Nastaw z gruszek

Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.
Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1704
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 15:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Otrzymał podziękowanie: 157 razy

Post autor: Kucyk »

Under, z tego nie będzie 30L... Może tam powinno być 24L wody?
Awatar użytkownika

Under
50
Posty: 80
Rejestracja: czwartek, 20 sie 2009, 01:24
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Re: Nastaw z gruszek

Post autor: Under »

Tzn. napisze tak: wg tego przepisu zapełniłem zbiornik 33L ;)
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5381
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 667 razy
Kontakt:
Re: Nastaw z gruszek

Post autor: Zygmunt »

...do 1/4 objętości.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

Under
50
Posty: 80
Rejestracja: czwartek, 20 sie 2009, 01:24
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Re: Nastaw z gruszek

Post autor: Under »

1/4 objętości? :freak:
Ja pytam ile czasu potrzebuje taki nastaw.

Żeby było już całkowicie jasno ;) w pojemniku fermentacyjnym jest 13,5 kg gruszek, 6l wody i 4,2 kg cukru.
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5381
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 667 razy
Kontakt:
Re: Nastaw z gruszek

Post autor: Zygmunt »

Wybacz uszczypliwość:P
Under pisze:Tzn. napisze tak: wg tego przepisu zapełniłem zbiornik 33L ;)
a ja napisałem, że z tymi proporcjami:


Under pisze: 9 kg gruszek,
4 l wody,
2,8 kg cukru,
25 g kwasu cytrynowego
To żeś go najwyżej do 1/4 napełnił :P

A potem piszesz:
Under pisze:
Żeby było już całkowicie jasno ;) w pojemniku fermentacyjnym jest 13,5 kg gruszek, 6l wody i 4,2 kg cukru.
Skąd się nale zmaterializowało tam dodatkowe 4,5 kilo gruszek?
Tak czy siak, na bayanusach takie coś powinno się przerobić w około 2-3 tygodnie.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

Under
50
Posty: 80
Rejestracja: czwartek, 20 sie 2009, 01:24
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Re: Nastaw z gruszek

Post autor: Under »

Wydawało mi się logiczne, że wg przepisy takiego, napełniając zbiornik aby nie była to 1/4 objętości, każdą pozycje wystarczy pomnożyć przez taką samą liczbe ;) I proporcjonalnie kg, litry, gramy rosną ;)

Skąd 13,5 kg gruszek?

9kg * 1,5 = 13,5 kg
analogicznie:
woda 4,5 l * 1,5 = 6 l
cukier 2,8 kg * 1,5 = 4,2 l

;)

Pytanie o czas dotyczy nastawu na drożdzach dzikich ;)
Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1704
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 15:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Otrzymał podziękowanie: 157 razy
Re: Nastaw z gruszek

Post autor: Kucyk »

Słuchajcie, strasznie dużo tego cukru jest! Wychodzi, że 4,9kg cukru (4,2 z torby + 0,6 z gruch) da (odliczając 8L zapełnionych przez samą pulpę) stężenie cukru w cieczy 200g/litr co da w wyniku fermentacji stężenie 12% a więc grubo ponad wytrzymałość dzikusów (6-8%)...
Awatar użytkownika

tommi777
30
Posty: 34
Rejestracja: piątek, 4 wrz 2009, 08:57
Ulubiony Alkohol: Grappa, Bacardi i wiele innych destylatów. No i oczywiście piwko:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Zdolny Śląsk
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Nastaw z gruszek

Post autor: tommi777 »

Under - jeżeli na prawdę liczysz na drożdże dzikie, to raczej zapomnij o jakiejś sensownej odpowiedzi... Z dzikimi jest tak jak z chińskimi reprezentantami na olimpiadzie :D Mogą zaskoczyć i w tydzień od poznania ich imion pobić rekord świata, a mogą też nigdy nie wystartować z powodu przetrenowania :lol: A to dotyczy tylko %.... Jeżeli chodzi o czas, to brakuje mi porównań :lol: Jeżeli na serio tak podchodzisz do sprawy, to podbierz mamie/babci chociaż te piekarskie... Na pewno efekt będzie bardziej przewidywalny :D Zaopatrz się w drożdże!!!
Tomek
Awatar użytkownika

Under
50
Posty: 80
Rejestracja: czwartek, 20 sie 2009, 01:24
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Re: Nastaw z gruszek

Post autor: Under »

Nie chodzi o podbieranie drożdzy ;) Mam bayanusy, ale chciałem spróbować na dzikich. Wystartować, wystartował, stoi już tydzień i bulgocze mocno.
W takim razie pozostaje czekać.
Awatar użytkownika

Autor tematu
PiotrekRodzyn
50
Posty: 86
Rejestracja: poniedziałek, 1 cze 2009, 20:47
Ulubiony Alkohol: własne wyroby, szczególnie o posmaku owocowym
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: południe mazowsza
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Nastaw z gruszek

Post autor: PiotrekRodzyn »

Witam!

Moim zdaniem nastaw będzie pracował bez problemu, racja - wytworzą dzikuski mniej % ale wytworzą. Trzeba tylko zapewnić odpowiednią temperaturę.

Mam kolegę, który za świętokradztwo uważa dodawanie jakichkolwiek drożdży do nastawów na owocach (Przyznaję jego śliwowica jest super), ale jeśli ów mój kolega jeszcze dodaje cukru jak do cukrówki 1kg/4-5l tego nastawu, to nie przerabiają tego za nic w świecie dzikie drożdże.

Myślę że da się przekonać do drożdży gdy spróbuje mojej owocówki.
Reasumując:

* Niech każdy robi wg własnego uznania, wyczucia i intuicji, byle odlewał pierwsze ileśtam gram i dzielił się doświadczeniem z procesu produkcji ;)
* Muszę kiedyś zmierzyć Blg tego przepsoconego nastawu kolegi - jak będzie tam więcej niż 10 Blg to ,,odbieram'' to co on wylewa, dodaję cukru, kwasku bo pożywki to już raczej nie i zobaczę co wyjdzie...

Pozdrawiam
Pozdrawiam, Piotrek
Awatar użytkownika

tommi777
30
Posty: 34
Rejestracja: piątek, 4 wrz 2009, 08:57
Ulubiony Alkohol: Grappa, Bacardi i wiele innych destylatów. No i oczywiście piwko:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Zdolny Śląsk
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Nastaw z gruszek

Post autor: tommi777 »

Panowie ja tylko chciałem powiedzieć, że nie mam dobrych doświadczeń z dzikimi... Raz na dziesięć, byłem zadowolony z ich pracy, a pozostałe ledwo pracowały i wyrabiały mi nie więcej niż 5% :( W tej chwili nie wyobrażam sobie, że moja praca w postaci przygotowania nastawu, może być zwieńczona tak bardzo nieprzewidywalnymi efektami... W moim przekonaniu szkoda pracy i dlatego zawsze od razu dodaję sprawdzone drożdże.
Tomek

mpi4
10
Posty: 18
Rejestracja: wtorek, 18 sie 2009, 20:08
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: każdy
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Re: Nastaw z gruszek

Post autor: mpi4 »

Witam
Mineły trzy tygodnie i nastaw jest już gotów do dalszej obróbki termicznej. W smaku wytrawny mocno alkoholowy, tylko aromat gruszek nie jest wyczuwalny.
Marek
Awatar użytkownika

Autor tematu
PiotrekRodzyn
50
Posty: 86
Rejestracja: poniedziałek, 1 cze 2009, 20:47
Ulubiony Alkohol: własne wyroby, szczególnie o posmaku owocowym
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: południe mazowsza
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Nastaw z gruszek

Post autor: PiotrekRodzyn »

Marku, [Mpi4]
Dawaj nastaw do kociołka i Dziel się doświadczeniami. :arrow:
Chodzi mi szczególnie o organoleptyczne testy i Twoje opinie bo jakoś ,,leży mi na sercu/wątrobie'' gruszkopochodny trunek. :ok:

Pozdr
:piwo:
Pozdrawiam, Piotrek
Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1704
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 15:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Otrzymał podziękowanie: 157 razy
Re: Nastaw z gruszek

Post autor: Kucyk »

Ja wczoraj nastawiłem 200kg gruch zaszczepionych różnymi rodzajami drożdży szlachetnych. Kusi mnie, aby część płynu jaki się wydzieli dolać do winka jabłkowego które się awanturuje w balonie...

mpi4
10
Posty: 18
Rejestracja: wtorek, 18 sie 2009, 20:08
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: każdy
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Re: Nastaw z gruszek

Post autor: mpi4 »

No i ... w sobotę nastawiłem pierwszą partię(drugą i trzecią też). W związku z brakiem aromatu w nastawie, postanowiłem całość przepuścić przez kolumnę. Po zakończeniu prac spotkała mnie bardzo miła niespodzianka. Psota ma wyraźny smak gruszek pomimo wysokiego stężenia alkoholu ok 90%. Zatem idealnie nadaje się do dalszego leżakowania (z dębem i bez) Wniosek nie zawsze aromat nastawu jest adekwatny do aromatu produktu. ( W śliwowicy było odwrotnie nastaw był pyszny i miał wyczuwalny smak śliwek a psota nie posiadała w ogóle wyczuwalnego aromatu).

Cz lis 19, 2009 3:35 pm
Po pięciu dniach leżakowania pora nadeszła spróbować gruszek. Mam pytanie do bardziej doświadczonych twórców tego typu pyszności, Po konsumpcji za cudownym smakiem gruszek pojawia się jakiś obcy nie znany mi smak. Co z tym fantem zrobić. Może wystarczy odczekać troszkę dłużej?
Marek
Awatar użytkownika

tommi777
30
Posty: 34
Rejestracja: piątek, 4 wrz 2009, 08:57
Ulubiony Alkohol: Grappa, Bacardi i wiele innych destylatów. No i oczywiście piwko:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Zdolny Śląsk
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Nastaw z gruszek

Post autor: tommi777 »

Marek! Co znaczy obcy? Porównaj do czegoś ;) Gruszki już robiłem kilkanaście razy... i z różnymi posmakami się spotykałem... Mój tegoroczny nastaw spróbowałem dopiero po miesiącu...(było bardzo trudno, ale wytrzymałem:)
Tomek

mpi4
10
Posty: 18
Rejestracja: wtorek, 18 sie 2009, 20:08
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: każdy
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Re: Nastaw z gruszek

Post autor: mpi4 »

Na prawdę nie dam rady smak chemii organicznej (aceton, kw octowy) sam nie wiem. Jak leżakujesz ambrozje dodajesz dębu? i czy jak leżakuje się produkt stężony czy już w roztworze o stężeniu konsumpcyjnym?
Marek
Awatar użytkownika

tommi777
30
Posty: 34
Rejestracja: piątek, 4 wrz 2009, 08:57
Ulubiony Alkohol: Grappa, Bacardi i wiele innych destylatów. No i oczywiście piwko:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Zdolny Śląsk
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Nastaw z gruszek

Post autor: tommi777 »

Obecna gruszka leżakuje w szklanej butli, (beczka dębowa jest już zajęta :D
), bez dodatku dębu, w roztworze przeznaczonym bezpośrednio do konsumpcji. Ostatnio przestałem dodawać chipsów dębowych ponieważ bez nich też mi smakuje :D, a wystarczy że troszkę poleży...
Tomek

caruzel
20
Posty: 22
Rejestracja: czwartek, 13 sie 2009, 19:27
Re: Nastaw z gruszek

Post autor: caruzel »

I przyszła na mnie kolej by przetestować nastaw gruszkowy. :)
Szczerzę to się trochę obawiam, że mogłem przesadzić z cukrem i drożdżaki mogą mieć problem ze startem. Tego roku zdarzyło mi się nakraść z bezpańskiego ogródka gdzieś pod Policami 50kg gruszek, słodkich, jak psia mać. :P No dobra, postanowiłem, że pozwolę im dojrzeć do brunatnej postaci i leżały wysypane 3 dni na podłodze w kotłowni. Wczoraj po wykąpaniu połowy owoców w cieplej wodzie w wannie i przepuszczeniu przez antyczną niemiecką maszynkę, wrzuciłem pulpę do gara 20L i zalałem 7l wody z 6kg cukru weń. Wymieszałem, wlałem w balon i dodałem 10l wody, całość zaprawiłem grzybkami
Obrazek

no i stoi....

Drugi raz mi się tak zda.....


O kurza melodia, ale pierdziutnęło. :D Ok, chciałem błagać o rady ale widzę, że cierpliwości trzeba było. :D Chłopaki zakasali rękawy i wzięli się do roboty, nastaw prcuje. Mój pierwszy gruszkowy (mniam mniam). Za 2 tyg przypuszczę atak na mój sad pełen śliwek węgierek. :)
Ostatnio zmieniony czwartek, 1 wrz 2011, 18:10 przez Agneskate, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: ortografia, interpunkcja, styl
Awatar użytkownika

k.kolumb
150
Posty: 194
Rejestracja: sobota, 21 cze 2014, 00:39
Krótko o sobie: Jak się do czegoś dorwę to muszę to dokładnie poznać. Np. Ameryka
Ulubiony Alkohol: Talisker
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 82 razy
Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Nastaw z gruszek

Post autor: k.kolumb »

Reanimuję temat, bo ten rok bogaty w ulęgałki będzie. I tu ciśnie się na usta pytanie : po co zacni forumowicze walą cukier do nastawów owocowych. Mając nikłe doświadczenie dziwię się. Kiedyś nie dodając ani grama cukru do koszteli uzyskałem po pierwszym i jedynym gotowaniu super jakość. Objaśni mnie kto ?
Piszę starannie po Polsku. O ile daję radę.

euphorbia1
100
Posty: 146
Rejestracja: środa, 24 wrz 2014, 10:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: wszystkie oprócz metanolu
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: wielkopolska
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: Nastaw z gruszek

Post autor: euphorbia1 »

Też zadaję to pytanie . Przecież robimy dla siebie! Można np. tak: do spirytusu wlewamy olejek rumowy i od razu gotowy napitek/olejek w sklepie spożywczym do ciasta/
In vino feritas
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2369
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Nastaw z gruszek

Post autor: Kamal »

Można np. tak: do spirytusu wlewamy olejek rumowy i od razu gotowy napitek/olejek w sklepie spożywczym do ciasta/
Użyłem raz aromatu ramowego do ciasta. Efekt do :dupa:. Pływał u góry w butelce. Zapach też mało zachęcający. Po 3 destylacjach jakoś trunek został wypity. :-)
Więc z tym olejkiem może być to samo.
K.
Obrazek

Cubbano
2
Posty: 4
Rejestracja: poniedziałek, 24 sie 2015, 20:18
Re: Nastaw z gruszek

Post autor: Cubbano »

Witam!
Dzisiaj zacząłem nastawiać gruszki.

Otóż Gruszki zebrałem, umyłem, pokroiłem i wrzuciłem do sokowirówki. Wyszedł gęsty, pyszny, słodki sok. Do balonu 10 litrów wlałem go 7 litrów.

W Planie było dodanie 2 litrów wody z rozpuszczonymi 2 kg cukru. Natomiast po spróbowaniu soku zastanawiam się czy mimo wszystko dodawać cukier? A może dodać cukier do soku i nie rozcieńczać wodą?

Jutro planuje dodać drożdże Enovini i pożywkę - niestety dzisiaj nie zdążyłem kupić przed zamknięciem sklepu. Jutro będę działał dalej - ale co zrobić żeby było dobrze? :)

Oto co wypłynęło z sokowirówki:
011.jpg
022.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Szlumf
2000
Posty: 2384
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 631 razy
Otrzymał podziękowanie: 584 razy
Re: Nastaw z gruszek

Post autor: Szlumf »

Cubbano pisze:Witam!
Do balonu 10 litrów wlałem go 7 litrów.
Przed dodaniem drożdży koniecznie zmień pojemnik fermentacyjny na większy. Z tego 10l na 99% nastaw w formie którą uzyskałeś (mus) wyjdzie na spacer. Szczególnie jeżeli jeszcze coś dodasz. Ja dodałbym jeszcze jakiś enzym do zwiększenia ilości soku (np. Rothapec) i co najwyżej 1kg cukru jeżeli chcesz mieć gruszkowicę. Na jakim sprzęcie będziesz destylował?

Cubbano
2
Posty: 4
Rejestracja: poniedziałek, 24 sie 2015, 20:18
Re: Nastaw z gruszek

Post autor: Cubbano »

Niestety większy pojemnik zajęty, mam jedynie ten. Pozostanie spuszczenie odrobiny soku.
W jakiej ilości wody rozpuścić ten cukier? Liczyłem że jak z 7 litrów, dodam litr wody i 1kg cukru, zrobi się z tego 8,6 litrów, to że może nie wyjdzie na spacer, ale faktycznie trochę odleję. Bez enzymu się obejdzie? Może lepiej spuścić więcej soku i rozcieńczyć wodą?

eldier
750
Posty: 751
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
Podziękował: 114 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Nastaw z gruszek

Post autor: eldier »

Ale po co ta woda? Co ona wnosi do Twojego nastawu? Oczywiście oprócz rozcieńczenia aromatów, które chyba jest zamierzone? Nie możesz tego cukru rozpuścić bezpośrednio w soku? Max 1kg na 10kg owoców, jeżeli chcesz przyzwoitą gruszkowice ;) Enzym trochę by to rozluźnił, bo rozbija wiązania pektynowe.

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Nastaw z gruszek

Post autor: aronia »

Na smak może być słodkie, ale ile jest w nim cukru który mogą przerobić drożdże to już inna kwestia i tutaj przydałby się pomiar cukromierzem - jeśli nie masz to czym prędzej go kup przy okazji zakupu drożdży(na 96% będzie w tym samym sklepie). Co do cukru to jeśli już to rozpuszczaj go w tym soku/nastawie, ale ja dodałby dopiero po przerobieniu cukru z owoców dzięki czemu zmniejszysz ryzyko wyjścia zawartości z balonu.
Awatar użytkownika

k.kolumb
150
Posty: 194
Rejestracja: sobota, 21 cze 2014, 00:39
Krótko o sobie: Jak się do czegoś dorwę to muszę to dokładnie poznać. Np. Ameryka
Ulubiony Alkohol: Talisker
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 82 razy
Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Nastaw z gruszek

Post autor: k.kolumb »

A po co ten cukier ?
Piszę starannie po Polsku. O ile daję radę.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2369
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Nastaw z gruszek

Post autor: Kamal »

Dla podbicia wydajności. ;-)
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

k.kolumb
150
Posty: 194
Rejestracja: sobota, 21 cze 2014, 00:39
Krótko o sobie: Jak się do czegoś dorwę to muszę to dokładnie poznać. Np. Ameryka
Ulubiony Alkohol: Talisker
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 82 razy
Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Nastaw z gruszek

Post autor: k.kolumb »

To może zrobić osobno cukrówkę, przelecieć przez rurki itd. I dolać do czystej gruszkówki. Nie rozumiem po co robić hybrydę. Czyli gruszko - cukrówkę. Ale nie muszę wszystkiego rozumieć. To było by straszne. :odlot:
Piszę starannie po Polsku. O ile daję radę.

ironimo
30
Posty: 36
Rejestracja: środa, 30 paź 2013, 12:20
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nastaw z gruszek

Post autor: ironimo »

Dwa dni temu dopadłem 20 kg ulęgałek, wrzuciłem je do wiadra 33 l. + dwa czajniki wrzątku + pektoenzym + 1/3 paczki turbo drożdży (tylko takie były pod ręką). Ulęgały z ogonkami i gniazdami/(brak czasu na cokolwiek). Dziś potraktowane zostały mieszadłem, żeby jak ktoś napisał wyżej, podbić wydajność dodałem 3 kg cukru. Trochę to było gęste, a płaszcza nie mam, tylko pończochę jako cedzak, dolałem ok. 4 l. wody.
Czy faktycznie rozcieńczam aromaty? Jeśli tak to czy po pierwszym gotowaniu też należy uważać z rozcieńczaniem? Nie wydaje mi się..

Cubbano
2
Posty: 4
Rejestracja: poniedziałek, 24 sie 2015, 20:18
Re: Nastaw z gruszek

Post autor: Cubbano »

Panowie cukromierz mam, ale od razu po zmiksowaniu zawiesina była tak gęsta że miarka się zatrzymywała w menzurce. Dodaję drożdże i pożywkę,cukru nie dam i zobaczymy co się stanie.

Aktualizacja 02.09:
Wczoraj zajrzałem do nastawu i całkiem ładnie fermentował bez drożdży w całkiem zamkniętym balonie (bez rurki bo pękła, korek zatkany prowizorycznie). Dodałem jednak drożdże Enovini. BLG nie sprawdziłem, bo sok ma specyficzne dla gruszek drobinki. Dzisiaj bądź jutro planuje jednak dodać 1l wody z rozpuszczonym 1 kg cukru - będzie ok?

ironimo
30
Posty: 36
Rejestracja: środa, 30 paź 2013, 12:20
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nastaw z gruszek

Post autor: ironimo »

Do cukromierza musisz mieć klarowny płyn. Ja staram się odebrać jak najrzadsze i filtruje przez filtr do kawy. Uważaj na ten zatkany, nawet prowizorycznie, balon. No chyba że zatkany szmatką lub czymś podobnym. Skoro pracowało ci bez dodanych drożdży to naplęgło się już trochę dzikusów. Co do pojemnika to możesz to odlać nawet do wiadra, albo kup wodę 5 l w markecie (ok. 1,5 PLN) i po sprawie.

Cubbano
2
Posty: 4
Rejestracja: poniedziałek, 24 sie 2015, 20:18
Re: Nastaw z gruszek

Post autor: Cubbano »

Panowie, dzisiaj, 2 dni od dodania drożdży nastaw prawie przestał pracować. Bulgotało w odstępach parunastosekundowych. Postanowiłem dodać cukier. Ok 1/2 litra wody, 1kg cukru, zrobił się gęsty syrop, dolałem do balonu, zamieszałem... pod pianą zaczęło musować, po chwili ewidentne bulgotanie. Co teraz? Jak przestanie bulgotać, to już gotować?
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Nastaw z gruszek

Post autor: Lootzek »

Jeśli zależy ci na aromatach, nie podbijaj już bardziej cukrem, tylko dawaj na rury :)

adamsadam
2
Posty: 2
Rejestracja: środa, 26 sie 2015, 18:00
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Okolice Rzeszowa
Podziękował: 3 razy
Re: Nastaw z gruszek

Post autor: adamsadam »

Mam pytanie: mam nastaw z gruszek, zatrzymał się na 6-7 BLG, alkoholu wyszło 4l (70%, po 4h gotowania leciała woda) z 45l nastawu (czyli nastaw ma prawie 9% alkoholu), chciałbym żeby nastaw nabrał więcej procent i żeby przerobił się cały cukier. Kupiłem drożdże bayamus G995 i zastanawiam się co jeszcze dodać z drożdżami, chcę dodać jeszcze wody i trochę cukru bo mam miejsce, to dobry pomysł? Może inny pomysł? :help:

Wczoraj dodałem dwie szklanki cukru, zabełtałem, i zagrzałem w pomieszczeniu z 20 do 25*C i się poprawiło, za parę dni zmierzę BLG.
Awatar użytkownika

ksiazemarek
30
Posty: 41
Rejestracja: piątek, 21 sie 2015, 20:36
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Bez znaczenia byle domowy :)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Nastaw z gruszek

Post autor: ksiazemarek »

adamsadam pisze:chcę dodać jeszcze wody i trochę cukru bo mam miejsce, to dobry pomysł?
Powiem szczerze, że im mniej wody i cukru tym więcej aromatów i smaków :)
Przerobiłem śliwki z minimalną ilością cukru oraz wody i wyszło cudo.
Jeśli zależy Ci na ilości trunku, to dodawaj cukier oraz wodę, ale jeśli chcesz aromatyczny i smaczny destylat, to unikaj dodawania znacznych ilości cukru i wody.
Awatar użytkownika

Voltron
30
Posty: 39
Rejestracja: wtorek, 18 sie 2015, 14:36
Ulubiony Alkohol: swój własny :D
Status Alkoholowy: Destylator
Re: Nastaw z gruszek

Post autor: Voltron »

Nastaw z gruszek zatrzymał mi się na 1 blg i tak stał 2 tygodnie. Podczas gdy ja byłem na studiach tata stwierdził że puści to na kolumnę. Bez filtrowania przez szmatke czy coś wezykiem z wierzchu wlal cześć nastawu do kega i chciał puścić przez kolumnę. Destylacja szła jakoś dziwnie... Najpierw wolno szła temperatura, a po zalaniu kolumny nie mogło się ustabilizować przez dłuższy czas więc odpuścił. Tata trzyma swoje ze słodki (powyżej 0 blg) nastaw nie odda alkoholu przy destylacji a ja myślę że przez to ze nie przefiltrowal przed wlaniem do kega? Kto ma rację? Wsypalismy jeszcze drożdży turbo fruit i zobaczymy co się stanie.
Edit : dodam że w górnej części kolumny mam szybkę i widzę jak zalewa kolumnę. Nie był to spirytus jak zawsze tylko jak to tata powiedział paciara koloru tego co było w kegu. Wypełnienie mam w katalizatorze sprężynki miedziane a w kolumnie sprezynki z nierdzewki. Wysokość wszystkiego 1.9m. Bez palców i odstojnikow
Awatar użytkownika

HomoChemicus
400
Posty: 447
Rejestracja: niedziela, 12 sty 2014, 18:21
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: Nastaw z gruszek

Post autor: HomoChemicus »

A ile wyło wsadu w jakim kegu? Może się spieniło i nastaw dostał się do kolumny.
Cukier i mus nie mają wpływu na proces destylacji. Co najwyżej mus może się przypalić.
Nastawy owocowe nie schodzą do -4°Blg.
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota.
Co do tej pierwszej są jednak pewne wątpliwości."

A. Einstein
Awatar użytkownika

ksiazemarek
30
Posty: 41
Rejestracja: piątek, 21 sie 2015, 20:36
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Bez znaczenia byle domowy :)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Nastaw z gruszek

Post autor: ksiazemarek »

Voltron pisze:Nie był to spirytus jak zawsze tylko jak to tata powiedział paciara koloru tego co było w kegu.
Tata czasem nie zalał kega do pełna, pod kolumnę? :) ciecz zwiększa swoją objętość wraz z podgrzewaniem, więc możliwe, że kolumna zapełniła się tym, co było w kegu :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy owocowe”