieli nowego Moda :scratch:

No nie, ale gdyby się jakis "stary" pojawił, to proponowałbym przenieść post kolegi spiker1974 do istniejącego już tematu Jaka kukurydza?

Awatar użytkownika

Autor tematu
MASaKrA_Domingo
650
Posty: 671
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 20:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Załączniki
Re: Drożdże do zacierów zbożowych - które najlepsze?

Postautor: MASaKrA_Domingo » niedziela, 18 kwie 2021, 14:22

Można za niedługo ogarnąć ankietę. Czy coś pominąłem? Coś w ogóle dopisać?

PROFESSIONAL WHISKY YEAST
Safspirity, zarówno malt jak i grain, american whiskey
Alcotec whisky yeast z alfaamylazą
Fermiole
Drożdże do piw górnej fermentacji
Estelle
Bayanusy G995
Old American Bourbon firmy Gozdawa
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!

Awatar użytkownika

SinyNos
50
Posty: 77
Rejestracja: niedziela, 3 lis 2019, 20:26
Krótko o sobie: typowy słowianin co za kołnierz nie wylewa ;)
bimbrownik z wyboru
Ulubiony Alkohol: ten który ma "ukrytą moc" i atakuje z zaskoczenia
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Załączniki
Re: Drożdże do zacierów zbożowych - które najlepsze?

Postautor: SinyNos » niedziela, 18 kwie 2021, 21:41

A może Whiskyjäst - od gert Strandt - choć są w opakowaniach po 1kg i cena nie jest mała, lub Prestige Whisky Yeast with AG , też u nas raczej nie widywałem, a są takowe
Ostatnio zmieniony niedziela, 18 kwie 2021, 21:42 przez SinyNos, łącznie zmieniany 1 raz.
Ach! ach! Majorze, dzisiaj żyjem, jutro gnijem,
To tylko nasze, co dziś zjemy i wypijem!

Jacek Soplica vel Ksiądz Robak :klaszcze:


Wróć do „Drożdże i fermentacja”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość