I/lub melasę z trzciny cukrowej:Balibar pisze:Trzeba kupować cukier trzcinowy
KLIK
Robiłem tylko na nich, nie mam porównania do innych drożdży.seneka pisze:Co sądzicie o drożdżach alcoteka do rumu?
No nie tak samo. Masz cukier jabłkowy lub śliwkowy? Nie. Nie można porównywać cukru trzcinowego (nierafinowanego-w którym jest jakiś % melasy) dodawanego do melasy, z dodawaniem cukru z buraka do śliwek czy innych owoców, bo zawsze będzie jechać burakiem (na marginesie: biały cukier sypię tylko do kawy )Góral bagienny pisze:...To tak samo jak z owocami, można doładować cukru do nich tylko czy to dalej jest owocówka
Sprzęt masz raczej nie bardzo, ale daj temu co zrobiłeś czas. Świeży rum nigdy rumem nie pachnie, na to trzeba miesięcy, a najlepiej prawie roku. To co masz wlej do zamykanego naczynia, ale szczelnie nie zamykaj. Jeśli to gąsiorek, to daj pod nakrętkę bawełniany wacik i zostaw ledwie zakręcone. A teraz czekaj, czekaj, czekaj...Adasiek7171 pisze:Czy to wina sprzętu czy długość fermentacji czy jeszcze coś innego ?
Problem rozwiązany. Rozcieńczyłem wodą o 25% wszystkie trzy nastawy i po 6h drożdże ruszyłydynio pisze:Nastepne wiadro melasy podzielone po ok.7kg poszło do 3 nastawów po 25l na samym dundrze.
I tu mam problem. Czy możliwe że przez zbyt wysoką kwasowość dundru mam problem z ruszeniem drożdżaków?
Drożdże Cobra Rum Yeast
Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka