Drożdże Black Label Turbo

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.

aakk
1150
Posty: 1160
Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 100 razy
Kontakt:

Post autor: aakk »

Proponuję wystartować z 20 Blg w 14°C wody (otoczenia 18-20) i ocenić czy będzie różnica po rozcieńczeniu do 40 w porównaniu do takich ekspresowych nastawów.. Warto spróbować choć raz, dla własnego doświadczenia.
Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
promocja

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: michal278 »

Próbowałem różnych kombinacji, więc jeszcze raz nie widziałem różnicy.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

wolan
750
Posty: 790
Rejestracja: sobota, 14 lut 2009, 17:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Lublin/Ostrowiec Św.
Podziękował: 44 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Kontakt:
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: wolan »

A puszczasz to na raz ?? Z tego co pamiętam?
Kolumny w różnych konfiguracjach :
https://mojdestylator.pl

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: michal278 »

Na raz to do nalewek. Mam bufor plus dosyć nisko olm, tzn spory bufor między olm a lm. Sporo odbieram przedgonu i pogonu. Ale to nie temat na tutaj. Swego czasu był test blg a jakość oraz dyskusja przy drożdżach Puriferm Moskwa style.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2538
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 233 razy
Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: jakis1234 »

Do nalewek powinien być jak najbardziej neutralny alkohol, żeby nie dodawał swoich smaków.
Robię nastawy na drożdżach Moskva Style, niskie Blg (w granicach 20-22), niska temperatura, nie przekracza 24 stopni w nastawie, wszystko powoli a i tak spirytusu po jednym przebiegu bym do nalewek nie użył.
Pełny proces 2,5, nie mam bufora, daje dopiero, moim zdaniem i smakiem, wystarczająco neutralny spirytus.
Jeżeli Ty robisz nastawy tak ekstremalne i do tego twierdzisz, że wystarcza jeden przebieg, to po prostu mamy różne wymagania.
No, ale skoro Tobie smakuje to :piwo:
Ostatnio zmieniony sobota, 30 sty 2021, 23:15 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: michal278 »

Jest jeszcze jedna sprawa. Kwestia sprzętu i procesu. Długa stabilizacja, dużo przedgonu - 1litr, co idzie na oddzielny odpęd, pogon od 96 stopni, oczywiście zaleznie od temperatury dnia, też na oddzielny proces. Do tego węgiel aktywny. Nastaw u mnie nie przekracza 28 stopni!!! Z 95 litrów uzyskuje 10l czystego. Reszta idzie na oddzielny proces.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

wolan
750
Posty: 790
Rejestracja: sobota, 14 lut 2009, 17:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Lublin/Ostrowiec Św.
Podziękował: 44 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Kontakt:
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: wolan »

Większy odrzut i tak jest "tańszy" jak kolejna rektyfikacja :)
Kolumny w różnych konfiguracjach :
https://mojdestylator.pl
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2538
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 233 razy
Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: jakis1234 »

A wiesz, chyba spróbuję raz zrobić według Twojej receptury i porównam.
Przez węgiel przepuszczasz spirytus, czy dodajesz węgiel do nastawu?
Pozdrawiam z opolskiego.

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: michal278 »

Przepuszczam. Nastaw trzymam w bardzo chłodnym miejscu w lato nawet. Obecnie nie uzywam od prawie roku BL. W ubiegłe lato raz tylko dostałem od kolegi kilka paczek w prezencie. Ale akurat bardzo wolno fermentowały. Jak zaczynam fermentacje to w jest wlane 200l do beczki, jak zaczyna spowalniać, dolewam wody do pełna.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

pawelss
20
Posty: 20
Rejestracja: niedziela, 3 lis 2013, 17:21
Krótko o sobie: :)
Ulubiony Alkohol: Piwo i czysta :)
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 4 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: pawelss »

Koledzy, jakie proporcje drożdży na taki nastaw proponujecie, bo wg mnie 1 kg to zdecydowanie za dużo

arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: arTii »

Tak jak już pisałem wyżej - 350-400g. Tylko napowietrz dobrze nastaw a drożdże same się namnożą :)
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW

pawelss
20
Posty: 20
Rejestracja: niedziela, 3 lis 2013, 17:21
Krótko o sobie: :)
Ulubiony Alkohol: Piwo i czysta :)
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 4 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: pawelss »

Dzięki, nie doczytałem.

Mod.
Nie cytuj posta poprzedzającego.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 1 lut 2021, 20:41 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.

bociann2
500
Posty: 523
Rejestracja: wtorek, 26 kwie 2011, 12:59
Krótko o sobie: Jestem okropnym człowiekiem, tak mi kiedyś mawiali.
Ulubiony Alkohol: Piwa
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Jedyna taka w Polsce...
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: bociann2 »

Producent na opakowaniu 1.kg zaleca 3,6 g na litr nastawu 14- 16 %.
Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
1000
Posty: 1047
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: MASaKrA_Domingo »

arTii pisze:@michal278 to może w końcu czas zacząć liczyć BLG? Bo idąc Twoim tokiem rozumowania: 1kg cukru da się rozpuścić w 0,4l wody (uzyskując 1l roztworu). Więc do beczki 220l ładujemy 200kg cukru, do tego 80l wody i z jednej beczki masz 116l "spirytusu". Celowo napisałem to w cudzysłowie ponieważ to kolejna kwestia: z 1kg cukru uzyskasz maksymalnie 0,6l produktów alkoholowych (i innych poza wodą), w tym przedgony i pogony.
70kg cukru to według Ciebie 40,6l spirytusu.
Z moich obliczeń wynika że:
1) Przy ta wysokim BLG startowym przedgonów jest 5l, pogonów - około 2l - razem 7l (mówię oczywiście o dwukrotnej rektyfikacji)
2) maksymalna ilość alkoholu (i innych produktów) to 42l. Odejmując 7l (to naprawdę delikatnie liczone), daje max 35l spirytusu.
Jest jednak pewne "ale"... Dodajesz 1-2kg drożdży - czyli bardzo dużo.... Drożdże mając na początku warunki namnażają się, po czym rozpoczynają gwałtownie żreć cukier powodując wzrost temperatury nastawu. Czyli pracują w dość wysokiej temperaturze (niedobrze!) produkując znacznie więcej zanieczyszczeń. Czyli tak na dobrą sprawę - przyjęte przeze mnie delikatne założenia przedgonów są do kitu...


A teraz żeby zostało dla potomności prawidłowe przygotowanie nastawu:
- na każdy kilogram cukru - około 3,2-3,5l wody
- temperatura startowa - około 20°C
- ilość drożdży dobrać doświadczalnie, ale należy pamiętać że na początku drożdże i tak się namnażają jeśli mają tlen rozpuszczony w nastawie. U mnie bardzo dobre wyniki daje 350-400g drożdży na 200l nastaw


Odpowiedź do @michal278 celowo mniej kontrastowym kolorem, żeby kiedyś jakiś nowicjusz nie przyjął tego że jest OK.
Ło matko, ile Wy drożdży walicie...
Zauważyłem już dawno, że to nie ma sensu.
Moja 220l beczka stoi w pomieszczeniu o temperaturze 13.3st C. Zrobiłem dwie takie same, różniące się jednym szczegółem. Do jednej wkroilem ok 1.5kg jabłek, a do drugiej pol kilo. Oprócz tego obydwie DAF, kwasek cytrynowy.
Obie beczki dostały po dwie paczki alcotec pure 48. Po 48h musiałem odkryć izolacje, bo tak dawały. Już doszło do 31st C, a staram się nie przekraczać 26st C w nastawie. Wychodzę z założenia że lepiej wolniej i naprawdę widać różnicę w jakości spirytusu po pierwszym procesie.
Mniej drożdży to nieco wolniejsza praca i niższa temperatura. Poza tym coś musi być dodatkowego w owocach (jabłkach) że naprawdę czuć różnicę w jakości. Co ważne, ta beczka że swojskimi jabłkami pracuje wyraźnie lepiej. Być może na tych kupnych nie usunąłem konserwantów i wosków.
O dzikusy z jabłek się nie martwię. Nie dadzą rady w cukrowce.
Polecam następnym razem zrobić jak ja. Na 100l jedna mała paczka, do tego czubata łyżka DAF i dwie kwasku. Wkroić drobno jabłka i taki nastaw ruszyć od ok 30st C, nie wyżej. Trzymać 20+ stC, nie więcej, niż 30.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: michal278 »

Ja nie mam czasu na zabawy z pożywkami i innymi duperelami. Po drugie owszem producent tyle podaje, a wtedy fermentacja trwa ponad tydzień. Podaje też dla fermentacji 14-16%, ja robię 18-19%. Nic nie przykrywam. Z 1kg cukru jest dokładnie 0.58l spirytusu!! Tak mowi chemia. Startuje z wysokiego blg ale temperatury nie przekracza 25 stopni. Do kol. Domingo: Nie wiem skąd akurat tyle policzyłeś przed i pogonów? Zbieram przedgony i pogony z kilku rektyfikacji i oddzielnie gotuje. Wszystko sumuje i liczę. Ale widzę Ty wiesz lepiej odemnie. Możesz dodać nawet 1g drozdzy i przy odpowiedniej dawce pożywek sfermentuje Ci cały hektolitr nastawu. Tylko ile będzie to trwało. Ja nie mam ani czasu ani miejsca na takie zabawy.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony wtorek, 2 lut 2021, 13:33 przez michal278, łącznie zmieniany 2 razy.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
1000
Posty: 1047
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: MASaKrA_Domingo »

Zacytuję rozrywka:
Pędzę, bo nigdzie mi się nie śpieszy.

Jak nie masz czasu na duperele, to kup kolejną beczkę i zwolnij tempo. Przecież cukrówka tak szybko fermentuje, że tu nie ma co się zastanawiać.
Poza tym, dodanie drożdżom pożywki to naprawdę prosta sprawa i jest konieczna - z czego mają pobierać azot, fosfor, magnez itp? Z cukru? On tylko daje "kalorie" drożdżom, ale nie zbudują na nim swoich komórek.

Poza tym z cukru na pewno masz 0,58l spirytusu, ale jakiej czystości? Taka ilość cukru powoduje już stres cukrowy dla drożdży.
Nawet zwykłą cukrówkę traktuj, jakbyś wino robił - opłaci się.

Każdy robi jak woli, ale obecnie wolę dołożyć kolejną beczkę, niż śpieszyć się na siłę.

Mało tego. Po przerobieniu beczki 220l plan jest taki, aby zwiększyć 1,5x DAF i jabłka i dać tylko jedną paczkę drożdży turbo. Nie chodzi nawet o koszta - tutaj chodzi o jakość i eksperyment.
Ostatnio zmieniony wtorek, 2 lut 2021, 13:52 przez MASaKrA_Domingo, łącznie zmieniany 1 raz.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!
Awatar użytkownika

drgranatt
1800
Posty: 1847
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 204 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: drgranatt »

MASaKrA_Domingo pisze:...Poza tym, dodanie drożdżom pożywki to naprawdę prosta sprawa i jest konieczna - z czego mają pobierać azot, fosfor, magnez itp? Z cukru? On tylko daje "kalorie" drożdżom, ale nie zbudują na nim swoich komórek...
Do drożdży TURBO nie dodajemy żadnych pożywek. Wystarczająco jest ich razem z drożdżami. Gdyby komuś chciało rozdzielić się same drożdże od reszty to okazałoby się, że tych pierwszych jest nie więcej niż 20 %.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
Awatar użytkownika

SinyNos
100
Posty: 138
Rejestracja: niedziela, 3 lis 2019, 20:26
Krótko o sobie: typowy słowianin co za kołnierz nie wylewa ;)
bimbrownik z wyboru
Ulubiony Alkohol: ten który ma "ukrytą moc" i atakuje z zaskoczenia
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Podziękował: 49 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: SinyNos »

Tak do tematu. Zapraszam na zakupy, jeszcze ostatnie 6 paczek każda 1kg zostało. - 75 PLN + wysyłka.
Ważne do 07/2022
Ostatnio zmieniony wtorek, 2 lut 2021, 20:11 przez SinyNos, łącznie zmieniany 1 raz.
Ach! ach! Majorze, dzisiaj żyjem, jutro gnijem,
To tylko nasze, co dziś zjemy i wypijem!

Jacek Soplica vel Ksiądz Robak :klaszcze:
Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
1000
Posty: 1047
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: MASaKrA_Domingo »

drgranatt pisze:
MASaKrA_Domingo pisze:...Poza tym, dodanie drożdżom pożywki to naprawdę prosta sprawa i jest konieczna - z czego mają pobierać azot, fosfor, magnez itp? Z cukru? On tylko daje "kalorie" drożdżom, ale nie zbudują na nim swoich komórek...
Do drożdży TURBO nie dodajemy żadnych pożywek. Wystarczająco jest ich razem z drożdżami. Gdyby komuś chciało rozdzielić się same drożdże od reszty to okazałoby się, że tych pierwszych jest nie więcej niż 20 %.
Otóż to, ale nie dodaję podanej przez producenta ilości drożdży. Średnio 1 paczka na 100l ( ta mała na 25l, nie XXL ).
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: michal278 »

Kol. Masakra jeśli zależy Ci na jakości to polecam robić nastawy na drożdżach winnych. Jeszcze raz. Drożdze turbo już w sobie mają pożywkę.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
1000
Posty: 1047
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: MASaKrA_Domingo »

Cukrówkę? No bez jaj. Mnie nie zależy na przeniesieniu ducha buraka do spirytusu, a jego "wydmuchaniu" z nastawu.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: radius »

@michal278, przeczytaj sobie na spokojnie;
Typowe drożdże gorzelnicze, pochodzące z wyspecjalizowanych placówek naukowych, w normalnych warunkach wytwarzają tylko niewielkie ilości aldehydów, podczas gdy w cieczach fermentowanych przez drożdże piekarskie czy winiarskie, ilość aldehydów może znacznie przekraczać wymagania odbiorców spirytusu.
Na zawartość aldehydów w spirytusie wpływ ma także dawka stosowanych drożdży. Jak wykazały badania, zbyt duża ilość drożdży powodowała nawet 3-krotne zwiększenie sumy aldehydów w stosunku do prób, do których wprowadzono tylko normatywną dawkę.
SPIRITUS FLAT UBI VULT

kondon
250
Posty: 298
Rejestracja: poniedziałek, 30 wrz 2019, 02:14
Ulubiony Alkohol: Nie ważne co, ważne z kim
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 29 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: kondon »

@MASaKrA_Domingo
Jeśli już tak kombinujesz, to nie lepiej by Ci było użyć drożdży gorzelniczych, ale bez pożywek w składzie, a te dodawać samemu? Do tego szczepy pracujące w niższych temperaturach i powoli.

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: michal278 »

Radius no tak, masz rację. Zapomniałem o tym. Ale są szczepy może nie winne, ale gorzelnicze czyste. Też jest przecież temat o piekarniczych. Na pewno dodawanie owoców do nastawu to błąd. Aldehyd będzie w przedgonie?. Zbyt dużych ilości drożdzy, pytanie co to dokładnie znaczy? Bo turbo to przedewszystkim pożywki i witaminy.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony środa, 3 lut 2021, 18:27 przez michal278, łącznie zmieniany 1 raz.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

McPi
20
Posty: 26
Rejestracja: wtorek, 4 wrz 2012, 09:13
Krótko o sobie: Wędkarstwo od czasu do czasu.
Łowiectwo - PASJA
Strzelectwo - z przyjemnością
Wędrówki górskie .... echh
Bywa że zadymiam okolicę
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: W-wa
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: McPi »

Witam.
Poszukuję na cito paczki BL , może ktoś ma nadmiar? Nieco przekroczona data nie jest problemem.
Ostatnio zmieniony niedziela, 25 kwie 2021, 11:38 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Nowacky
150
Posty: 155
Rejestracja: czwartek, 31 paź 2019, 22:28
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: Nowacky »

Witam,
Czy jeśli drożdże padły przy 6.5-7% to jeśli dodam nową porcje+ napowietrzę nastaw to drożdże ruszą czy lepiej zrobić mieszankę 1l nastawu +1l wody i dodać do nich nowe drożdże?

PS. Oczywiście chodzi o BL
Ostatnio zmieniony sobota, 26 cze 2021, 13:32 przez Nowacky, łącznie zmieniany 1 raz.

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: michal278 »

Napowietrzanie to tylko namnażanie. Fernentacja jest procesem beztlenowym. Zbyt duże blg i tyle. Nic nie pomoże.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

drgranatt
1800
Posty: 1847
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 204 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: drgranatt »

Nowacky pisze:Witam,
Czy jeśli drożdże padły przy 6.5-7% to jeśli dodam nową porcje+ napowietrzę nastaw to drożdże ruszą czy lepiej zrobić mieszankę 1l nastawu +1l wody i dodać do nich nowe drożdże?

PS. Oczywiście chodzi o BL
Zrobić nowy nastaw i po osiągnięciu tego samego blg dodawać tego nieprzepracowanego.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html

tom6533
2
Posty: 3
Rejestracja: sobota, 16 paź 2021, 22:04
Podziękował: 3 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: tom6533 »

Cześć, mam skromne pytanko. Czy te drożdże przerobią 13kg cukru w 42l wody? ~23/24 BLG Czy nie ma to sensu?
Jeśli tak, ile dodać drożdży? Jak zaleca producent 3,6g/l?
Miłego!
Awatar użytkownika

drgranatt
1800
Posty: 1847
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 204 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: drgranatt »

Jak masz beczkę 60 litrów to daj 16 kg cukru, 160 gram drożdży i prawie do pełna wody. Przerobią do -4.
A co do Twojego pytania. Przerobią, daj 130 gram drożdży. Utrzymuj temperaturę nastawu na poziomie +25ºC
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
Awatar użytkownika

wolan
750
Posty: 790
Rejestracja: sobota, 14 lut 2009, 17:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Lublin/Ostrowiec Św.
Podziękował: 44 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Kontakt:
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: wolan »

@tom6533 Przy blg 23-24 i dawkowaniu 3gramy na litr cieczy pracują około 4-5dni. Przy większej dawce zrobią swoją robotę w 2-3dni. Najczęsciej stosuje dawkowanie 2,8-3gramy na litr :) ale to zależy też od temperatury w pracowni, jak jest ciepło daje ich mniej jak jest zimno daję więcej aby szybko przerobiły i nie muszę bawić się w grzałki do podgrzewania nastawu.
Kolumny w różnych konfiguracjach :
https://mojdestylator.pl
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”