Znaleziono 9 wyników
- niedziela, 7 sie 2011, 09:55
- Forum: Nastawy cukrowe
- Temat: Nastaw na tej samej wodzie
- Odpowiedzi: 32
- Odsłony: 14284
Nastaw na tej samej wodzie
Witam szanownych forumowiczów. Mam problem następujący: Tamtym razem zrobiłem nastaw który nie do końca przerobił cukier blg było 3 i nie drgneło więcej więc przerobiłem i co nieco z tego wyszło ale że woda była słodkawa a blg przerobionej wody (tego co zostało po destylacji) pokazało 8 to szkoda by...
- czwartek, 24 mar 2011, 19:00
- Forum: Nastawy cukrowe
- Temat: Cukrówki "smakowe" - z dodatkami.
- Odpowiedzi: 123
- Odsłony: 58607
Re: Cukrówki "smakowe" - z dodatkami.
Witaj!
Jeżeli Ci się nie spieszy to po przedestylowaniu 1410 - tki rozcieńcz ją do 40volt i zapraw (zmiel je i dodaj do destylatu) limonkami.
Niech to stoi nawet miesiąc.
Potem dolewasz wody do 30volt i destylujesz drugi raz.
Smacznego
Jeżeli Ci się nie spieszy to po przedestylowaniu 1410 - tki rozcieńcz ją do 40volt i zapraw (zmiel je i dodaj do destylatu) limonkami.
Niech to stoi nawet miesiąc.
Potem dolewasz wody do 30volt i destylujesz drugi raz.
Smacznego
- środa, 9 mar 2011, 18:56
- Forum: Nastawy cukrowe
- Temat: Cukrówki "smakowe" - z dodatkami.
- Odpowiedzi: 123
- Odsłony: 58607
Re: Cukrówki "smakowe" - z dodatkami.
Witajcie!
Jeżeli jałowiec jest ziarnisty to nie wiem jak to będzie smakowało natomiast testowałem podobny skład z jałowcem mielonym(20dkg) i ostrzegam!
Nie da sie tego pić !
Przerabiałem to 4 razy z wodą rozcieńczone do 30% i dalej paskudny smak , ale już to idzie wypić.
Jeżeli jałowiec jest ziarnisty to nie wiem jak to będzie smakowało natomiast testowałem podobny skład z jałowcem mielonym(20dkg) i ostrzegam!
Nie da sie tego pić !
Przerabiałem to 4 razy z wodą rozcieńczone do 30% i dalej paskudny smak , ale już to idzie wypić.
- wtorek, 8 lut 2011, 11:27
- Forum: Nastawy cukrowe
- Temat: Cukrówki "smakowe" - z dodatkami.
- Odpowiedzi: 123
- Odsłony: 58607
Re: Cukrówki "smakowe" - z dodatkami.
Witam!
Na jaką ilość destylatu dajesz 1kg zmielonych mandarynek?
Na jaką ilość destylatu dajesz 1kg zmielonych mandarynek?
- poniedziałek, 7 lut 2011, 10:40
- Forum: Nastawy cukrowe
- Temat: Cukrówki "smakowe" - z dodatkami.
- Odpowiedzi: 123
- Odsłony: 58607
Re: Cukrówki "smakowe" - z dodatkami.
Szanowni psotnicy. Wyrób który otrzymałem opisany na początku podzieliłem na pól i jedna połowa poszła do zamrażarki na 48h a z drugiej niewiele po wekendzie pozostało. Tak się składa że odwiedzili mnie szwagrowie i jak zaczeliśmy kosztować tę (niby załatwioną) pychotkę to niewiele z niej pozostało....
- niedziela, 6 lut 2011, 10:47
- Forum: Nastawy cukrowe
- Temat: Cukrówki "smakowe" - z dodatkami.
- Odpowiedzi: 123
- Odsłony: 58607
Cukrówki "smakowe" - z dodatkami.
Czy myśleliście o tym by potestować "nastawy smakowe" z cukrówki? Jako że jestem początkujący i robię co nieco na własny użytek wpadł mi do głowy pomysł by troszkę poeksperymentować. Poruszyłem ten temat już na tym forum pt. "Gorzka żołądkowa" biała ale zostałem skrytykowany że t...
- piątek, 4 lut 2011, 12:09
- Forum: Przepisy smakowe
- Temat: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?
- Odpowiedzi: 54
- Odsłony: 60433
Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?
Witam. Poeksperymentowałem w innym kierunku. Wszyscy zaprawiają alkohol ziołami chcąc uzyskać gorzką żołądkową :twisted: Ja spróbowałem zrobić nastaw i powiem, że wyszło oki. 10kg cukru 40 litrów wody 1/2 opakowania drożdży T3 do gotowego nastawu dodałem: 1 łyżeczkę imbiru 20 ziaren kolendry 5 ziare...
- niedziela, 19 wrz 2010, 14:57
- Forum: Chłodzenie
- Temat: Jaka chłodnica do kega 50l ??
- Odpowiedzi: 15
- Odsłony: 6384
Re: Jaka chłodnica do kega 50l ??
Witam wszystkich forumowiczów. Metodą prób i błedów można dojś do wszystkiego. Sam testowałem rurke miedzianą 3mw bańce po mleku 10l potem 20l odlewając ciepłą a dolewając zimnej wody. Później dorobiłem kraniki i wężyki pokrywa szczelna i szło pod bierzącą wodą. Najlepiej jednak sprawdza się pomysł ...
- niedziela, 23 maja 2010, 07:49
- Forum: Śmietnik
- Temat: Zabielony "gotowy" wyrób
- Odpowiedzi: 0
- Odsłony: 1367
Zabielony "gotowy" wyrób
Witam wszystkich użytkowników forum. Mam pytanie a raczej problem. Na początku leci ok a potem się bieli, dlaczego poniżej 55-50% zaczyna lecieć zabielony? Czy to normalne skoro stoi w dymionie 14 dni i więcej nawet do 21 a składniki to: cukier i drożdze a za każdym razem to samo zajście. Jak chce r...