Żółtodziób. Whisky

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.

Autor tematu
Cael
2
Posty: 2
Rejestracja: wtorek, 21 lip 2020, 22:36

Post autor: Cael »

Szanowni,

żółtodziób jestem. Z ambicjami, być może przerośniętymi, ale z wielką pokorą i chęcią zdobycia wiedzy

Gustuję w trunkach szkockich. Dymnych i ciężkich w szczególności. Z drugiej strony lubię słodycz bourbonów.
I od tego zacznę - chciałbym wlać coś do beczki i nazwać to "bourbonem".

Teorie może bym zdał praktyczny bym oblał ze wstydem na twarzy. Od czego zacząć? Również sprzętowo
alembiki

kwik44
1250
Posty: 1266
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Żółtodziób. Whisky

Post autor: kwik44 »

Użyj szukajki. Serio. To tematy rzeka. Co do sprzętu - pot still wystarczy. A na początek odpowiedz sobie na pytanie ile tej whisky chcesz zrobić. Czy masz gdzie trzymać beczkę. Czy możesz sobie pozwolić na beczkę? Jeśli tak to na jaką: świeżą czy używaną? I weź też pod uwagę problem skali. Beczka 50l to jakieś 100-150kg zboża do przetworzenia.
Awatar użytkownika

dynio
500
Posty: 527
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: Żółtodziób. Whisky

Post autor: dynio »

"Domowa Whisky Przepisy" tam masz wszystko

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony środa, 22 lip 2020, 20:23 przez dynio, łącznie zmieniany 1 raz.
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”