Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)
-
- Posty: 268
- Rejestracja: poniedziałek, 18 wrz 2017, 23:27
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, tak mi mówią :-)
- Ulubiony Alkohol: Jeszcze nie znalazłem, ale preferuję whisky.
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Rogaland Norwegia
- Podziękował: 45 razy
- Otrzymał podziękowanie: 25 razy
-
- Posty: 1185
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 177 razy
- Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)
Trafiła mi się w dobrej cenie glukoza z Cargill. Podzieliłem worek 25 kg na dwie części, do każdej 37 litrów wody i start drożdży Alcotec Pure 48 w temperaturze 25*C. W pomieszczeniu 22*C. Jakież było moje zdziwienie, że po 3 dobach! mam -4 BLG w beczkach, a po kolejnej dobie nastaw wyraźnie zaczął sam klarować się Robiłem do tej pory z chińskiej glukozy i z PEPEES, ale wtedy fermentacja, w podobnych warunkach, trwała dłużej niż tydzień.
Nie mierzyłem początkowego BLG, więc można by domniemywać, że tej słodyczy cienko było. Ale nie! Końcowa weryfikacja nastąpiła po puszczeniu na rurki i wyszło mi 5,6 l dobrego i 1,4 litra do ponownej obróbki, wszystko o woltażu >96%. Wylałem 150 ml przedgonów.
Ot, i takie są różne glukozy. Nie zmienia to jednak mojego nastawienia do niej, jako surowca na bezsmakowy i prawie bezwonny spirytus. Na czystą wódkę to on niespecjalnie nadaje się, ale już na wódki smakowe, nalewki, zioła, żubróweczkę... palce lizać!
Nie mierzyłem początkowego BLG, więc można by domniemywać, że tej słodyczy cienko było. Ale nie! Końcowa weryfikacja nastąpiła po puszczeniu na rurki i wyszło mi 5,6 l dobrego i 1,4 litra do ponownej obróbki, wszystko o woltażu >96%. Wylałem 150 ml przedgonów.
Ot, i takie są różne glukozy. Nie zmienia to jednak mojego nastawienia do niej, jako surowca na bezsmakowy i prawie bezwonny spirytus. Na czystą wódkę to on niespecjalnie nadaje się, ale już na wódki smakowe, nalewki, zioła, żubróweczkę... palce lizać!
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
-
- Posty: 7352
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1696 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)
A tutaj macie jeszcze taniej - https://lublin.lento.pl/glukoza-dekstro ... 45619.html
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 1185
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 177 razy
- Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)
To za mało. Jeśli chcesz przerobić glukozę na pijalną wódkę, to do jednego worka dodaj ze 3 lub 4 kg melasy z trzciny cukrowej. Ja tak robię by otrzymać spirytus do niektórych nalewek z nutą rumu. Kiedyś pokusiłem się o zrobienie czystej wódki z takiego właśnie spirytusu i zamiast bezpłciowej glukozówki wyszedł bardzo fajny trunek.wkg_1 pisze:Do tego Black Label i mamy ambrozję
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
-
- Posty: 1554
- Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
- Podziękował: 210 razy
- Otrzymał podziękowanie: 355 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)
@wkg_1 skrobia ziemniaczana też pozostawia specyficzny smak. delikatniejszy i subtelniejszy od buroka , ale wyczuwalny. Sporo kg skrobi przerobiłem, bo to ulubiona wódka mojego teścia i znosi mi co jakiś czas paletę skrobi, ale mi się już jakoś "przejadła". fakt: skrobia też potrzebuje trochę czasu, by złagodnieć.
Glukoza za to idealnie nadaje się jako dodatek do nastawów z owoców, jako uzupełnienie zamiast cukru - dla mnie złoty środek.
Glukoza za to idealnie nadaje się jako dodatek do nastawów z owoców, jako uzupełnienie zamiast cukru - dla mnie złoty środek.
Ostatnio zmieniony piątek, 30 paź 2020, 23:41 przez Skir, łącznie zmieniany 1 raz.
I love the smell of bimber in the morning.
-
- Posty: 248
- Rejestracja: sobota, 2 lut 2013, 08:38
- Podziękował: 23 razy
- Otrzymał podziękowanie: 32 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)
I te droższe PEPEES z polskimi napisami - super glukoza, bezsmakowa, bezzapachowa.
A ta tańsza Agrana Dectrose Monohydrat - po rozpuszczeniu w wodzie ma dziwny obcy aromat. Jakiś chemiczny. Ciężko mi to zidentyfikować, ale mi to pachnie wapnem. Tak jakby jakimś badziewiem prostowali pH ?
W destylacie nic obcego nie wyczułem, ale więcej nie kupie.
Chciałem sie wypowiedzieć, gdyż wcześniej kupowałem inne Glukozy, a ostatnio skuszony ceną tą właśnie "Agrana Dectrose Monohydrat".radius pisze:A tutaj macie jeszcze taniej - https://lublin.lento.pl/glukoza-dekstro ... 45619.html
I te droższe PEPEES z polskimi napisami - super glukoza, bezsmakowa, bezzapachowa.
A ta tańsza Agrana Dectrose Monohydrat - po rozpuszczeniu w wodzie ma dziwny obcy aromat. Jakiś chemiczny. Ciężko mi to zidentyfikować, ale mi to pachnie wapnem. Tak jakby jakimś badziewiem prostowali pH ?
W destylacie nic obcego nie wyczułem, ale więcej nie kupie.
Ostatnio zmieniony sobota, 31 paź 2020, 08:46 przez Zbyszek T, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)
Serwus. Zamawiał ktoś może z https://www.aabratek.pl/produkty/290/_d ... _25kg.html
Jeśli glukoza, glukozie nie równa, to czym kierować się przy zakupie. Czy tylko ceną?
Jeśli glukoza, glukozie nie równa, to czym kierować się przy zakupie. Czy tylko ceną?
-
- Posty: 76
- Rejestracja: środa, 22 mar 2017, 18:19
- Krótko o sobie: Dla zabawy
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
- Podziękował: 5 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)
Można się podłączyć pod temat...?
Chciałem zrobić szybki nastaw w beczce 50L. Mogę go zrobić jutro, a w przyszły czwartek (czyli 9 dni później) muszę już destylować (takie warunki lokalowe, co poradzisz ). Zdążę? Tzn zdąży?
Glukoza pracuje w tym samym tempie co cukier czy szybciej? Mam jedno i drugie na stanie, trzeba działać szybko
Chciałem zrobić szybki nastaw w beczce 50L. Mogę go zrobić jutro, a w przyszły czwartek (czyli 9 dni później) muszę już destylować (takie warunki lokalowe, co poradzisz ). Zdążę? Tzn zdąży?
Glukoza pracuje w tym samym tempie co cukier czy szybciej? Mam jedno i drugie na stanie, trzeba działać szybko
-
- Posty: 1869
- Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 106 razy
- Kontakt:
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)
Cukier ogarniesz w 5 dni. 25kg na beczkę 100 plus drozdze XXL. Glukozy można dać więcej.
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 30 lis 2020, 22:44 przez michal278, łącznie zmieniany 1 raz.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
-
- Posty: 76
- Rejestracja: środa, 22 mar 2017, 18:19
- Krótko o sobie: Dla zabawy
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
- Podziękował: 5 razy
-
- Posty: 2386
- Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
- Podziękował: 634 razy
- Otrzymał podziękowanie: 585 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)
Nie wiem jak u kolegów ale u mnie glukoza dłużej pracowała i uzysk także mniejszy niż z identycznej ilości cukru. Pozornie powinno być odwrotnie - krócej i więcej - bo grzybki nie muszą rozwalać sacharozy by sobie podjeść. Ktoś kiedyś napisał, że w fazie namnażania drożdże wolą cukier ze względu na bogatszy skład. Może tu tkwi przyczyna dłuższej pracy i mniejszej wydajności. Nie pamiętam kto to napisał ale może autor lub ktoś z odpowiednią wiedzą coś wiecej napisze na ten temat.
-
- Posty: 1931
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)
Glukoza jest mniej wydajna od cukru o około 5-10 % (zależy od rodzaju glukozy). Czas fermentacji mniej więcej taki sam przy identycznym Blg. Za to przy tej samej objętości nastawu i tej samej ilości drożdży spokojnie można dać 25 % więcej glukozy niż cukru.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
- Posty: 82
- Rejestracja: piątek, 8 mar 2019, 00:28
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)
@Szlumf
Chemia i matematyka. Glukoza to monosacharyd o masie molowej 180. Sacharoza (cukier) to disacharyd o masie molowej 342. A to oznacza, że 1kg sacharozy odpowiada 0.95 kg glukozy jesli chodzi o ilość pożywienia dla drożdży. Stosując te same ilości glukozy uzyska się tylko 95% wydajności tego co z cukru (sacharozy). Jeśli jest jeszcze gorzej jeśli chodzi o wydajność to należy winić inne czynniki nie glukozę.
[mod: nie cytujemy całych postów]
Chemia i matematyka. Glukoza to monosacharyd o masie molowej 180. Sacharoza (cukier) to disacharyd o masie molowej 342. A to oznacza, że 1kg sacharozy odpowiada 0.95 kg glukozy jesli chodzi o ilość pożywienia dla drożdży. Stosując te same ilości glukozy uzyska się tylko 95% wydajności tego co z cukru (sacharozy). Jeśli jest jeszcze gorzej jeśli chodzi o wydajność to należy winić inne czynniki nie glukozę.
[mod: nie cytujemy całych postów]
Ostatnio zmieniony wtorek, 8 gru 2020, 12:19 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 82
- Rejestracja: piątek, 8 mar 2019, 00:28
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)
Racja moszeusz.
Czyli przy glukozie (jak wcześniej liczyłem) należy użyć 1.05 kg glukozy zamiast 1kg cukru (sacharozy). A przy glukozie jednowodnej 1.16 kg zamiast 1 kg cukru aby uzyskać te same wydajności co na cukrze. Zwykle na workach z glukozą jednowodną (monohydrat) jest podana wilgotność np. max 9.0%.
Czyli przy glukozie (jak wcześniej liczyłem) należy użyć 1.05 kg glukozy zamiast 1kg cukru (sacharozy). A przy glukozie jednowodnej 1.16 kg zamiast 1 kg cukru aby uzyskać te same wydajności co na cukrze. Zwykle na workach z glukozą jednowodną (monohydrat) jest podana wilgotność np. max 9.0%.