O budowie destylatorów wszystko. Jak zbudować dobry sprzęt? Jakich materiałów użyć? Jak to połączyć w całość? To i wiele więcej...
Awatar użytkownika

lesgo58
4000
Posty: 4371
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Czy mój aabartek jest poprawny

Postautor: lesgo58 » poniedziałek, 23 lut 2015, 12:45

Groszu93 pisze:Jedyne moje pytanie to właśnie to wyliczenie RR bo nic nie wspomniałeś czy dobrze zrozumiałem to wyliczenie ale zapewne tak,...


Najbardziej optymalnym RR jest 1:4. Przy kolumnach ze zmywakami czy też zbyt krótkimi, jesli chodzi o wysokość - wskazane jest nawet trzymać RR 1:5.
Wyliczenie jest proste. Wydajność kolumny dzielisz na 5 (przy RR 1:4) i wynik wskazuje Ci na Twoją prędkość początkową. Wyliczamy zawsze po stabilizacji kolumny.
Dlaczego obliczamy RR z wydajności kolumny? Z prostego powodu. Jest najbardziej wiarygodną wartością. Bez względu na to jak mamy skonfigurowaną kolumnę.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 23 lut 2015, 14:16 przez lesgo58, łącznie zmieniany 1 raz.


alembiki
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

Zbynek80
750
Posty: 767
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Załączniki
Re: Czy mój aabartek jest poprawny

Postautor: Zbynek80 » poniedziałek, 23 lut 2015, 14:06

lesgo58 pisze:Jeśli nie masz możliwości oceny momentu zalewania - to sobie odpuść ten punkt. Po prostu po pokazaniu się oparów w głowicy gotuj jeszcze przez 5 minut na maksymalnej mocy

Jak ewentualnie zauważyć te opary w głowicy ? Chodzi o temp w głowicy czy wydostawanie się par z odpowietrznika?

Awatar użytkownika

lesgo58
4000
Posty: 4371
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Czy mój aabartek jest poprawny

Postautor: lesgo58 » poniedziałek, 23 lut 2015, 14:15

Po ruchach termometru. Po prostu zacznie gwałtownie rosnąć.
Jeśli nie otworzysz odpowiednio szybko wody na skraplacz - to i po wydobywaniu się oparów.


Zbynek80
750
Posty: 767
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Załączniki
Re: Czy mój aabartek jest poprawny

Postautor: Zbynek80 » poniedziałek, 23 lut 2015, 14:22

Ja u siebie będę miał 4 term, keg , 10p, OLM, i woda i wzierniczek z rurki silikonowej (kolumna-głowica) więc jak już na olm temp pójdzie w górę tzn, że pary już idą ku górze no i w w/w wzierniczku też chyba zalanie zaobserwuję.

Awatar użytkownika

lesgo58
4000
Posty: 4371
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Czy mój aabartek jest poprawny

Postautor: lesgo58 » poniedziałek, 23 lut 2015, 14:32

@Zbynek80
Widzę, że jeszcze nie gotowałeś. Więc gdy zobaczysz ruchy termometru w okolicach 10 półki odkręć wodę na skraplaczu. Gdy zobaczysz płyn w rurce silikonowej odłącz grzanie. Gdy płyn spłynie to włącz ponownie grzanie ale już z mocą roboczą.
Gdy będziesz miał kolumnę poprawnie skonfigurowaną to zalanie powinieneś zaobserwować po kilku/kilkunastu minutach od "pokazania" się oparów w głowicy. Jeśli po 30 minutach nie zaobserwujesz zalania to odpuść sobie i przełącz od razu na moc roboczą.


Zbynek80
750
Posty: 767
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Załączniki
Re: Czy mój aabartek jest poprawny

Postautor: Zbynek80 » poniedziałek, 23 lut 2015, 14:41

Na kolumnie jeszcze nie gotowałem, jeszcze się buduje. A mogę się jakoś zasugerować termometrem przy OLM, bo w głowicy już nie będę miał. Ale skoro będzie wzierniczek to powinienem w nim coś zobaczyć. I przejdę na moc roboczą z tym, że tą też trzeba jakoś wyczuć do kolumny aby pracować jakoś pod progiem zalania. A będzie miała 185cm/60,3mm (wypełnienie pryzmatyczne) na kegu 50L +2x2kw Regulator będę miał z % regulacją mocy, czyli co 20w to powinno mi się jakoś udać optymalnie regulować tę moc.


Autor tematu
Groszu93
20
Posty: 28
Rejestracja: niedziela, 14 wrz 2014, 20:53
Krótko o sobie: Jestem początkującym hobbistom
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Czy mój aabartek jest poprawny

Postautor: Groszu93 » poniedziałek, 23 lut 2015, 14:54

Oto mój projekt, który zamierzam ulepszyć. w Pierwszym poście jest opis mojej starej aparaturki, ale teraz chcę ją rozbudować i dodać OVM, wydłużyć chłodzenie i zmieniłem chłodnicę na rurkę karbowaną, bo poprzednia była mało wydajna. Dodam zdjęcie gdzie wszystko mam rozrysowane, jak zamierzam zrobić i proszę o ocenę czy wszystko jest tak jak się należy. Jeśli nie to piszcie gdzie wnieść ewentualne poprawki. Z góry dzięki :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 23 lut 2015, 18:32 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Kosmetyka.

Awatar użytkownika

lesgo58
4000
Posty: 4371
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Czy mój aabartek jest poprawny

Postautor: lesgo58 » poniedziałek, 23 lut 2015, 15:02

@Zbynek80
O wszystkim już było na forum. A skoro jeszcze nie masz kolumny to bezsensowne jest teoretyzowanie. Bo im więcej pytań - tym więcej odpowiedzi. A te generują następne pytania.
Jak uda Ci się po raz pierwszy użyć kolumnę to wszystko stanie się jasne.
Moja rada przy pierwszym gotowaniu. Zagotuj nastaw. Jak opary zaczną wędrówkę do góry przełącz moc na 2000W. Zapomnij o zalewaniu (na to przyjdzie jeszcze czas). Stabilizuj. Odbierz przedgony. Zbadaj wydajność kolumny. Wylicz RR. Zacznij odbiór. Resztę już powinieneś znać.
I najważniejsze - uzbrój się w cierpliwość. Bo nauka będzie trwała przez najbliższe kilka destylacji.


Zbynek80
750
Posty: 767
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Załączniki
Re: Czy mój aabartek jest poprawny

Postautor: Zbynek80 » poniedziałek, 23 lut 2015, 15:27

OK dzięki za rady, myślałem o tym zalaniu bo czytałem też, że powinno się nowe sprężynki przynajmniej 2-3 razy zalać przed właściwą pracą.

Awatar użytkownika

lesgo58
4000
Posty: 4371
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Czy mój aabartek jest poprawny

Postautor: lesgo58 » poniedziałek, 23 lut 2015, 15:43

Oczywiście to prawda. Ale na początek nie myśl o zalewaniu. Nic się wielkiego (w sensie negatywnym) nie stanie jak ich nie zalejesz.
Na początek naucz się pracy na kolumnie. Najpierw ją dobrze poznaj. Bo może się okazać, że za pierwszym razem możesz nie doczekać się zalania. Może mieć na to wpływ wiele czynników: moc grzania, rodzaj wypełnienia, sposób ułożenia wypełnienia itp.
Chętnie Ci pomogę jak coś będzie nie tak, ale to dopiero jak uruchomisz sprzęt.


Autor tematu
Groszu93
20
Posty: 28
Rejestracja: niedziela, 14 wrz 2014, 20:53
Krótko o sobie: Jestem początkującym hobbistom
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Czy mój aabartek jest poprawny

Postautor: Groszu93 » poniedziałek, 23 lut 2015, 19:50

Oto do oceny modyfikacja mojej kolumny :)
moja konstrukcja2.jpg
Może ktoś zerknąć na to zdjęcie co wyżej dodałem, aby ocenić czy wszystko dobrze chce zrobić ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 23 lut 2015, 20:19 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Scalone.

Awatar użytkownika

lesgo58
4000
Posty: 4371
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Czy mój aabartek jest poprawny

Postautor: lesgo58 » poniedziałek, 23 lut 2015, 21:02

Odważne jest z Twojej strony dawać termometr w miedzi tak nisko. Nie jest to złe i jak się przyzwyczaisz i się nauczysz interpretować jego wskazania to będziesz zadowolony.
Na wszelki wypadek zrób jeszcze jeden dodatkowy port tak z 5-10cm nad miedzią. Jeśli nie przypasuje Ci ten niższy to będziesz mógł zmienić położenie termometru. Odejdzie Ci dodatkowy problem ze spawaniem.
Jednak gwarantuję Ci, że Twój obecny wybór jest dobry.
Brakuje portu w kegu. I dałbym jeszcze jeden tak z 10cm poniżej OVM.
Skróć podstawę głowicy do niezbędnego minimum, a zarobione centymetry dodaj do kolumny.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 23 lut 2015, 21:30 przez lesgo58, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

radius
5500
Posty: 5552
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Czy mój aabartek jest poprawny

Postautor: radius » poniedziałek, 23 lut 2015, 21:07

lesgo58 pisze:Skróć podstawę głowicy do niezbędnego minimum, a zarobione centymetry dodaj do kolumny.

Lub wypełnij te 18 cm zmywakami a przenieś wyżej odejście VM, prawie pod sam kołnierz (5 cm poniżej) ;)
SPIRITUS FLAT UBI VULT


Autor tematu
Groszu93
20
Posty: 28
Rejestracja: niedziela, 14 wrz 2014, 20:53
Krótko o sobie: Jestem początkującym hobbistom
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Czy mój aabartek jest poprawny

Postautor: Groszu93 » poniedziałek, 23 lut 2015, 21:27

To jest projekt dopiero. Dopiero będę wprowadzał te modyfikacje bo na razie to miałem kolumnę w całości bez tego początku na miedź i właśnie go będę dokładam. To co radzicie z tym dołem bo będę go mógł skróci tylko o ile? I co z tym termometrem będę mógł go tam zostawić czy zrobić go wyżej? A jak OVM też dać wyżej czy zostawić jeśli bym tych 18 cm na samej górze nie chciał wypełniać zmywakami?

Awatar użytkownika

radius
5500
Posty: 5552
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Czy mój aabartek jest poprawny

Postautor: radius » wtorek, 24 lut 2015, 07:55

Odcinek katalizatora w zupełności wystarczy 20-centymetrowy. Port termometru zrób wtedy ok. 35 cm od połączenia katalizatora z kolumną, oczywiście przy wypełnieniu zmywakowym. Przy sprężynkach wystarczy 20 cm. Dlaczego chcesz zostawić te 18 cm głowicy puste? To już kilka półek dodatkowo, ale jeśli się upierasz przy takim rozwiązaniu to odejście VM zostaw tam gdzie zaprojektowałeś.
SPIRITUS FLAT UBI VULT


Autor tematu
Groszu93
20
Posty: 28
Rejestracja: niedziela, 14 wrz 2014, 20:53
Krótko o sobie: Jestem początkującym hobbistom
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Czy mój aabartek jest poprawny

Postautor: Groszu93 » wtorek, 24 lut 2015, 09:06

To skoro tak radzicie to wypełnię tą samą górę też te 18 cm i wtedy OVM dać tak 5cm poniżej kołnierza tak jak napisał radius ? A ten port termometru tak wysoko ma wtedy być ? Sądziłem że 35 ale od kega anie dopiero od połączenia katalizatora z kolumną ?

Awatar użytkownika

radius
5500
Posty: 5552
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Czy mój aabartek jest poprawny

Postautor: radius » wtorek, 24 lut 2015, 09:14

Katalizator (20 cm) wygeneruje ci ok. 2-3 półki. Zmywaki mają HETP w granicach 5-7 cm. Teraz sobie policz na jakiej wysokości wypadnie 10 półka ;)
SPIRITUS FLAT UBI VULT


Autor tematu
Groszu93
20
Posty: 28
Rejestracja: niedziela, 14 wrz 2014, 20:53
Krótko o sobie: Jestem początkującym hobbistom
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Czy mój aabartek jest poprawny

Postautor: Groszu93 » wtorek, 24 lut 2015, 11:27

Jakby nie licząc to w sumie tak wychodzi, czyli te 50cm od kega muszę mieć termometr przy katalizatorze 20 cm. A jeśli katalizator będzie miał 30 cm to wyliczając wyjdą jakieś 4 półki tak ? A na OVM ile zaleca się półek ? Bo jeśli te 18 cm wypełnię i podniosę OVM do gry tak 5cm od kołnierza jak kolega radius radził to wychodzi mi że będę miał jakieś 4-5 półek. Bo aktualnie planowałem go dać tak 20cm od kołnierza (czego nie opisałem na rysunku ;/ ) ale widzę że to jednak będzie za dużo a szkoda tego kawałka pustej przestrzeni :)

Awatar użytkownika

lesgo58
4000
Posty: 4371
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Czy mój aabarteskróć podstawęk jest poprawny

Postautor: lesgo58 » wtorek, 24 lut 2015, 13:17

Chyba sie trochę zakręciłeś. Nie myśl o ilości półek, bo te to są umowne/teoretyczne i ich wysokość zależy od zbyt wielu czynników. W dole kolumny są bardziej rozciągnięte a w górze są o wiele krótsze. Długo by o tym pisać.
Piszesz, że to dopiero projekt. A więc popraw w nim następujące elementy:
- skróć podstawę głowicy do 5cm zamiast 18cm
- katalizator 20cm
- port do termometru w dole kolumny zrób na 40cm od kega czyli 20cm nad katalizatorem,
- zrób też następny port w głowicy i w kegu,
- OVM 25cm od górnej granicy wypełnienia
- wizjer z rurki silikonowej w podstawie głowicy
- kolumnę zrób jak największej możliwej długości


Autor tematu
Groszu93
20
Posty: 28
Rejestracja: niedziela, 14 wrz 2014, 20:53
Krótko o sobie: Jestem początkującym hobbistom
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Czy mój aabartek jest poprawny

Postautor: Groszu93 » wtorek, 24 lut 2015, 15:33

O właśnie kolego lesgo58 o takie konkretne informacje dotyczące całości mi chodziło i dzięki za nie :) jak już teraz wiem wszystko to mogę zacząć modyfikacje aktualnej kolumnkolumny, ale jeśli ktoś ma jakieś rady jeszcze to proszę pisać.


Wróć do „Budowa Aparatury”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość