Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.
-
- Posty: 744
- Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
- Ulubiony Alkohol: swój
- Lokalizacja: Beskid Niski
- Podziękował: 94 razy
- Otrzymał podziękowanie: 97 razy
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.
Sezonowanie = suszenie naturalne na wolnym powietrzu. Wysuszone drewno zawiera przede wszystkim mniej wody. Właściwie większość składników zostaje w drewnie. Aromat świeżego i suszącego się drewna jest mocny, bo wraz z wodą ulatuje część charakterystycznych dla danego drewna zapachów - wspominał już o tym kolega JanOkowita.
Do maceracji możesz użyć i świeżego i suszonego. Zależy co masz.
Do maceracji możesz użyć i świeżego i suszonego. Zależy co masz.
-
- Posty: 397
- Rejestracja: wtorek, 22 paź 2013, 10:03
- Podziękował: 86 razy
- Otrzymał podziękowanie: 177 razy
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.
Unkla Dżessiego nigdy nie robiłem i nawet jakoś nie zamierzam, ale sprawcę tego tematu, co tak pięknie potem twórczo rozwinął Gr000by, z przyjemnością witam, żeby poznać. Szkoda, że tak szybko zmienił swój australopitecki awatar. Był równie intrygujący, jak awatar lesgo na białym.
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.
Witam wszystkich bimbrowników.
Robię bimber na wesele. Mam 4,5 litra spirytusu i mam z tego zamiar zrobić ok. 9 litrów gotowego produktu. Chce dodac platkow dębowych. Kupiłem mocno opiekane. Pytanie: Ile ich dodac do takiej ilości alkoholu. Dodam jeszcze ze wesele za miesiąc!
Robię bimber na wesele. Mam 4,5 litra spirytusu i mam z tego zamiar zrobić ok. 9 litrów gotowego produktu. Chce dodac platkow dębowych. Kupiłem mocno opiekane. Pytanie: Ile ich dodac do takiej ilości alkoholu. Dodam jeszcze ze wesele za miesiąc!
-
- Posty: 234
- Rejestracja: niedziela, 28 paź 2012, 15:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Whiski i Sliwowica
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Norynberga/Zywiec
- Podziękował: 93 razy
- Otrzymał podziękowanie: 34 razy
- Kontakt:
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.
Znalazłem coś takiego https://youtu.be/hgLanpdX9eE
Nie wiem co o tym mysleć ale zobaczyć wart .
Nie wiem co o tym mysleć ale zobaczyć wart .
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.
Mam pytanie. Mam obecnie ponad dwa litry calvadosu jeszcze nie rozcieńczonego (o mocy 70-90 % w zależności od butelki, pozyskany w niedzielę). Chciałbym go potraktować płatkami dębu, które kupiłem w tym celu. Nie wiem jednak czy lepiej wrzucić te płatki do takiego koncentratu czy lepiej rozrobić do docelowej mocy i dopiero wtedy dodać płatki.
W zamierzeniu calvados ma dojrzewać minimum 4 tygodnie (do kilku miesięcy, jak starczy mi cierpliwości ).
W zamierzeniu calvados ma dojrzewać minimum 4 tygodnie (do kilku miesięcy, jak starczy mi cierpliwości ).
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.
Taki przedział mocy (63-64%) destylatu do starzenia może zagra w destylarni, która sobie opracowała najlepszy przebieg maturacji w beczkach względem mocy spirytusu (uwzględnienie strat procentów z biegiem czasu)? Może i ekonomi trochę w tym jest? Większy % = mniej beczek/więcej miejsca w magazynach? Coś na zasadzie HGB. Mówię, tu tylko o tych popularnych whisky.
-
- Posty: 55
- Rejestracja: piątek, 12 cze 2015, 17:16
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.
Witam wszystkich,
Chciałbym się Was zapytać: skąd bierzecie drewno do postarzenia trunku czy jest możliwość podania adresu www ?:) Szukałem w internecie miejsc w których bym mógł kupić materiał ale niestety był on już zaimpregnowany :/
Z góry dziękuję za odpowiedź .
Pozdrawiam
Chciałbym się Was zapytać: skąd bierzecie drewno do postarzenia trunku czy jest możliwość podania adresu www ?:) Szukałem w internecie miejsc w których bym mógł kupić materiał ale niestety był on już zaimpregnowany :/
Z góry dziękuję za odpowiedź .
Pozdrawiam
"Cierpliwość jest gorzka, ale jej owoce są słodkie." - Jean-Jacques Rousseau
-
- Posty: 414
- Rejestracja: środa, 29 sty 2014, 10:57
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: podlaskie
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 103 razy
-
- Posty: 7500
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 399 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1739 razy
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.
Możesz też pozyskać surowy dąb tutaj
https://allegro.pl/listing?string=listw ... i-1-2-0222
https://allegro.pl/listing?string=listw ... i-1-2-0222
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 744
- Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
- Ulubiony Alkohol: swój
- Lokalizacja: Beskid Niski
- Podziękował: 94 razy
- Otrzymał podziękowanie: 97 razy
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.
Ja udaję się do "drewutni" i wybieram odpowiedni kawałek . Tak się składa, że jestem w trakcie zwózki dęba z "lasu". Posiadam także stare drewno już suche. Jeśli nie znajdziesz gdzieś w pobliżu, to zgłoś akces w sprawie jakie mają być kawałki, rżnięte czy szczypane, suche czy świeże. Kontakt na PW względem adresu wysyłki. Nie mam opiekanych (opalanych).Slant pisze:... skąd bierzecie drewno do postarzenia trunku ...
-
- Posty: 55
- Rejestracja: piątek, 12 cze 2015, 17:16
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.
Panowie
Bardzo dziękuję za odzew i pomoc a specjalne podziękowania dla "kmarian" który zaoferował chęć podzielenia się swoim surowcem .
Natomiast samemu udało mi się uzyskać materiał od znajomego. Po świętach powinienem otrzymać paczkę od niego i możliwe że uda mi się podzielić z Wami moimi spostrzeżeniami.
Tymczasem chciałem zapytać o jedną rzecz . Czy na prawdę można uzyskać dąb z listew przy podłogowych ? Zawsze wydawało mi się że listwy są pokryte impregnatem zabezpieczającym.
Pozdrawiam
Bardzo dziękuję za odzew i pomoc a specjalne podziękowania dla "kmarian" który zaoferował chęć podzielenia się swoim surowcem .
Natomiast samemu udało mi się uzyskać materiał od znajomego. Po świętach powinienem otrzymać paczkę od niego i możliwe że uda mi się podzielić z Wami moimi spostrzeżeniami.
Tymczasem chciałem zapytać o jedną rzecz . Czy na prawdę można uzyskać dąb z listew przy podłogowych ? Zawsze wydawało mi się że listwy są pokryte impregnatem zabezpieczającym.
Pozdrawiam
"Cierpliwość jest gorzka, ale jej owoce są słodkie." - Jean-Jacques Rousseau
-
- Posty: 3930
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 287 razy
- Otrzymał podziękowanie: 478 razy
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.
"Wypiekłem" sobie właśnie wczoraj kilka torebek dębu.
Uwielbiam te magiczną chwilę kiedy rozrywam folię aluminiową i dom napełnia się zapachem wanilii, cytrusów i Bóg wie czego jeszcze
Skąd się te wszystkie zapachy biorą w "martwym" sezonowanym drewnie?
Uwielbiam te magiczną chwilę kiedy rozrywam folię aluminiową i dom napełnia się zapachem wanilii, cytrusów i Bóg wie czego jeszcze
Skąd się te wszystkie zapachy biorą w "martwym" sezonowanym drewnie?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 3930
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 287 razy
- Otrzymał podziękowanie: 478 razy
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.
Było już gdzieś opisane na forum.
Ja zawijam szczapki w 3 warstwy folii aluminiowej i nakłuwam w kilku miejscach wykałaczką aby gazy mogły swobodnie się wydostawać. Wkładam na ruszt (kilka paczek, zazwyczaj 6 tak aby zapełnić ruszt) do piekarnika ustawionego na 200 stopni. Po 1,5 godziny podnoszę temp. do 230-240 stopni i piekę jeszcze przez około pół godziny. W tej fazie trzeba pilnować bo piekarniki różnie grzeją. Jak zaczyna się wydobywać delikatny dym, wyłączam i wyciągam paczki. Zaraz też je otwieram, żeby wystygły.
Ja zawijam szczapki w 3 warstwy folii aluminiowej i nakłuwam w kilku miejscach wykałaczką aby gazy mogły swobodnie się wydostawać. Wkładam na ruszt (kilka paczek, zazwyczaj 6 tak aby zapełnić ruszt) do piekarnika ustawionego na 200 stopni. Po 1,5 godziny podnoszę temp. do 230-240 stopni i piekę jeszcze przez około pół godziny. W tej fazie trzeba pilnować bo piekarniki różnie grzeją. Jak zaczyna się wydobywać delikatny dym, wyłączam i wyciągam paczki. Zaraz też je otwieram, żeby wystygły.
Ostatnio zmieniony środa, 12 kwie 2017, 09:27 przez Doody, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 744
- Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
- Ulubiony Alkohol: swój
- Lokalizacja: Beskid Niski
- Podziękował: 94 razy
- Otrzymał podziękowanie: 97 razy
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.
Jeśli jednak będziesz miał trudności z nabyciem, dawaj śmiało, ktoś Ci podeśle - choćby ja. Kolega Doody podał prosty i zarazem świetny sposób na "wypieki", przed świętami jak w sam raz.
Normalnie nie są impregnowane. Można spokojnie ich używać, oczywiście może się zdarzyć, że jakiś oszołom czymś posmaruje, ale tak nie powinno być ponieważ, jedni kupujący chcą pozostawić drewno surowe, inni stosują olejowanie a jeszcze inni lakierowanie. Poza tym, trzeba przy zakupie dopytać dla pewności.Slant pisze:... Czy na prawdę można uzyskać dąb z listew przy podłogowych ? Zawsze wydawało mi się że listwy są pokryte impregnatem zabezpieczającym.
Pozdrawiam
Jeśli jednak będziesz miał trudności z nabyciem, dawaj śmiało, ktoś Ci podeśle - choćby ja. Kolega Doody podał prosty i zarazem świetny sposób na "wypieki", przed świętami jak w sam raz.
-
- Posty: 744
- Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
- Ulubiony Alkohol: swój
- Lokalizacja: Beskid Niski
- Podziękował: 94 razy
- Otrzymał podziękowanie: 97 razy
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.
Stosowałem prażenie na patelni z dopasowaną pokrywą szklaną. Teraz już wiem, że trzeba odkręcać uchwyt i w to miejsce montować coś co będzie uchwytem a się nie skruszy (spali). Zrazu obawiałem się, że szkło pęknie ale wytrzymało, w razie czego gogle bhp obowiązkowo. Zaleta jest taka, że można podglądać jak brązowieje i jak się poci. Grzałem za pomocą butli turystycznej, obowiązkowo poza domem. Można na grillu. Trzeba uważać bo to otwarty ogień a na wietrze się tego robić nie da.
-
- Posty: 2983
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 161 razy
- Otrzymał podziękowanie: 302 razy
-
- Posty: 3930
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 287 razy
- Otrzymał podziękowanie: 478 razy
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.
Waldku,
Bardzo zaintrygowało mnie Twoje pytanie, więc niezwłocznie po powrocie z pracy postanowiłem to sprawdzić.
Otóż szczapka w całej swojej objętości posiada tę samą barwę. Rozciąłem patyczek na 4 części i wszędzie identyczny, ciemnobrązowy kolor.
Nie wiem czy na zdjęciu dobrze to widać ale musisz mi zaufać Nie chciało mi się szukać obiektywu na makro. Edit
Oczywiście sprawdziłem kilka szczapek z tym samym rezultatem. Jak kolor szczapki był jaśniejszy to wewnątrz też jaśniejszy ale cały czas ten sam odcień w całej objętości.
Bardzo zaintrygowało mnie Twoje pytanie, więc niezwłocznie po powrocie z pracy postanowiłem to sprawdzić.
Otóż szczapka w całej swojej objętości posiada tę samą barwę. Rozciąłem patyczek na 4 części i wszędzie identyczny, ciemnobrązowy kolor.
Nie wiem czy na zdjęciu dobrze to widać ale musisz mi zaufać Nie chciało mi się szukać obiektywu na makro. Edit
Oczywiście sprawdziłem kilka szczapek z tym samym rezultatem. Jak kolor szczapki był jaśniejszy to wewnątrz też jaśniejszy ale cały czas ten sam odcień w całej objętości.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 2983
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 161 razy
- Otrzymał podziękowanie: 302 razy
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.
Dzięki.
Jeszcze nigdy nie wypiekałem dębu, ale przymierzam się i stąd pytanie.
Kiedyś, na którejś z foremek powątpiewano w naturalny kolor opiekanych czipsów dębowych. Właśnie ze względu na jednorodny kolor. Jak widać niepotrzebnie
Jeszcze nigdy nie wypiekałem dębu, ale przymierzam się i stąd pytanie.
Kiedyś, na którejś z foremek powątpiewano w naturalny kolor opiekanych czipsów dębowych. Właśnie ze względu na jednorodny kolor. Jak widać niepotrzebnie
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 16
- Rejestracja: piątek, 15 kwie 2016, 12:28
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.
Właśnie upiekłem cztery pakiety szczap dębowych zgodnie z przepisem Juliusza na dąb mocno pieczony z pierwszego postu. Dąb szypułkowy, leżał w drewutni dwa albo trzy lata - zakładam, że jest to odpowiednio wybrany materiał
Możliwe, że pakiety były trochę za duże, ale wydaje mi się, że dzięki temu dostałem mały bonus. Po rozpakowaniu okazało się, że mogę wyróżnić dwa stopnie wypieczenia. Lekki i średni i to pomimo tego, że przepis jednak dotyczył mocnego wypieczenia. Dymu nie było za dużo, szczapy lżej wypieczone są niewiele ciemniejsze od naturalnych, te wypieczone mocniej mają ładny kolor, ale spodziewałem się trochę ciemniejszego. Poprzednio wypiekałem tak śliwę i wyszła zdecydowanie ciemniejsza.
Tutaj pytanie do kolegów, którzy zajmowali się pieczeniem dębu. Ktoś pisał o aromacie wanilii po otworzeniu piekarnika, u mnie było czuć jedynie aromat dymu od pieczenia. Przyjemny jednak bez tej wanilii, na ile jest ona tam obecna, a na ile jest to siła sugestii?
Możliwe, że pakiety były trochę za duże, ale wydaje mi się, że dzięki temu dostałem mały bonus. Po rozpakowaniu okazało się, że mogę wyróżnić dwa stopnie wypieczenia. Lekki i średni i to pomimo tego, że przepis jednak dotyczył mocnego wypieczenia. Dymu nie było za dużo, szczapy lżej wypieczone są niewiele ciemniejsze od naturalnych, te wypieczone mocniej mają ładny kolor, ale spodziewałem się trochę ciemniejszego. Poprzednio wypiekałem tak śliwę i wyszła zdecydowanie ciemniejsza.
Tutaj pytanie do kolegów, którzy zajmowali się pieczeniem dębu. Ktoś pisał o aromacie wanilii po otworzeniu piekarnika, u mnie było czuć jedynie aromat dymu od pieczenia. Przyjemny jednak bez tej wanilii, na ile jest ona tam obecna, a na ile jest to siła sugestii?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 951
- Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
-
- Posty: 2983
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 161 razy
- Otrzymał podziękowanie: 302 razy
-
- Posty: 336
- Rejestracja: piątek, 31 sty 2014, 21:02
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.
Warto nie drażnić naszych pań i mieć podręczny piekarnik,który można wynieść do pomieszczenia gospodarczego.
https://www.olx.pl/oferta/piekarnik-ele ... 36c11c55a2
https://www.olx.pl/oferta/piekarnik-ele ... c13a39c9e7
Ja mam tego typu piekarnik i doskonale się spisuje dla moich celów -polecam.
https://www.olx.pl/oferta/piekarnik-ele ... 36c11c55a2
https://www.olx.pl/oferta/piekarnik-ele ... c13a39c9e7
Ja mam tego typu piekarnik i doskonale się spisuje dla moich celów -polecam.
-
- Posty: 16
- Rejestracja: piątek, 15 kwie 2016, 12:28
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.
W takim razie drugą część szczapek opiekę mocniej, może w pakietach w folii i bez. Do tego chyba połamię na mniejsze (krótsze) kawałki jak u Ciebie na zdjęciu. Zawsze będzie trochę łatwiej z przechowywaniem tego, a dawkowanie też będzie dokładniejsze
-
- Posty: 224
- Rejestracja: wtorek, 9 cze 2015, 17:45
- Krótko o sobie: siłownia,boks,golebie wysokolotne,domowa łycha
- Ulubiony Alkohol: Hudson Manhattan Rye
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Uk
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.
Delikatnie opalam palnikiem aż zrobią się czarne, kanty szczapek są już wtedy spalone. Używam do tego palnika gazowego( można kupić na allegro czy supermarkecie) opalam na zewnątrz ,na balkonie czy przed domem jak rodzina ma problem z zapachem. Naprawdę warto spróbować.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Bimber forever !!!
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.
Naczytalem się Waszych rad i zrobiłem swoje. Z posuszu dębowego 4-lata sezonowanego.
Wyszły ok.
Pierwsze użycie super, po paru dniach kolor piękny.
Jednak dodaje je do kolejnych słoików i nic-nicnie zmienia koloru. Rozcieńczenie słoika 48-50%.
Czym może to być spowodowane, że nie dają koloru?
Wyszły ok.
Pierwsze użycie super, po paru dniach kolor piękny.
Jednak dodaje je do kolejnych słoików i nic-nicnie zmienia koloru. Rozcieńczenie słoika 48-50%.
Czym może to być spowodowane, że nie dają koloru?