DOMOWY RUM - PRZEPISY

Tu podejmiemy próby otrzymania trunku wilków morskich.
Awatar użytkownika

kamilasta
450
Posty: 457
Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2021, 15:09
Krótko o sobie: Robię to, co sprawia mi radość, staram uczyć się na błędach i odpuszczać sprawy, na które nie mam wpływu, często się uśmiecham i śmieję do utraty tchu. Żyję.
Ulubiony Alkohol: wszystko co owocowe
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 56 razy
Otrzymał podziękowanie: 78 razy

Post autor: kamilasta »

wawaldek11 pisze: środa, 6 mar 2024, 12:41 Odbieram alkohol do zera. A już w szczególności gdy chcę wydobyć resztę aromatów dolewając do dundru dobry spirytus. Na kocioł 50l wlewam 3-5 l spirytusu - zależy ile mam pod ręką ;) Jak odbierzesz pogony do zera, do po dolaniu spirytusu nie musisz się bawić znowu w pogony.
Robię odpęd na prostym aparacie i destylację na aabratku z podziałem na frakcje.
Czekaj, to znaczy, że do dundru z melasy dolewasz spirytusu i przepuszczasz to dwa razy? Opęd i destylacja?
Czy coś źle zrozumiałam? :scratch:
Wszystko, co dobre jest nielegalne, niemoralne albo powoduje tycie.
koncentraty wina

wawaldek11
2500
Posty: 2918
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: wawaldek11 »

To raczej ja użyłem skrótu myślowego ;)
Odpęd i destylacja z nastawu melasowego.
Dunder ze spirytusem tylko destylacja. Chyba, że się pojawią w destylacie niechciane aromaty, to jeszcze raz. Ale nigdy nie musiałem tego robić. No i czas też zrobi swoje.
Pozdrawiam,
Waldek

Kyneczek
30
Posty: 39
Rejestracja: piątek, 5 lis 2021, 22:56
Podziękował: 20 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Kyneczek »

Cześć, czy to jest cukier trzcinowy ?
https://www.olx.pl/d/oferta/melasa-trzc ... Ur9RJ.html
Chciałbym zrobić swój pierwszy nastaw, melase kupie od słynnego rybaka.
Proporcje planuje 1 do 4 cukier melasa.
Drozdze mam black label, czy mogą być, czy kupic do rumu specjalnie?
Sprzęt to keg z grzałkami 2x 2kw z regulatorem.
Grzałki się przypalą jesli bede rozgrzewał powiedzmy 2kw?
Pozdrawiam

Gigooo
50
Posty: 51
Rejestracja: sobota, 9 sie 2014, 21:29
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Gigooo »

Też myślałem o tym co wstawiłeś. A co powiecie o demerara? Na allegro jest 25 kg za 168zł. Jaggery najtaniej jaki znalazłem to 5kg za 77zł
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2373
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Kamal »

To jest muscovado, więc się świetnie nadaje ;)
Możesz wykorzystać te drożdże, choć już lepiej jak masz użyj bayanus, też sobie radzą dobrze.
K.


Damera to jasny przeważnie, lub złoty
Jaggery/panela jest super na nastaw. (Powstaje z niego Rum colibrí)
K.
Ostatnio zmieniony środa, 6 mar 2024, 22:58 przez Kamal, łącznie zmieniany 2 razy.
Obrazek

Kyneczek
30
Posty: 39
Rejestracja: piątek, 5 lis 2021, 22:56
Podziękował: 20 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Kyneczek »

Kamal pisze: środa, 6 mar 2024, 22:55 choć już lepiej jak masz użyj bayanus, też sobie radzą dobrze.

Damera to jasny przeważnie, lub złoty
Jaggery/panela jest super na nastaw.
Bayamusy mam do wina, wiec je użyje.

Damera znalazłem taki, jest o prawie połowę tańszy od muscovado czy sie nada?

https://www.olx.pl/d/oferta/cukier-trzc ... QeT0K.html

I te proporcje cukru do melasy ? Tak na pierwszy raz.

Dzięki za pomoc ;)
Ostatnio zmieniony czwartek, 7 mar 2024, 06:56 przez Kyneczek, łącznie zmieniany 1 raz.

Resal
50
Posty: 56
Rejestracja: niedziela, 13 sie 2023, 08:49
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Resal »

Zastanawiam się nad celowością dodawania jasnych lub ciemnych cukrów trzcinowych do nastawu na rum jeżeli dysponujemy i używamy melasy. Jasne cukry zawierają kilka % a ciemne kilkanaście % melasy. Niektórzy producenci wytwarzają cukry "nierafinowane" dodając melasy do cukrów rafinowanych.

Kyneczek
30
Posty: 39
Rejestracja: piątek, 5 lis 2021, 22:56
Podziękował: 20 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Kyneczek »

Koledzy wspominali w tym temacie że, na samej mesasie jest mała wydajność a dodanie cukru trzcinowego polepsza smak i ilosc destylatu.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3849
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Doody »

Celem jest jedynie podbicie ilości cukru w nastawie a tym samym zwiększenie wydajności, bez utraty jakości. Melasa choć ma wysokie Blg posiada mnóstwo niecukrów i cukrów niefermentowalnych. Nastaw zatrzyma się na wysokim Blg.
Pozdrawiam
Darek

Resal
50
Posty: 56
Rejestracja: niedziela, 13 sie 2023, 08:49
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Resal »

Chodziło mi o podbijanie zawartości cukru. Użycie cukru buraczanego powinno dać ten sam efekt.

Krychu35
300
Posty: 307
Rejestracja: środa, 15 lip 2015, 16:21
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Krychu35 »

@Resal procentowy napewno.
Smakowy natomiast niekoniecznie :bezradny: a i zrumem to niewiele będzie miało wspólnego ;)

Resal
50
Posty: 56
Rejestracja: niedziela, 13 sie 2023, 08:49
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Resal »

Cukier trzcinowy to tak naprawdę sacharoza trzcinowa z melasą. Na logikę można go zastąpić sacharoza buraczana zwiększając dodatek melasy w nastawie.

wawaldek11
2500
Posty: 2918
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: wawaldek11 »

Jak mam, to dodaję trochę cukru trzcinowego 5-10 kg na 200l. Gdzieś wyczytałem, że ułatwia rozruch i pracę drożdży. Trzcinowy nie wnosi ducha buraka, a podnosi uzysk, a tym samym rum jest łagodniejszy. Dla mnie z samej melasy jest za bardzo esencjonalny, przypalony. Kiedyś jak miałem, to dodawałem glukozę lub fruktozę i też było ok. Buraczany też dodawałem, ale to było dawno , a i tak różne wersje spotkały się w jednej beczce i było OK.
Pozdrawiam,
Waldek

czytam
700
Posty: 730
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 110 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: czytam »

Kto wyczuwa ducha buraka może dodać glukozy. Trochę taniej niż cukier trzcinowy ze śladową ilością melasy a podnosi wydajność tak samo.
Awatar użytkownika

Mrooq
300
Posty: 314
Rejestracja: środa, 1 wrz 2021, 19:04
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 37 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Mrooq »

Ogólnie rum ma być produkowany z trzciny cukrowej i produktów z niej, melasa, sok czy cukier. Tak więc dodawanie buraka czy glukozy dla podbicia wydajności byłby faux-pas ;)
Choć zapewne duża część degustatorów nie wyczuje różnicy, to nie rozumiem dlaczego po poszukiwaniach jak najlepszej melasy ktoś wpada na pomysł "doyebie cukiera z biedry byndzie wincyj" :mrgreen:
Kaca po ostrej imprezie masz wtedy jak bardziej pamiętasz muzykę której słuchałeś, niż kobiety z którymi tańczyłeś.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2373
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Kamal »

Ja rekomenduje dodawanie cukru z trzciny -> po co paprać burakiem ;), a używając muscovado można zwiększyć ilość względem jasnego/złotego/brązowego do spokojnie nawet 60% (można i więcej kwestia indywidualna) w proporcji do melasy, a używając paneli nawet do 99% względem melasy :)
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

zask
200
Posty: 225
Rejestracja: sobota, 23 lut 2013, 17:01
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: zask »

Fajnie, ale cena cukru trzcinowego panela to koszt 20zł za kg więc lepiej kupić melasę i dosłodzić rozsądnie cukrem trzcinowym (brązowym) diamant.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2373
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Kamal »

Znajdziesz poniżej 17,50 za kg. A zamawiając większe ilości jesteś w stanie zejść jeszcze niżej. ;)
Przykład -> muscovado około 20zł za kg, a biorąc 25kg już 10zł z diamant
K.
Obrazek

Kyneczek
30
Posty: 39
Rejestracja: piątek, 5 lis 2021, 22:56
Podziękował: 20 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Kyneczek »

A czy jest jakiś wzór do obliczenia nastawu na rum?
Nie wiem czy dobrze kombinuję.

18l wody 7l melasy 3.5kg cukru demerara powinno dać według moich obliczeń 27l nastawu o początkowym blg 22.
Czy dobrze liczę?
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2373
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Kamal »

Z wzorem myślę, że będzie ciężko ;)
Dokładnie 27,1L nastawu.
BLg może wyjść 22, ale tutaj ogrywa role melasa (która kategoria? Im wyższa tym więcej cukru, ale standardowo w tej co się zakupuje jest 42% - 45%), niezastąpiony tutaj jest cukromierz :)
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

kamilasta
450
Posty: 457
Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2021, 15:09
Krótko o sobie: Robię to, co sprawia mi radość, staram uczyć się na błędach i odpuszczać sprawy, na które nie mam wpływu, często się uśmiecham i śmieję do utraty tchu. Żyję.
Ulubiony Alkohol: wszystko co owocowe
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 56 razy
Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: kamilasta »

Brak czasu mnie dręczy non stop... Stąd pytanie - jak długo można przechować dunder z melasy? Szkoda mi go wylać, a nie mam czasu wziąć się za zacier.
Miesiąc postoi? Może troszkę dłużej?
Wszystko, co dobre jest nielegalne, niemoralne albo powoduje tycie.

Krychu35
300
Posty: 307
Rejestracja: środa, 15 lip 2015, 16:21
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Krychu35 »

Kamila ja trzymam już 3 miesiąc i tylko pojawił się korzuszek na wierzchu. Podobno pozytywnie wpływa na następny nastaw.
Awatar użytkownika

dynio
500
Posty: 527
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: dynio »

Jak zamkniesz dopływ powietrza i będzie go mało, to i po roku będzie ok

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem

wawaldek11
2500
Posty: 2918
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: wawaldek11 »

To wszystko prawda, co piszą koledzy. Ja tylko dodam, że dunder trzymałem dłużej. Zapleśniał, ale potem rum był przedni. Tylko kożuch nie chciał sam wylecieć z gąsiora i drutem pomagałem. Miał ze dwa cm grubości.
download/file.php?id=8231
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

kamilasta
450
Posty: 457
Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2021, 15:09
Krótko o sobie: Robię to, co sprawia mi radość, staram uczyć się na błędach i odpuszczać sprawy, na które nie mam wpływu, często się uśmiecham i śmieję do utraty tchu. Żyję.
Ulubiony Alkohol: wszystko co owocowe
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 56 razy
Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: kamilasta »

Dunder siedzi w wiaderkach po melasie. Dopływ powietrza ograniczony, ale nie jest to idealnie szczelne.
No to super, że może trochę poczekać, bo za robotę wezmę się dopiero po zlocie. Dzięki Panowie za info :)
Wszystko, co dobre jest nielegalne, niemoralne albo powoduje tycie.
Awatar użytkownika

zask
200
Posty: 225
Rejestracja: sobota, 23 lut 2013, 17:01
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: zask »

Zawsze się zastanawiam czy nie macie obaw aby taki zakażony dunder dalej używać? Nie wiecie przecież co w nim wyrosło. W przetwórstwie żywności jest powrzechnie stosowana pleśń ale świadomie wyselekcjonowane szczepy a tutaj mamy przecież totalny przypadek co w dundrze rośnie.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3849
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Doody »

Jak nie robisz z tego wina tylko nastaw do destylacji to wszystko po pierwsze się wygotuje a po drugie zostanie w kotle. Właśnie estry czyli aromaty owocowe powstają z takich zakażeń.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2373
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Kamal »

Nie przejmuj się ewentualnym zakażeniem ;)
Jest to jedna z metod na uzyskanie estrów.

Na homedistiller nawet celowo robią breję z resztek i dodają ocet. ;)
K.
Ostatnio zmieniony wtorek, 2 kwie 2024, 19:40 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Awatar użytkownika

zask
200
Posty: 225
Rejestracja: sobota, 23 lut 2013, 17:01
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: zask »

Czytałem już dawno na homedistiller ich metody pozyskania dunder pit od skórek po bananach po właśnie ocet... Szukałem w różnych miejscach o dunder pit czy samych bakteriach/drożdżach czy właśnie pieśni/grzybach. Mam tylko blokadę aby stworzyć w ten sposób a potem wykorzystać dunder.
Jak się nie przekonam to postawię na probiotyki jak np multilac z apteki, kombuchę czy szczepy serowarów ale znając życie bakterie tlenowe z powietrza najlepszą zrobią robotę. Zobaczymy :)
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2373
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Kamal »

Najgorzej jak zalęgną się robale ;) Widziałem filmik. Tylko nie pamiętam, czy używał tej breji później do nastawów.
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2926
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Góral bagienny »

Z robalami też dobre wyjdzie :ok: tylko w piątek co by nie pić :? :mrgreen:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastaw na Rum”