Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.

Autor tematu
Cael
1
Posty: 1
Rejestracja: wtorek, 21 lip 2020, 21:36
Załączniki
Żółtodziób. Whisky

Postautor: Cael » wtorek, 21 lip 2020, 21:44

Szanowni,

żółtodziób jestem. Z ambicjami, być może przerośniętymi, ale z wielką pokorą i chęcią zdobycia wiedzy

Gustuję w trunkach szkockich. Dymnych i ciężkich w szczególności. Z drugiej strony lubię słodycz bourbonów.
I od tego zacznę - chciałbym wlać coś do beczki i nazwać to "bourbonem".

Teorie może bym zdał praktyczny bym oblał ze wstydem na twarzy. Od czego zacząć? Również sprzętowo

 Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

kwik44
950
Posty: 998
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 10:17
Załączniki
Re: Żółtodziób. Whisky

Postautor: kwik44 » środa, 22 lip 2020, 07:03

Użyj szukajki. Serio. To tematy rzeka. Co do sprzętu - pot still wystarczy. A na początek odpowiedz sobie na pytanie ile tej whisky chcesz zrobić. Czy masz gdzie trzymać beczkę. Czy możesz sobie pozwolić na beczkę? Jeśli tak to na jaką: świeżą czy używaną? I weź też pod uwagę problem skali. Beczka 50l to jakieś 100-150kg zboża do przetworzenia.

Awatar użytkownika

dynio
300
Posty: 306
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 05:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Stolyca Małopolski
Załączniki
Re: Żółtodziób. Whisky

Postautor: dynio » środa, 22 lip 2020, 19:23

"Domowa Whisky Przepisy" tam masz wszystko

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony środa, 22 lip 2020, 19:23 przez dynio, łącznie zmieniany 1 raz.
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem


Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości