praca drożdży w nastawie

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.

Autor tematu
moryske
20
Posty: 22
Rejestracja: czwartek, 16 lis 2017, 20:59

Post autor: moryske »

Zrobiłem nastaw w sumie ok. 52 L z 13 kg cukru,wody i częściowo pozostałości z ostatniej destylacji dodając ok. 2 L starego dobrego dżemu plus drożdże gorzelnicze Turbo-Grapa do nastawu owocowego. Początkowe Blg wyszło wysokie ok. 26 st, fermentacja ruszyła dobrze. Na trzeci dzień spadło do ok 10 Blg a temperatura wynosiła 24,6 st. Następnie dodałem 3 kg rozpuszczonego cukru i Blg skoczyło do 14 st.. Nastaw ciągle pracuje i jest ciepły. Zastanawia mnie fakt, że dość szybko zjedzony został ten pierwszy cukier. Gdy Blg zejdzie do 8-9 st. zamierzam ponownie dodać ok. 1,5 kg cukru ale nie wiem czy drożdże zdołają wszystek cukier przerobić Czy dany cukier może być przerobiony na coś innego niż alkohol. Smak nastawu trąci bardzo lekko winem wytrawnym. Czy ktoś może podzielić się swoją opinią ? Kiedy zaprzestać dodawać cukier ?
Pozdrawiam Ryszard
Awatar użytkownika

Mafiej
250
Posty: 268
Rejestracja: poniedziałek, 18 wrz 2017, 23:27
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, tak mi mówią :-)
Ulubiony Alkohol: Jeszcze nie znalazłem, ale preferuję whisky.
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Rogaland Norwegia
Podziękował: 45 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: praca drożdży w nastawie

Post autor: Mafiej »

Witamy serdecznie :ok:
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2367
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: praca drożdży w nastawie

Post autor: Kamal »

Mogą nie podołać zjeść następne 1,5kg, i fermentacja stanie.
K.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”