Zrobiłem nastaw w sumie ok. 52 L z 13 kg cukru,wody i częściowo pozostałości z ostatniej destylacji dodając ok. 2 L starego dobrego dżemu plus drożdże gorzelnicze Turbo-Grapa do nastawu owocowego. Początkowe Blg wyszło wysokie ok. 26 st, fermentacja ruszyła dobrze. Na trzeci dzień spadło do ok 10 Blg a temperatura wynosiła 24,6 st. Następnie dodałem 3 kg rozpuszczonego cukru i Blg skoczyło do 14 st.. Nastaw ciągle pracuje i jest ciepły. Zastanawia mnie fakt, że dość szybko zjedzony został ten pierwszy cukier. Gdy Blg zejdzie do 8-9 st. zamierzam ponownie dodać ok. 1,5 kg cukru ale nie wiem czy drożdże zdołają wszystek cukier przerobić Czy dany cukier może być przerobiony na coś innego niż alkohol. Smak nastawu trąci bardzo lekko winem wytrawnym. Czy ktoś może podzielić się swoją opinią ? Kiedy zaprzestać dodawać cukier ?
Pozdrawiam Ryszard
praca drożdży w nastawie
-
- Posty: 268
- Rejestracja: poniedziałek, 18 wrz 2017, 23:27
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, tak mi mówią :-)
- Ulubiony Alkohol: Jeszcze nie znalazłem, ale preferuję whisky.
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Rogaland Norwegia
- Podziękował: 45 razy
- Otrzymał podziękowanie: 25 razy