Teraz jest piątek, 25 maja 2012, 13:57

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 27 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Produkcja zacieru w dużych ilościach
PostPostNapisane: sobota, 27 wrz 2008, 12:29 
Tematy: 13
zaloguj się aby zobaczyć avatar
Czy myślicie ze produkcja zacieru na masową skalę np 1000 litrów od razu ma wpływ na jego jakość i tak dalej ? Czy warto tak produkować? Bo jak robić to porządnie. Wiadomo ż e na to już potrzeba pewnych lepszych środków do destylacji i że trzeba się z tym ukrywać :D (bo sąsiedzi nie śpią :? )

3
 Tytuł: Re: Produkcja zacieru w dużych ilościach
PostPostNapisane: piątek, 3 paź 2008, 19:27 
Tematy: 20
Witam!!
Spoko dlaczego nie Można 100l. to i 1000l. Są przecież pojemniki1100 l. Tylko zacier trzeba schłodzić żeby wytrzymał kilka dni.

PostPostNapisane: sobota, 4 paź 2008, 19:31 
Tematy: 112
'Mima' ma w zasadzie rację. W czasie fermentowania zacieru w ilości większej niż np. 200L powstaje kwestia ciepła produkowanego przez drożdże! - Szczególnie drożdże gorzelniane!

Jeśli masz zbiornik do 200L można liczyć na to że ciepło fermentacji jakoś się usunie. Przy większej ilości fermentu powstanie tyle ciepła, że drożdże mogą zostać zabite i wtedy trzeba fermentujący zacier chłodzić. Większe ilości można fermentować w mniejszych pojemnikach (100-150L) jednocześnie, potem zlać czysty zacier do (hm... pięknego kotła np. 500L czy jeszcze piękniejszego 1000L) i jechać z destylacją spoko.

Jedyne niebezpieczeństwo to zatrzymanie fermentacji z powodu zbyt wysokiej temperatury. Wtedy trzeba zadać zacier nowymi drożdżami i chłodzić.

J

PostPostNapisane: środa, 8 paź 2008, 10:31 
Właśnie tego nie wiedziałem, dzięki ludziska.

W sumie po przemyśleniu można by stworzyć taką chłodnice sprzężoną z termostatem która by utrzymywała, stałą temperaturę zacieru. :P co wy na to?. myslę że zapodam jakiś schemacik do tego niedługo

PostPostNapisane: czwartek, 9 paź 2008, 10:31 
Dobra co myślicie o tym wynalazku, spełniloby to swoje zadanie ?

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.

PostPostNapisane: piątek, 10 paź 2008, 17:19 
Tematy: 124
Niezły sprzęt, rysunek mi się podoba co ty na to żeby go opublikować w dziale o produkcji zacieru??

Obrazek

3
PostPostNapisane: sobota, 11 paź 2008, 09:24 
Tematy: 20
Witam!!

Hahahaha! Ja myślę że temp. wody do zacieru nie może po prostu przekraczać temp.
20 -22 stopnie tak żeby póżniej po podniesieniu temp. przez drożdże omawiana tu temp. nie przekroczyła krytycznej. a na pewno nie przekroczy. Ostatnio robilem 120l. na drożdżach piekarniczych, temp. była nawet 35 st. później ją schładzałem.
Normalnie ferm. powinna trwać ok. 3 tyg., ta trwała cztery i pół
dnia a wydajność też mnie bardzo zadowoliła.
Tylko jeżeli mowa o 1000l l. to mialem przedewszystkim na myśli
schłodzenie zacieru już przermentowanego, bo jeżeli to wszystko wygotujemy np. keg 50l. -
wlewamy 40l. to mamy 25 got. po 5 godz to daje 125. godz., to jest 5 dni non stop w realu min. 7 - 8, a może więcej dni. Musimy wtedy uważać żeby zacier się nie ,, zepsuł", a przecież jeszcze trzeba by, doliczyć jakiś czas na sklarowanie zacieru, tak że w rzeczywistości cały czas pierwszej destylacji może spokojnie trwać nawet do dwóch tygodni.

Pozdrawiam Mirek. :D

PostPostNapisane: sobota, 11 paź 2008, 10:20 
Tematy: 112
POPRAWKA.

Jeżeli chcecie fermentować 1000L w 5-7 oddzielnych pojemnikach nie ma problemu. Jeśli w jednym 1000L to należy pamiętać, że woda i jej mieszanki nie są dobrym przewodnikiem ciepła. Może zacier będzie chłodniejszy blisko ścianek ale wewnątrz może się nagrzać do 40C-45C i więcej, co zabije drożdże. Fermentacja wreszcie stanie i w obecności 3%-4% alkoholu bardzo trudno jest ją ponownie uruchomić.

100L -max. 200L można próbować ale raczej w chłodnym środowisku. Ja ustawiłem 130L curku z drożdżami winnymi uniwersalnymi w lecie. Tu ciepełko potrafi być wysokie. Przy 37C na zewnątrz zacier stanął. Musiałem chłodzić i zadać nowymi drożdżami - potem wkładałem zamrożone butle po softdrinkach z wodą. Skończyło ok. To tyle.

Aparat naszkociwany powyżej to piękna rzecz. Wtedy można jechać nawet z dwoma 'tonami koksu' ale trzeba pilnować termostatem aby nie było wyżej niż 25C.

Pozdr.
J

PostPostNapisane: wtorek, 3 lut 2009, 09:43 
Tematy: 11
Witam.
Kolego Alkohol twoja chłodnica wygląda dobrze. Zapomniałeś tylko o tym ,że płyn o wyższej temp. unosi się ku powierzchni ,a ten o niższej opada. Pozwoliłem sobie
poprawić troszkę Twój rysunek. Mam nadzieję ,że nie poczujesz się tym dotknięty. :)

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.

PostPostNapisane: wtorek, 3 lut 2009, 10:03 
Kol Kwachu, do takich ilości dobry by był sprzęt do destylacji ciągłej, albo kolumna mocowana tak jak u mnie, niezależnie na stojaku, z trójnikiem na dole. Dwa baniaki na przemian oddzielnie grzane. Nie tracisz czasu na dojście do zagotowania.
Pozdrawiam longink1.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 27 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1