DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.

pabowero
2
Posty: 2
Rejestracja: czwartek, 25 gru 2014, 12:34

Post autor: pabowero »

Witam wszystkich na początek przepraszam, że nie odpisywałem, ale w pracy było trochę roboty nie miałem kiedy zbytnio zasiąść tutaj. A więc tak, tak jak pisałem zrobiłem nastaw z mąki kukurydzianej i żytniej. Miałem drożdże do whisky i enzym alphaAmylaza. Z robiłem to z przepisem na opakowaniu 50:50 z cukrem dodałem te 3kg mąki kukurydzianej kilo żytniej i 3 kilo cukru. Zacier już stoi kilka dni wszystko ładnie pracowało teraz czas na destylację. I tu mam do was pytanko. Dysponuje póki co sprzętem z allegro z dwoma odstojnikami i chłodnicą. Destylować 2 razy? Do jakiej mocy ciągnąć za pierwszym razem? Później na węgiel aktywny i dodałbym płatków dębowych no i odstawić do leżakowania jak to widzicie?:) Pozdrawiam

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Odp: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: michal278 »

Wywal odstojniki tylko ci mogą namieszać z przedgonami. Rób na klasycznym pot- still. Destyluj 2 razy, odbieraj na smak przedgony.

Smakuje i próbuje, sklepowej nie kupuje.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

sokal6
50
Posty: 70
Rejestracja: poniedziałek, 23 wrz 2013, 12:45
Krótko o sobie: Okazyjny smakosz trunków...
Ulubiony Alkohol: burbon
Status Alkoholowy: Zaciermistrz
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: sokal6 »

Odpuść sobie węgiel. Destyluj powoli i zbieraj tylko przedział 80-60%. Reszta do ponownego przerobu. Jak dodałeś cukru to będzie raczej taki zbożowy bimber. Możesz później robić dalej na dundrze Jassiego, to efekty po 3 przebiegu będą dużo lepsze.
Awatar użytkownika

shorty1988
10
Posty: 19
Rejestracja: niedziela, 1 lut 2015, 10:46
Ulubiony Alkohol: Jameson, Bushmills, Malibu
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: shorty1988 »

Witam wszystkich :)
Jestem nowy na forum dlatego chciałem zapytać o parę rzeczy.
Niedługo zaczynam (po raz pierwszy) robić Whisky a konkretnie HEAD WHISKEY z opisu na pierwszej stronie tematu. Powiedzcie mi proszę czy zacier fermentować z rurką czy bez (podobno pracuje bardzo burzliwie)?
Druga sprawa: co potrzebuję aby sprawdzić czy zacier nadaje się do destylacji (czytałem gdzieś, że potrzeba jakiegoś przyrządu-jakiego?)
I trzecia, ostatnia sprawa: w jaki sposób destylować 12l zacieru? Całość nie zmieści mi się do garnka czy mogę do rozłożyć na parę razy czy jest jakiś lepszy domowy sposób na destylację-nie ukrywam że to będzie mój pierwszy raz a nie chcę niczego zepsuć.
Z gory bardzo dziękuję za odpowiedz i pozdrawiam
"Jest kilka rzeczy które są dla mnie święte: moja kobieta, mój samochód i moja rodzina. Jeśli zranisz którekolwiek z nich - módl się by Bóg znalazł Cię przede mną"
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
7000
Posty: 7342
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1696 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: radius »

shorty1988 pisze: Powiedzcie mi proszę czy zacier fermentować z rurką czy bez (podobno pracuje bardzo burzliwie)?
Drożdże do zacierów zbożowych pracują spokojniej niż turbo do cukrówek, więc jak masz trochę więcej miejsca w fermentatorze to możesz fermentować z rurką.
shorty1988 pisze:co potrzebuję aby sprawdzić czy zacier nadaje się do destylacji
Dobrych oczu, aby widzieć, że drożdże zakończyły pracę :)
shorty1988 pisze:w jaki sposób destylować 12l zacieru? Całość nie zmieści mi się do garnka czy mogę do rozłożyć na parę razy
Możesz zacier podzielić.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

seneka
700
Posty: 718
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 14:47
Podziękował: 100 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: seneka »

Ten przyrząd to balingometr cukromierz a potoczna jego nazwa to spławik. Jak sama nazwa wskazuje mierzysz nim pozim cukru w zacierze. Czyli jak już nie bulka i nie ma piany:-) to mierzysz raz odczekujesz ze dwa dni i mierzysz ponownie jak jest taki sam poziom to na rurki:-)
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA
Awatar użytkownika

shorty1988
10
Posty: 19
Rejestracja: niedziela, 1 lut 2015, 10:46
Ulubiony Alkohol: Jameson, Bushmills, Malibu
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: shorty1988 »

A czy papierkiem lakmusowym można sprawdzić czy zaciera można rzucić na rurki? Gdzieś czytałem ze przedział pH musi mieć 4,8-5,3 prawda to?
"Jest kilka rzeczy które są dla mnie święte: moja kobieta, mój samochód i moja rodzina. Jeśli zranisz którekolwiek z nich - módl się by Bóg znalazł Cię przede mną"
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
7000
Posty: 7342
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1696 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: radius »

Zacier zakwasza się (ewentualnie) przed fermentacją a nie po, a robi się to dlatego, że drożdże do zbożówek lubią lekko kwaśne środowisko.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

shorty1988
10
Posty: 19
Rejestracja: niedziela, 1 lut 2015, 10:46
Ulubiony Alkohol: Jameson, Bushmills, Malibu
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: shorty1988 »

radius, czyli proponujesz dodać coś do zacieru przed fermentacją?
Czy po fermentacji cały zacier przefiltrować czy gotować taki jaki wyszedł? (podejrzewam że może się przypalać).
"Jest kilka rzeczy które są dla mnie święte: moja kobieta, mój samochód i moja rodzina. Jeśli zranisz którekolwiek z nich - módl się by Bóg znalazł Cię przede mną"

rastro
2500
Posty: 2603
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 301 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: rastro »

Chyba każde drożdże lubią niskie pH. W kwaśnym środowisku konkurencja ma zdaje się nieco gorzej.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2739
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: JanOkowita »

Optymalne dla drożdży pH to 3,2 do 3,6 czyli właśnie kwaśne.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

shorty1988
10
Posty: 19
Rejestracja: niedziela, 1 lut 2015, 10:46
Ulubiony Alkohol: Jameson, Bushmills, Malibu
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: shorty1988 »

Czyli co, wcisnąć parę kropel cytryny do 12l zacieru przed fermentacja?
No i nadal nie wiem czy na końcu mam przefiltrowac całość przed destylacja.
"Jest kilka rzeczy które są dla mnie święte: moja kobieta, mój samochód i moja rodzina. Jeśli zranisz którekolwiek z nich - módl się by Bóg znalazł Cię przede mną"
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
7000
Posty: 7342
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1696 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: radius »

No oko, to chłop w szpitalu umarł ;)
Musisz wiedzieć jakie ph ma zacier i adekwatnie do tego korygować kwasowość. Do tego posłuż się paskami ph np. https://alkohole-domowe.pl/product-pl-6 ... usowe.html
Bardzo dobrze do tego celu nadaje się kwasek cytrynowy.
Co do filtracji, to jeśli nie masz zbiornika z płaszczem, to destyluj przefiltrowany płyn. Unikniesz przypalenia zacieru.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: olo 69 »

Zacieru możesz spokojnie nie zakwaszać. Zacier podczas fermentacji sam się zakwasza wystarczająco szybko.
Ja robiłem sporo zacierów bez zakwaszania i szybko i dobrze przefermentowały. Od dłuższego czasu nie zakwaszam nigdy.
Jeśli nie masz płaszcza to zacier po fermentacji odcedź.
Pozdrawiam,olo 69
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
7000
Posty: 7342
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1696 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: radius »

No, teraz masz wybór :D Zakwasić czy nie, wszystko zależy od ciebie :odlot:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: olo 69 »

Jeśli bez zakwaszania zacier się dobrze scukrza oraz szybko fermentuje, to po co zakwaszać?
Sprawdźcie ph zacieru podczas fermentacji. Będziecie zdziwieni jak szybko się sam zakwasza.
Pozdrawiam,olo 69
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
7000
Posty: 7342
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1696 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: radius »

@olo69, ja o tym wiem, ale kolega jest nowy, przeczytał informacje na temat whisky i zakwaszaniu zacieru, więc sam musi się o tym przekonać :)
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Lootzek »

Shorty, jeszcze jedno, koledzy odpisali Ci że drożdże do zbożówek pracują spokojniej itd. Natomiast w przepisie masz podane jakieś Turbo 48, jeśli jeszcze nie ruszyłeś a masz taką możliwość, zamień je na takie do zbożówek właśnie a te turbo zostaw do cukrówki. Od biedy też mogą być, ale lepszy efekt uzyskasz na dedykowanych :)
Awatar użytkownika

shorty1988
10
Posty: 19
Rejestracja: niedziela, 1 lut 2015, 10:46
Ulubiony Alkohol: Jameson, Bushmills, Malibu
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: shorty1988 »

Kupiłem te drożdże:
http://allegro.pl/drozdze-gorzelnicze-t ... 12073.html
oraz ten słód jęczmienny:
http://allegro.pl/slod-jeczmienny-2kg-w ... 71077.html
do tego 2kg mąki kukurydzianej i 12l wody. Całość będę mieszał w temperaturze 30 stopni i wlewał do 25l baniaka i fermentował z rurką. Mam nadzieję, że coś z tego wyjdzie-lepiej najpierw zapytać niż później żałować :P
"Jest kilka rzeczy które są dla mnie święte: moja kobieta, mój samochód i moja rodzina. Jeśli zranisz którekolwiek z nich - módl się by Bóg znalazł Cię przede mną"
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: olo 69 »

Zagotuj wodę do 65C, dodaj słód oraz mąkę kukurydzianą i dobrze to wymieszaj. Dobrze ociepl aby nie stygło. Po 1-1,5 godz. możesz zacząć schładzać.
Gdy temp. osiągnie 30C dodaj drożdże.
Pzdr.
Pozdrawiam,olo 69

rastro
2500
Posty: 2603
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 301 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: rastro »

Pamiętaj żeby użyć podciśnienia bo zagotowanie wody w 65C inaczej się nie uda :D
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
Awatar użytkownika

shorty1988
10
Posty: 19
Rejestracja: niedziela, 1 lut 2015, 10:46
Ulubiony Alkohol: Jameson, Bushmills, Malibu
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: shorty1988 »

Zacier zrobiony :) Nie przypuszczałem, że będzie taki słodki choć nie dałem ani grama cukru. Wszystko ładnie pracuje (naprawdę intensywnie) w ciepłym miejscu-zobaczymy co z tego wyjdzie :)
Muszę tylko ogarnąć jakieś miedziane rurki na mój destylator bo nie chce używać niczego z gumy aby mi alkohol nim nie trącił.
Pochwalę się tutaj jak mi wyszedł mój debiut z Whisky (choć trochę żałuję że nie dałem trochę chipsów)
Dziękuję bardzo wszystkim za pomoc
"Jest kilka rzeczy które są dla mnie święte: moja kobieta, mój samochód i moja rodzina. Jeśli zranisz którekolwiek z nich - módl się by Bóg znalazł Cię przede mną"
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Lootzek »

Chipsy w trakcie fermentacji nic nie dają, sprawdzałem. Może gdyby dać ich naprawdę dużo.. I pochwal się koniecznie! Tylko pamiętaj że taka whisky musi dobrze dojrzeć, bo na początku jest taka sobie, za to potem.. :D
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: olo 69 »

Inna rzecz, że z 4 kg zboża wyjdzie jej naprawdę niedużo i szybko się może rozejść ;)
Pozdrawiam,olo 69
Awatar użytkownika

shorty1988
10
Posty: 19
Rejestracja: niedziela, 1 lut 2015, 10:46
Ulubiony Alkohol: Jameson, Bushmills, Malibu
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: shorty1988 »

Lootzek pisze:Tylko pamiętaj że taka whisky musi dobrze dojrzeć
Ja to bardzo dobrze rozumiem, z tym że u mnie ona nie zdąży dojrzeć aby z takiej sobie whisky stać się jeszcze lepsza :P Jeśli wiesz co mam na myśli
"Jest kilka rzeczy które są dla mnie święte: moja kobieta, mój samochód i moja rodzina. Jeśli zranisz którekolwiek z nich - módl się by Bóg znalazł Cię przede mną"
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Lootzek »

Niestety, wiem.. :( Za dużo świnek do zbyt małego korytka :P
Jedna rada, zabutelkuj sobie jedną, dwie flachy i odstaw gdzieś głęboko by nie kusiły. Szansa na ocalenie choć nikła ale jest ;)
Awatar użytkownika

shorty1988
10
Posty: 19
Rejestracja: niedziela, 1 lut 2015, 10:46
Ulubiony Alkohol: Jameson, Bushmills, Malibu
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: shorty1988 »

Jeszcze jedno pytanko:
-co zrobić z zacierem po fermentacji? Mam całą ciecz przepuścić przez jakieś sitko/lignine a resztę dać na rurki?
Pomóżcie bo nie chcę czegoś zepsuć...
"Jest kilka rzeczy które są dla mnie święte: moja kobieta, mój samochód i moja rodzina. Jeśli zranisz którekolwiek z nich - módl się by Bóg znalazł Cię przede mną"
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
7000
Posty: 7342
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1696 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: radius »

No co za pytanie :o
Po skończonej fermentacji przystępuje się do destylacji.
Gdy masz zbiornik z płaszczem, to zacier w całości, gdy go nie masz to przefiltrowany płyn, jak rybę bez ości :mrgreen:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

janik
300
Posty: 336
Rejestracja: piątek, 31 sty 2014, 21:02
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: janik »

Lootzek pisze:Niestety, wiem.. :( Za dużo świnek do zbyt małego korytka :P
Jedna rada, zabutelkuj sobie jedną, dwie flachy i odstaw gdzieś głęboko by nie kusiły. Szansa na ocalenie choć nikła ale jest ;)
Najlepsza rada to trzeba korytko powiększyć :D ,a więc zrobić serię nastawów jeden po drugim. :idea:
Najlepiej zrobić nastaw w większym pojemniku....
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Lootzek »

Gorzej jeśli podaż napędzi popyt :P

Czarny79
50
Posty: 73
Rejestracja: czwartek, 31 lip 2014, 09:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Czarny79 »

Wczoraj poszedł na rury zacier na RYE WHISKY. Zacier ogólnie wyszedł bardzo gęsty i kleisty. Ciężko było odsączyć płyn od śruty ale jakoś się udało. Na początku przy około 80 st. poszedł zacier przez rury. Albo za dużo wlałem do gara albo tak się spieniło . Poszło tego około 500 ml. Ale później kapała już psotka. Odebrałem 1 litr o mocy 55 % . Urobek nie powala ale smak zapach bardzo miły ( lepszy jak na Jacka Danielsa z kukurydzy). Poszło do dębienia - myślę że będzie zacny trunek. Do tego odebrałem około 1 litra pogonów. Czy jest jakiś środek aby zacier nie był taki kleisty ?
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: gr000by »

Poszukaj enzymu redukującego lepkość do zacierów zbożowych. Działa, doskonale rozluźnia zacier.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Habel
5
Posty: 7
Rejestracja: piątek, 11 paź 2013, 21:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Habel »

Zrób tak, jak pisze kolega gr000by. Zastosowałem ten enzym do zacieru z pszenicy i dało to dobry efekt. Zacier z dosyć gęstego zrobił się rzadki :ok:
Pozdrawiam serdecznie, Habel :)

Czarny79
50
Posty: 73
Rejestracja: czwartek, 31 lip 2014, 09:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Czarny79 »

Ciekawa strona o trunkach (whisky itp.) http://open-bar.pl/alkohole/zboza/187/188
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2370
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Kamal »

Ta strona już większość forumowiczów jest znana, bo zawiera dużo ciekawych informacji. ;-) :ok:
Sam tam często czytam o różnych rodzajach alkoholi. :-)
Obrazek
Awatar użytkownika

shorty1988
10
Posty: 19
Rejestracja: niedziela, 1 lut 2015, 10:46
Ulubiony Alkohol: Jameson, Bushmills, Malibu
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: shorty1988 »

Przepuściłem dzisiaj przez rurki Whiskey "Head whiskey" z opisu z pierwszej strony. Wyszła całkowicie bezbarwna, choć sam zacier był ewidentnie żółty. Wszytko było 3 krotnie filtrowane przed gotowaniem. Z 9l zacieru (po oczyszczeniu itd) wyszło ok 2l trunku 80% :)
Całość smakuje całkiem nieźle problem tylko z intensywnym zapachem drożdży/zboża. Wiecie może jak się go pozbyć?
"Jest kilka rzeczy które są dla mnie święte: moja kobieta, mój samochód i moja rodzina. Jeśli zranisz którekolwiek z nich - módl się by Bóg znalazł Cię przede mną"
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Lootzek »

Rzadko destylat bywa zabarwiony, spotkałem się z tym chyba tylko przy czyimś opisie śliwowicy, że kapał niebieskawy (jest gdzieś na forum). Na zbyt intensywne aromaty remedium to kolejny przebieg przez rurki, po rozcieńczeniu oczywiście. :)
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2370
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Kamal »

Kolego! :-) To jaki kolor byś chciał mieć po destylacji, jak nie bezbarwny. No chyba, że masz sprzęt w środku zabrudzony, to wtedy destylat będzie miał kolor. :-o
Przy whisky chodzi o to aby, destylat pachniał zbożem. :-) Piłeś kiedyś whisky ze sklepu? To miał byś chociaż jakieś porównanie.
Co do destylatu rozcieńcz do 60% -50%, i dodaj dębu pieczonego i odstaw na jakiś czas. :-)

Pozdrawiam
Kamal
Obrazek
Awatar użytkownika

shorty1988
10
Posty: 19
Rejestracja: niedziela, 1 lut 2015, 10:46
Ulubiony Alkohol: Jameson, Bushmills, Malibu
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: shorty1988 »

Kamal pisze:Kolego! :-) To jaki kolor byś chciał mieć po destylacji, jak nie bezbarwny. No chyba, że masz sprzęt w środku zabrudzony, to wtedy destylat będzie miał kolor. :-o
Przy whisky chodzi o to aby, destylat pachniał zbożem. :-) Piłeś kiedyś whisky ze sklepu? To miał byś chociaż jakieś porównanie.
Co do destylatu rozcieńcz do 60% -50%, i dodaj dębu pieczonego i odstaw na jakiś czas. :-)

Pozdrawiam
Kamal
Kolego! :-) Jestem smakoszem irlandzkich whiskey (Jameson, Bushmills) i mam jako takie porównanie co do zapachu-u mnie jest zdecydowanie intensywniejszy. Zrobię tak jak pisze w tym poradniku:
http://alkohole-domowe.com/forum/dab-ja ... -t129.html

Gdzieś jeszcze czytałem, że można do takiej postaci jak ja obecnie mam dodać karmelu-ale czy wtedy nie popsuję całkowicie smaku tego trunku?
"Jest kilka rzeczy które są dla mnie święte: moja kobieta, mój samochód i moja rodzina. Jeśli zranisz którekolwiek z nich - módl się by Bóg znalazł Cię przede mną"
Awatar użytkownika

jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: jurek1978 »

No ale chcesz porównywać whisky która Ci świeżo nakapała z taką co min. 3 lata leżała w beczce ?
Niech poleży w dębie - wtedy złagodnieje.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”