Drożdże Black Label Turbo

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.

michal278
1850
Posty: 1868
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:

Post autor: michal278 »

Jest problem z wysylka. Te XXL przerabiają w tydzień 200l na 19% półtorej paczki wystarcza.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony wtorek, 15 wrz 2020, 23:09 przez michal278, łącznie zmieniany 1 raz.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

gpawel76
20
Posty: 27
Rejestracja: wtorek, 2 kwie 2019, 15:00
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: gpawel76 »

Cześć. Ja ostatnio zamawiałem ze Szwecji i paczka była u mnie w ciągu tygodnia.

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

tompi
30
Posty: 41
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 23:36
Krótko o sobie: Cały czas się uczę... zawsze coś nowego
Ulubiony Alkohol: Z piwniczki wuja...
Status Alkoholowy: Piwowar
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: tompi »

Szkoda że nie kupiłem nic na zapas - mam tylko 2 małe paczuszki :(
Chyba zamówię w Szwecji.

andrzejosboss
1
Posty: 1
Rejestracja: czwartek, 17 lut 2011, 12:02
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: andrzejosboss »

A te co są u nas na aledrogo to nie jest to samo? Trzeba kupować w Szwecji?
Ostatnio zmieniony piątek, 16 paź 2020, 19:50 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.

użytkownik usunięty
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: użytkownik usunięty »

To samo. Tylko, że z drugiej ręki i nieco drożej bo marża narzucona jest :ok:
Awatar użytkownika

Kòpôcz
1050
Posty: 1051
Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
Podziękował: 31 razy
Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: Kòpôcz »

Są też za 70zł/kg że smartem, więc...
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.

pawelss
20
Posty: 20
Rejestracja: niedziela, 3 lis 2013, 17:21
Krótko o sobie: :)
Ulubiony Alkohol: Piwo i czysta :)
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 4 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: pawelss »

Kòpôcz pisze:Są też za 70zł/kg że smartem, więc...
Właśnie też na nie trafiłem na allegrogo....skąd taka niska cena? Coś nie tak z ich jakością? Ktoś miał z nimi styczność?

bat4c
30
Posty: 37
Rejestracja: sobota, 9 lut 2019, 01:56
Ulubiony Alkohol: bimber dobrej jakości
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 8 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: bat4c »

Awatar użytkownika

drgranatt
1800
Posty: 1846
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 204 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: drgranatt »

To jest to samo tylko te pierwsze pakowane po 1 kg a te drugie po 90 g.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
Awatar użytkownika

SinyNos
100
Posty: 138
Rejestracja: niedziela, 3 lis 2019, 20:26
Krótko o sobie: typowy słowianin co za kołnierz nie wylewa ;)
bimbrownik z wyboru
Ulubiony Alkohol: ten który ma "ukrytą moc" i atakuje z zaskoczenia
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Podziękował: 49 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: SinyNos »

Cześć Koledzy, dopiero dokopałem się w czeluściach forum do tego tematu, mam grzybki BL świeższych raczej nie uświadczycie, oto link https://alkohole-domowe.com/forum/post2 ... ml#p236334 wysyłam paczkomatem i kurierem, pobraniowo i z przedpłatą. Niektórzy z was już otrzymali paczki, ale mam parę kg jeszcze do rozsyłki.
Ach! ach! Majorze, dzisiaj żyjem, jutro gnijem,
To tylko nasze, co dziś zjemy i wypijem!

Jacek Soplica vel Ksiądz Robak :klaszcze:

bat4c
30
Posty: 37
Rejestracja: sobota, 9 lut 2019, 01:56
Ulubiony Alkohol: bimber dobrej jakości
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 8 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: bat4c »

@drgranatt Wagowo to wiem, że są różne, ale mają też inne opakowania i nazwa w jednych jest "prestige black label turbo" a w drugim po prostu "black label turbo", więc myślałem że to inne i jeszcze nie wiedziałem czy są te co chwalone są tutaj na forum. Dzięki @drgranatt za odpowiedź :)

pietr
20
Posty: 28
Rejestracja: sobota, 20 cze 2020, 21:46
Podziękował: 5 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: pietr »

Masz jeszcze te grzybki ?

mirek-swirek
250
Posty: 299
Rejestracja: piątek, 21 kwie 2017, 22:57
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 41 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: mirek-swirek »

Czy ktoś z Was ma może ze 2 kg drożdzy?

ranczo21
30
Posty: 34
Rejestracja: sobota, 17 lis 2012, 22:10
Podziękował: 1 raz
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: ranczo21 »

Również bym kupił z 2-5kg
Awatar użytkownika

Erazer
200
Posty: 206
Rejestracja: sobota, 8 lut 2020, 19:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: Erazer »

Te drożdże są lepsze od Predtige 48 turbo pure, które to także bywają zamawiane z Szwecji?

moszeusz
200
Posty: 213
Rejestracja: sobota, 23 sie 2014, 14:47
Podziękował: 32 razy
Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: moszeusz »

Kiedyś wziąłem zamiast Black Label te Prestige 48, na początku były ok, a potem zaczęły zwalniać, nawet tydzień czasami to było mało dla nastawu 25 L. Może wadliwa partia (kolega miał tak samo), ale na Black Labelach jeszcze mnie nigdy się nie zawiodłem.
Ostatnio zmieniony sobota, 12 gru 2020, 12:14 przez moszeusz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

SinyNos
100
Posty: 138
Rejestracja: niedziela, 3 lis 2019, 20:26
Krótko o sobie: typowy słowianin co za kołnierz nie wylewa ;)
bimbrownik z wyboru
Ulubiony Alkohol: ten który ma "ukrytą moc" i atakuje z zaskoczenia
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Podziękował: 49 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: SinyNos »

Panowie jeśli jesteście zainteresowani mam świeżą mnie partię Black Label - ważne do 07/2022
tu macie mój post z ogłoszeniem.
https://alkohole-domowe.com/forum/drozd ... 23226.html jak się ktoś zainteresuje czekam na PW
Ach! ach! Majorze, dzisiaj żyjem, jutro gnijem,
To tylko nasze, co dziś zjemy i wypijem!

Jacek Soplica vel Ksiądz Robak :klaszcze:

michal278
1850
Posty: 1868
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: michal278 »

Nie wiem jak obecnie ake 80zl to niezła przebitka. Po świętach zamawiać będę to proszę o priv. Będę miał do odsprzedania po kosztach 50kg.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

gpawel76
20
Posty: 27
Rejestracja: wtorek, 2 kwie 2019, 15:00
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: gpawel76 »

Możecie mi powiedzieć skąd bierzecie ceny, bo jak ostatnio zamawiałem to wyszło 55 za kg.

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony sobota, 12 gru 2020, 23:07 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.

mirek-swirek
250
Posty: 299
Rejestracja: piątek, 21 kwie 2017, 22:57
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 41 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: mirek-swirek »

Próbują zarobić. Normalna sprawa.
Ale po 80 PLN za kg + przesyłka, to wolę kupić 5kg u producenta i podzielić się nadmiarem po kosztach z kolegami,.

michal278
1850
Posty: 1868
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: michal278 »

Dokładnie nawet mniej niż 55zl wychodzi. Ale i tak nie opłaca się, są u nas dostępne drożdze tak samo dobre a tańsze.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

drgranatt
1800
Posty: 1846
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 204 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: drgranatt »

A któreż to?
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html

pawelss
20
Posty: 20
Rejestracja: niedziela, 3 lis 2013, 17:21
Krótko o sobie: :)
Ulubiony Alkohol: Piwo i czysta :)
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 4 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: pawelss »

Koledzy,
do nastawu 160 L wody i 48 kg cukru ile proponujecie dać gram drożdży BL? Mam jedynie porównanie do drożdży Pure 48 Alcoteca, których bym dał 5 paczek - tj. 675 gr (z doświadczenia wiem, że przerobią) - dawałem zawsze 1 paczkę na 42 L wody i 12 kg cukru = 22.22 blg i zawsze przerabiało.
Jak z drożdżami BL? jaką ilość proponujecie?
Awatar użytkownika

drgranatt
1800
Posty: 1846
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 204 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: drgranatt »

Na tę ilość wody dałbym 50 kg cukru i 500 gram BL. Jak przerobią do -4 to następnym razem można eksperymentować zmniejszająć dawkę.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: radius »

Koledzy... gramów. Gramów a nie gram :x
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

drgranatt
1800
Posty: 1846
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 204 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: drgranatt »

Oj tam , oj tam. Radius czepiasz się :respect:
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2538
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 233 razy
Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: jakis1234 »

@drgranatt i bardzo dobrze, że się czepia :).
Uczmy się mówić i pisać poprawnie.
Ostatnio zmieniony piątek, 29 sty 2021, 20:11 przez jakis1234, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam z opolskiego.

michal278
1850
Posty: 1868
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: michal278 »

220l beczka cukru 70kg paczka BL 5 dni i do kotła. To moja proporcja.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

pawelss
20
Posty: 20
Rejestracja: niedziela, 3 lis 2013, 17:21
Krótko o sobie: :)
Ulubiony Alkohol: Piwo i czysta :)
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 4 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: pawelss »

michal278 pisze:220l beczka cukru 70kg paczka BL 5 dni i do kotła. To moja proporcja.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Przecież to prawie 30 blg by miało...chyba za dużo? Paczka drożdży - czyli 1 kg?
Coś chyba kolega pomylił.....?

michal278
1850
Posty: 1868
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: michal278 »

Nie pomylilem. Robiłem tak kilkadziesiąt razy i zawsze jest ok. Ja nie liczę blg. Nastawiam na %. 1kg cukru to 0.58l spirytusu. Reszta to kalkulator. Do tego 1-2 kg drożdży.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: .Gacek »

Na paczce jest napisane aby dozować 3,6 grama na litr nastawu. Ja zawsze dawałem więcej w okolicach 4-5 gramów na litr, ale mój kolega dawkował 3 gramy i fermentacja była wzorowa, łącznie z pełnym odfermentowaniem na - 4 BLG.
Nastaw nigdy nie przekraczał 25 BLG. Z mojego doświadczenia mocniejsze stężenie cukru w nastawie nie zostanie przerobione do końca. Spławik staje maksymalnie na - 2.
Ostatnio zmieniony sobota, 30 sty 2021, 14:55 przez .Gacek, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Gacek.

arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: arTii »

@michal278 to może w końcu czas zacząć liczyć BLG? Bo idąc Twoim tokiem rozumowania: 1kg cukru da się rozpuścić w 0,4l wody (uzyskując 1l roztworu). Więc do beczki 220l ładujemy 200kg cukru, do tego 80l wody i z jednej beczki masz 116l "spirytusu". Celowo napisałem to w cudzysłowie ponieważ to kolejna kwestia: z 1kg cukru uzyskasz maksymalnie 0,6l produktów alkoholowych (i innych poza wodą), w tym przedgony i pogony.
70kg cukru to według Ciebie 40,6l spirytusu.
Z moich obliczeń wynika że:
1) Przy ta wysokim BLG startowym przedgonów jest 5l, pogonów - około 2l - razem 7l (mówię oczywiście o dwukrotnej rektyfikacji)
2) maksymalna ilość alkoholu (i innych produktów) to 42l. Odejmując 7l (to naprawdę delikatnie liczone), daje max 35l spirytusu.
Jest jednak pewne "ale"... Dodajesz 1-2kg drożdży - czyli bardzo dużo.... Drożdże mając na początku warunki namnażają się, po czym rozpoczynają gwałtownie żreć cukier powodując wzrost temperatury nastawu. Czyli pracują w dość wysokiej temperaturze (niedobrze!) produkując znacznie więcej zanieczyszczeń. Czyli tak na dobrą sprawę - przyjęte przeze mnie delikatne założenia przedgonów są do kitu...


A teraz żeby zostało dla potomności prawidłowe przygotowanie nastawu:
- na każdy kilogram cukru - około 3,2-3,5l wody
- temperatura startowa - około 20°C
- ilość drożdży dobrać doświadczalnie, ale należy pamiętać że na początku drożdże i tak się namnażają jeśli mają tlen rozpuszczony w nastawie. U mnie bardzo dobre wyniki daje 350-400g drożdży na 200l nastaw


Odpowiedź do @michal278 celowo mniej kontrastowym kolorem, żeby kiedyś jakiś nowicjusz nie przyjął tego że jest OK.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW

pawelss
20
Posty: 20
Rejestracja: niedziela, 3 lis 2013, 17:21
Krótko o sobie: :)
Ulubiony Alkohol: Piwo i czysta :)
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 4 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: pawelss »

@arTii,
Używasz drożdży BL?
Ostatnio zmieniony sobota, 30 sty 2021, 19:25 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: .Gacek »

U mnie drożdże startują w 25-26 stopniach. Po dobie od nastawienia beczka jedzie w pomieszczenie 18-22*C. Mogę zagwarantować, że tak przygotowany nastaw w pełni odfermentuje nie tworząc przy tym syfu. Ostanie nastawy, które stawiałem miały 22Blg, ale kiedyś robiłem 25Blg i również nie było dużo przedgonu.
Pozdrawiam Gacek.

michal278
1850
Posty: 1868
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: michal278 »

ArTii odpowiem Ci. Ja tymi drożdżami zrobiłem kilkaset nastawów. Kilka ton cukru. Pamiętaj że w tych drożdżach jest może 30-50% drożdży, reszta dodatki. Zużyłem kilkadziesiąt paczek tych drożdży!!! Przy Twoim nastawie ile trwa fermentacja? Ja nastawiam NA 18- 19% i fermentacja przy 1-2 paczkach trwa góra 5dni. Cukier rozpuszczam stopniowo i nastaw jest napowietrzony. Przy innych drożdżach tego producenta potrafi trwać fermentacja 2dni!!!

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: .Gacek »

Szybko nie znaczy dobrze...
Kilka ton? Chłopie która rozlewnia tyle spirytusu bierze?
Pozdrawiam Gacek.

michal278
1850
Posty: 1868
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: michal278 »

Gacek nie zauważyłem różnicy. Mam inne zajęcia w życiu niż bawić się i czekać tygodniami. Jakbym tak chciał to bym używam babuni. Robiłem na nich kilka lat więc się przerobiło. Jak się robi nalewki zawsze schodzi spirytusu. Policz sobie z 70kg cukru masz 40.6 litrów spirytusu, podziel na 220l i wychodzi 18.5% nastawu. Więc wcale nie dużo.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: .Gacek »

Michał nikomu nie narzucam jak i ile ma robić.
Niestety nigdy nie przerobiłem nawet tony cukru... chociaż i może zbliżyłem się do takiego wyniku.
Jednak uważam, że ilość przerobionego towaru nie jest żadnym wyznacznikiem...
Jeżeli planuję robić nastaw lub wiem, że przychodzi sezon na maliny i wiśnie to zabezpieczam się o wiele wcześniej. Spirytus lubię mieć łagodny, a po rozcieńczeniu na wódkę buraczaną powinien być kryształowy.
Pozdrawiam Gacek.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2538
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 233 razy
Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: jakis1234 »

To nie zmienia faktu, że przerobić kilka tysięcy kilogramów cukru, to już jest wyczyn. :respect:
Fakt, że przy nalewkach, to spirytus idzie jak woda.
@michal278, a robiłeś nastaw na małym Blg i dłuższą fermentacją?
Chodzi mi o porównanie. Zauważasz jakąś różnicę przy Twoich ilościach i przy takim nastawie "spokojnym"?
Ostatnio zmieniony sobota, 30 sty 2021, 22:14 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.

michal278
1850
Posty: 1868
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: michal278 »

Myślę że tutaj wielu dla których te kilka ton to pikuś. Czasu nie zawsze się ma. Beczka idzie na dwa razy. Robię raz w roku jak jest ciepło i mam spokój. Jakość jest ok. Nastaw zawsze sklarowany. Mam też filtr węglowy. Jeśli chcę zaś na wódeczkę to używam glukozy i rekryfikuje na kilka razy.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony sobota, 30 sty 2021, 22:13 przez michal278, łącznie zmieniany 1 raz.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”