Wskaźnik zawartości alkoholu z termometremGłównymi elementami miernika są: probówka, pływak z odpowiednio naniesioną skalą od 0 do 95 % objętości alkoholu oraz termometr do badania temperatury cieczy, umieszczony na stałe wewnątrz pływaka. Urządzenia te skalowane są w temperaturze 20 - 21°C.
Cena: 11,99 zł
Witam szanownych forumowiczów. Mam problem następujący: Tamtym razem zrobiłem nastaw który nie do końca przerobił cukier blg było 3 i nie drgneło więcej więc przerobiłem i co nieco z tego wyszło ale że woda była słodkawa a blg przerobionej wody (tego co zostało po destylacji) pokazało 8 to szkoda bylo wylewać, dolożyłem cukru i drożdze gorzelniane. Wszystko w tygodniu ładnie sie przefermentowało i blg -1 więc do dzieła. Wyszlo nieźle ale w smaku strasznie palące więc przerobiłem z wodą pół na pół ale niestety dalej pali jiak ch....a. Przerabiać do skutku z większą ilością wody czy może do destylatu dodać soku np. z malin i po przeżarciu sie tego przerobić pól na pól z wodą? Co będzie lepszym rozwiązaniem ? Szkoda tego wylać.
______________________________________________________________________ Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna! あなたが飲むしたい場合は、抵抗は無駄です。 Graf würdig der besten Honige.
No, kolego, znaczy się odpsociłeś za pierwszym razem serducho a fuzelki i pogony pozostały. Dodałeś cukru, przerobiłeś do końca i miałeś w nastawie 2 razy więcej fuzelków niż normalnie. To one dają palący smak. Możesz kombinować z sodą oczyszczoną, nadmanganianem potasu, czy perhydrolem, może węgiel aktywny pomoże, ale tak naprawdę, to pomoże dopiero solidna kolumna i rektyfikacja. Kiedyś spróbowałem pogonów z kolumny. Nie przełknąłem (i tak nie zamierzałem), ale smak był taki, że denaturat przy tym to co najmniej Curacao. Stąd wiem, że za ostry smak w psotce odpowiadają głównie pogony.
______________________________________________________________________ ポーランド語が書けますちょっと。 得意は満月の仕業の酒です。 Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine Lux Lunae luceat nos! Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
Witam! Też zrobiłem podobnie jak kolega, ale mi nie wystartował i tu mam problem co dalej robić. Po przegotowaniu zlałem do beczki - miałem 8 Blg. Dosypałem cukru na 14 Blg i drożdże T3 [125g] temperaturę miałem 27st.. Po dwóch dniach sprawdzam, a tam cisza i temp. spadła do 19. W nocy temperatura jest niska może to być przyczyną. Kto pomoże? Może ktoś miał coś podobnego? Z góry wielkie dzięki za radę, pozdrawiam.
Ostatnio edytowano czwartek, 1 wrz 2011, 15:16 przez Agneskate, łącznie edytowano 1 raz
Po dwóch dniach na T3 prawdopodobnie Blg jest na minusie. Startowe 14Blg. Nie ma prawa wtedy pracować. Zacznij od pomiaru cukromierzem, a nie termometrem.
______________________________________________________________________ Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna! あなたが飲むしたい場合は、抵抗は無駄です。 Graf würdig der besten Honige.
Witajcie To co pisze kolega Pokrec to święta prawda. Co prawda jestem początkującym psotnikiem, ale ZAWSZE wylewam ten SYF. A jeśli po psoceniu miałeś tę wodę słodką to znaczy, że drożdże nie przerobiły jeszcze wszystkiego albo miałeś za dużo cukru i drożdże zdechły nie przerobiwszy Twojego nastawu.
Ostatnio edytowano wtorek, 20 wrz 2011, 07:40 przez Agneskate, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości