Jaka beczka?
-
Autor tematu - Posty: 45
- Rejestracja: wtorek, 2 wrz 2014, 20:22
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Podziękował: 2 razy
- Kontakt:
Mam możliwość zakupu beczek. 60, 100, 220 litrów. Cena od 40 do 60 zł w zależności od pojemności. Jaką najlepiej jest zakupić do cukrówki i być może śliwowicy. Chciałbym zakupić 2 szt o różnych pojemnościach. Czy beczka ok 220 litrów nie będzie za duża?
Sprzedam jajka przepiórcze. tel. 505 334 077 , logitech55pawel@amorki.pl
-
- Posty: 1029
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 256 razy
- Otrzymał podziękowanie: 179 razy
-
- Posty: 335
- Rejestracja: piątek, 31 sty 2014, 21:02
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: Jaka beczka?
Biorąc pod rozwagę wielokrotny wsad to przy cukrówce tak jak radzi kol.@boxer1981228 wystarczyłaby beczka
100l..ale jeśli chciałbyś przygotować nastaw z owoców,lub zboża to będzie to poj. niewystarczająca więc warto zakupić jedną beczkę 220l.. W handlu są również dostępne beczki 120l i 160l. a to byłby najlepszy wybór.
100l..ale jeśli chciałbyś przygotować nastaw z owoców,lub zboża to będzie to poj. niewystarczająca więc warto zakupić jedną beczkę 220l.. W handlu są również dostępne beczki 120l i 160l. a to byłby najlepszy wybór.
-
- Posty: 1186
- Rejestracja: niedziela, 4 lip 2010, 19:13
- Krótko o sobie: Tester eksperymentator ...............
- Ulubiony Alkohol: swój własny .............................
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowanie: 140 razy
- Kontakt:
Re: Jaka beczka?
Plastikowa beczka 120L idealna do pracy z cukrówkami i kolumną ze zbiornikiem 100L.
Ogólnie warto mieć beczkę o pojemności wielokrotnej posiadanego zbiornika w kolumnie.
Ogólnie warto mieć beczkę o pojemności wielokrotnej posiadanego zbiornika w kolumnie.
Pozdrawiam
Kula
www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory
Kula
www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory
-
Autor tematu - Posty: 45
- Rejestracja: wtorek, 2 wrz 2014, 20:22
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Podziękował: 2 razy
- Kontakt:
Re: Jaka beczka?
Beczki zakupiłem. Niestety sprzedający nie wie dokładnie jakie mają pojemności mają być w okolicach 200 i 100 litrów. Zmierzyłem tak orientacyjnie bo beczki mają wybrzuszenie. Wymiary wziąłem z dekla i wysokość pod gwint i nie wiem jak to obliczyć?
1 beczka szerokość 48 cm, wysokość 75 cm
2 beczka szerokość 52 cm, wysokość 80 cm
Poproszę o obliczenie chociaż jednej i podanie jak to się robi żebym wiedział i nie zadawał takich pytań
1 beczka szerokość 48 cm, wysokość 75 cm
2 beczka szerokość 52 cm, wysokość 80 cm
Poproszę o obliczenie chociaż jednej i podanie jak to się robi żebym wiedział i nie zadawał takich pytań
Sprzedam jajka przepiórcze. tel. 505 334 077 , logitech55pawel@amorki.pl
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Jaka beczka?
https://www.google.pl/webhp?sourceid=ch ... %87+beczkilogitech55 pisze: Poproszę o obliczenie chociaż jednej i podanie jak to się robi żebym wiedział i nie zadawał takich pytań
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 1029
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 256 razy
- Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Jaka beczka?
-
Autor tematu - Posty: 45
- Rejestracja: wtorek, 2 wrz 2014, 20:22
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Podziękował: 2 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 28
- Rejestracja: środa, 14 maja 2014, 22:18
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Jaka beczka?
No moment. Radzicie, żeby pojemność beczki była wielokrotnością wsadu. Np. dla Kega 50 l fermentować nastaw należy w beczce o pojemności 100 l . W takim razie to jest normą, żeby pędzić 2 razy ? Czy to w praktyce zostawia się drugie pół nastawu na później ? Bo ja się zastanawiam nad Kegiem 50 L i beczką 65 L.
-
- Posty: 5374
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 664 razy
- Kontakt:
Re: Jaka beczka?
To nie tak- np. nastawiasz w beczce 70l i masz na dwa wsady do kega 30l. Nastaw robisz jeden, a procesy dwa- dzięki temu nastawiasz tylko raz i oszczędzasz czas przygotowania nastawu (a czasem i drożdże) kosztem wydłużonego czasu pracy. Jak masz mniejsze potrzeby, to beczka 65 w zupełności wystarczy do kega 50l.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 1029
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 256 razy
- Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Jaka beczka?
Ja mam tak obliczone nastawy i pojemności pod swój zbiornik że po przerobieniu nastawu mam akurat odpowiednią ilość surówki na pełny wsad do drugiego gotowania. Zbiornik mam 85l więc nastawiam 2 x 20kg cukru w nastawach 75l i urobek z tych dwuch gotowań to pełny wsad do drugiego razu. Czasami coś tam zostanie surówki ale to nie problem przecież
Box
Box
-
- Posty: 44
- Rejestracja: niedziela, 17 sty 2016, 21:03
- Krótko o sobie: Lepiej być znanym pijakiem niż anonimowym alkoholikiem :)
- Ulubiony Alkohol: wsio
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Jaka beczka?
To zadam lamerskie pytanie przy kegu 50 l zakup wiadra 30l do nastawu cukru mija się z celem ? Bo tak myślałem , że na początek będzie git do nauki jak to widzicie.
"Każdy alkohol jest bardzo dobry z wyjątkiem denaturatu który jest dobry " -Mój rower .
Lepiej być znanym pijakiem niż anonimowym alkoholikiem
Lepiej być znanym pijakiem niż anonimowym alkoholikiem
-
- Posty: 358
- Rejestracja: piątek, 18 mar 2016, 15:39
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Czysta w drinkach oraz nalewki.
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Na północ Polski dalej się nie da.
- Podziękował: 41 razy
- Otrzymał podziękowanie: 17 razy
-
- Posty: 295
- Rejestracja: niedziela, 18 paź 2009, 12:48
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowanie: 34 razy
Re: Jaka beczka?
Jak ciepła piwnica, to bez dodatkowego grzejnika będzie nastaw pracował. Zawsze można zastosować styropian, stary koc lub kołderkę jako ocieplenie. U mnie nastaw pracuje w piwnicy, gdzie temperatura w zimie wynosi ok 16'C. Wiaderka fermentacyjnego 30l nie ocieplam. Na początku fermentacji temp.utrzymuje się ponad 20'C.
Re: Jaka beczka?
Ja też mam początkującego pytanie:
Czy jeśli piszą sprzedający, że beczka nadaje się do produktów spożywczych i kiszenia, posiada jakiś atest (phz,un?) oraz, że jest zrobiona PP, PE,
(czy może lepiej z HDPE), to nadaje się do bezpiecznego robienia nastawów?
I jeszcze jeśli mam już beczkę, to w którym miejscu wstawić kranik spustowy? Gdzieś w śliwowicach wyczytałem 8cm. nad dnem, lecz chodziło o zostawienie pestek na dnie. A jak z pozostawieniem na dnie drożdży i osadu? Gdyby odpowiedź była „to zależy” (moja ulubiona;(), to chociaż tak z grubsza, +/- proszę.
Czy jeśli piszą sprzedający, że beczka nadaje się do produktów spożywczych i kiszenia, posiada jakiś atest (phz,un?) oraz, że jest zrobiona PP, PE,
(czy może lepiej z HDPE), to nadaje się do bezpiecznego robienia nastawów?
I jeszcze jeśli mam już beczkę, to w którym miejscu wstawić kranik spustowy? Gdzieś w śliwowicach wyczytałem 8cm. nad dnem, lecz chodziło o zostawienie pestek na dnie. A jak z pozostawieniem na dnie drożdży i osadu? Gdyby odpowiedź była „to zależy” (moja ulubiona;(), to chociaż tak z grubsza, +/- proszę.
-
online
- Posty: 7298
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Jaka beczka?
To zależy co chcesz w tej beczce fermentować. Jeśli tylko cukrówki, to wystarczy te kilka centymetrów na dnem. Warstwa drożdży zajmuje mało miejsca. Jeśli jednak owocówki lub zbożówki, to musisz wziąć pod uwagę ilość owoców/zboża, które zalegną na dnieJucu pisze: jeśli mam już beczkę, to w którym miejscu wstawić kranik spustowy? Gdyby odpowiedź była „to zależy”, to chociaż tak z grubsza, +/- proszę.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Re: Jaka beczka?
Ok. Czyli, jeśli chcę wykorzystywać jedną beczkę, powinienem zamontować kilka kraników na różnych wysokościach? Nie mam miejsca na kilka studwudziestolitrowych beczek. Ile cm nad dnem proponujecie dla cukrówki, ile dla owocówki? Tak mniej- więcej... i czy te beczki PP PE HDPE do kiszenia są dobre do nastawów ?
-
- Posty: 2680
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 307 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
Re: Jaka beczka?
Jeśli beczki mają oznaczenie na spodzie "nóż+widelec" to są O.K. Dla cukrówki i owocówek kranik 7 cm nad dnem, tak aby w trakcie zlewania nie zaciągał martwych drożdży. Potem beczkę można lekko przechylić i organoleptycznie sprawdzić ile warto zlać bez ruszania warstwy trupków.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
-
- Posty: 830
- Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
- Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 73 razy
- Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: Jaka beczka?
Ale najwięcej beczek niebieskich ma atest spożywczy na wierzchu dekla wygrawerowany napis w postaci cyfer. Jak wpiszemy te cyfry w Google, dostajemy informację że beczka jest z atestem spożywczym . Dzwoniłem kiedyś do producenta beczek, to powiedział że wszystkie niebieskie w Polsce są bezpieczne. Odradzał stosowanie szarych, czarnych, bo są z tworzywa ze szkodliwymi dodatkami. Takie nie będą miały atestu.
I
I
I like noble drinks.
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 951
- Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
-
- Posty: 256
- Rejestracja: sobota, 16 wrz 2017, 21:39
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Jaka beczka?
Myślicie, że beczka 60L do nastawu cukrowego do kega 50L będzie dobra?
http://archi.inosak.org/imgdb/item6896851089_1.html
http://archi.inosak.org/imgdb/item6896851089_1.html
Chciałem w objęcia Morfeusza, ale Dionizos był szybszy.
-
- Posty: 830
- Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
- Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 73 razy
- Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: Jaka beczka?
Już to pisałem kiedyś że zwykła beczka 60 L w rzeczywistości ma 70 L. Najlepiej opłaca się nastawić 2 beczki pod sam gwint dekla. Wtedy jest 140 L ale po zlaniu z nad osadu 133 Lnastawu . Mając keg 50 L nigdy nie lejemy więcej niż 45 L . A więc wtedy wystarczą na równe 3 gotowania. A to co uleci jest też potem na 2 ostateczne gotowania metodą 18 %.. Można w beczce nastawić nie pełno żeby piana nie wypłynęła, a jak piana opadnie, dopiero następnego dnia dolać ciepłej wody do blisko gwintu dekla .
Ostatnio zmieniony sobota, 6 paź 2018, 21:23 przez Drupi, łącznie zmieniany 1 raz.
I like noble drinks.