Drożdże Black Label Turbo
-
- Posty: 20
- Rejestracja: niedziela, 3 lis 2013, 17:21
- Krótko o sobie: :)
- Ulubiony Alkohol: Piwo i czysta :)
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 4 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo
Koledzy,
do nastawu 160 L wody i 48 kg cukru ile proponujecie dać gram drożdży BL? Mam jedynie porównanie do drożdży Pure 48 Alcoteca, których bym dał 5 paczek - tj. 675 gr (z doświadczenia wiem, że przerobią) - dawałem zawsze 1 paczkę na 42 L wody i 12 kg cukru = 22.22 blg i zawsze przerabiało.
Jak z drożdżami BL? jaką ilość proponujecie?
do nastawu 160 L wody i 48 kg cukru ile proponujecie dać gram drożdży BL? Mam jedynie porównanie do drożdży Pure 48 Alcoteca, których bym dał 5 paczek - tj. 675 gr (z doświadczenia wiem, że przerobią) - dawałem zawsze 1 paczkę na 42 L wody i 12 kg cukru = 22.22 blg i zawsze przerabiało.
Jak z drożdżami BL? jaką ilość proponujecie?
-
- Posty: 2592
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 236 razy
- Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo
@drgranatt i bardzo dobrze, że się czepia .
Uczmy się mówić i pisać poprawnie.
Uczmy się mówić i pisać poprawnie.
Ostatnio zmieniony piątek, 29 sty 2021, 20:11 przez jakis1234, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 1869
- Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 106 razy
- Kontakt:
Re: Drożdże Black Label Turbo
Nie pomylilem. Robiłem tak kilkadziesiąt razy i zawsze jest ok. Ja nie liczę blg. Nastawiam na %. 1kg cukru to 0.58l spirytusu. Reszta to kalkulator. Do tego 1-2 kg drożdży.
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
-
- Posty: 2383
- Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
- Krótko o sobie: Marzyciel
- Ulubiony Alkohol: Własny.
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
- Podziękował: 268 razy
- Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo
Na paczce jest napisane aby dozować 3,6 grama na litr nastawu. Ja zawsze dawałem więcej w okolicach 4-5 gramów na litr, ale mój kolega dawkował 3 gramy i fermentacja była wzorowa, łącznie z pełnym odfermentowaniem na - 4 BLG.
Nastaw nigdy nie przekraczał 25 BLG. Z mojego doświadczenia mocniejsze stężenie cukru w nastawie nie zostanie przerobione do końca. Spławik staje maksymalnie na - 2.
Nastaw nigdy nie przekraczał 25 BLG. Z mojego doświadczenia mocniejsze stężenie cukru w nastawie nie zostanie przerobione do końca. Spławik staje maksymalnie na - 2.
Ostatnio zmieniony sobota, 30 sty 2021, 14:55 przez .Gacek, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Gacek.
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Drożdże Black Label Turbo
@michal278 to może w końcu czas zacząć liczyć BLG? Bo idąc Twoim tokiem rozumowania: 1kg cukru da się rozpuścić w 0,4l wody (uzyskując 1l roztworu). Więc do beczki 220l ładujemy 200kg cukru, do tego 80l wody i z jednej beczki masz 116l "spirytusu". Celowo napisałem to w cudzysłowie ponieważ to kolejna kwestia: z 1kg cukru uzyskasz maksymalnie 0,6l produktów alkoholowych (i innych poza wodą), w tym przedgony i pogony.
70kg cukru to według Ciebie 40,6l spirytusu.
Z moich obliczeń wynika że:
1) Przy ta wysokim BLG startowym przedgonów jest 5l, pogonów - około 2l - razem 7l (mówię oczywiście o dwukrotnej rektyfikacji)
2) maksymalna ilość alkoholu (i innych produktów) to 42l. Odejmując 7l (to naprawdę delikatnie liczone), daje max 35l spirytusu.
Jest jednak pewne "ale"... Dodajesz 1-2kg drożdży - czyli bardzo dużo.... Drożdże mając na początku warunki namnażają się, po czym rozpoczynają gwałtownie żreć cukier powodując wzrost temperatury nastawu. Czyli pracują w dość wysokiej temperaturze (niedobrze!) produkując znacznie więcej zanieczyszczeń. Czyli tak na dobrą sprawę - przyjęte przeze mnie delikatne założenia przedgonów są do kitu...
A teraz żeby zostało dla potomności prawidłowe przygotowanie nastawu:
- na każdy kilogram cukru - około 3,2-3,5l wody
- temperatura startowa - około 20°C
- ilość drożdży dobrać doświadczalnie, ale należy pamiętać że na początku drożdże i tak się namnażają jeśli mają tlen rozpuszczony w nastawie. U mnie bardzo dobre wyniki daje 350-400g drożdży na 200l nastaw
Odpowiedź do @michal278 celowo mniej kontrastowym kolorem, żeby kiedyś jakiś nowicjusz nie przyjął tego że jest OK.
70kg cukru to według Ciebie 40,6l spirytusu.
Z moich obliczeń wynika że:
1) Przy ta wysokim BLG startowym przedgonów jest 5l, pogonów - około 2l - razem 7l (mówię oczywiście o dwukrotnej rektyfikacji)
2) maksymalna ilość alkoholu (i innych produktów) to 42l. Odejmując 7l (to naprawdę delikatnie liczone), daje max 35l spirytusu.
Jest jednak pewne "ale"... Dodajesz 1-2kg drożdży - czyli bardzo dużo.... Drożdże mając na początku warunki namnażają się, po czym rozpoczynają gwałtownie żreć cukier powodując wzrost temperatury nastawu. Czyli pracują w dość wysokiej temperaturze (niedobrze!) produkując znacznie więcej zanieczyszczeń. Czyli tak na dobrą sprawę - przyjęte przeze mnie delikatne założenia przedgonów są do kitu...
A teraz żeby zostało dla potomności prawidłowe przygotowanie nastawu:
- na każdy kilogram cukru - około 3,2-3,5l wody
- temperatura startowa - około 20°C
- ilość drożdży dobrać doświadczalnie, ale należy pamiętać że na początku drożdże i tak się namnażają jeśli mają tlen rozpuszczony w nastawie. U mnie bardzo dobre wyniki daje 350-400g drożdży na 200l nastaw
Odpowiedź do @michal278 celowo mniej kontrastowym kolorem, żeby kiedyś jakiś nowicjusz nie przyjął tego że jest OK.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
- Posty: 20
- Rejestracja: niedziela, 3 lis 2013, 17:21
- Krótko o sobie: :)
- Ulubiony Alkohol: Piwo i czysta :)
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 4 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo
@arTii,
Używasz drożdży BL?
Używasz drożdży BL?
Ostatnio zmieniony sobota, 30 sty 2021, 19:25 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 2383
- Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
- Krótko o sobie: Marzyciel
- Ulubiony Alkohol: Własny.
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
- Podziękował: 268 razy
- Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo
U mnie drożdże startują w 25-26 stopniach. Po dobie od nastawienia beczka jedzie w pomieszczenie 18-22*C. Mogę zagwarantować, że tak przygotowany nastaw w pełni odfermentuje nie tworząc przy tym syfu. Ostanie nastawy, które stawiałem miały 22Blg, ale kiedyś robiłem 25Blg i również nie było dużo przedgonu.
Pozdrawiam Gacek.
-
- Posty: 1869
- Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 106 razy
- Kontakt:
Re: Drożdże Black Label Turbo
ArTii odpowiem Ci. Ja tymi drożdżami zrobiłem kilkaset nastawów. Kilka ton cukru. Pamiętaj że w tych drożdżach jest może 30-50% drożdży, reszta dodatki. Zużyłem kilkadziesiąt paczek tych drożdży!!! Przy Twoim nastawie ile trwa fermentacja? Ja nastawiam NA 18- 19% i fermentacja przy 1-2 paczkach trwa góra 5dni. Cukier rozpuszczam stopniowo i nastaw jest napowietrzony. Przy innych drożdżach tego producenta potrafi trwać fermentacja 2dni!!!
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
-
- Posty: 1869
- Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 106 razy
- Kontakt:
Re: Drożdże Black Label Turbo
Gacek nie zauważyłem różnicy. Mam inne zajęcia w życiu niż bawić się i czekać tygodniami. Jakbym tak chciał to bym używam babuni. Robiłem na nich kilka lat więc się przerobiło. Jak się robi nalewki zawsze schodzi spirytusu. Policz sobie z 70kg cukru masz 40.6 litrów spirytusu, podziel na 220l i wychodzi 18.5% nastawu. Więc wcale nie dużo.
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
-
- Posty: 2383
- Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
- Krótko o sobie: Marzyciel
- Ulubiony Alkohol: Własny.
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
- Podziękował: 268 razy
- Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo
Michał nikomu nie narzucam jak i ile ma robić.
Niestety nigdy nie przerobiłem nawet tony cukru... chociaż i może zbliżyłem się do takiego wyniku.
Jednak uważam, że ilość przerobionego towaru nie jest żadnym wyznacznikiem...
Jeżeli planuję robić nastaw lub wiem, że przychodzi sezon na maliny i wiśnie to zabezpieczam się o wiele wcześniej. Spirytus lubię mieć łagodny, a po rozcieńczeniu na wódkę buraczaną powinien być kryształowy.
Niestety nigdy nie przerobiłem nawet tony cukru... chociaż i może zbliżyłem się do takiego wyniku.
Jednak uważam, że ilość przerobionego towaru nie jest żadnym wyznacznikiem...
Jeżeli planuję robić nastaw lub wiem, że przychodzi sezon na maliny i wiśnie to zabezpieczam się o wiele wcześniej. Spirytus lubię mieć łagodny, a po rozcieńczeniu na wódkę buraczaną powinien być kryształowy.
Pozdrawiam Gacek.
-
- Posty: 2592
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 236 razy
- Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo
To nie zmienia faktu, że przerobić kilka tysięcy kilogramów cukru, to już jest wyczyn.
Fakt, że przy nalewkach, to spirytus idzie jak woda.
@michal278, a robiłeś nastaw na małym Blg i dłuższą fermentacją?
Chodzi mi o porównanie. Zauważasz jakąś różnicę przy Twoich ilościach i przy takim nastawie "spokojnym"?
Fakt, że przy nalewkach, to spirytus idzie jak woda.
@michal278, a robiłeś nastaw na małym Blg i dłuższą fermentacją?
Chodzi mi o porównanie. Zauważasz jakąś różnicę przy Twoich ilościach i przy takim nastawie "spokojnym"?
Ostatnio zmieniony sobota, 30 sty 2021, 22:14 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 1869
- Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 106 razy
- Kontakt:
Re: Drożdże Black Label Turbo
Myślę że tutaj wielu dla których te kilka ton to pikuś. Czasu nie zawsze się ma. Beczka idzie na dwa razy. Robię raz w roku jak jest ciepło i mam spokój. Jakość jest ok. Nastaw zawsze sklarowany. Mam też filtr węglowy. Jeśli chcę zaś na wódeczkę to używam glukozy i rekryfikuje na kilka razy.
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony sobota, 30 sty 2021, 22:13 przez michal278, łącznie zmieniany 1 raz.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
-
- Posty: 1167
- Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Sieradz
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowanie: 101 razy
- Kontakt:
Re: Drożdże Black Label Turbo
Proponuję wystartować z 20 Blg w 14°C wody (otoczenia 18-20) i ocenić czy będzie różnica po rozcieńczeniu do 40 w porównaniu do takich ekspresowych nastawów.. Warto spróbować choć raz, dla własnego doświadczenia.
Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
-
- Posty: 1869
- Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 106 razy
- Kontakt:
Re: Drożdże Black Label Turbo
Na raz to do nalewek. Mam bufor plus dosyć nisko olm, tzn spory bufor między olm a lm. Sporo odbieram przedgonu i pogonu. Ale to nie temat na tutaj. Swego czasu był test blg a jakość oraz dyskusja przy drożdżach Puriferm Moskwa style.
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
-
- Posty: 2592
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 236 razy
- Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo
Do nalewek powinien być jak najbardziej neutralny alkohol, żeby nie dodawał swoich smaków.
Robię nastawy na drożdżach Moskva Style, niskie Blg (w granicach 20-22), niska temperatura, nie przekracza 24 stopni w nastawie, wszystko powoli a i tak spirytusu po jednym przebiegu bym do nalewek nie użył.
Pełny proces 2,5, nie mam bufora, daje dopiero, moim zdaniem i smakiem, wystarczająco neutralny spirytus.
Jeżeli Ty robisz nastawy tak ekstremalne i do tego twierdzisz, że wystarcza jeden przebieg, to po prostu mamy różne wymagania.
No, ale skoro Tobie smakuje to
Robię nastawy na drożdżach Moskva Style, niskie Blg (w granicach 20-22), niska temperatura, nie przekracza 24 stopni w nastawie, wszystko powoli a i tak spirytusu po jednym przebiegu bym do nalewek nie użył.
Pełny proces 2,5, nie mam bufora, daje dopiero, moim zdaniem i smakiem, wystarczająco neutralny spirytus.
Jeżeli Ty robisz nastawy tak ekstremalne i do tego twierdzisz, że wystarcza jeden przebieg, to po prostu mamy różne wymagania.
No, ale skoro Tobie smakuje to
Ostatnio zmieniony sobota, 30 sty 2021, 23:15 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 1869
- Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 106 razy
- Kontakt:
Re: Drożdże Black Label Turbo
Jest jeszcze jedna sprawa. Kwestia sprzętu i procesu. Długa stabilizacja, dużo przedgonu - 1litr, co idzie na oddzielny odpęd, pogon od 96 stopni, oczywiście zaleznie od temperatury dnia, też na oddzielny proces. Do tego węgiel aktywny. Nastaw u mnie nie przekracza 28 stopni!!! Z 95 litrów uzyskuje 10l czystego. Reszta idzie na oddzielny proces.
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
-
- Posty: 1869
- Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 106 razy
- Kontakt:
Re: Drożdże Black Label Turbo
Przepuszczam. Nastaw trzymam w bardzo chłodnym miejscu w lato nawet. Obecnie nie uzywam od prawie roku BL. W ubiegłe lato raz tylko dostałem od kolegi kilka paczek w prezencie. Ale akurat bardzo wolno fermentowały. Jak zaczynam fermentacje to w jest wlane 200l do beczki, jak zaczyna spowalniać, dolewam wody do pełna.
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 20
- Rejestracja: niedziela, 3 lis 2013, 17:21
- Krótko o sobie: :)
- Ulubiony Alkohol: Piwo i czysta :)
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 4 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo
Dzięki, nie doczytałem.
Mod.
Nie cytuj posta poprzedzającego.
Mod.
Nie cytuj posta poprzedzającego.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 1 lut 2021, 20:41 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 1047
- Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
- Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo
Zauważyłem już dawno, że to nie ma sensu.
Moja 220l beczka stoi w pomieszczeniu o temperaturze 13.3st C. Zrobiłem dwie takie same, różniące się jednym szczegółem. Do jednej wkroilem ok 1.5kg jabłek, a do drugiej pol kilo. Oprócz tego obydwie DAF, kwasek cytrynowy.
Obie beczki dostały po dwie paczki alcotec pure 48. Po 48h musiałem odkryć izolacje, bo tak dawały. Już doszło do 31st C, a staram się nie przekraczać 26st C w nastawie. Wychodzę z założenia że lepiej wolniej i naprawdę widać różnicę w jakości spirytusu po pierwszym procesie.
Mniej drożdży to nieco wolniejsza praca i niższa temperatura. Poza tym coś musi być dodatkowego w owocach (jabłkach) że naprawdę czuć różnicę w jakości. Co ważne, ta beczka że swojskimi jabłkami pracuje wyraźnie lepiej. Być może na tych kupnych nie usunąłem konserwantów i wosków.
O dzikusy z jabłek się nie martwię. Nie dadzą rady w cukrowce.
Polecam następnym razem zrobić jak ja. Na 100l jedna mała paczka, do tego czubata łyżka DAF i dwie kwasku. Wkroić drobno jabłka i taki nastaw ruszyć od ok 30st C, nie wyżej. Trzymać 20+ stC, nie więcej, niż 30.
Ło matko, ile Wy drożdży walicie...arTii pisze:@michal278 to może w końcu czas zacząć liczyć BLG? Bo idąc Twoim tokiem rozumowania: 1kg cukru da się rozpuścić w 0,4l wody (uzyskując 1l roztworu). Więc do beczki 220l ładujemy 200kg cukru, do tego 80l wody i z jednej beczki masz 116l "spirytusu". Celowo napisałem to w cudzysłowie ponieważ to kolejna kwestia: z 1kg cukru uzyskasz maksymalnie 0,6l produktów alkoholowych (i innych poza wodą), w tym przedgony i pogony.
70kg cukru to według Ciebie 40,6l spirytusu.
Z moich obliczeń wynika że:
1) Przy ta wysokim BLG startowym przedgonów jest 5l, pogonów - około 2l - razem 7l (mówię oczywiście o dwukrotnej rektyfikacji)
2) maksymalna ilość alkoholu (i innych produktów) to 42l. Odejmując 7l (to naprawdę delikatnie liczone), daje max 35l spirytusu.
Jest jednak pewne "ale"... Dodajesz 1-2kg drożdży - czyli bardzo dużo.... Drożdże mając na początku warunki namnażają się, po czym rozpoczynają gwałtownie żreć cukier powodując wzrost temperatury nastawu. Czyli pracują w dość wysokiej temperaturze (niedobrze!) produkując znacznie więcej zanieczyszczeń. Czyli tak na dobrą sprawę - przyjęte przeze mnie delikatne założenia przedgonów są do kitu...
A teraz żeby zostało dla potomności prawidłowe przygotowanie nastawu:
- na każdy kilogram cukru - około 3,2-3,5l wody
- temperatura startowa - około 20°C
- ilość drożdży dobrać doświadczalnie, ale należy pamiętać że na początku drożdże i tak się namnażają jeśli mają tlen rozpuszczony w nastawie. U mnie bardzo dobre wyniki daje 350-400g drożdży na 200l nastaw
Odpowiedź do @michal278 celowo mniej kontrastowym kolorem, żeby kiedyś jakiś nowicjusz nie przyjął tego że jest OK.
Zauważyłem już dawno, że to nie ma sensu.
Moja 220l beczka stoi w pomieszczeniu o temperaturze 13.3st C. Zrobiłem dwie takie same, różniące się jednym szczegółem. Do jednej wkroilem ok 1.5kg jabłek, a do drugiej pol kilo. Oprócz tego obydwie DAF, kwasek cytrynowy.
Obie beczki dostały po dwie paczki alcotec pure 48. Po 48h musiałem odkryć izolacje, bo tak dawały. Już doszło do 31st C, a staram się nie przekraczać 26st C w nastawie. Wychodzę z założenia że lepiej wolniej i naprawdę widać różnicę w jakości spirytusu po pierwszym procesie.
Mniej drożdży to nieco wolniejsza praca i niższa temperatura. Poza tym coś musi być dodatkowego w owocach (jabłkach) że naprawdę czuć różnicę w jakości. Co ważne, ta beczka że swojskimi jabłkami pracuje wyraźnie lepiej. Być może na tych kupnych nie usunąłem konserwantów i wosków.
O dzikusy z jabłek się nie martwię. Nie dadzą rady w cukrowce.
Polecam następnym razem zrobić jak ja. Na 100l jedna mała paczka, do tego czubata łyżka DAF i dwie kwasku. Wkroić drobno jabłka i taki nastaw ruszyć od ok 30st C, nie wyżej. Trzymać 20+ stC, nie więcej, niż 30.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!
-
- Posty: 1869
- Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 106 razy
- Kontakt:
Re: Drożdże Black Label Turbo
Ja nie mam czasu na zabawy z pożywkami i innymi duperelami. Po drugie owszem producent tyle podaje, a wtedy fermentacja trwa ponad tydzień. Podaje też dla fermentacji 14-16%, ja robię 18-19%. Nic nie przykrywam. Z 1kg cukru jest dokładnie 0.58l spirytusu!! Tak mowi chemia. Startuje z wysokiego blg ale temperatury nie przekracza 25 stopni. Do kol. Domingo: Nie wiem skąd akurat tyle policzyłeś przed i pogonów? Zbieram przedgony i pogony z kilku rektyfikacji i oddzielnie gotuje. Wszystko sumuje i liczę. Ale widzę Ty wiesz lepiej odemnie. Możesz dodać nawet 1g drozdzy i przy odpowiedniej dawce pożywek sfermentuje Ci cały hektolitr nastawu. Tylko ile będzie to trwało. Ja nie mam ani czasu ani miejsca na takie zabawy.
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony wtorek, 2 lut 2021, 13:33 przez michal278, łącznie zmieniany 2 razy.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
-
- Posty: 1047
- Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
- Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo
Zacytuję rozrywka:
Pędzę, bo nigdzie mi się nie śpieszy.
Jak nie masz czasu na duperele, to kup kolejną beczkę i zwolnij tempo. Przecież cukrówka tak szybko fermentuje, że tu nie ma co się zastanawiać.
Poza tym, dodanie drożdżom pożywki to naprawdę prosta sprawa i jest konieczna - z czego mają pobierać azot, fosfor, magnez itp? Z cukru? On tylko daje "kalorie" drożdżom, ale nie zbudują na nim swoich komórek.
Poza tym z cukru na pewno masz 0,58l spirytusu, ale jakiej czystości? Taka ilość cukru powoduje już stres cukrowy dla drożdży.
Nawet zwykłą cukrówkę traktuj, jakbyś wino robił - opłaci się.
Każdy robi jak woli, ale obecnie wolę dołożyć kolejną beczkę, niż śpieszyć się na siłę.
Mało tego. Po przerobieniu beczki 220l plan jest taki, aby zwiększyć 1,5x DAF i jabłka i dać tylko jedną paczkę drożdży turbo. Nie chodzi nawet o koszta - tutaj chodzi o jakość i eksperyment.
Pędzę, bo nigdzie mi się nie śpieszy.
Jak nie masz czasu na duperele, to kup kolejną beczkę i zwolnij tempo. Przecież cukrówka tak szybko fermentuje, że tu nie ma co się zastanawiać.
Poza tym, dodanie drożdżom pożywki to naprawdę prosta sprawa i jest konieczna - z czego mają pobierać azot, fosfor, magnez itp? Z cukru? On tylko daje "kalorie" drożdżom, ale nie zbudują na nim swoich komórek.
Poza tym z cukru na pewno masz 0,58l spirytusu, ale jakiej czystości? Taka ilość cukru powoduje już stres cukrowy dla drożdży.
Nawet zwykłą cukrówkę traktuj, jakbyś wino robił - opłaci się.
Każdy robi jak woli, ale obecnie wolę dołożyć kolejną beczkę, niż śpieszyć się na siłę.
Mało tego. Po przerobieniu beczki 220l plan jest taki, aby zwiększyć 1,5x DAF i jabłka i dać tylko jedną paczkę drożdży turbo. Nie chodzi nawet o koszta - tutaj chodzi o jakość i eksperyment.
Ostatnio zmieniony wtorek, 2 lut 2021, 13:52 przez MASaKrA_Domingo, łącznie zmieniany 1 raz.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!
-
- Posty: 1922
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo
Do drożdży TURBO nie dodajemy żadnych pożywek. Wystarczająco jest ich razem z drożdżami. Gdyby komuś chciało rozdzielić się same drożdże od reszty to okazałoby się, że tych pierwszych jest nie więcej niż 20 %.MASaKrA_Domingo pisze:...Poza tym, dodanie drożdżom pożywki to naprawdę prosta sprawa i jest konieczna - z czego mają pobierać azot, fosfor, magnez itp? Z cukru? On tylko daje "kalorie" drożdżom, ale nie zbudują na nim swoich komórek...
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
- Posty: 138
- Rejestracja: niedziela, 3 lis 2019, 20:26
- Krótko o sobie: typowy słowianin co za kołnierz nie wylewa ;)
bimbrownik z wyboru - Ulubiony Alkohol: ten który ma "ukrytą moc" i atakuje z zaskoczenia
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Podziękował: 49 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo
Tak do tematu. Zapraszam na zakupy, jeszcze ostatnie 6 paczek każda 1kg zostało. - 75 PLN + wysyłka.
Ważne do 07/2022
Ważne do 07/2022
Ostatnio zmieniony wtorek, 2 lut 2021, 20:11 przez SinyNos, łącznie zmieniany 1 raz.
Ach! ach! Majorze, dzisiaj żyjem, jutro gnijem,
To tylko nasze, co dziś zjemy i wypijem!
Jacek Soplica vel Ksiądz Robak
To tylko nasze, co dziś zjemy i wypijem!
Jacek Soplica vel Ksiądz Robak
-
- Posty: 1047
- Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
- Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo
Otóż to, ale nie dodaję podanej przez producenta ilości drożdży. Średnio 1 paczka na 100l ( ta mała na 25l, nie XXL ).drgranatt pisze:Do drożdży TURBO nie dodajemy żadnych pożywek. Wystarczająco jest ich razem z drożdżami. Gdyby komuś chciało rozdzielić się same drożdże od reszty to okazałoby się, że tych pierwszych jest nie więcej niż 20 %.MASaKrA_Domingo pisze:...Poza tym, dodanie drożdżom pożywki to naprawdę prosta sprawa i jest konieczna - z czego mają pobierać azot, fosfor, magnez itp? Z cukru? On tylko daje "kalorie" drożdżom, ale nie zbudują na nim swoich komórek...
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!