Jaka beczka?

Naczynia do nastawiania zacieru.

Autor tematu
logitech55
30
Posty: 45
Rejestracja: wtorek, 2 wrz 2014, 20:22
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Podziękował: 2 razy
Kontakt:

Post autor: logitech55 »

Dzięki wszystkim za pomoc.
1 beczka ma 180 litrów
2 120 litrów

Temat do zamknięcia
Sprzedam jajka przepiórcze. tel. 505 334 077 , logitech55pawel@amorki.pl
koncentraty wina

KaSyX
20
Posty: 28
Rejestracja: środa, 14 maja 2014, 22:18
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Jaka beczka?

Post autor: KaSyX »

No moment. Radzicie, żeby pojemność beczki była wielokrotnością wsadu. Np. dla Kega 50 l fermentować nastaw należy w beczce o pojemności 100 l . W takim razie to jest normą, żeby pędzić 2 razy ? Czy to w praktyce zostawia się drugie pół nastawu na później ? Bo ja się zastanawiam nad Kegiem 50 L i beczką 65 L.
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5382
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 668 razy
Kontakt:
Re: Jaka beczka?

Post autor: Zygmunt »

To nie tak- np. nastawiasz w beczce 70l i masz na dwa wsady do kega 30l. Nastaw robisz jeden, a procesy dwa- dzięki temu nastawiasz tylko raz i oszczędzasz czas przygotowania nastawu (a czasem i drożdże) kosztem wydłużonego czasu pracy. Jak masz mniejsze potrzeby, to beczka 65 w zupełności wystarczy do kega 50l.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

boxer1981228
1000
Posty: 1032
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 261 razy
Otrzymał podziękowanie: 180 razy
Re: Jaka beczka?

Post autor: boxer1981228 »

Ja mam tak obliczone nastawy i pojemności pod swój zbiornik że po przerobieniu nastawu mam akurat odpowiednią ilość surówki na pełny wsad do drugiego gotowania. Zbiornik mam 85l więc nastawiam 2 x 20kg cukru w nastawach 75l i urobek z tych dwuch gotowań to pełny wsad do drugiego razu. Czasami coś tam zostanie surówki ale to nie problem przecież ;)

Box
Awatar użytkownika

tacim
30
Posty: 44
Rejestracja: niedziela, 17 sty 2016, 21:03
Krótko o sobie: Lepiej być znanym pijakiem niż anonimowym alkoholikiem :)
Ulubiony Alkohol: wsio
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Jaka beczka?

Post autor: tacim »

To zadam lamerskie pytanie przy kegu 50 l zakup wiadra 30l do nastawu cukru mija się z celem ? Bo tak myślałem , że na początek będzie git do nauki jak to widzicie.
"Każdy alkohol jest bardzo dobry z wyjątkiem denaturatu który jest dobry " -Mój rower .

Lepiej być znanym pijakiem niż anonimowym alkoholikiem :)
Awatar użytkownika

Optoelektron
350
Posty: 358
Rejestracja: piątek, 18 mar 2016, 15:39
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Czysta w drinkach oraz nalewki.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Na północ Polski dalej się nie da.
Podziękował: 41 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: Jaka beczka?

Post autor: Optoelektron »

Jeżeli masz gdzie postawić to kup niebieską 120 l.
Pozdrawiam.
Maciej

golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 08:37
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowanie: 56 razy
Re: Jaka beczka?

Post autor: golec269 »

Tacim najlepiej wielokrotność wsadu kega, wiadro siebie odpuść.
Jeśli masz większe potrzeby to 200l lub co najmniej 100l bo inaczej będziesz żałował.
Awatar użytkownika

tacim
30
Posty: 44
Rejestracja: niedziela, 17 sty 2016, 21:03
Krótko o sobie: Lepiej być znanym pijakiem niż anonimowym alkoholikiem :)
Ulubiony Alkohol: wsio
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Jaka beczka?

Post autor: tacim »

Hehe jak wsadzę żonie do kuchni 100l to zemdleje :) albo w piwnicy muszę grzejnik zrobic .
"Każdy alkohol jest bardzo dobry z wyjątkiem denaturatu który jest dobry " -Mój rower .

Lepiej być znanym pijakiem niż anonimowym alkoholikiem :)
Awatar użytkownika

zzibii
250
Posty: 295
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2009, 12:48
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 34 razy
Re: Jaka beczka?

Post autor: zzibii »

Jak ciepła piwnica, to bez dodatkowego grzejnika będzie nastaw pracował. Zawsze można zastosować styropian, stary koc lub kołderkę jako ocieplenie. U mnie nastaw pracuje w piwnicy, gdzie temperatura w zimie wynosi ok 16'C. Wiaderka fermentacyjnego 30l nie ocieplam. Na początku fermentacji temp.utrzymuje się ponad 20'C.

Jucu
5
Posty: 7
Rejestracja: czwartek, 13 wrz 2018, 18:31
Re: Jaka beczka?

Post autor: Jucu »

:bardzo_zly: Ja też mam początkującego pytanie:
Czy jeśli piszą sprzedający, że beczka nadaje się do produktów spożywczych i kiszenia, posiada jakiś atest (phz,un?) oraz, że jest zrobiona PP, PE,
(czy może lepiej z HDPE), to nadaje się do bezpiecznego robienia nastawów?
I jeszcze jeśli mam już beczkę, to w którym miejscu wstawić kranik spustowy? Gdzieś w śliwowicach wyczytałem 8cm. nad dnem, lecz chodziło o zostawienie pestek na dnie. A jak z pozostawieniem na dnie drożdży i osadu? Gdyby odpowiedź była „to zależy” (moja ulubiona;(), to chociaż tak z grubsza, +/- proszę.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7342
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1696 razy
Re: Jaka beczka?

Post autor: radius »

Jucu pisze: jeśli mam już beczkę, to w którym miejscu wstawić kranik spustowy? Gdyby odpowiedź była „to zależy”, to chociaż tak z grubsza, +/- proszę.
To zależy :mrgreen: co chcesz w tej beczce fermentować. Jeśli tylko cukrówki, to wystarczy te kilka centymetrów na dnem. Warstwa drożdży zajmuje mało miejsca. Jeśli jednak owocówki lub zbożówki, to musisz wziąć pod uwagę ilość owoców/zboża, które zalegną na dnie ;)
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Jucu
5
Posty: 7
Rejestracja: czwartek, 13 wrz 2018, 18:31
Re: Jaka beczka?

Post autor: Jucu »

Ok. Czyli, jeśli chcę wykorzystywać jedną beczkę, powinienem zamontować kilka kraników na różnych wysokościach? Nie mam miejsca na kilka studwudziestolitrowych beczek. Ile cm nad dnem proponujecie dla cukrówki, ile dla owocówki? Tak mniej- więcej... i czy te beczki PP PE HDPE do kiszenia są dobre do nastawów ?
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2739
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Jaka beczka?

Post autor: JanOkowita »

Jeśli beczki mają oznaczenie na spodzie "nóż+widelec" to są O.K. Dla cukrówki i owocówek kranik 7 cm nad dnem, tak aby w trakcie zlewania nie zaciągał martwych drożdży. Potem beczkę można lekko przechylić i organoleptycznie sprawdzić ile warto zlać bez ruszania warstwy trupków.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)

Jucu
5
Posty: 7
Rejestracja: czwartek, 13 wrz 2018, 18:31
Re: Jaka beczka?

Post autor: Jucu »

Wielkie dzięki:)

Drupi
800
Posty: 830
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 73 razy
Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: Jaka beczka?

Post autor: Drupi »

Ale najwięcej beczek niebieskich ma atest spożywczy na wierzchu dekla wygrawerowany napis w postaci cyfer. Jak wpiszemy te cyfry w Google, dostajemy informację że beczka jest z atestem spożywczym . Dzwoniłem kiedyś do producenta beczek, to powiedział że wszystkie niebieskie w Polsce są bezpieczne. Odradzał stosowanie szarych, czarnych, bo są z tworzywa ze szkodliwymi dodatkami. Takie nie będą miały atestu.
I
I like noble drinks.

Jucu
5
Posty: 7
Rejestracja: czwartek, 13 wrz 2018, 18:31
Re: Jaka beczka?

Post autor: Jucu »

Jeszcze raz dziękuję za pomoc :)

arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: Jaka beczka?

Post autor: arTii »

A ma ktoś dostęp do tanich beczek niebieskich >200l
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Awatar użytkownika

robert4you
950
Posty: 951
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Jaka beczka?

Post autor: robert4you »

Sprawdzałeś na OLX?

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
************************************************************************

zaradek
250
Posty: 257
Rejestracja: sobota, 16 wrz 2017, 21:39
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Jaka beczka?

Post autor: zaradek »

Myślicie, że beczka 60L do nastawu cukrowego do kega 50L będzie dobra?
http://archi.inosak.org/imgdb/item6896851089_1.html
Chciałem w objęcia Morfeusza, ale Dionizos był szybszy.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2370
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Jaka beczka?

Post autor: Kamal »

Tak.
K.
Obrazek

Drupi
800
Posty: 830
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 73 razy
Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: Jaka beczka?

Post autor: Drupi »

Już to pisałem kiedyś że zwykła beczka 60 L w rzeczywistości ma 70 L. Najlepiej opłaca się nastawić 2 beczki pod sam gwint dekla. Wtedy jest 140 L ale po zlaniu z nad osadu 133 Lnastawu . Mając keg 50 L nigdy nie lejemy więcej niż 45 L . A więc wtedy wystarczą na równe 3 gotowania. A to co uleci jest też potem na 2 ostateczne gotowania metodą 18 %.. Można w beczce nastawić nie pełno żeby piana nie wypłynęła, a jak piana opadnie, dopiero następnego dnia dolać ciepłej wody do blisko gwintu dekla .
Ostatnio zmieniony sobota, 6 paź 2018, 21:23 przez Drupi, łącznie zmieniany 1 raz.
I like noble drinks.
ODPOWIEDZ

Wróć do „W czym nastawiać?”