Przyrządy pomiarowe, ich montaż i zastosowanie odczytów w procesach destylacji. Regulacja procesów.
Awatar użytkownika

Autor tematu
szczub
150
Posty: 174
Rejestracja: środa, 24 wrz 2008, 22:48
Ulubiony Alkohol: piwo
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Czy taki termometr będzie się nadawał - spytaj zanim kupisz!

Postautor: szczub » niedziela, 28 gru 2008, 14:28

http://www.allegro.pl/item507734314_ter ... _nowy.html

Co sądzicie o nim, mi taki by pasował tylko ta końcówka mosiężna ;/

a wy jaki byście polecali ?
"Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach. "


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Calyx
1050
Posty: 1057
Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
Krótko o sobie: Hobbysta :)
Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Las nad Pilica
Załączniki
Re: termometr

Postautor: Calyx » niedziela, 28 gru 2008, 14:59

szczub pisze:...a wy jaki byście polecali ?


http://allegro.pl/item508863743_termome ... armem.html

Wiem, ze jest drozszy ale zdecydowanie lepszy do psot.
Ten, ktory znalazles to najwyzej do mierzenia temp. w garze
a i tak sa takie do wedzarni lub do pieczenia ze stalowa koncowka

http://allegro.pl/item515473101_termome ... u_itp.html

Pozdr. Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem :)


marer
200
Posty: 210
Rejestracja: sobota, 15 lis 2008, 21:18
Krótko o sobie: Ja nie wielbłąd , napić się muszę :)
Ulubiony Alkohol: whisky , winiak , koniak , brendy
Załączniki
Re: termometr

Postautor: marer » niedziela, 28 gru 2008, 16:07

No ten podany w linku przez Calyx jest zdecydowanie lepszy do naszych celów.
Pozdrawiam Marer.

Awatar użytkownika

Autor tematu
szczub
150
Posty: 174
Rejestracja: środa, 24 wrz 2008, 22:48
Ulubiony Alkohol: piwo
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: termometr

Postautor: szczub » niedziela, 28 gru 2008, 17:23

Ten Elektroniczny montuje sie na kotle czy gdzie ?
"Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach. "


mima
700
Posty: 716
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 22:21
Kontakt:
Załączniki
Re: termometr

Postautor: mima » niedziela, 28 gru 2008, 18:38

:D A nie uważacie drodzy koledzy że powinien to być bardziej dokładny termometr np. elektroniczny, ale za 15 zetów to nic dobrego się niestety nie kupi.
Czujnik wkłada się w pary przy głowicy, można też do kega, najlepiej drugi.
Jak się chce.
A może jednak coś takiego. Cena d. wyższa, ale niestety lekko nie ma. :D
http://www.allegro.pl/item508863743_ter ... armem.html

dodał: Admin
termometr.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.

Awatar użytkownika

Autor tematu
szczub
150
Posty: 174
Rejestracja: środa, 24 wrz 2008, 22:48
Ulubiony Alkohol: piwo
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: termometr

Postautor: szczub » niedziela, 28 gru 2008, 23:24

Jeszcze z tym miejscem dla termometra. Mam go włożyć od góry w bańkę czy jak ?
(nie mam kolumny rektyfikującej)
"Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach. "


clapus
150
Posty: 187
Rejestracja: sobota, 1 lis 2008, 00:42
Załączniki
Re: termometr

Postautor: clapus » poniedziałek, 29 gru 2008, 00:03

Jeśli masz ten sprzęt, który prezentujesz w galerii to ja bym mierzył temperaturę w ostatnim słoiku, przez co wiedziałbym jakie opary mi się skraplają w chłodnicy (moc destylatu).
Jeśli zamontujesz go w kanie po mleku będziesz mniej więcej wiedzieć ile % zostało w zacierze. Nic więcej.


mima
700
Posty: 716
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 22:21
Kontakt:
Załączniki
Re: termometr

Postautor: mima » poniedziałek, 29 gru 2008, 02:55

JEŻELI MASZ ODSTOJNIKI ZE SŁOIKÓW TO ZRÓB DZIURKĘ W DEKIELKU I WSUŃ TAM CZUJNIK. DOBRZE BY BYŁO MOŻE USZCZELNIĆ TO KROPLĄ SILIKONU.
Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.

Awatar użytkownika

Autor tematu
szczub
150
Posty: 174
Rejestracja: środa, 24 wrz 2008, 22:48
Ulubiony Alkohol: piwo
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: termometr

Postautor: szczub » poniedziałek, 29 gru 2008, 13:35

Dziękuje. Czyli czujkę wsadzić w ostatni odstojnik i pilnować temperatury, no właśnie ilu stopni :?:
"Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach. "


clapus
150
Posty: 187
Rejestracja: sobota, 1 lis 2008, 00:42
Załączniki
Re: termometr

Postautor: clapus » poniedziałek, 29 gru 2008, 13:46

Pilnować temperatury hmm...
Rozumiem, że robisz owocówki. Z tego co ja psociłem i o czym pisali koledzy na forum uważam, że pierwszą destylację powinno się przerywać w granicach 97stopni (30%). Resztę możesz zbierać do osobnego pojemnika.
Przy drugim gotowaniu przerywałbym przy 95-95,5 stopnia (40-45%).
A resztę zbierał do następnych psot.

To już było na forum:
moc-temp.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika

Autor tematu
szczub
150
Posty: 174
Rejestracja: środa, 24 wrz 2008, 22:48
Ulubiony Alkohol: piwo
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: termometr

Postautor: szczub » poniedziałek, 29 gru 2008, 13:59

Powiem wam ze trochę sie pogubiłem. :odlot:
Z tego co wiem alkohol wrze w temperaturze 78,3 °C
Wiec czy nie było by najrozsądniej utrzymywać tą temperaturę ?
jeżeli nie to dlaczego ?
"Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach. "


clapus
150
Posty: 187
Rejestracja: sobota, 1 lis 2008, 00:42
Załączniki
Re: termometr

Postautor: clapus » poniedziałek, 29 gru 2008, 14:29

Ty w swojej aparaturze za pomocą termometru możesz tylko sprawdzać stężenie par wydostających się do chłodnicy. Termometr jest tu tylko pomocą w destylacji.
Spójrz na diagram i odczytaj ilu % alkohol wrze w temperaturze którą podałeś. A w twoim kociołku będzie max 16% zacier, który wrze w temperaturze jakiej wrze czyli ponad 90 stopni, a otrzymasz z niego przy prostej destylacji bez odstojników 66% opary. Z odstojnikami otrzymasz więcej %, a poprzez pomiar temperatury w ostatnim odstojniku i zerknięciu na diagram możesz odczytać jakiej mocy destylat odbierasz.


mima
700
Posty: 716
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 22:21
Kontakt:
Załączniki
Re: termometr

Postautor: mima » poniedziałek, 29 gru 2008, 15:33

Jak sobie wyobrażasz pilnowania temperatury? ;)
A jak sie odwrócisz na chwilkę i Ci ucieknie :D
Alkohol wrze w temp. 78.2 do 78.6, tyle teoria.
Praktyka jest taka że temp. rośnie wraz wygotowywanymi
procentami.
Jest więc to urządzenie pomocnicze, mówiące o tym ile mamy jescze alkoholu w nastawie i różne inne info. :D
Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.

Awatar użytkownika

Autor tematu
szczub
150
Posty: 174
Rejestracja: środa, 24 wrz 2008, 22:48
Ulubiony Alkohol: piwo
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: termometr

Postautor: szczub » poniedziałek, 29 gru 2008, 17:03

Wyobraziłem to sobie nie więcej tak:
Gdy temperatura osiągnie 76*C zmniejszam gaz do minimum.
"Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach. "


mima
700
Posty: 716
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 22:21
Kontakt:
Załączniki
Re: termometr

Postautor: mima » poniedziałek, 29 gru 2008, 17:28

Zmniejszasz gaz, ale też nie do min. kapać musi ;)
A jak zacznie kapać to będziesz wiedział juz, że właśnie jest ta temp. 8-)
Ale jak wł. alarm i ustawisz na 75 st. to jak buzer zapiszczy to będziesz wiedział że zaraz zacznie kapać.
To znaczy trzeba odebraś setę, podstawić wieksze naczynie i na jakiś czas spokój ;) :D
Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.

Awatar użytkownika

smoltrix
100
Posty: 114
Rejestracja: sobota, 15 lis 2008, 17:53
Krótko o sobie: Jestem jaki jestem.
Ulubiony Alkohol: Piwo, Bimberek, Wino ( tylko wytrawne)
Załączniki
Re: termometr

Postautor: smoltrix » wtorek, 30 gru 2008, 11:17

O tak ten elektroniczny fajny, można go umieścić w dogodnym miejscu. Chyba się skusze!
Ciężką pracą i wytrwałością do celu!Co nas nie zabije to wzmocni.


mima
700
Posty: 716
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 22:21
Kontakt:
Załączniki
Re: termometr

Postautor: mima » wtorek, 30 gru 2008, 15:21

Nie jest to żadna sensacja, piszczy troszkę za cicho, ale ja jestem z niego zadowolony Julek też ma taki. :D
Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.

Awatar użytkownika

Autor tematu
szczub
150
Posty: 174
Rejestracja: środa, 24 wrz 2008, 22:48
Ulubiony Alkohol: piwo
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: termometr

Postautor: szczub » wtorek, 13 sty 2009, 21:25

Wszyscy go mają, mam i ja :D. Dzisiaj przyszedł, już sie nie mogę doczekać sprawdzianu. Choć wydaje mi sie ze długo poczekam, ponieważ mam przerwę zimową.
Chyba że sie skusze i spsoce tą pszenice od razu jak mi kuzyn przywiezie. Czas pokaże.
"Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach. "


bodzio.1974
20
Posty: 27
Rejestracja: niedziela, 11 sty 2009, 21:41
Załączniki
Re: termometr

Postautor: bodzio.1974 » wtorek, 13 sty 2009, 21:57

Ja też go już nabyłem na allegro i czekam na przesyłkę.Kolega mima go poleca / a co on poleca to trzeba kupić.Pozdrawiam.
Użytkownik zbanowany od 03.III.2009r.

Awatar użytkownika

waccie
30
Posty: 43
Rejestracja: wtorek, 13 sty 2009, 15:06
Ulubiony Alkohol: Mój
Załączniki
Re: termometr

Postautor: waccie » niedziela, 18 sty 2009, 15:41

Ja też kupiłem taki termometr. Jaka temperatura musi być na górze kolumny 125cm wysokości a średnica 50mm, a jaka w kegu 30 litrów aby leciało upragnione 90-95%. Jestem w trakcie składania kolumny i mam zamiar na górze kolumny wstawić 6 zimnych palców, dobra to ilość czy może za dużo lub za mało.


Wróć do „Kontrola procesu destylacji”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości