Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...

wawaldek11
1850
Posty: 1893
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

Postautor: wawaldek11 » środa, 26 lip 2017, 11:00

Viki - kolor ma najmniejsze znaczenie, a aromaty i smaki przejdą po dłuższym czasie niż kilka dni.
Pozdrawiam,
Waldek


Rabat 3%
Pojemnik-beczka-bańka INOX 50 l zkranem
Cena: 469.00 zł   Darmowa dostawa!
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

jozzek666
350
Posty: 354
Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka
Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Bieszczady
Załączniki
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

Postautor: jozzek666 » środa, 26 lip 2017, 13:34

Wiecie gdzie można kupić kostkę dębową ? Nie te wiórki tylko kostkę 2x2. Szukałem, ale chyba w polskich sklepach tego niema.


pauka
10
Posty: 10
Rejestracja: czwartek, 26 sty 2017, 14:49
Krótko o sobie: Młody niedoświadczony piwowar domowy :)
Ulubiony Alkohol: piwo
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

Postautor: pauka » środa, 26 lip 2017, 13:54

W malinowynos.pl są kostki 1x1

Awatar użytkownika

jozzek666
350
Posty: 354
Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka
Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Bieszczady
Załączniki
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

Postautor: jozzek666 » środa, 26 lip 2017, 14:21

@pauka - dzięki ale akurat tam to nie kupuje, bo mnie kiedyś oszukali.


viki_gte
2
Posty: 2
Rejestracja: środa, 5 lip 2017, 06:04
Załączniki
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

Postautor: viki_gte » czwartek, 27 lip 2017, 06:16

Kostkę mogę pociąć jakby ktoś chciał.
Używam zawsze nowych płatków.
Aromat wiem, jednak intryguje mnie to że w pierwszym efekt był natychmiastowy a w kolejnych nie ma go. Płatki te same, stężenie też no ten trochę mocniejszy. Stąd me pytania.

Awatar użytkownika

jozzek666
350
Posty: 354
Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka
Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Bieszczady
Załączniki
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

Postautor: jozzek666 » czwartek, 27 lip 2017, 07:08

Już znalazłem. Dla zainteresowanych http://www.sklep.piwowin.pl/PLATKI_KOST ... fault.html

Awatar użytkownika

klepa
350
Posty: 365
Rejestracja: wtorek, 22 paź 2013, 09:03
Załączniki
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

Postautor: klepa » czwartek, 27 lip 2017, 07:38

No to kostki są i tu: http://www.bimberhobby.pl/category.php? ... ory=12&p=2, aleś pisał o kostkach 2x2.

Awatar użytkownika

jozzek666
350
Posty: 354
Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka
Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Bieszczady
Załączniki
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

Postautor: jozzek666 » czwartek, 27 lip 2017, 07:48

No tak, ale takowych chyba w sprzedaży nie ma :/ Trzeba samemu ustrugać.

Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5283
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

Postautor: Zygmunt » czwartek, 27 lip 2017, 08:02

I znowu opiec, bo kostki zdaje się są tostowane już w swojej ostatecznej formie, więc z trzech stron może być surowa po ostruganiu:)

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"


Cressi
30
Posty: 32
Rejestracja: czwartek, 3 gru 2009, 18:16
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky,
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

Postautor: Cressi » czwartek, 28 gru 2017, 13:20

Dostałem parkiet dębowy (odpady produkcyjne, oczywiście surowy zaraz po cięciu)). Wymiary to jakies 8x23x180mm. Zamierzam toto upiec zgodnie z przepisem z pierwszego postu.
Ile takich szczapek dać na powiedzmy 10 litrów destylatu z pszenżyta o mocy ok 60%. Chodzi mi o rzad wielkości. 5 czy 50?
Robię pierwszą w życiu zbożówkę i mam zamiar ją trochę przeleżakować z dębem.

Awatar użytkownika

manowar
650
Posty: 663
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 16:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Kontakt:
Załączniki
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

Postautor: manowar » czwartek, 28 gru 2017, 16:38

Ja bym to policzył tak:

Normalnie leżakuje się w beczkach 225l. Wymiary takiej beczki: (http://austrovin.pl/beczki-drewniane/23 ... 225-l.html) wysokość 94-96cm, podstawa ok 56cm. Żeby nam to było trochę łatwiej liczyć (trochę oszukamy) przyjmijmy, że to walec h94, r28 - taki walec ma objętość 231l i pole powierzchni w zaokrągleniu 21500 cm. To teraz podzielmy pole walca przez jego objętość i uzyskujemy mniej więcej 93 cm2 / 1l.
Powierzchnia twojej kostki to jakieś 115 cm2.
Ilość szczapek: (93 cm2 x 10l)115cm2 = 8 szt.

Przy czym co ważne - z beczki wymywa tylko z jednej strony zaś twoje szczapki będą zanurzone całe przez co penetracja alkoholu będzie znacznie mocniejsza. Z drugiej strony pewnie nie chcesz trzymać urobku kilka lat... choć pewnie kilka miesięcy to tak. Ergo - dałbym 4 - 5 i co miesiąc smakował jak mocno się dębi.

Jeszcze od siebie - najpierw bym ługował drewno gorącą wodą - żeby wypłukać najbardziej agresywne taniny. Potem bym opali w piekarniku a potem jednak na miesiąc chociaż zalałbym winem czerwonym i słodkim może być nawet Kadarka lub inne tanie węgierskie. Potem wysuszył i dopiero dawał do destylatu.

EDYTKA:
Wstępne wyliczenia zdają się potwierdzać i być zgodne np. z tym http://winohobby.biz/pl/p/Klepka-debowa ... -1szt/1216 gdzie wychodzi 100% beczki 8-10 klepek o pow 110 cm na 100l co daje 88-110 cm2 na litr.

EDYTKA 2:
Z sąsiedniego, bardzo ciekawego tematu topic16292.html jest odniesienie do forum Home Distiller gdzie gość podaje swoje wyliczenia odnośnie starzenia w dużych beczkach. Wg niego powierzchnia do objętości to 50 - 74 cali2 / galon czyli po naszemu 320 - 475 cm2 / 3,79l => 84 - 125 cm2 na litr - jednak sam przy swoim projekcie stosuje znacznie niższy współczynnik w okolicach 50cm2/ litr co zgadza się niejako z radą żeby jednak podzielić ilość szczapek przez 2

Warto też zaznaczyć, że jednak starzenie alkoholu to nie tylko wymywanie związków z beczki a przede wszystkim oddychanie alkoholu!! Więc jeśli trzymasz w szkle to raz na jakiś czas warto odkorkować na jakiś czas - może przelać... beczki pewnie jednak do końca się nie podrobi...
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe ZAPRASZAM

http://alkohole-domowe.com/forum/podstawowe-zasady-wyrobu-domowych-trunkow-t6449.html - ZANIM ZAPYTASZ PRZECZYTAJ


acurlydrug
150
Posty: 156
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 13:51
Załączniki
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

Postautor: acurlydrug » sobota, 17 mar 2018, 11:07

Pytanie do ludzików mających styczność z esencjami (własnymi) dębów - że wygodniejsze, to mi wyszło, ale czy smakowo przejdzie wszystko, co trzeba do produktu? Czy zrobienie takiej esencji powinno trwać dłuuugo by była zadowalająca?


Slawecki
10
Posty: 12
Rejestracja: wtorek, 17 maja 2016, 09:14
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Dobra ruda
Załączniki
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

Postautor: Slawecki » wtorek, 21 sie 2018, 17:35

Szanowna braci bimbrownicza. Mam takie pytanie.
Czy wypiekanie drzewa owocowego typu śliwa, grusza, jabłoń potraktować czasowo tak samo jak dąb?

Awatar użytkownika

Doody
1400
Posty: 1402
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

Postautor: Doody » środa, 22 sie 2018, 07:02

Wszystko zależy od gustu. Dla jednego wystarczy kilka dni, dla innego miesiące to mało. Po wprowadzeniu drewna do destylatu, trzeba co jakiś czas kontrolować stan zadębienia (zaśliwowania, zagruszenia ;) )
Pozdrawiam
Darek


Slawecki
10
Posty: 12
Rejestracja: wtorek, 17 maja 2016, 09:14
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Dobra ruda
Załączniki
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

Postautor: Slawecki » środa, 22 sie 2018, 16:17

Darku. Jeśli można. Masz zupełną rację ale mi chodziło o czas wypiekania owocowych szczap. Z dębem nie mam problemu , jak w pierwszym poście i szczątki wychodzą rewelacyjne. Wczoraj pierwszy raz piekłem szczapki śliwy i jestem pod wrażeniem
Miałem tak cudny zapach w domu że żona była zachwycona jak może pieczone drzewo owocowe pachnieć. Dziś jadę z jabłonią zobaczę co to drzewo potrafi i jakie aromaty uzyskam


dooomino
30
Posty: 39
Rejestracja: środa, 27 wrz 2017, 16:40
Załączniki
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

Postautor: dooomino » wtorek, 16 paź 2018, 20:18

Szybkie pytanie. Zamówiłem płatki na allegro i dałem w ilości 4g na litr wódki spieszyłem się i spirytus rozcieńczyłem na szybko tzn wsypalem dęba do słoika i zaraz po tym zalałem to wrzątkiem następnie dodałem odpowiednią ilość spirytusu, wszystko nabrało od razu barwy ciemno brązowej .. można tak robić czy uszkodziłem sobie cenny spirytus? :)


Wróć do „Przepisy smakowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość