DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.
Awatar użytkownika

seneka
700
Posty: 718
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 14:47
Podziękował: 100 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy

Post autor: seneka »

No właśnie celuję w mniejszy rozmiar tak koło 5 l (uroki bloku) jak z zasypem ok 8 kg słodu chyba trzeba na raty?
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA
promocja
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: gr000by »

Na pewno będziesz musiał przerabiać to na raty, z 8kg słodu to chyba prasa 12-15l dopiero poradzi sobie na raz.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Odp: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: michal278 »

Tak niestety na raty trzeba. Ale jest do prasy worek, bodajże z Biowin trójkątny.


Smakuje i próbuje, sklepowej nie kupuje.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: gr000by »

Worki do prasy Biowinu nie są trójkątne, jak te do moszczu, tylko są "kanciaste" jak poszewka na poduszkę. Po napełnieniu ich wsadem w prasie ładnie wypełniają prasę.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Odp: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: michal278 »

Ja mam od moszczu i jest extra.

Smakuje i próbuje, sklepowej nie kupuje.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

sero
250
Posty: 262
Rejestracja: środa, 12 gru 2012, 23:24
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: każdy najlepiej czysty
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 30 razy
Otrzymał podziękowanie: 55 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: sero »

I ja chciałem spróbować sił z zacieraniem, postanowiłem zrobić JD według przepisu z pierwszej strony. Podwoiłem przepis, zatarłem w temp. 62-64*C. Na początek poszła kukurydza (śruta), żyto (całe ziarno) i jak temp. doszła do 64*C słód jęczmienny jasny (śrutowany). Po 1,5h zacierania odstawiłem i owinąłem kocem na 8h. Następnego dnia 1 stycznia sprawdziłem temp. (28*C) BLG 10 i od razu wiedziałem że coś nie teges. Próby jodowej nie zrobiłem. Napowietrzyłem zacier, dodałem drożdże Cobra Whisky. Po godzinie zacier ruszył. Wszystko poszło do balona 54l, na początku ładnie chodziło ale co dzień słabiej. Dziś zmierzyłem cukier BLG 0. Dodałem trochę cukru może szklankę rozpuszczoną w wodzie zacier ruszył. Co zrobić z zacierem, dodać cukru? I jeszcze jedno jakich sprawdzonych enzymów używacie? Proszę o link, zdjęcie cokolwiek, bo nie chcę eksperymentować. Myślę dodać cukru z 5-6 kg jak to przerobią to na rurki i zrobić kolejny zacier na dundrze. Nie jestem pewien słodu, kupiłem na alledrogo. Proszę o pomoc, jeśli macie sprawdzone źródło to proszę o info.
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Lootzek »

Z tej proporcji na JD 10 blg jest w miarę prawidłowe. Masz 1 kg zbóż oraz 5 litrów (kilogramów) wody, więc razem 6 kg. Biorąc pod uwagę ilość skrobi ~65% w zbożu, po prawidłowym zatarciu powinno być około 600-650 g cukrów, więc Blg mniej więcej się zgadza. Szkoda że nie zrobiłeś próby. Gorzelniom się to opłaca, nam mniej, ale teraz stoisz przed wyborem: Dosładzać, zwiększając wydajność, ale tracąc na aromacie, który "rozmyje" się w dodatkowym alkoholu, czy fermentować jak jest i cieszyć się mniejszą ilością ale lepszej łychy. Dodatkowo, w opcji pierwszej, zarobisz "bonusowo" bimbrowe nutki z sacharozy, a to czuć..

Rozsądny kompromis dla mnie, to jakiś kilogram cukru na 3 kg zbóż, acz może któryś z kolegów będzie miał inne zdanie ;).
Awatar użytkownika

sero
250
Posty: 262
Rejestracja: środa, 12 gru 2012, 23:24
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: każdy najlepiej czysty
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 30 razy
Otrzymał podziękowanie: 55 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: sero »

W sumie zboża dałem 9kg na 45l wody, teraz dodałem 1kg cukru. A jakich enzymów używacie? Z jakiego sprawdzonego źródła kupować słód?
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Lootzek »

Słód kupuję zawsze w Centrum Domowych Alkoholi na Kołowej w Wawie, mam do nich w miarę po drodze i zawsze były ok. Mają straszny bałagan na stronie, lepiej zadzwonić. A enzymy? W zasadzie kwestia dostawcy i marki jest drugorzędna, ważne by były świeże i dobrze przechowywane. Możesz spróbować w naszym sklepie AD, o ile wiem, nawet jeśli coś będzie nie tak z zamówieniem, Jan Okowita nie zostawi Cię na lodzie :)

pabowero
2
Posty: 2
Rejestracja: czwartek, 25 gru 2014, 12:34
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: pabowero »

Witam.
Mam prośbę a mianowicie chciałbym spróbować zrobić nastaw na whisky. Szukając po forum chciałbym podeprzeć się przepisem podanym w poście powyżej użytkownika Góral.
"-20-22 l wody,
-3 kg mąki kukurydzianej,
-1,5 kg mąki żytniej,
-0,5-1 kg słodu,
-drożdże do whisky."

Mam 3 kg mąki kukurydzianej, 1kg mąki żytniej oraz drożdże do whisky nie mam słodu. Czy mogę prosić o jakieś porady? Z góry dziękuje.
Awatar użytkownika

manowar
950
Posty: 972
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 213 razy
Kontakt:
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: manowar »

Jakieś enzymy by ci się przydały przy zacieraniu bo inaczej to coś kiepsko to widzę.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe

Zbyszek T
200
Posty: 248
Rejestracja: sobota, 2 lut 2013, 08:38
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowanie: 32 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Zbyszek T »

Słód można kupić wysyłkowo (5 kg śrutowanego wychodzi około 40 PLN z przesyłką).
Można też w każdym większym mieście znaleźć sklep z odbiorem osobistym, wtedy 1 kg śrutowanego wychodzi około 5 PLN.

LeoNike
30
Posty: 44
Rejestracja: sobota, 5 lip 2014, 13:17
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 27 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: LeoNike »

[quote="pabowero"]

Ale jakiej rady potrzebujesz? Bo jak na razie to ciśnie mi się na klawiaturę:
1. Dokup żytniej mąki
2. Dokup słód
3. Dokup enzymy.
4. Załatw duży garnek.
Ale chyba nie o taką poradę Ci chodziło?

Czarny79
50
Posty: 73
Rejestracja: czwartek, 31 lip 2014, 09:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Czarny79 »

Dzisiaj zrobiłem pierwszy zacier na RYE WHISKY. Proporcje dałem jak na Jacka Danielsa, ale zamieniałem kukurydzę z żytem. Tzn. 4,8 kg żyta, 0,72 kg kukurydzy i 0,48 kg słód. Enzymy dodane, zamieszane, właśnie stygnie. Jak na razie ma około 50*C i słodziutkie takie że łyżką można jeść hehe. Myślę że powinna wyjść dobra psota.
Awatar użytkownika

ramzol
1300
Posty: 1312
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 157 razy
Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: ramzol »

Jako, że odkryłem nie dawno smak jaki idzie za zacieraniem i otwarło się przede mną wiele smakowitych dróżek, chciałbym zasięgnąć opinii szanownego grona zacieraczy. Ile trzeba dać słodu wędzonego na 10kg śruty żeby smak wędzonki był dość wyraźny?
Zacierać będę kukurydzę 5kg, żyto i słód wędzony.
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.

euphorbia1
100
Posty: 146
Rejestracja: środa, 24 wrz 2014, 10:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: wszystkie oprócz metanolu
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: wielkopolska
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: euphorbia1 »

Ja też proszę o poradę . Chcę zatrzeć słód tylko wędzony torfem bez dodatków Czy po alembiku i beczce drewnianej po winie czerwonym smak zbliży się do whisky?
In vino feritas
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: olo 69 »

Zależy na jaką whisky polujesz. Zależy dużo od słodu wędzonego. Nieraz sprzedawcy piszą, ze niby wędzony torfem, a po ześrutowaniu i zatarciu oraz destylacji nic dymu torfowego w destylacie nie czuć.
Jak chcesz naprawdę wędzony to polecam ten http://piwodziej.pl/pl/p/Chateau-Whisky ... ng-5kg/486
Dodam tylko, że whisky wędzona torfem nie każdemu smakuje.
Pozdrawiam,olo 69

euphorbia1
100
Posty: 146
Rejestracja: środa, 24 wrz 2014, 10:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: wszystkie oprócz metanolu
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: wielkopolska
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: euphorbia1 »

OLO jakie drożdże proponujesz ? Może zmniejszyć wędzony i dodać inne
In vino feritas
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
7000
Posty: 7334
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: radius »

Robiłem whisky ze słodu, który poleca olo 69 i mogę stwierdzić, że efekt finalny jest na prawdę dla smakoszy takiego trunku ;) Osobiście polecił bym trochę mniej "aromatyczny" słód na początek przygody - http://www.browar.biz/centrumpiwowarstw ... lting_1_kg, lub trochę mocniejszy - http://piwodziej.pl/pl/p/Chateau-Whisky ... ng-5kg/483
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: olo 69 »

Z drożdży polecam fermiole. Proponuję zrobić zacier z 10 kg słodu pilzneńskiego oraz 2 kg słodu z ostatniego linku radiusa.
Pozdrawiam,olo 69

pabowero
2
Posty: 2
Rejestracja: czwartek, 25 gru 2014, 12:34
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: pabowero »

Witam wszystkich na początek przepraszam, że nie odpisywałem, ale w pracy było trochę roboty nie miałem kiedy zbytnio zasiąść tutaj. A więc tak, tak jak pisałem zrobiłem nastaw z mąki kukurydzianej i żytniej. Miałem drożdże do whisky i enzym alphaAmylaza. Z robiłem to z przepisem na opakowaniu 50:50 z cukrem dodałem te 3kg mąki kukurydzianej kilo żytniej i 3 kilo cukru. Zacier już stoi kilka dni wszystko ładnie pracowało teraz czas na destylację. I tu mam do was pytanko. Dysponuje póki co sprzętem z allegro z dwoma odstojnikami i chłodnicą. Destylować 2 razy? Do jakiej mocy ciągnąć za pierwszym razem? Później na węgiel aktywny i dodałbym płatków dębowych no i odstawić do leżakowania jak to widzicie?:) Pozdrawiam

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Odp: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: michal278 »

Wywal odstojniki tylko ci mogą namieszać z przedgonami. Rób na klasycznym pot- still. Destyluj 2 razy, odbieraj na smak przedgony.

Smakuje i próbuje, sklepowej nie kupuje.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

sokal6
50
Posty: 70
Rejestracja: poniedziałek, 23 wrz 2013, 12:45
Krótko o sobie: Okazyjny smakosz trunków...
Ulubiony Alkohol: burbon
Status Alkoholowy: Zaciermistrz
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: sokal6 »

Odpuść sobie węgiel. Destyluj powoli i zbieraj tylko przedział 80-60%. Reszta do ponownego przerobu. Jak dodałeś cukru to będzie raczej taki zbożowy bimber. Możesz później robić dalej na dundrze Jassiego, to efekty po 3 przebiegu będą dużo lepsze.
Awatar użytkownika

shorty1988
10
Posty: 19
Rejestracja: niedziela, 1 lut 2015, 10:46
Ulubiony Alkohol: Jameson, Bushmills, Malibu
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: shorty1988 »

Witam wszystkich :)
Jestem nowy na forum dlatego chciałem zapytać o parę rzeczy.
Niedługo zaczynam (po raz pierwszy) robić Whisky a konkretnie HEAD WHISKEY z opisu na pierwszej stronie tematu. Powiedzcie mi proszę czy zacier fermentować z rurką czy bez (podobno pracuje bardzo burzliwie)?
Druga sprawa: co potrzebuję aby sprawdzić czy zacier nadaje się do destylacji (czytałem gdzieś, że potrzeba jakiegoś przyrządu-jakiego?)
I trzecia, ostatnia sprawa: w jaki sposób destylować 12l zacieru? Całość nie zmieści mi się do garnka czy mogę do rozłożyć na parę razy czy jest jakiś lepszy domowy sposób na destylację-nie ukrywam że to będzie mój pierwszy raz a nie chcę niczego zepsuć.
Z gory bardzo dziękuję za odpowiedz i pozdrawiam
"Jest kilka rzeczy które są dla mnie święte: moja kobieta, mój samochód i moja rodzina. Jeśli zranisz którekolwiek z nich - módl się by Bóg znalazł Cię przede mną"
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
7000
Posty: 7334
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: radius »

shorty1988 pisze: Powiedzcie mi proszę czy zacier fermentować z rurką czy bez (podobno pracuje bardzo burzliwie)?
Drożdże do zacierów zbożowych pracują spokojniej niż turbo do cukrówek, więc jak masz trochę więcej miejsca w fermentatorze to możesz fermentować z rurką.
shorty1988 pisze:co potrzebuję aby sprawdzić czy zacier nadaje się do destylacji
Dobrych oczu, aby widzieć, że drożdże zakończyły pracę :)
shorty1988 pisze:w jaki sposób destylować 12l zacieru? Całość nie zmieści mi się do garnka czy mogę do rozłożyć na parę razy
Możesz zacier podzielić.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

seneka
700
Posty: 718
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 14:47
Podziękował: 100 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: seneka »

Ten przyrząd to balingometr cukromierz a potoczna jego nazwa to spławik. Jak sama nazwa wskazuje mierzysz nim pozim cukru w zacierze. Czyli jak już nie bulka i nie ma piany:-) to mierzysz raz odczekujesz ze dwa dni i mierzysz ponownie jak jest taki sam poziom to na rurki:-)
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA
Awatar użytkownika

shorty1988
10
Posty: 19
Rejestracja: niedziela, 1 lut 2015, 10:46
Ulubiony Alkohol: Jameson, Bushmills, Malibu
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: shorty1988 »

A czy papierkiem lakmusowym można sprawdzić czy zaciera można rzucić na rurki? Gdzieś czytałem ze przedział pH musi mieć 4,8-5,3 prawda to?
"Jest kilka rzeczy które są dla mnie święte: moja kobieta, mój samochód i moja rodzina. Jeśli zranisz którekolwiek z nich - módl się by Bóg znalazł Cię przede mną"
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
7000
Posty: 7334
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: radius »

Zacier zakwasza się (ewentualnie) przed fermentacją a nie po, a robi się to dlatego, że drożdże do zbożówek lubią lekko kwaśne środowisko.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

shorty1988
10
Posty: 19
Rejestracja: niedziela, 1 lut 2015, 10:46
Ulubiony Alkohol: Jameson, Bushmills, Malibu
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: shorty1988 »

radius, czyli proponujesz dodać coś do zacieru przed fermentacją?
Czy po fermentacji cały zacier przefiltrować czy gotować taki jaki wyszedł? (podejrzewam że może się przypalać).
"Jest kilka rzeczy które są dla mnie święte: moja kobieta, mój samochód i moja rodzina. Jeśli zranisz którekolwiek z nich - módl się by Bóg znalazł Cię przede mną"

rastro
2500
Posty: 2603
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 301 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: rastro »

Chyba każde drożdże lubią niskie pH. W kwaśnym środowisku konkurencja ma zdaje się nieco gorzej.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2739
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: JanOkowita »

Optymalne dla drożdży pH to 3,2 do 3,6 czyli właśnie kwaśne.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

shorty1988
10
Posty: 19
Rejestracja: niedziela, 1 lut 2015, 10:46
Ulubiony Alkohol: Jameson, Bushmills, Malibu
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: shorty1988 »

Czyli co, wcisnąć parę kropel cytryny do 12l zacieru przed fermentacja?
No i nadal nie wiem czy na końcu mam przefiltrowac całość przed destylacja.
"Jest kilka rzeczy które są dla mnie święte: moja kobieta, mój samochód i moja rodzina. Jeśli zranisz którekolwiek z nich - módl się by Bóg znalazł Cię przede mną"
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
7000
Posty: 7334
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: radius »

No oko, to chłop w szpitalu umarł ;)
Musisz wiedzieć jakie ph ma zacier i adekwatnie do tego korygować kwasowość. Do tego posłuż się paskami ph np. https://alkohole-domowe.pl/product-pl-6 ... usowe.html
Bardzo dobrze do tego celu nadaje się kwasek cytrynowy.
Co do filtracji, to jeśli nie masz zbiornika z płaszczem, to destyluj przefiltrowany płyn. Unikniesz przypalenia zacieru.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: olo 69 »

Zacieru możesz spokojnie nie zakwaszać. Zacier podczas fermentacji sam się zakwasza wystarczająco szybko.
Ja robiłem sporo zacierów bez zakwaszania i szybko i dobrze przefermentowały. Od dłuższego czasu nie zakwaszam nigdy.
Jeśli nie masz płaszcza to zacier po fermentacji odcedź.
Pozdrawiam,olo 69
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
7000
Posty: 7334
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: radius »

No, teraz masz wybór :D Zakwasić czy nie, wszystko zależy od ciebie :odlot:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: olo 69 »

Jeśli bez zakwaszania zacier się dobrze scukrza oraz szybko fermentuje, to po co zakwaszać?
Sprawdźcie ph zacieru podczas fermentacji. Będziecie zdziwieni jak szybko się sam zakwasza.
Pozdrawiam,olo 69
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
7000
Posty: 7334
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: radius »

@olo69, ja o tym wiem, ale kolega jest nowy, przeczytał informacje na temat whisky i zakwaszaniu zacieru, więc sam musi się o tym przekonać :)
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Lootzek »

Shorty, jeszcze jedno, koledzy odpisali Ci że drożdże do zbożówek pracują spokojniej itd. Natomiast w przepisie masz podane jakieś Turbo 48, jeśli jeszcze nie ruszyłeś a masz taką możliwość, zamień je na takie do zbożówek właśnie a te turbo zostaw do cukrówki. Od biedy też mogą być, ale lepszy efekt uzyskasz na dedykowanych :)
Awatar użytkownika

shorty1988
10
Posty: 19
Rejestracja: niedziela, 1 lut 2015, 10:46
Ulubiony Alkohol: Jameson, Bushmills, Malibu
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: shorty1988 »

Kupiłem te drożdże:
http://allegro.pl/drozdze-gorzelnicze-t ... 12073.html
oraz ten słód jęczmienny:
http://allegro.pl/slod-jeczmienny-2kg-w ... 71077.html
do tego 2kg mąki kukurydzianej i 12l wody. Całość będę mieszał w temperaturze 30 stopni i wlewał do 25l baniaka i fermentował z rurką. Mam nadzieję, że coś z tego wyjdzie-lepiej najpierw zapytać niż później żałować :P
"Jest kilka rzeczy które są dla mnie święte: moja kobieta, mój samochód i moja rodzina. Jeśli zranisz którekolwiek z nich - módl się by Bóg znalazł Cię przede mną"
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: olo 69 »

Zagotuj wodę do 65C, dodaj słód oraz mąkę kukurydzianą i dobrze to wymieszaj. Dobrze ociepl aby nie stygło. Po 1-1,5 godz. możesz zacząć schładzać.
Gdy temp. osiągnie 30C dodaj drożdże.
Pzdr.
Pozdrawiam,olo 69
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”