-
Autor tematu - Posty: 7
- Rejestracja: środa, 21 gru 2022, 15:15
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Domowe nalewki. Dobre wino wytrawne.
- Lokalizacja: Kotlina Kłodzka
- Załączniki
Czy można zwiększyć ilość nastawu pod koniec fermentacji?
Cześć.
Ponieważ dopiero zaczynam moją przygodę z psoceniem i nie mam jeszcze własnego destylatora, Kolega zaoferował się, że przedestyluje mi mój pierwszy nastaw. Wykonałem go 17 grudnia wg receptury z drożdży X-Pure 21,3 z 9 kg cukru. Otrzymałem ok 25l gotowego nastawu /23blg. Dzisiaj spotkałem się z kolegą, aby porozmawiać o przedestylowaniu mojego nastawu i okazało się, że zapomniał mi powiedzieć, iż do jego aparatury musi być wlane minimum 30l roztworu. Doradził mi, abym do mojego nastawu, który obecnie wykazuje 3blg, dolał 1,5 kg cukru rozpuszczone w pięciu litrach wody. Czy jeśli tak to zrobię, to czy nie popsuję mojego nastawu? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam.
Ponieważ dopiero zaczynam moją przygodę z psoceniem i nie mam jeszcze własnego destylatora, Kolega zaoferował się, że przedestyluje mi mój pierwszy nastaw. Wykonałem go 17 grudnia wg receptury z drożdży X-Pure 21,3 z 9 kg cukru. Otrzymałem ok 25l gotowego nastawu /23blg. Dzisiaj spotkałem się z kolegą, aby porozmawiać o przedestylowaniu mojego nastawu i okazało się, że zapomniał mi powiedzieć, iż do jego aparatury musi być wlane minimum 30l roztworu. Doradził mi, abym do mojego nastawu, który obecnie wykazuje 3blg, dolał 1,5 kg cukru rozpuszczone w pięciu litrach wody. Czy jeśli tak to zrobię, to czy nie popsuję mojego nastawu? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony czwartek, 29 gru 2022, 08:39 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 403
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 01:57
- Załączniki
Re: Czy można zwiększyć ilość nastawu pod koniec fermentacji?
Popełniłeś błąd początkującego. 9 kg cukru na 25 l nastawu. Drożdże miały pod górkę, stanęły na 3 BLG i nic dziwnego. Bez dodatkowej pożywki mogą Ci tej dolewki syropu nie przejeść. Jak Ci nie spieszno, zrób drugi nastaw, z 6 kg cukru na 25 l nastawu na jakichś T3 i zmieszaj oba, sklarowane nastawy .
-
Autor tematu - Posty: 7
- Rejestracja: środa, 21 gru 2022, 15:15
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Domowe nalewki. Dobre wino wytrawne.
- Lokalizacja: Kotlina Kłodzka
- Załączniki
Re: Czy można zwiększyć ilość nastawu pod koniec fermentacji?
Zrobiłem wg receptury na drożdżach. 9 kg cukru na 19l wody. 7kg od razu a 2 kg po 24 godzinach. Wszystko tak jak opisuje producent.
-
Autor tematu - Posty: 7
- Rejestracja: środa, 21 gru 2022, 15:15
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Domowe nalewki. Dobre wino wytrawne.
- Lokalizacja: Kotlina Kłodzka
- Załączniki
Re: Czy można zwiększyć ilość nastawu pod koniec fermentacji?
Mój nastaw jeszcze wolno fementuje. Przez rurke wychodzi powietrze co ok 20 sekund. W sumie to mi się nie śpieszy. Czyli jesli chcę tak zrobić jak mi doradził kolega to muszę dodać jakąś pozywkę. Jaką najlepiej? A jeśli przyszykuję drugi nastaw to zmiszać je dopiero przed destylacją? Czy w tym pierwszym do tego czasu nic złego się nie stanie? Klarować chemicznie czy naturalnie?
-
- Posty: 174
- Rejestracja: poniedziałek, 13 gru 2021, 10:55
- Załączniki
Re: Czy można zwiększyć ilość nastawu pod koniec fermentacji?
@hunter post pod postem
Nie radze dodawać i kombinować. Na 99% po dodaniu zacznie gwaltownie gazować i fermentacja zatrzyma się

Nie radze dodawać i kombinować. Na 99% po dodaniu zacznie gwaltownie gazować i fermentacja zatrzyma się
-
- Posty: 2168
- Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
- Krótko o sobie: Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą.
- Ulubiony Alkohol: Nie ma takiego.
- Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
- Załączniki
Re: Czy można zwiększyć ilość nastawu pod koniec fermentacji?
Cześć
@Hunter2. Uważam, że drożdże mogą nie zrobić tego, dodatkowego cukru.
Jeśli nastaw jeszcze pracuje, daj mu spokuj - niech dokończy. Gdy dobiegnie jego kres, zlej znad osadu i po prostu dolej wody do brakujących 30l. Przynajmniej, tak bym zrobił. Bez kombinacji.
Dowaliłeś cukru galancie - błąd. Nie patrz, co jest na opakowaniu napisane. "Pierwsze koty za płoty". 22°Blg - tego się 3maj
@Hunter2. Uważam, że drożdże mogą nie zrobić tego, dodatkowego cukru.
Jeśli nastaw jeszcze pracuje, daj mu spokuj - niech dokończy. Gdy dobiegnie jego kres, zlej znad osadu i po prostu dolej wody do brakujących 30l. Przynajmniej, tak bym zrobił. Bez kombinacji.
Dowaliłeś cukru galancie - błąd. Nie patrz, co jest na opakowaniu napisane. "Pierwsze koty za płoty". 22°Blg - tego się 3maj

"Gdy chcesz mieć przyjaciół, mów tylko piękne słowa. Mów prawdę prosto w oczy, wtedy poznasz swego wroga"
-
- Posty: 1456
- Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 07:38
- Załączniki
Re: Czy można zwiększyć ilość nastawu pod koniec fermentacji?
znowu wychodzi trzymanie się kłamliwych opisów na opakowaniach drożdży: dasz 9 kg cukru na 19l wody to otrzymasz w 5 dni 21% alkohol. Szczegół, że będzie ostry, palący i smierdzący. A przodkowie cukier przetestowali i zasadę 1410 nie na darmo stworzyli 
cukier: 1kg na 4l wody
skrobia, mąka, śruta: 1kg na 3 lub 3,5l wody.
Kolega dobrze radzi: daj max 1kg cukru (i tak masz trochę ulepek) 5l wody i jaką pożywkę albo z dwie łyżki koncentratu pomidorowego.
Klaruj grawitacyjnie - to cukier, cudów z tego nie będzie. Drożdże też dałeś nie najwyższej półki.

cukier: 1kg na 4l wody
skrobia, mąka, śruta: 1kg na 3 lub 3,5l wody.
Kolega dobrze radzi: daj max 1kg cukru (i tak masz trochę ulepek) 5l wody i jaką pożywkę albo z dwie łyżki koncentratu pomidorowego.
Klaruj grawitacyjnie - to cukier, cudów z tego nie będzie. Drożdże też dałeś nie najwyższej półki.
I love the smell of bimber in the morning.
-
Autor tematu - Posty: 7
- Rejestracja: środa, 21 gru 2022, 15:15
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Domowe nalewki. Dobre wino wytrawne.
- Lokalizacja: Kotlina Kłodzka
- Załączniki
Re: Czy można zwiększyć ilość nastawu pod koniec fermentacji?
Czyli ten mix z cukru, wody i koncentratu wlać do mojego nastawu?
Ostatnio zmieniony czwartek, 29 gru 2022, 17:54 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 42
- Rejestracja: niedziela, 21 lut 2021, 18:11
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Załączniki
Re: Czy można zwiększyć ilość nastawu pod koniec fermentacji?
Wlać, tylko bardzo powoli, żeby nie wykipiało. Odczekaj minimum tydzień, w najgorszym wypadku BLG nie zejdzie poniżej zera. Wiadro do klarowania wystaw na balkon po fermentacji na noc i będzie git 

Ostatnio zmieniony czwartek, 29 gru 2022, 19:12 przez KofiSzop, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 2168
- Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
- Krótko o sobie: Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą.
- Ulubiony Alkohol: Nie ma takiego.
- Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
- Załączniki
Re: Czy można zwiększyć ilość nastawu pod koniec fermentacji?
Prawie 27°Blg
Tyle kol. @Hunter2 uzyskał po wymieszaniu pierwszej partii cukru po czym, na drugi dzień dołożył jeszcze 2kg, co dodatkowo wzmocniło nastaw o kolejne ~5Blg. Nastaw ledwo zipie i jeszcze proponujecie dokładkę?
Litości.
Tyle kol. @Hunter2 uzyskał po wymieszaniu pierwszej partii cukru po czym, na drugi dzień dołożył jeszcze 2kg, co dodatkowo wzmocniło nastaw o kolejne ~5Blg. Nastaw ledwo zipie i jeszcze proponujecie dokładkę?
Hunter2 pisze:Zrobiłem wg receptury na drożdżach. 9 kg cukru na 19l wody. 7kg od razu a 2 kg po 24 godzinach. Wszystko tak jak opisuje producent.

Litości.
"Gdy chcesz mieć przyjaciół, mów tylko piękne słowa. Mów prawdę prosto w oczy, wtedy poznasz swego wroga"
-
- Posty: 42
- Rejestracja: niedziela, 21 lut 2021, 18:11
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Załączniki
Re: Czy można zwiększyć ilość nastawu pod koniec fermentacji?
Oj tam, na pierwszy raz i tak potrzebuje mieć min. 30l.. Jak drożdże pójdą na współpracę to przez tydzień spokojnie coś jeszcze zdziałają 

-
- Posty: 2168
- Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
- Krótko o sobie: Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą.
- Ulubiony Alkohol: Nie ma takiego.
- Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
- Załączniki
Re: Czy można zwiększyć ilość nastawu pod koniec fermentacji?
Życzę powodzenia
Pochwal się jak poszło. Szczerze, ciekaw jestem - ile tego cukru zdołają przerobić.

Pochwal się jak poszło. Szczerze, ciekaw jestem - ile tego cukru zdołają przerobić.
"Gdy chcesz mieć przyjaciół, mów tylko piękne słowa. Mów prawdę prosto w oczy, wtedy poznasz swego wroga"
-
- Posty: 2538
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Załączniki
Re: Czy można zwiększyć ilość nastawu pod koniec fermentacji?
Ot kuna specjaliści od nastawów
Żaden z was nie pomyślał o tym by wody dolac




Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM 

-
- Posty: 4258
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Załączniki
Re: Czy można zwiększyć ilość nastawu pod koniec fermentacji?
Na tym się teraz skoncentruj.
Na własnym sprzęcie.
Tylko zanim coś kupisz, przyjdź tutaj, zapytaj, aby nie wyszły jaja jak z tym nastawem.
Ponieważ możesz się naciąć i za 1500zł kupić destylator do bimbru, a za 2000zł kolumnę rektyfikacyjną do apirytusu.
Spartoliłeś nastaw o tyle że ci tego cukru nie przerobią. Owszem w/g przepisu na opakowaniu.
Tylko że ten przepis to chłyt małkełringowy. Trzymaj się na przyszłość dolnej granicy, czyli 6kg cukru, max 7, ale nie 9.
Nastawy planuj tak aby maksymalnie wykorzystać pojemność kotła..
Czyli zrobić jeden duży, albo dwa mniejsze nastawy, odfermentować i razem chlup w kocioł.
Fermentory są śmiesznie tanie, kup ze dwa, przydadzą się.
W każdym razie ucz się, czytaj, poznawaj nowe.
Pozdro Rozrywek.
Hunter2 pisze:Cześć.
Ponieważ dopiero zaczynam moją przygodę z psoceniem i nie mam jeszcze własnego destylatora,
Na tym się teraz skoncentruj.
Na własnym sprzęcie.
Tylko zanim coś kupisz, przyjdź tutaj, zapytaj, aby nie wyszły jaja jak z tym nastawem.
Ponieważ możesz się naciąć i za 1500zł kupić destylator do bimbru, a za 2000zł kolumnę rektyfikacyjną do apirytusu.
Spartoliłeś nastaw o tyle że ci tego cukru nie przerobią. Owszem w/g przepisu na opakowaniu.
Tylko że ten przepis to chłyt małkełringowy. Trzymaj się na przyszłość dolnej granicy, czyli 6kg cukru, max 7, ale nie 9.
Nastawy planuj tak aby maksymalnie wykorzystać pojemność kotła..
Czyli zrobić jeden duży, albo dwa mniejsze nastawy, odfermentować i razem chlup w kocioł.
Fermentory są śmiesznie tanie, kup ze dwa, przydadzą się.
W każdym razie ucz się, czytaj, poznawaj nowe.
Pozdro Rozrywek.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
Autor tematu - Posty: 7
- Rejestracja: środa, 21 gru 2022, 15:15
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Domowe nalewki. Dobre wino wytrawne.
- Lokalizacja: Kotlina Kłodzka
- Załączniki
Re: Czy można zwiększyć ilość nastawu pod koniec fermentacji?
Ponieważ zdania były podzielone,musiałem sie na coś zdecydować. Postanowiłem dolać roztwór z cukru z koncentratem pomidorowym.Zrobiłem to wczoraj wieczorem.Rano zmierzyłem blg,które wzrosło o 4 kreski.Fermentacja nie ustała. Teraz widać , że fermentacja troche przyśpieszyła a blg zmiejszyło się o pół punktu. Jaką temperarurę utrzymywać? Obecnie jest na poziomie 24-25*.
Mod.
Rób spacje po znakach przestankowych, bo źle się czyta tak napisanego posta.
Mod.
Rób spacje po znakach przestankowych, bo źle się czyta tak napisanego posta.
Ostatnio zmieniony piątek, 30 gru 2022, 20:00 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Autor tematu - Posty: 7
- Rejestracja: środa, 21 gru 2022, 15:15
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Domowe nalewki. Dobre wino wytrawne.
- Lokalizacja: Kotlina Kłodzka
- Załączniki
Re: Czy można zwiększyć ilość nastawu pod koniec fermentacji?
Hej. Od trzech dni blg stoi na 6. Fermentacja jeszcze jest nieznacznie widoczna w rurce i na powierzchni nastawu. Poczytałem trochę o restarcie i chyba spróbuję na drożdżach Coobra 6 po uwodnieniu i zahartowaniu. Co o tym myślicie. Czy ktoś z Was ma może wypróbowaną metodę na innych drożdżach? Jak długo może stać taki nastaw, bo drożdże muszę kupić przez internet.
-
- Posty: 403
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 01:57
- Załączniki
Re: Czy można zwiększyć ilość nastawu pod koniec fermentacji?
Restart na cukrówce? To nie trójniak, gdzie litr miodu kosztuje 40 PLN. Dolej wody, daj na rury, a jak już Ci tak żal tej oszałamiającej ilości nieprzefermentowanego cukru, to zrób nowy nastaw na dundrze( wodzie odwarowej). Tylko nie zapomnij napowietrzyć, gotowanie pozbawia wodę tlenu.
A najlepiej potraktuj to jak lekcję, pokory następnym razem zrób nastaw jak Ci tutaj mówią, a nie wg przepisu z opakowania.
A najlepiej potraktuj to jak lekcję, pokory następnym razem zrób nastaw jak Ci tutaj mówią, a nie wg przepisu z opakowania.
-
- Posty: 4258
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Załączniki
Re: Czy można zwiększyć ilość nastawu pod koniec fermentacji?
Zaraz zawiozą mnie do Tworek.
Drugi post w tym temacie Heńka Gwiazdy wszystko wyjaśniał, ale tu musi być saga rodu Cukrówki herbu Cobra.
Spartoliłeś nastaw, nic się nie stało, puścić jak jest. Tyle.
Lekarz mi się zabronił denerwować, ale, restart...cukrówki, koszt nowych drożdży, restart, nerwy, czas, koszt zmarnowanych 2 kilo cukru, pierdzielenie się z tym, warto?
To sobie policz koszta, czy warto.
Nauka kosztuje, w tym wypadku grosze.
Zamiast pomyśleć logicznie, to bawimy się w restarty....cukrówki.
Dolej wody, oddestyluj, resztę wylej w pindu.
Zrób nowy nastaw porządny, trzymaj się startowego 22 Blg, (podpowiem, 6kg cukru DOPEŁNIONE DO 25L wody)koniec sagi o cukrówce.
Koniec, kropka i c....j
Ps: myślenie nie boli.
Hunter2 pisze:Poczytałem trochę o restarcie i chyba spróbuję na drożdżach Coobra 6 po uwodnieniu i zahartowaniu. Co o tym myślicie. Czy ktoś z Was ma może wypróbowaną metodę na innych drożdżach? Jak długo może stać taki nastaw, bo drożdże muszę kupić przez internet.
Zaraz zawiozą mnie do Tworek.
Drugi post w tym temacie Heńka Gwiazdy wszystko wyjaśniał, ale tu musi być saga rodu Cukrówki herbu Cobra.
Spartoliłeś nastaw, nic się nie stało, puścić jak jest. Tyle.
Lekarz mi się zabronił denerwować, ale, restart...cukrówki, koszt nowych drożdży, restart, nerwy, czas, koszt zmarnowanych 2 kilo cukru, pierdzielenie się z tym, warto?
To sobie policz koszta, czy warto.
Nauka kosztuje, w tym wypadku grosze.
Zamiast pomyśleć logicznie, to bawimy się w restarty....cukrówki.

Dolej wody, oddestyluj, resztę wylej w pindu.
Zrób nowy nastaw porządny, trzymaj się startowego 22 Blg, (podpowiem, 6kg cukru DOPEŁNIONE DO 25L wody)koniec sagi o cukrówce.
Koniec, kropka i c....j
Ps: myślenie nie boli.
-
- Posty: 2168
- Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
- Krótko o sobie: Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą.
- Ulubiony Alkohol: Nie ma takiego.
- Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
- Załączniki
Re: Czy można zwiększyć ilość nastawu pod koniec fermentacji?
Cześć
Zdecydowanie nie !
Uważam, że nie restartuje się nastawu, który ma już za sobą grubo ponad 25°Blg przerobionego towaru. Dosypanie - dolanie żarcia, było kolejnym błędem.
Zostaw go w spokoju i nic już nie dodawaj. Jak zakończy, wystaw do chłodu. Chłód sprzyja klarowaniu. Niech się klaruje. Następnie zlej znad osadu i dolej brakujące litry do niezbędnego minimum. Tyle.

Hunter2 pisze: Poczytałem trochę o restarcie i chyba spróbuję na drożdżach Coobra 6 po uwodnieniu i zahartowaniu. Co o tym myślicie.
Zdecydowanie nie !
Uważam, że nie restartuje się nastawu, który ma już za sobą grubo ponad 25°Blg przerobionego towaru. Dosypanie - dolanie żarcia, było kolejnym błędem.
Zostaw go w spokoju i nic już nie dodawaj. Jak zakończy, wystaw do chłodu. Chłód sprzyja klarowaniu. Niech się klaruje. Następnie zlej znad osadu i dolej brakujące litry do niezbędnego minimum. Tyle.
-
Autor tematu - Posty: 7
- Rejestracja: środa, 21 gru 2022, 15:15
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Domowe nalewki. Dobre wino wytrawne.
- Lokalizacja: Kotlina Kłodzka
- Załączniki
Re: Czy można zwiększyć ilość nastawu pod koniec fermentacji?
Ok. Dzięki wszystkim za cenne wypowiedzi. Zrobię tak, jak opisał kolega defacto. Nauka nie pójdzie w las, tylko w rury.
Pozdrawiam.

Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości