Czy myślicie ze produkcja zacieru na masową skalę np 1000 litrów od razu ma wpływ na jego jakość i tak dalej ? Czy warto tak produkować? Bo jak robić to porządnie. Wiadomo ż e na to już potrzeba pewnych lepszych środków do destylacji i że trzeba się z tym ukrywać (bo sąsiedzi nie śpią )
'Mima' ma w zasadzie rację. W czasie fermentowania zacieru w ilości większej niż np. 200L powstaje kwestia ciepła produkowanego przez drożdże! - Szczególnie drożdże gorzelniane!
Jeśli masz zbiornik do 200L można liczyć na to że ciepło fermentacji jakoś się usunie. Przy większej ilości fermentu powstanie tyle ciepła, że drożdże mogą zostać zabite i wtedy trzeba fermentujący zacier chłodzić. Większe ilości można fermentować w mniejszych pojemnikach (100-150L) jednocześnie, potem zlać czysty zacier do (hm... pięknego kotła np. 500L czy jeszcze piękniejszego 1000L) i jechać z destylacją spoko.
Jedyne niebezpieczeństwo to zatrzymanie fermentacji z powodu zbyt wysokiej temperatury. Wtedy trzeba zadać zacier nowymi drożdżami i chłodzić.
J
______________________________________________________________________ Wybrana stopka jest całkowicie niecenzuralna - tylko dla wybranych.
W sumie po przemyśleniu można by stworzyć taką chłodnice sprzężoną z termostatem która by utrzymywała, stałą temperaturę zacieru. co wy na to?. myslę że zapodam jakiś schemacik do tego niedługo
Hahahaha! Ja myślę że temp. wody do zacieru nie może po prostu przekraczać temp. 20 -22 stopnie tak żeby póżniej po podniesieniu temp. przez drożdże omawiana tu temp. nie przekroczyła krytycznej. a na pewno nie przekroczy. Ostatnio robilem 120l. na drożdżach piekarniczych, temp. była nawet 35 st. później ją schładzałem. Normalnie ferm. powinna trwać ok. 3 tyg., ta trwała cztery i pół dnia a wydajność też mnie bardzo zadowoliła. Tylko jeżeli mowa o 1000l l. to mialem przedewszystkim na myśli schłodzenie zacieru już przermentowanego, bo jeżeli to wszystko wygotujemy np. keg 50l. - wlewamy 40l. to mamy 25 got. po 5 godz to daje 125. godz., to jest 5 dni non stop w realu min. 7 - 8, a może więcej dni. Musimy wtedy uważać żeby zacier się nie ,, zepsuł", a przecież jeszcze trzeba by, doliczyć jakiś czas na sklarowanie zacieru, tak że w rzeczywistości cały czas pierwszej destylacji może spokojnie trwać nawet do dwóch tygodni.
Pozdrawiam Mirek.
______________________________________________________________________ Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.
Jeżeli chcecie fermentować 1000L w 5-7 oddzielnych pojemnikach nie ma problemu. Jeśli w jednym 1000L to należy pamiętać, że woda i jej mieszanki nie są dobrym przewodnikiem ciepła. Może zacier będzie chłodniejszy blisko ścianek ale wewnątrz może się nagrzać do 40C-45C i więcej, co zabije drożdże. Fermentacja wreszcie stanie i w obecności 3%-4% alkoholu bardzo trudno jest ją ponownie uruchomić.
100L -max. 200L można próbować ale raczej w chłodnym środowisku. Ja ustawiłem 130L curku z drożdżami winnymi uniwersalnymi w lecie. Tu ciepełko potrafi być wysokie. Przy 37C na zewnątrz zacier stanął. Musiałem chłodzić i zadać nowymi drożdżami - potem wkładałem zamrożone butle po softdrinkach z wodą. Skończyło ok. To tyle.
Aparat naszkociwany powyżej to piękna rzecz. Wtedy można jechać nawet z dwoma 'tonami koksu' ale trzeba pilnować termostatem aby nie było wyżej niż 25C.
Pozdr. J
______________________________________________________________________ Wybrana stopka jest całkowicie niecenzuralna - tylko dla wybranych.
Witam. Kolego Alkohol twoja chłodnica wygląda dobrze. Zapomniałeś tylko o tym ,że płyn o wyższej temp. unosi się ku powierzchni ,a ten o niższej opada. Pozwoliłem sobie poprawić troszkę Twój rysunek. Mam nadzieję ,że nie poczujesz się tym dotknięty.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
Kol Kwachu, do takich ilości dobry by był sprzęt do destylacji ciągłej, albo kolumna mocowana tak jak u mnie, niezależnie na stojaku, z trójnikiem na dole. Dwa baniaki na przemian oddzielnie grzane. Nie tracisz czasu na dojście do zagotowania. Pozdrawiam longink1.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości