Naczynia do nastawiania zacieru.

Autor tematu
logitech55
30
Posty: 45
Rejestracja: wtorek, 2 wrz 2014, 19:22
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Kontakt:
Załączniki
Jaka beczka?

Postautor: logitech55 » czwartek, 4 sie 2016, 20:58

Mam możliwość zakupu beczek. 60, 100, 220 litrów. Cena od 40 do 60 zł w zależności od pojemności. Jaką najlepiej jest zakupić do cukrówki i być może śliwowicy. Chciałbym zakupić 2 szt o różnych pojemnościach. Czy beczka ok 220 litrów nie będzie za duża?
Sprzedam jajka przepiórcze. tel. 505 334 077 , logitech55pawel@amorki.pl


Rabat 3%
TRE Inox bańka 30 l z zaślepką
Cena: 329.00 zł   Darmowa dostawa!
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

daniel86
30
Posty: 46
Rejestracja: poniedziałek, 11 kwie 2016, 15:31
Załączniki
Re: Jaka beczka?

Postautor: daniel86 » czwartek, 4 sie 2016, 21:30

:D Na to pytanie chyba tylko Ty sam potrafisz odpowiedzieć. Każdy ma inny przerób :D


boxer1981228
700
Posty: 714
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 16:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Załączniki
Re: Jaka beczka?

Postautor: boxer1981228 » czwartek, 4 sie 2016, 22:45

A jaki masz zbiornik? Dobrze by było żeby beczka mieściła wielokrotność wsadu. Jak masz kega to lejesz 45l czyli beczka 100l idealna na 2 wsady itd...

Box


janik
300
Posty: 334
Rejestracja: piątek, 31 sty 2014, 21:02
Załączniki
Re: Jaka beczka?

Postautor: janik » piątek, 5 sie 2016, 10:53

Biorąc pod rozwagę wielokrotny wsad to przy cukrówce tak jak radzi kol.@boxer1981228 wystarczyłaby beczka
100l..ale jeśli chciałbyś przygotować nastaw z owoców,lub zboża to będzie to poj. niewystarczająca więc warto zakupić jedną beczkę 220l.. W handlu są również dostępne beczki 120l i 160l. a to byłby najlepszy wybór. :)

Awatar użytkownika

Kula
1100
Posty: 1141
Rejestracja: niedziela, 4 lip 2010, 18:13
Krótko o sobie: Tester eksperymentator ...............
Ulubiony Alkohol: swój własny .............................
Status Alkoholowy: Konstruktor
Kontakt:
Załączniki
Re: Jaka beczka?

Postautor: Kula » piątek, 5 sie 2016, 11:10

Plastikowa beczka 120L idealna do pracy z cukrówkami i kolumną ze zbiornikiem 100L.
Ogólnie warto mieć beczkę o pojemności wielokrotnej posiadanego zbiornika w kolumnie.
Pozdrawiam

Kula

www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory


plipek1
20
Posty: 21
Rejestracja: poniedziałek, 5 lip 2010, 15:47
Załączniki
Re: Jaka beczka?

Postautor: plipek1 » piątek, 5 sie 2016, 16:52

Zawsze do większej beczki mniejsza ilość się zmieści, odwrotnie raczej nie
Myślę że 160l to tak optymalnie.


Autor tematu
logitech55
30
Posty: 45
Rejestracja: wtorek, 2 wrz 2014, 19:22
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Kontakt:
Załączniki
Re: Jaka beczka?

Postautor: logitech55 » sobota, 6 sie 2016, 20:54

Beczki zakupiłem. Niestety sprzedający nie wie dokładnie jakie mają pojemności mają być w okolicach 200 i 100 litrów. Zmierzyłem tak orientacyjnie bo beczki mają wybrzuszenie. Wymiary wziąłem z dekla i wysokość pod gwint i nie wiem jak to obliczyć? :lol:
1 beczka szerokość 48 cm, wysokość 75 cm
2 beczka szerokość 52 cm, wysokość 80 cm

Poproszę o obliczenie chociaż jednej i podanie jak to się robi żebym wiedział i nie zadawał takich pytań :D
Sprzedam jajka przepiórcze. tel. 505 334 077 , logitech55pawel@amorki.pl

Awatar użytkownika

lesgo58
4500
Posty: 4803
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Jaka beczka?

Postautor: lesgo58 » sobota, 6 sie 2016, 21:17

logitech55 pisze:Poproszę o obliczenie chociaż jednej i podanie jak to się robi żebym wiedział i nie zadawał takich pytań :D

https://www.google.pl/webhp?sourceid=ch ... %87+beczki

Awatar użytkownika

radius
6000
Posty: 6282
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Jaka beczka?

Postautor: radius » sobota, 6 sie 2016, 22:46

Najprościej;

V=1/12π(2D² + d²)h

gdzie D to średnica w najszerszym miejscu, d - średnica przy deklu, h - wysokość beczki.
SPIRITUS FLAT UBI VULT


boxer1981228
700
Posty: 714
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 16:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Załączniki
Re: Jaka beczka?

Postautor: boxer1981228 » niedziela, 7 sie 2016, 00:12



Autor tematu
logitech55
30
Posty: 45
Rejestracja: wtorek, 2 wrz 2014, 19:22
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Kontakt:
Załączniki
Re: Jaka beczka?

Postautor: logitech55 » niedziela, 7 sie 2016, 20:27

Dzięki wszystkim za pomoc.
1 beczka ma 180 litrów
2 120 litrów

Temat do zamknięcia
Sprzedam jajka przepiórcze. tel. 505 334 077 , logitech55pawel@amorki.pl


KaSyX
20
Posty: 28
Rejestracja: środa, 14 maja 2014, 21:18
Załączniki
Re: Jaka beczka?

Postautor: KaSyX » wtorek, 23 sie 2016, 19:42

No moment. Radzicie, żeby pojemność beczki była wielokrotnością wsadu. Np. dla Kega 50 l fermentować nastaw należy w beczce o pojemności 100 l . W takim razie to jest normą, żeby pędzić 2 razy ? Czy to w praktyce zostawia się drugie pół nastawu na później ? Bo ja się zastanawiam nad Kegiem 50 L i beczką 65 L.

Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5350
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: Jaka beczka?

Postautor: Zygmunt » wtorek, 23 sie 2016, 21:16

To nie tak- np. nastawiasz w beczce 70l i masz na dwa wsady do kega 30l. Nastaw robisz jeden, a procesy dwa- dzięki temu nastawiasz tylko raz i oszczędzasz czas przygotowania nastawu (a czasem i drożdże) kosztem wydłużonego czasu pracy. Jak masz mniejsze potrzeby, to beczka 65 w zupełności wystarczy do kega 50l.

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"


boxer1981228
700
Posty: 714
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 16:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Załączniki
Re: Jaka beczka?

Postautor: boxer1981228 » wtorek, 23 sie 2016, 22:01

Ja mam tak obliczone nastawy i pojemności pod swój zbiornik że po przerobieniu nastawu mam akurat odpowiednią ilość surówki na pełny wsad do drugiego gotowania. Zbiornik mam 85l więc nastawiam 2 x 20kg cukru w nastawach 75l i urobek z tych dwuch gotowań to pełny wsad do drugiego razu. Czasami coś tam zostanie surówki ale to nie problem przecież ;)

Box

Awatar użytkownika

tacim
30
Posty: 44
Rejestracja: niedziela, 17 sty 2016, 21:03
Krótko o sobie: Lepiej być znanym pijakiem niż anonimowym alkoholikiem :)
Ulubiony Alkohol: wsio
Załączniki
Re: Jaka beczka?

Postautor: tacim » środa, 7 gru 2016, 19:56

To zadam lamerskie pytanie przy kegu 50 l zakup wiadra 30l do nastawu cukru mija się z celem ? Bo tak myślałem , że na początek będzie git do nauki jak to widzicie.
"Każdy alkohol jest bardzo dobry z wyjątkiem denaturatu który jest dobry " -Mój rower .

Lepiej być znanym pijakiem niż anonimowym alkoholikiem :)

Awatar użytkownika

Optoelektron
350
Posty: 358
Rejestracja: piątek, 18 mar 2016, 15:39
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Czysta w drinkach oraz nalewki.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Na północ Polski dalej się nie da.
Załączniki
Re: Jaka beczka?

Postautor: Optoelektron » środa, 7 gru 2016, 21:02

Jeżeli masz gdzie postawić to kup niebieską 120 l.
Pozdrawiam.
Maciej


golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 07:37
Załączniki
Re: Jaka beczka?

Postautor: golec269 » czwartek, 8 gru 2016, 12:35

Tacim najlepiej wielokrotność wsadu kega, wiadro siebie odpuść.
Jeśli masz większe potrzeby to 200l lub co najmniej 100l bo inaczej będziesz żałował.

Awatar użytkownika

tacim
30
Posty: 44
Rejestracja: niedziela, 17 sty 2016, 21:03
Krótko o sobie: Lepiej być znanym pijakiem niż anonimowym alkoholikiem :)
Ulubiony Alkohol: wsio
Załączniki
Re: Jaka beczka?

Postautor: tacim » czwartek, 8 gru 2016, 16:05

Hehe jak wsadzę żonie do kuchni 100l to zemdleje :) albo w piwnicy muszę grzejnik zrobic .
"Każdy alkohol jest bardzo dobry z wyjątkiem denaturatu który jest dobry " -Mój rower .

Lepiej być znanym pijakiem niż anonimowym alkoholikiem :)

Awatar użytkownika

zzibii
250
Posty: 290
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2009, 11:48
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Załączniki
Re: Jaka beczka?

Postautor: zzibii » czwartek, 8 gru 2016, 21:15

Jak ciepła piwnica, to bez dodatkowego grzejnika będzie nastaw pracował. Zawsze można zastosować styropian, stary koc lub kołderkę jako ocieplenie. U mnie nastaw pracuje w piwnicy, gdzie temperatura w zimie wynosi ok 16'C. Wiaderka fermentacyjnego 30l nie ocieplam. Na początku fermentacji temp.utrzymuje się ponad 20'C.


Jucu
5
Posty: 7
Rejestracja: czwartek, 13 wrz 2018, 17:31
Załączniki
Re: Jaka beczka?

Postautor: Jucu » niedziela, 23 wrz 2018, 09:05

:bardzo_zly: Ja też mam początkującego pytanie:
Czy jeśli piszą sprzedający, że beczka nadaje się do produktów spożywczych i kiszenia, posiada jakiś atest (phz,un?) oraz, że jest zrobiona PP, PE,
(czy może lepiej z HDPE), to nadaje się do bezpiecznego robienia nastawów?
I jeszcze jeśli mam już beczkę, to w którym miejscu wstawić kranik spustowy? Gdzieś w śliwowicach wyczytałem 8cm. nad dnem, lecz chodziło o zostawienie pestek na dnie. A jak z pozostawieniem na dnie drożdży i osadu? Gdyby odpowiedź była „to zależy” (moja ulubiona;(), to chociaż tak z grubsza, +/- proszę.


Wróć do „W czym nastawiać?”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości