Czy taki termometr będzie się nadawał - spytaj zanim kupisz!

Przyrządy pomiarowe, ich montaż i zastosowanie odczytów w procesach destylacji. Regulacja procesów.
Awatar użytkownika

Autor tematu
szczub
150
Posty: 173
Rejestracja: środa, 24 wrz 2008, 23:48
Ulubiony Alkohol: piwo
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Otrzymał podziękowanie: 6 razy

Post autor: szczub »

http://www.allegro.pl/item507734314_ter ... _nowy.html

Co sądzicie o nim, mi taki by pasował tylko ta końcówka mosiężna ;/

a wy jaki byście polecali ?
"Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach. "
koncentraty wina
Awatar użytkownika

Calyx
1050
Posty: 1057
Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
Krótko o sobie: Hobbysta :)
Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Las nad Pilica
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: termometr

Post autor: Calyx »

szczub pisze:...a wy jaki byście polecali ?
http://allegro.pl/item508863743_termome ... armem.html

Wiem, ze jest drozszy ale zdecydowanie lepszy do psot.
Ten, ktory znalazles to najwyzej do mierzenia temp. w garze
a i tak sa takie do wedzarni lub do pieczenia ze stalowa koncowka

http://allegro.pl/item515473101_termome ... u_itp.html

Pozdr. Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem :)

marer
200
Posty: 210
Rejestracja: sobota, 15 lis 2008, 21:18
Krótko o sobie: Ja nie wielbłąd , napić się muszę :)
Ulubiony Alkohol: whisky , winiak , koniak , brendy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: termometr

Post autor: marer »

No ten podany w linku przez Calyx jest zdecydowanie lepszy do naszych celów.
Pozdrawiam Marer.
Awatar użytkownika

Autor tematu
szczub
150
Posty: 173
Rejestracja: środa, 24 wrz 2008, 23:48
Ulubiony Alkohol: piwo
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: termometr

Post autor: szczub »

Ten Elektroniczny montuje sie na kotle czy gdzie ?
"Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach. "

mima
700
Posty: 715
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 23:21
Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Kontakt:
Re: termometr

Post autor: mima »

:D A nie uważacie drodzy koledzy że powinien to być bardziej dokładny termometr np. elektroniczny, ale za 15 zetów to nic dobrego się niestety nie kupi.
Czujnik wkłada się w pary przy głowicy, można też do kega, najlepiej drugi.
Jak się chce.
A może jednak coś takiego. Cena d. wyższa, ale niestety lekko nie ma. :D
http://www.allegro.pl/item508863743_ter ... armem.html

dodał: Admin
termometr.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.
Awatar użytkownika

Autor tematu
szczub
150
Posty: 173
Rejestracja: środa, 24 wrz 2008, 23:48
Ulubiony Alkohol: piwo
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: termometr

Post autor: szczub »

Jeszcze z tym miejscem dla termometra. Mam go włożyć od góry w bańkę czy jak ?
(nie mam kolumny rektyfikującej)
"Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach. "

clapus
150
Posty: 187
Rejestracja: sobota, 1 lis 2008, 00:42
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: termometr

Post autor: clapus »

Jeśli masz ten sprzęt, który prezentujesz w galerii to ja bym mierzył temperaturę w ostatnim słoiku, przez co wiedziałbym jakie opary mi się skraplają w chłodnicy (moc destylatu).
Jeśli zamontujesz go w kanie po mleku będziesz mniej więcej wiedzieć ile % zostało w zacierze. Nic więcej.

mima
700
Posty: 715
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 23:21
Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Kontakt:
Re: termometr

Post autor: mima »

JEŻELI MASZ ODSTOJNIKI ZE SŁOIKÓW TO ZRÓB DZIURKĘ W DEKIELKU I WSUŃ TAM CZUJNIK. DOBRZE BY BYŁO MOŻE USZCZELNIĆ TO KROPLĄ SILIKONU.
Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.
Awatar użytkownika

Autor tematu
szczub
150
Posty: 173
Rejestracja: środa, 24 wrz 2008, 23:48
Ulubiony Alkohol: piwo
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: termometr

Post autor: szczub »

Dziękuje. Czyli czujkę wsadzić w ostatni odstojnik i pilnować temperatury, no właśnie ilu stopni :?:
"Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach. "

clapus
150
Posty: 187
Rejestracja: sobota, 1 lis 2008, 00:42
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: termometr

Post autor: clapus »

Pilnować temperatury hmm...
Rozumiem, że robisz owocówki. Z tego co ja psociłem i o czym pisali koledzy na forum uważam, że pierwszą destylację powinno się przerywać w granicach 97stopni (30%). Resztę możesz zbierać do osobnego pojemnika.
Przy drugim gotowaniu przerywałbym przy 95-95,5 stopnia (40-45%).
A resztę zbierał do następnych psot.

To już było na forum:
moc-temp.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

Autor tematu
szczub
150
Posty: 173
Rejestracja: środa, 24 wrz 2008, 23:48
Ulubiony Alkohol: piwo
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: termometr

Post autor: szczub »

Powiem wam ze trochę sie pogubiłem. :odlot:
Z tego co wiem alkohol wrze w temperaturze 78,3 °C
Wiec czy nie było by najrozsądniej utrzymywać tą temperaturę ?
jeżeli nie to dlaczego ?
"Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach. "

clapus
150
Posty: 187
Rejestracja: sobota, 1 lis 2008, 00:42
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: termometr

Post autor: clapus »

Ty w swojej aparaturze za pomocą termometru możesz tylko sprawdzać stężenie par wydostających się do chłodnicy. Termometr jest tu tylko pomocą w destylacji.
Spójrz na diagram i odczytaj ilu % alkohol wrze w temperaturze którą podałeś. A w twoim kociołku będzie max 16% zacier, który wrze w temperaturze jakiej wrze czyli ponad 90 stopni, a otrzymasz z niego przy prostej destylacji bez odstojników 66% opary. Z odstojnikami otrzymasz więcej %, a poprzez pomiar temperatury w ostatnim odstojniku i zerknięciu na diagram możesz odczytać jakiej mocy destylat odbierasz.

mima
700
Posty: 715
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 23:21
Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Kontakt:
Re: termometr

Post autor: mima »

Jak sobie wyobrażasz pilnowania temperatury? ;)
A jak sie odwrócisz na chwilkę i Ci ucieknie :D
Alkohol wrze w temp. 78.2 do 78.6, tyle teoria.
Praktyka jest taka że temp. rośnie wraz wygotowywanymi
procentami.
Jest więc to urządzenie pomocnicze, mówiące o tym ile mamy jescze alkoholu w nastawie i różne inne info. :D
Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.
Awatar użytkownika

Autor tematu
szczub
150
Posty: 173
Rejestracja: środa, 24 wrz 2008, 23:48
Ulubiony Alkohol: piwo
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: termometr

Post autor: szczub »

Wyobraziłem to sobie nie więcej tak:
Gdy temperatura osiągnie 76*C zmniejszam gaz do minimum.
"Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach. "

mima
700
Posty: 715
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 23:21
Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Kontakt:
Re: termometr

Post autor: mima »

Zmniejszasz gaz, ale też nie do min. kapać musi ;)
A jak zacznie kapać to będziesz wiedział juz, że właśnie jest ta temp. 8-)
Ale jak wł. alarm i ustawisz na 75 st. to jak buzer zapiszczy to będziesz wiedział że zaraz zacznie kapać.
To znaczy trzeba odebraś setę, podstawić wieksze naczynie i na jakiś czas spokój ;) :D
Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.
Awatar użytkownika

smoltrix
100
Posty: 114
Rejestracja: sobota, 15 lis 2008, 17:53
Krótko o sobie: Jestem jaki jestem.
Ulubiony Alkohol: Piwo, Bimberek, Wino ( tylko wytrawne)
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: termometr

Post autor: smoltrix »

O tak ten elektroniczny fajny, można go umieścić w dogodnym miejscu. Chyba się skusze!
Ciężką pracą i wytrwałością do celu!Co nas nie zabije to wzmocni.

mima
700
Posty: 715
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 23:21
Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Kontakt:
Re: termometr

Post autor: mima »

Nie jest to żadna sensacja, piszczy troszkę za cicho, ale ja jestem z niego zadowolony Julek też ma taki. :D
Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.
Awatar użytkownika

Autor tematu
szczub
150
Posty: 173
Rejestracja: środa, 24 wrz 2008, 23:48
Ulubiony Alkohol: piwo
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: termometr

Post autor: szczub »

Wszyscy go mają, mam i ja :D. Dzisiaj przyszedł, już sie nie mogę doczekać sprawdzianu. Choć wydaje mi sie ze długo poczekam, ponieważ mam przerwę zimową.
Chyba że sie skusze i spsoce tą pszenice od razu jak mi kuzyn przywiezie. Czas pokaże.
"Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach. "

bodzio.1974
20
Posty: 27
Rejestracja: niedziela, 11 sty 2009, 21:41
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: termometr

Post autor: bodzio.1974 »

Ja też go już nabyłem na allegro i czekam na przesyłkę.Kolega mima go poleca / a co on poleca to trzeba kupić.Pozdrawiam.
Użytkownik zbanowany od 03.III.2009r.
Awatar użytkownika

waccie
30
Posty: 43
Rejestracja: wtorek, 13 sty 2009, 15:06
Ulubiony Alkohol: Mój
Re: termometr

Post autor: waccie »

Ja też kupiłem taki termometr. Jaka temperatura musi być na górze kolumny 125cm wysokości a średnica 50mm, a jaka w kegu 30 litrów aby leciało upragnione 90-95%. Jestem w trakcie składania kolumny i mam zamiar na górze kolumny wstawić 6 zimnych palców, dobra to ilość czy może za dużo lub za mało.

mima
700
Posty: 715
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 23:21
Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Kontakt:
Re: termometr

Post autor: mima »

Sześć zimnych palców, to akurat. Ani za dużo, ani za mało.
Temperarura parowania alkoholu to średnio 78.5%.
Ale teoria swoje a praktyka też wszystko zależy od zawartości alk. w nastawie. Mogą być bardzo lekkie odchyłki.
Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.
Awatar użytkownika

waccie
30
Posty: 43
Rejestracja: wtorek, 13 sty 2009, 15:06
Ulubiony Alkohol: Mój
Re: termometr

Post autor: waccie »

Jaka średnica zimnych palców będzie lepsza, bo mogę mieć o średnicy 10mm lub 14mm. (Kolumna przekrój 50mm)

mima
700
Posty: 715
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 23:21
Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Kontakt:
Re: termometr

Post autor: mima »

Sądzę ze 10 mm. stanowczo wystarczy. :D
Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.
Awatar użytkownika

waccie
30
Posty: 43
Rejestracja: wtorek, 13 sty 2009, 15:06
Ulubiony Alkohol: Mój
Re: termometr

Post autor: waccie »

Mima i znowu mi pomogłeś, widzę że można na Ciebie liczyć. Po wypsoceniu na nowym sprzęcie na pewno wypiję za Twoje zdrowie.
Pozdrawiam

mima
700
Posty: 715
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 23:21
Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Kontakt:
Re: termometr

Post autor: mima »

A dziekuję i za, to dobry człowieku, ;) co prawda wolał bym tego kielicha wypić razem z Tobą, ale myślę że okazja niedługo może się nadażyć! :D
Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.
Awatar użytkownika

demon1122
50
Posty: 74
Rejestracja: poniedziałek, 12 sty 2009, 11:49
Krótko o sobie: Jak mam czas to siedzę i myślę a jak nie mam czasu to tylko siedzę.
Ulubiony Alkohol: od niedawna własny
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: śląskie, dawniej częstochowskie
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: termometr

Post autor: demon1122 »

Proszę o wskazówkę dotyczącą miejsca montażu termometru. Kiedy wierciłem otwory na zimne palce nie brałem pod uwagę tego że będę montował termometr i teraz trochę brakuje mi miejsca na wpuszczenie sondy, bo jeżeli wprowadzę od góry pionowo wtedy końcówka sondy (a to ona odpowiada za pomiar) będzie poniżej ostatniego zimnego palca, a poziomo też nie wiem które miejsce będzie najlepsze. Mima twierdzi że należy wstawić na samej górze, jednak u mnie jest to co najmniej kłopotliwe i nie wiem czy bezpośrednie sąsiedztwo rurki z zimną wodą nie wpłynie na poprawność wskazań , z kolei wpuszczenie sondy pomiędzy dwoma palcami to już nie jest "na samej górze".
Czekam na propozycje, najlepiej w formie kresek na mojej fotce :help:
"...trzeba jeszcze dobry przepis znać, żeby skutek był"

mima
700
Posty: 715
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 23:21
Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Kontakt:
Re: termometr

Post autor: mima »

Ja wywiercił bym otworek, w poprzek nad górnym zimnym palcem.
Średnica otworu, to przecież tylko około 3 mm. Tyle trzeba żeby wsadzić tam sondę, więc napewno się tam zmieści. Gdybyś umiescił sondę poniżej, będą na nią leciały skropliny destylatu, i może ona wtedy przekłamywać odczyt. :D
Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.
Awatar użytkownika

Calyx
1050
Posty: 1057
Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
Krótko o sobie: Hobbysta :)
Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Las nad Pilica
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: termometr

Post autor: Calyx »

Wydaje mi sie, ze lepszym rozwiazaniem bedzie spreparowanie rurki fi10
tak jak na rysunku (wyciecie fragmentu) i wspawanie jej jako miejsce na sonde
pod zimnymi palcami. Daszek osloni czujnik przed skroplinami,
nie wysapi wiec zafalszowanie wskazan termometru.

Pozdr. Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem :)
Awatar użytkownika

demon1122
50
Posty: 74
Rejestracja: poniedziałek, 12 sty 2009, 11:49
Krótko o sobie: Jak mam czas to siedzę i myślę a jak nie mam czasu to tylko siedzę.
Ulubiony Alkohol: od niedawna własny
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: śląskie, dawniej częstochowskie
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: termometr

Post autor: demon1122 »

No i dalej nie wiem co będzie lepsze, pomysł z daszkiem nad czujnikiem jest OK tylko że prócz tego że jest kłopotliwy to nie wiem czy ma być bezpośrednio nad wypełnieniem czy gdzieś pomiędzy rurkami z wodą. Poza tym mam tylko kawałek rurki fi10 co znaczy że otwór ma 8mm średnicy, zaś sonda zaledwie 3mm, myślę że trochę za dużo luzu zostaje.

A tak nawiasem mówiąc to możecie mi podpowiedzieć z czego mogę zrobić uszczelkę między kega i fiting od niego, oryginalną uszczelkę szlag trafił podczas otwierania kega
pzdr
"...trzeba jeszcze dobry przepis znać, żeby skutek był"
Awatar użytkownika

Juliusz
1050
Posty: 1066
Rejestracja: środa, 10 wrz 2008, 16:28
Krótko o sobie: Amator alkoholniarz, ciekawy.
Ulubiony Alkohol: Whiskey.
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Australia
Podziękował: 82 razy
Otrzymał podziękowanie: 128 razy
Re: termometr

Post autor: Juliusz »

@demon1122

Jeśli chcesz poprawnie mierzyć temperaturę i kontrolować destylację termometr powinien być najnajbliżej miejsca gdzie pary wychodzą do chłodnicy ale jeszcze w kolumnie.

Sugestia Mimy wydaje mi się bardziej bliska celu. Termometr jest cienki, sam otwór nie załątwi sprawy bo połączenie MUSI być całkowicie szczelne.

Gdyby udało Ci się wsadzić go nad najwyższy zimny palec zaraz pod wypływ byłoby to idealne miejsce. Chodzi nam oto aby mierzyć ostatni stan oparów w kolumnie.

Juliusz
Moją pasją są suwaki logarytmiczne jednostronne
Awatar użytkownika

waccie
30
Posty: 43
Rejestracja: wtorek, 13 sty 2009, 15:06
Ulubiony Alkohol: Mój
Re: termometr

Post autor: waccie »

Nadal jestem w trakcie budowy sprzętu i kupiłem termometr zalecany w poprzednich postach, ale go sprzedam, bo mam nowy pomysł. Kupiłem regulator temperatury zakres 0-150 C http://www.allegro.pl/item534338442_reg ... sonda.html
i połączę przez niego płytkę grzejną (moc 2600watt)zamontowaną pod spodem kega 30 litrów. http://www.allegro.pl/item520394023_ply ... xpres.html.
regulator.jpg
Grzałkę można połączyć w 6 stopniach mocy, a regulator prawdopodobnie ustawie żeby nie wyłączał całkowicie płytki grzejnej, ale żeby wyłączał mniej więcej o połowę mocy.
Kwestia ustawienia wysokości temperatury to już czysta praktyka, a sonda będzie wmontowana przy wylocie nad zimnymi palami.
Kochani, drodzy co Wy na to?
Może mój pomysł komuś się przyda.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

mima
700
Posty: 715
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 23:21
Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Kontakt:
Re: termometr

Post autor: mima »

@demon1122


No tak. Może kiedyś sobie wykołujesz na złomie. Są tam nieraz pogięte kegi. Wystarczy wyjąć, wykrecić fitting, i masz uszczelkę i korek.

Teraz uszczelkę zrób sobie z konopi, lub z taśmy teflonowej, skręcając ją w cienki sznureczek i nawijając cienko na fitting. :D

@ Kolego Wacławie! nie sądze żeby to był najlepszy pomysł.
Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.
Awatar użytkownika

waccie
30
Posty: 43
Rejestracja: wtorek, 13 sty 2009, 15:06
Ulubiony Alkohol: Mój
Re: termometr

Post autor: waccie »

@Mima
Przecież chodzi o to żeby utrzymać temperaturę jaka nam jest potrzebna, a to zapewni w miarę stabilną pracę. Regulatorem temperaturę zawsze można zwiększyć lub zmniejszyć i nie trzeba patrzyć cały czas w termometr.
Awatar użytkownika

Calyx
1050
Posty: 1057
Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
Krótko o sobie: Hobbysta :)
Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Las nad Pilica
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: termometr

Post autor: Calyx »

waccie pisze:...żeby utrzymać temperaturę jaka nam jest potrzebna...
Przepraszam, czego temperature chcesz tym regulowac?
Plytki grzejnej? Gdzie chcesz umiescic czujnik termopary?
Jak chcesz miec wplyw na stabilnosc pracy kolumny
przy pomocy tego urzadzenia.
Sorki, moze jestem indolent techniczny
ale wg mnie przekombinowales.
Do regulacji grzalek jest lepszy jakis regulator liniowy
a nie wlacz-wylacz. Tak moze pracowac zelazko.
Bojler i tak grzejesz max dopuszczalna dla kolumny moca.
Temperatury musisz pilnowac na glowicy a nie na plycie grzejnej
czy w bojlerze. Tak wiec chyba lepszy byl ten tanszy termometr z sonda.

Pozdr. Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem :)
Awatar użytkownika

Calyx
1050
Posty: 1057
Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
Krótko o sobie: Hobbysta :)
Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Las nad Pilica
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: termometr

Post autor: Calyx »

Juliusz pisze:...Gdyby udało Ci się wsadzić go nad najwyższy zimny palec zaraz pod wypływ byłoby to idealne miejsce. Chodzi nam oto aby mierzyć ostatni stan oparów w kolumnie.
Pomiar temperatury (w przypadku stosowania refluksu wewnetrznego)
powinien byc ponizej deflegmatora - zimnych palcow, powyzej wypelnienia.
Sonda wtedy musi byc oslanieta przed skroplinami aby nie falszowala pomiaru.
W niektorych rozwiazaniach Bakobaba widzialem pomiary w polowie kolumny :)

Umieszczenie jej powyzej skutkuje niewielkim zafalszowaniem pomiaru,
co nie powoduje jakichs wyjatkowych komplikacji.
Wiem, bo sam takie rozwiazanie zastosowalem w jednej z rur.
Pary nad deflegmatorem pokazuja temperature nizsza niz wzorcowa.

Co do konkretnego przykladu jest to wg mnie lepsze rozwiazanie
niz wtykanie sondy w dziure miedzy zimnymi palcami.
W tym saxofonie nie ma za bardzo miejsca na takie utykanie.
Uszczelnienie, ktorym marwi sie demon1122 to najmniejszy problem.
Troche silikonu zalatwi sprawe.

Pozdrawiam Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem :)

mima
700
Posty: 715
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 23:21
Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Kontakt:
Re: termometr

Post autor: mima »

No tak przyznaję rację.
Zamontowanie na środku sondy, daje czas na reakcję.Teraz decyzja należy do zainteresowanego.
Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.
Awatar użytkownika

demon1122
50
Posty: 74
Rejestracja: poniedziałek, 12 sty 2009, 11:49
Krótko o sobie: Jak mam czas to siedzę i myślę a jak nie mam czasu to tylko siedzę.
Ulubiony Alkohol: od niedawna własny
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: śląskie, dawniej częstochowskie
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: termometr

Post autor: demon1122 »

@Calyx
Myślałem o tym żeby odlać uszczelkę z silikonu ale nie wiem czy to nie jest toksyczny materiał, no chyba że są jakieś specjalne silikony do spożywki
"...trzeba jeszcze dobry przepis znać, żeby skutek był"

mima
700
Posty: 715
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 23:21
Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Kontakt:
Re: termometr

Post autor: mima »

Silikon nie jest materiałem toksycznym.
Z silikonu robi się nnawet węże do naszych celów.
Jeżeli chciałbyć wywiercić otwór fi 3 i włożyć tam sondę,
to ile tego silikonu Ci wyjdzie, żeby uszczelnić połączenie-kropelka?
Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.
Awatar użytkownika

Juliusz
1050
Posty: 1066
Rejestracja: środa, 10 wrz 2008, 16:28
Krótko o sobie: Amator alkoholniarz, ciekawy.
Ulubiony Alkohol: Whiskey.
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Australia
Podziękował: 82 razy
Otrzymał podziękowanie: 128 razy
Re: termometr

Post autor: Juliusz »

Nie będę duskutował na temat mierzenia temperatury w 'danym miejscu'. stwierdzę,że jeśli mamy mieć jakiś rozumny pomiar to trzeba mierzyć tam gdzie opary wylatują do chłodnicy.

Zadne inne mierzenia nie dadzą użytecznego rezultanu a będą wymagały przybliżeń...

Grzanie i kontrola grzania to jedna sprawa; temperatura wypływających oparów to najważniejsza sprawa.

Nie sprzedawaj tylko wciśnicj go tam zaraz pod wylot oparów do chłodnicy.

Grzeniem nic nie osiągniesz i nie skontrolojesz. Uczenie się zależności między grzałką i mocą będzie trwało miesiące...

Juliusz
Moją pasją są suwaki logarytmiczne jednostronne
Awatar użytkownika

waccie
30
Posty: 43
Rejestracja: wtorek, 13 sty 2009, 15:06
Ulubiony Alkohol: Mój
Re: termometr

Post autor: waccie »

Przemyślałem to wszystko jeszcze raz i już wiem, że poniosła mnie fantazja.
MACIE WSZYSCY CAŁKOWITĄ RACJĘ. :poklon;
No, ale to dobrze, że są mądrzy ludzie i poradzą w potrzebie.
Dziękuję wszystkim i pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony czwartek, 9 kwie 2009, 20:51 przez waccie, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kontrola procesu destylacji”