Jak i z czego zrobić idealny zacier lub nastaw, który będzie podstawą do otrzymania oczekiwanego destylatu, przepisy, porady, sposoby na dobry na zacier, itp...

Autor tematu
Hunter2
5
Posty: 7
Rejestracja: środa, 21 gru 2022, 15:15
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Domowe nalewki. Dobre wino wytrawne.
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka
Załączniki
Czy można zwiększyć ilość nastawu pod koniec fermentacji?

Postautor: Hunter2 » środa, 28 gru 2022, 21:08

Cześć.
Ponieważ dopiero zaczynam moją przygodę z psoceniem i nie mam jeszcze własnego destylatora, Kolega zaoferował się, że przedestyluje mi mój pierwszy nastaw. Wykonałem go 17 grudnia wg receptury z drożdży X-Pure 21,3 z 9 kg cukru. Otrzymałem ok 25l gotowego nastawu /23blg. Dzisiaj spotkałem się z kolegą, aby porozmawiać o przedestylowaniu mojego nastawu i okazało się, że zapomniał mi powiedzieć, iż do jego aparatury musi być wlane minimum 30l roztworu. Doradził mi, abym do mojego nastawu, który obecnie wykazuje 3blg, dolał 1,5 kg cukru rozpuszczone w pięciu litrach wody. Czy jeśli tak to zrobię, to czy nie popsuję mojego nastawu? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony czwartek, 29 gru 2022, 08:39 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.



HeniekStarr
400
Posty: 403
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 01:57
Załączniki
Re: Czy można zwiększyć ilość nastawu pod koniec fermentacji?

Postautor: HeniekStarr » czwartek, 29 gru 2022, 09:02

Popełniłeś błąd początkującego. 9 kg cukru na 25 l nastawu. Drożdże miały pod górkę, stanęły na 3 BLG i nic dziwnego. Bez dodatkowej pożywki mogą Ci tej dolewki syropu nie przejeść. Jak Ci nie spieszno, zrób drugi nastaw, z 6 kg cukru na 25 l nastawu na jakichś T3 i zmieszaj oba, sklarowane nastawy .


Autor tematu
Hunter2
5
Posty: 7
Rejestracja: środa, 21 gru 2022, 15:15
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Domowe nalewki. Dobre wino wytrawne.
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka
Załączniki
Re: Czy można zwiększyć ilość nastawu pod koniec fermentacji?

Postautor: Hunter2 » czwartek, 29 gru 2022, 10:01

Zrobiłem wg receptury na drożdżach. 9 kg cukru na 19l wody. 7kg od razu a 2 kg po 24 godzinach. Wszystko tak jak opisuje producent.


Autor tematu
Hunter2
5
Posty: 7
Rejestracja: środa, 21 gru 2022, 15:15
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Domowe nalewki. Dobre wino wytrawne.
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka
Załączniki
Re: Czy można zwiększyć ilość nastawu pod koniec fermentacji?

Postautor: Hunter2 » czwartek, 29 gru 2022, 10:34

Mój nastaw jeszcze wolno fementuje. Przez rurke wychodzi powietrze co ok 20 sekund. W sumie to mi się nie śpieszy. Czyli jesli chcę tak zrobić jak mi doradził kolega to muszę dodać jakąś pozywkę. Jaką najlepiej? A jeśli przyszykuję drugi nastaw to zmiszać je dopiero przed destylacją? Czy w tym pierwszym do tego czasu nic złego się nie stanie? Klarować chemicznie czy naturalnie?

Awatar użytkownika

AAmatorek
150
Posty: 174
Rejestracja: poniedziałek, 13 gru 2021, 10:55
Załączniki
Re: Czy można zwiększyć ilość nastawu pod koniec fermentacji?

Postautor: AAmatorek » czwartek, 29 gru 2022, 12:22

@hunter post pod postem :problem:

Nie radze dodawać i kombinować. Na 99% po dodaniu zacznie gwaltownie gazować i fermentacja zatrzyma się

Awatar użytkownika

defacto
2000
Posty: 2168
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą.
Ulubiony Alkohol: Nie ma takiego.
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Załączniki
Re: Czy można zwiększyć ilość nastawu pod koniec fermentacji?

Postautor: defacto » czwartek, 29 gru 2022, 13:02

Cześć
@Hunter2. Uważam, że drożdże mogą nie zrobić tego, dodatkowego cukru.
Jeśli nastaw jeszcze pracuje, daj mu spokuj - niech dokończy. Gdy dobiegnie jego kres, zlej znad osadu i po prostu dolej wody do brakujących 30l. Przynajmniej, tak bym zrobił. Bez kombinacji.
Dowaliłeś cukru galancie - błąd. Nie patrz, co jest na opakowaniu napisane. "Pierwsze koty za płoty". 22°Blg - tego się 3maj :ok:
"Gdy chcesz mieć przyjaciół, mów tylko piękne słowa. Mów prawdę prosto w oczy, wtedy poznasz swego wroga"

Awatar użytkownika

Skir
1450
Posty: 1456
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 07:38
Załączniki
Re: Czy można zwiększyć ilość nastawu pod koniec fermentacji?

Postautor: Skir » czwartek, 29 gru 2022, 13:18

znowu wychodzi trzymanie się kłamliwych opisów na opakowaniach drożdży: dasz 9 kg cukru na 19l wody to otrzymasz w 5 dni 21% alkohol. Szczegół, że będzie ostry, palący i smierdzący. A przodkowie cukier przetestowali i zasadę 1410 nie na darmo stworzyli :)
cukier: 1kg na 4l wody
skrobia, mąka, śruta: 1kg na 3 lub 3,5l wody.
Kolega dobrze radzi: daj max 1kg cukru (i tak masz trochę ulepek) 5l wody i jaką pożywkę albo z dwie łyżki koncentratu pomidorowego.
Klaruj grawitacyjnie - to cukier, cudów z tego nie będzie. Drożdże też dałeś nie najwyższej półki.
I love the smell of bimber in the morning.


Autor tematu
Hunter2
5
Posty: 7
Rejestracja: środa, 21 gru 2022, 15:15
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Domowe nalewki. Dobre wino wytrawne.
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka
Załączniki
Re: Czy można zwiększyć ilość nastawu pod koniec fermentacji?

Postautor: Hunter2 » czwartek, 29 gru 2022, 17:09

Czyli ten mix z cukru, wody i koncentratu wlać do mojego nastawu?
Ostatnio zmieniony czwartek, 29 gru 2022, 17:54 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

KofiSzop
30
Posty: 42
Rejestracja: niedziela, 21 lut 2021, 18:11
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: Czy można zwiększyć ilość nastawu pod koniec fermentacji?

Postautor: KofiSzop » czwartek, 29 gru 2022, 19:11

Wlać, tylko bardzo powoli, żeby nie wykipiało. Odczekaj minimum tydzień, w najgorszym wypadku BLG nie zejdzie poniżej zera. Wiadro do klarowania wystaw na balkon po fermentacji na noc i będzie git ;)
Ostatnio zmieniony czwartek, 29 gru 2022, 19:12 przez KofiSzop, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

defacto
2000
Posty: 2168
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą.
Ulubiony Alkohol: Nie ma takiego.
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Załączniki
Re: Czy można zwiększyć ilość nastawu pod koniec fermentacji?

Postautor: defacto » czwartek, 29 gru 2022, 20:16

Prawie 27°Blg
Tyle kol. @Hunter2 uzyskał po wymieszaniu pierwszej partii cukru po czym, na drugi dzień dołożył jeszcze 2kg, co dodatkowo wzmocniło nastaw o kolejne ~5Blg. Nastaw ledwo zipie i jeszcze proponujecie dokładkę?
Hunter2 pisze:Zrobiłem wg receptury na drożdżach. 9 kg cukru na 19l wody. 7kg od razu a 2 kg po 24 godzinach. Wszystko tak jak opisuje producent.
:silent:
Litości.
"Gdy chcesz mieć przyjaciół, mów tylko piękne słowa. Mów prawdę prosto w oczy, wtedy poznasz swego wroga"

Awatar użytkownika

KofiSzop
30
Posty: 42
Rejestracja: niedziela, 21 lut 2021, 18:11
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: Czy można zwiększyć ilość nastawu pod koniec fermentacji?

Postautor: KofiSzop » czwartek, 29 gru 2022, 20:57

Oj tam, na pierwszy raz i tak potrzebuje mieć min. 30l.. Jak drożdże pójdą na współpracę to przez tydzień spokojnie coś jeszcze zdziałają :odlot:

Awatar użytkownika

defacto
2000
Posty: 2168
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą.
Ulubiony Alkohol: Nie ma takiego.
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Załączniki
Re: Czy można zwiększyć ilość nastawu pod koniec fermentacji?

Postautor: defacto » czwartek, 29 gru 2022, 21:01

Życzę powodzenia :ok:
Pochwal się jak poszło. Szczerze, ciekaw jestem - ile tego cukru zdołają przerobić.
"Gdy chcesz mieć przyjaciół, mów tylko piękne słowa. Mów prawdę prosto w oczy, wtedy poznasz swego wroga"

Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2538
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Czy można zwiększyć ilość nastawu pod koniec fermentacji?

Postautor: Góral bagienny » czwartek, 29 gru 2022, 21:12

Ot kuna specjaliści od nastawów :hahaha: Żaden z was nie pomyślał o tym by wody dolac :? :hahaha:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Awatar użytkownika

rozrywek
4000
Posty: 4258
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Czy można zwiększyć ilość nastawu pod koniec fermentacji?

Postautor: rozrywek » piątek, 30 gru 2022, 07:49

Hunter2 pisze:Cześć.
Ponieważ dopiero zaczynam moją przygodę z psoceniem i nie mam jeszcze własnego destylatora,


Na tym się teraz skoncentruj.
Na własnym sprzęcie.

Tylko zanim coś kupisz, przyjdź tutaj, zapytaj, aby nie wyszły jaja jak z tym nastawem.

Ponieważ możesz się naciąć i za 1500zł kupić destylator do bimbru, a za 2000zł kolumnę rektyfikacyjną do apirytusu.

Spartoliłeś nastaw o tyle że ci tego cukru nie przerobią. Owszem w/g przepisu na opakowaniu.
Tylko że ten przepis to chłyt małkełringowy. Trzymaj się na przyszłość dolnej granicy, czyli 6kg cukru, max 7, ale nie 9.

Nastawy planuj tak aby maksymalnie wykorzystać pojemność kotła..
Czyli zrobić jeden duży, albo dwa mniejsze nastawy, odfermentować i razem chlup w kocioł.

Fermentory są śmiesznie tanie, kup ze dwa, przydadzą się.

W każdym razie ucz się, czytaj, poznawaj nowe.
Pozdro Rozrywek.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............


Autor tematu
Hunter2
5
Posty: 7
Rejestracja: środa, 21 gru 2022, 15:15
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Domowe nalewki. Dobre wino wytrawne.
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka
Załączniki
Re: Czy można zwiększyć ilość nastawu pod koniec fermentacji?

Postautor: Hunter2 » piątek, 30 gru 2022, 18:51

Ponieważ zdania były podzielone,musiałem sie na coś zdecydować. Postanowiłem dolać roztwór z cukru z koncentratem pomidorowym.Zrobiłem to wczoraj wieczorem.Rano zmierzyłem blg,które wzrosło o 4 kreski.Fermentacja nie ustała. Teraz widać , że fermentacja troche przyśpieszyła a blg zmiejszyło się o pół punktu. Jaką temperarurę utrzymywać? Obecnie jest na poziomie 24-25*.

Mod.
Rób spacje po znakach przestankowych, bo źle się czyta tak napisanego posta.
Ostatnio zmieniony piątek, 30 gru 2022, 20:00 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.


Autor tematu
Hunter2
5
Posty: 7
Rejestracja: środa, 21 gru 2022, 15:15
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Domowe nalewki. Dobre wino wytrawne.
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka
Załączniki
Re: Czy można zwiększyć ilość nastawu pod koniec fermentacji?

Postautor: Hunter2 » środa, 4 sty 2023, 21:56

Hej. Od trzech dni blg stoi na 6. Fermentacja jeszcze jest nieznacznie widoczna w rurce i na powierzchni nastawu. Poczytałem trochę o restarcie i chyba spróbuję na drożdżach Coobra 6 po uwodnieniu i zahartowaniu. Co o tym myślicie. Czy ktoś z Was ma może wypróbowaną metodę na innych drożdżach? Jak długo może stać taki nastaw, bo drożdże muszę kupić przez internet.


HeniekStarr
400
Posty: 403
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 01:57
Załączniki
Re: Czy można zwiększyć ilość nastawu pod koniec fermentacji?

Postautor: HeniekStarr » środa, 4 sty 2023, 22:32

Restart na cukrówce? To nie trójniak, gdzie litr miodu kosztuje 40 PLN. Dolej wody, daj na rury, a jak już Ci tak żal tej oszałamiającej ilości nieprzefermentowanego cukru, to zrób nowy nastaw na dundrze( wodzie odwarowej). Tylko nie zapomnij napowietrzyć, gotowanie pozbawia wodę tlenu.
A najlepiej potraktuj to jak lekcję, pokory następnym razem zrób nastaw jak Ci tutaj mówią, a nie wg przepisu z opakowania.

Awatar użytkownika

rozrywek
4000
Posty: 4258
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Czy można zwiększyć ilość nastawu pod koniec fermentacji?

Postautor: rozrywek » czwartek, 5 sty 2023, 17:36

Hunter2 pisze:Poczytałem trochę o restarcie i chyba spróbuję na drożdżach Coobra 6 po uwodnieniu i zahartowaniu. Co o tym myślicie. Czy ktoś z Was ma może wypróbowaną metodę na innych drożdżach? Jak długo może stać taki nastaw, bo drożdże muszę kupić przez internet.

Zaraz zawiozą mnie do Tworek.

Drugi post w tym temacie Heńka Gwiazdy wszystko wyjaśniał, ale tu musi być saga rodu Cukrówki herbu Cobra.


Spartoliłeś nastaw, nic się nie stało, puścić jak jest. Tyle.

Lekarz mi się zabronił denerwować, ale, restart...cukrówki, koszt nowych drożdży, restart, nerwy, czas, koszt zmarnowanych 2 kilo cukru, pierdzielenie się z tym, warto?
To sobie policz koszta, czy warto.
Nauka kosztuje, w tym wypadku grosze.

Zamiast pomyśleć logicznie, to bawimy się w restarty....cukrówki. :shock:

Dolej wody, oddestyluj, resztę wylej w pindu.
Zrób nowy nastaw porządny, trzymaj się startowego 22 Blg, (podpowiem, 6kg cukru DOPEŁNIONE DO 25L wody)koniec sagi o cukrówce.
Koniec, kropka i c....j

Ps: myślenie nie boli.

Awatar użytkownika

defacto
2000
Posty: 2168
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą.
Ulubiony Alkohol: Nie ma takiego.
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Załączniki
Re: Czy można zwiększyć ilość nastawu pod koniec fermentacji?

Postautor: defacto » czwartek, 5 sty 2023, 17:40

Cześć :)
Hunter2 pisze: Poczytałem trochę o restarcie i chyba spróbuję na drożdżach Coobra 6 po uwodnieniu i zahartowaniu. Co o tym myślicie.

Zdecydowanie nie !
Uważam, że nie restartuje się nastawu, który ma już za sobą grubo ponad 25°Blg przerobionego towaru. Dosypanie - dolanie żarcia, było kolejnym błędem.
Zostaw go w spokoju i nic już nie dodawaj. Jak zakończy, wystaw do chłodu. Chłód sprzyja klarowaniu. Niech się klaruje. Następnie zlej znad osadu i dolej brakujące litry do niezbędnego minimum. Tyle.


Autor tematu
Hunter2
5
Posty: 7
Rejestracja: środa, 21 gru 2022, 15:15
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Domowe nalewki. Dobre wino wytrawne.
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka
Załączniki
Re: Czy można zwiększyć ilość nastawu pod koniec fermentacji?

Postautor: Hunter2 » czwartek, 5 sty 2023, 20:03

Ok. Dzięki wszystkim za cenne wypowiedzi. Zrobię tak, jak opisał kolega defacto. Nauka nie pójdzie w las, tylko w rury. ;) Pozdrawiam.


Wróć do „Zaciery i Nastawy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości