DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Witam wszystkich na początek przepraszam, że nie odpisywałem, ale w pracy było trochę roboty nie miałem kiedy zbytnio zasiąść tutaj. A więc tak, tak jak pisałem zrobiłem nastaw z mąki kukurydzianej i żytniej. Miałem drożdże do whisky i enzym alphaAmylaza. Z robiłem to z przepisem na opakowaniu 50:50 z cukrem dodałem te 3kg mąki kukurydzianej kilo żytniej i 3 kilo cukru. Zacier już stoi kilka dni wszystko ładnie pracowało teraz czas na destylację. I tu mam do was pytanko. Dysponuje póki co sprzętem z allegro z dwoma odstojnikami i chłodnicą. Destylować 2 razy? Do jakiej mocy ciągnąć za pierwszym razem? Później na węgiel aktywny i dodałbym płatków dębowych no i odstawić do leżakowania jak to widzicie?:) Pozdrawiam
-
- Posty: 19
- Rejestracja: niedziela, 1 lut 2015, 10:46
- Ulubiony Alkohol: Jameson, Bushmills, Malibu
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Witam wszystkich
Jestem nowy na forum dlatego chciałem zapytać o parę rzeczy.
Niedługo zaczynam (po raz pierwszy) robić Whisky a konkretnie HEAD WHISKEY z opisu na pierwszej stronie tematu. Powiedzcie mi proszę czy zacier fermentować z rurką czy bez (podobno pracuje bardzo burzliwie)?
Druga sprawa: co potrzebuję aby sprawdzić czy zacier nadaje się do destylacji (czytałem gdzieś, że potrzeba jakiegoś przyrządu-jakiego?)
I trzecia, ostatnia sprawa: w jaki sposób destylować 12l zacieru? Całość nie zmieści mi się do garnka czy mogę do rozłożyć na parę razy czy jest jakiś lepszy domowy sposób na destylację-nie ukrywam że to będzie mój pierwszy raz a nie chcę niczego zepsuć.
Z gory bardzo dziękuję za odpowiedz i pozdrawiam
Jestem nowy na forum dlatego chciałem zapytać o parę rzeczy.
Niedługo zaczynam (po raz pierwszy) robić Whisky a konkretnie HEAD WHISKEY z opisu na pierwszej stronie tematu. Powiedzcie mi proszę czy zacier fermentować z rurką czy bez (podobno pracuje bardzo burzliwie)?
Druga sprawa: co potrzebuję aby sprawdzić czy zacier nadaje się do destylacji (czytałem gdzieś, że potrzeba jakiegoś przyrządu-jakiego?)
I trzecia, ostatnia sprawa: w jaki sposób destylować 12l zacieru? Całość nie zmieści mi się do garnka czy mogę do rozłożyć na parę razy czy jest jakiś lepszy domowy sposób na destylację-nie ukrywam że to będzie mój pierwszy raz a nie chcę niczego zepsuć.
Z gory bardzo dziękuję za odpowiedz i pozdrawiam
"Jest kilka rzeczy które są dla mnie święte: moja kobieta, mój samochód i moja rodzina. Jeśli zranisz którekolwiek z nich - módl się by Bóg znalazł Cię przede mną"
-
Autor tematu - Posty: 7342
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1696 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Drożdże do zacierów zbożowych pracują spokojniej niż turbo do cukrówek, więc jak masz trochę więcej miejsca w fermentatorze to możesz fermentować z rurką.shorty1988 pisze: Powiedzcie mi proszę czy zacier fermentować z rurką czy bez (podobno pracuje bardzo burzliwie)?
Dobrych oczu, aby widzieć, że drożdże zakończyły pracęshorty1988 pisze:co potrzebuję aby sprawdzić czy zacier nadaje się do destylacji
Możesz zacier podzielić.shorty1988 pisze:w jaki sposób destylować 12l zacieru? Całość nie zmieści mi się do garnka czy mogę do rozłożyć na parę razy
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 718
- Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 14:47
- Podziękował: 100 razy
- Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Ten przyrząd to balingometr cukromierz a potoczna jego nazwa to spławik. Jak sama nazwa wskazuje mierzysz nim pozim cukru w zacierze. Czyli jak już nie bulka i nie ma piany:-) to mierzysz raz odczekujesz ze dwa dni i mierzysz ponownie jak jest taki sam poziom to na rurki:-)
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA
-
- Posty: 19
- Rejestracja: niedziela, 1 lut 2015, 10:46
- Ulubiony Alkohol: Jameson, Bushmills, Malibu
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
A czy papierkiem lakmusowym można sprawdzić czy zaciera można rzucić na rurki? Gdzieś czytałem ze przedział pH musi mieć 4,8-5,3 prawda to?
"Jest kilka rzeczy które są dla mnie święte: moja kobieta, mój samochód i moja rodzina. Jeśli zranisz którekolwiek z nich - módl się by Bóg znalazł Cię przede mną"
-
- Posty: 19
- Rejestracja: niedziela, 1 lut 2015, 10:46
- Ulubiony Alkohol: Jameson, Bushmills, Malibu
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
radius, czyli proponujesz dodać coś do zacieru przed fermentacją?
Czy po fermentacji cały zacier przefiltrować czy gotować taki jaki wyszedł? (podejrzewam że może się przypalać).
Czy po fermentacji cały zacier przefiltrować czy gotować taki jaki wyszedł? (podejrzewam że może się przypalać).
"Jest kilka rzeczy które są dla mnie święte: moja kobieta, mój samochód i moja rodzina. Jeśli zranisz którekolwiek z nich - módl się by Bóg znalazł Cię przede mną"
-
- Posty: 2739
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 19
- Rejestracja: niedziela, 1 lut 2015, 10:46
- Ulubiony Alkohol: Jameson, Bushmills, Malibu
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Czyli co, wcisnąć parę kropel cytryny do 12l zacieru przed fermentacja?
No i nadal nie wiem czy na końcu mam przefiltrowac całość przed destylacja.
No i nadal nie wiem czy na końcu mam przefiltrowac całość przed destylacja.
"Jest kilka rzeczy które są dla mnie święte: moja kobieta, mój samochód i moja rodzina. Jeśli zranisz którekolwiek z nich - módl się by Bóg znalazł Cię przede mną"
-
Autor tematu - Posty: 7342
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1696 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
No oko, to chłop w szpitalu umarł
Musisz wiedzieć jakie ph ma zacier i adekwatnie do tego korygować kwasowość. Do tego posłuż się paskami ph np. https://alkohole-domowe.pl/product-pl-6 ... usowe.html
Bardzo dobrze do tego celu nadaje się kwasek cytrynowy.
Co do filtracji, to jeśli nie masz zbiornika z płaszczem, to destyluj przefiltrowany płyn. Unikniesz przypalenia zacieru.
Musisz wiedzieć jakie ph ma zacier i adekwatnie do tego korygować kwasowość. Do tego posłuż się paskami ph np. https://alkohole-domowe.pl/product-pl-6 ... usowe.html
Bardzo dobrze do tego celu nadaje się kwasek cytrynowy.
Co do filtracji, to jeśli nie masz zbiornika z płaszczem, to destyluj przefiltrowany płyn. Unikniesz przypalenia zacieru.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 692
- Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Zacieru możesz spokojnie nie zakwaszać. Zacier podczas fermentacji sam się zakwasza wystarczająco szybko.
Ja robiłem sporo zacierów bez zakwaszania i szybko i dobrze przefermentowały. Od dłuższego czasu nie zakwaszam nigdy.
Jeśli nie masz płaszcza to zacier po fermentacji odcedź.
Ja robiłem sporo zacierów bez zakwaszania i szybko i dobrze przefermentowały. Od dłuższego czasu nie zakwaszam nigdy.
Jeśli nie masz płaszcza to zacier po fermentacji odcedź.
Pozdrawiam,olo 69
-
- Posty: 887
- Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
- Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 97 razy
- Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Shorty, jeszcze jedno, koledzy odpisali Ci że drożdże do zbożówek pracują spokojniej itd. Natomiast w przepisie masz podane jakieś Turbo 48, jeśli jeszcze nie ruszyłeś a masz taką możliwość, zamień je na takie do zbożówek właśnie a te turbo zostaw do cukrówki. Od biedy też mogą być, ale lepszy efekt uzyskasz na dedykowanych
-
- Posty: 19
- Rejestracja: niedziela, 1 lut 2015, 10:46
- Ulubiony Alkohol: Jameson, Bushmills, Malibu
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Kupiłem te drożdże:
http://allegro.pl/drozdze-gorzelnicze-t ... 12073.html
oraz ten słód jęczmienny:
http://allegro.pl/slod-jeczmienny-2kg-w ... 71077.html
do tego 2kg mąki kukurydzianej i 12l wody. Całość będę mieszał w temperaturze 30 stopni i wlewał do 25l baniaka i fermentował z rurką. Mam nadzieję, że coś z tego wyjdzie-lepiej najpierw zapytać niż później żałować
http://allegro.pl/drozdze-gorzelnicze-t ... 12073.html
oraz ten słód jęczmienny:
http://allegro.pl/slod-jeczmienny-2kg-w ... 71077.html
do tego 2kg mąki kukurydzianej i 12l wody. Całość będę mieszał w temperaturze 30 stopni i wlewał do 25l baniaka i fermentował z rurką. Mam nadzieję, że coś z tego wyjdzie-lepiej najpierw zapytać niż później żałować
"Jest kilka rzeczy które są dla mnie święte: moja kobieta, mój samochód i moja rodzina. Jeśli zranisz którekolwiek z nich - módl się by Bóg znalazł Cię przede mną"
-
- Posty: 19
- Rejestracja: niedziela, 1 lut 2015, 10:46
- Ulubiony Alkohol: Jameson, Bushmills, Malibu
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Zacier zrobiony Nie przypuszczałem, że będzie taki słodki choć nie dałem ani grama cukru. Wszystko ładnie pracuje (naprawdę intensywnie) w ciepłym miejscu-zobaczymy co z tego wyjdzie
Muszę tylko ogarnąć jakieś miedziane rurki na mój destylator bo nie chce używać niczego z gumy aby mi alkohol nim nie trącił.
Pochwalę się tutaj jak mi wyszedł mój debiut z Whisky (choć trochę żałuję że nie dałem trochę chipsów)
Dziękuję bardzo wszystkim za pomoc
Muszę tylko ogarnąć jakieś miedziane rurki na mój destylator bo nie chce używać niczego z gumy aby mi alkohol nim nie trącił.
Pochwalę się tutaj jak mi wyszedł mój debiut z Whisky (choć trochę żałuję że nie dałem trochę chipsów)
Dziękuję bardzo wszystkim za pomoc
"Jest kilka rzeczy które są dla mnie święte: moja kobieta, mój samochód i moja rodzina. Jeśli zranisz którekolwiek z nich - módl się by Bóg znalazł Cię przede mną"
-
- Posty: 19
- Rejestracja: niedziela, 1 lut 2015, 10:46
- Ulubiony Alkohol: Jameson, Bushmills, Malibu
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Ja to bardzo dobrze rozumiem, z tym że u mnie ona nie zdąży dojrzeć aby z takiej sobie whisky stać się jeszcze lepsza Jeśli wiesz co mam na myśliLootzek pisze:Tylko pamiętaj że taka whisky musi dobrze dojrzeć
"Jest kilka rzeczy które są dla mnie święte: moja kobieta, mój samochód i moja rodzina. Jeśli zranisz którekolwiek z nich - módl się by Bóg znalazł Cię przede mną"
-
- Posty: 19
- Rejestracja: niedziela, 1 lut 2015, 10:46
- Ulubiony Alkohol: Jameson, Bushmills, Malibu
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Jeszcze jedno pytanko:
-co zrobić z zacierem po fermentacji? Mam całą ciecz przepuścić przez jakieś sitko/lignine a resztę dać na rurki?
Pomóżcie bo nie chcę czegoś zepsuć...
-co zrobić z zacierem po fermentacji? Mam całą ciecz przepuścić przez jakieś sitko/lignine a resztę dać na rurki?
Pomóżcie bo nie chcę czegoś zepsuć...
"Jest kilka rzeczy które są dla mnie święte: moja kobieta, mój samochód i moja rodzina. Jeśli zranisz którekolwiek z nich - módl się by Bóg znalazł Cię przede mną"
-
- Posty: 336
- Rejestracja: piątek, 31 sty 2014, 21:02
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Najlepiej zrobić nastaw w większym pojemniku....
Najlepsza rada to trzeba korytko powiększyć ,a więc zrobić serię nastawów jeden po drugim.Lootzek pisze:Niestety, wiem.. Za dużo świnek do zbyt małego korytka
Jedna rada, zabutelkuj sobie jedną, dwie flachy i odstaw gdzieś głęboko by nie kusiły. Szansa na ocalenie choć nikła ale jest
Najlepiej zrobić nastaw w większym pojemniku....
-
- Posty: 73
- Rejestracja: czwartek, 31 lip 2014, 09:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Wczoraj poszedł na rury zacier na RYE WHISKY. Zacier ogólnie wyszedł bardzo gęsty i kleisty. Ciężko było odsączyć płyn od śruty ale jakoś się udało. Na początku przy około 80 st. poszedł zacier przez rury. Albo za dużo wlałem do gara albo tak się spieniło . Poszło tego około 500 ml. Ale później kapała już psotka. Odebrałem 1 litr o mocy 55 % . Urobek nie powala ale smak zapach bardzo miły ( lepszy jak na Jacka Danielsa z kukurydzy). Poszło do dębienia - myślę że będzie zacny trunek. Do tego odebrałem około 1 litra pogonów. Czy jest jakiś środek aby zacier nie był taki kleisty ?
-
- Posty: 73
- Rejestracja: czwartek, 31 lip 2014, 09:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Ciekawa strona o trunkach (whisky itp.) http://open-bar.pl/alkohole/zboza/187/188
-
- Posty: 19
- Rejestracja: niedziela, 1 lut 2015, 10:46
- Ulubiony Alkohol: Jameson, Bushmills, Malibu
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Przepuściłem dzisiaj przez rurki Whiskey "Head whiskey" z opisu z pierwszej strony. Wyszła całkowicie bezbarwna, choć sam zacier był ewidentnie żółty. Wszytko było 3 krotnie filtrowane przed gotowaniem. Z 9l zacieru (po oczyszczeniu itd) wyszło ok 2l trunku 80%
Całość smakuje całkiem nieźle problem tylko z intensywnym zapachem drożdży/zboża. Wiecie może jak się go pozbyć?
Całość smakuje całkiem nieźle problem tylko z intensywnym zapachem drożdży/zboża. Wiecie może jak się go pozbyć?
"Jest kilka rzeczy które są dla mnie święte: moja kobieta, mój samochód i moja rodzina. Jeśli zranisz którekolwiek z nich - módl się by Bóg znalazł Cię przede mną"
-
- Posty: 2370
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Kolego! To jaki kolor byś chciał mieć po destylacji, jak nie bezbarwny. No chyba, że masz sprzęt w środku zabrudzony, to wtedy destylat będzie miał kolor.
Przy whisky chodzi o to aby, destylat pachniał zbożem. Piłeś kiedyś whisky ze sklepu? To miał byś chociaż jakieś porównanie.
Co do destylatu rozcieńcz do 60% -50%, i dodaj dębu pieczonego i odstaw na jakiś czas.
Pozdrawiam
Kamal
Przy whisky chodzi o to aby, destylat pachniał zbożem. Piłeś kiedyś whisky ze sklepu? To miał byś chociaż jakieś porównanie.
Co do destylatu rozcieńcz do 60% -50%, i dodaj dębu pieczonego i odstaw na jakiś czas.
Pozdrawiam
Kamal
-
- Posty: 19
- Rejestracja: niedziela, 1 lut 2015, 10:46
- Ulubiony Alkohol: Jameson, Bushmills, Malibu
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
http://alkohole-domowe.com/forum/dab-ja ... -t129.html
Gdzieś jeszcze czytałem, że można do takiej postaci jak ja obecnie mam dodać karmelu-ale czy wtedy nie popsuję całkowicie smaku tego trunku?
Kolego! Jestem smakoszem irlandzkich whiskey (Jameson, Bushmills) i mam jako takie porównanie co do zapachu-u mnie jest zdecydowanie intensywniejszy. Zrobię tak jak pisze w tym poradniku:Kamal pisze:Kolego! To jaki kolor byś chciał mieć po destylacji, jak nie bezbarwny. No chyba, że masz sprzęt w środku zabrudzony, to wtedy destylat będzie miał kolor.
Przy whisky chodzi o to aby, destylat pachniał zbożem. Piłeś kiedyś whisky ze sklepu? To miał byś chociaż jakieś porównanie.
Co do destylatu rozcieńcz do 60% -50%, i dodaj dębu pieczonego i odstaw na jakiś czas.
Pozdrawiam
Kamal
http://alkohole-domowe.com/forum/dab-ja ... -t129.html
Gdzieś jeszcze czytałem, że można do takiej postaci jak ja obecnie mam dodać karmelu-ale czy wtedy nie popsuję całkowicie smaku tego trunku?
"Jest kilka rzeczy które są dla mnie święte: moja kobieta, mój samochód i moja rodzina. Jeśli zranisz którekolwiek z nich - módl się by Bóg znalazł Cię przede mną"