Jak zachować zdrowie podczas destylacji, jak zadbać o bezpieczeństwo pędzenia, dział dla tych którzy cenią sobie spokojne, bezpieczne bimbrownictwo...

Autor tematu
zGlowaWDenaturacie
2
Posty: 4
Rejestracja: czwartek, 20 lut 2020, 23:35
Załączniki
Zmiana smaku psoty

Postautor: zGlowaWDenaturacie » środa, 21 paź 2020, 21:53

Cześć,
Psota z cukrówki po 1,5 msc zmieniła smak z łagodnego zbliżonego do wody, na raczej wyraźny może lekko owocowy, jest o wiele gęstszy i może ma lekko metaliczny posmak. Wie ktoś jaka może być przyczyna? Bo metaliczność może pochodzić z zakrętki butelki, ale co do tej gęstości nie mam pewności, myślicie że produkt nadal jest bezpieczny? Produkt z tej samej partii był wcześniej spożywany i nie było żadnych problemów.


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Online
Awatar użytkownika

defacto
1050
Posty: 1099
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: "Wszyscyśmy z płócien Rembrandta: To tylko kwestia światła"
Lokalizacja: ⚒️ Górny Śląsk
Załączniki
Re: Zmiana smaku psoty

Postautor: defacto » czwartek, 22 paź 2020, 11:51

Serwus
zGlowaWDenaturacie pisze:Cześć,
Psota z cukrówki po 1,5 msc zmieniła smak z łagodnego zbliżonego do wody

Ciężko wyczuć, co jest nie tak, gdyż nigdy nie spotkałem się z taką jakością.
Może kolega przybliży nam, jak prowadzi proces, na jakim sprzęcie, co stanowi nastaw etc.
Im więcej szczegółów napiszesz, tym szybciej odpowiedź dobrą otrzymasz a i zdrowie może zachowasz. Narazie to tylko zgadywanki.
Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą :czytaj:

Awatar użytkownika

votrox
50
Posty: 69
Rejestracja: poniedziałek, 14 sty 2013, 13:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Poznań
Załączniki
Re: Zmiana smaku psoty

Postautor: votrox » czwartek, 22 paź 2020, 14:27

Podejrzewam, że ktoś z domowników podpijał, a żeby nie było widać, rozcieńczał wodą :pije: :hammer:

Online
Awatar użytkownika

defacto
1050
Posty: 1099
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: "Wszyscyśmy z płócien Rembrandta: To tylko kwestia światła"
Lokalizacja: ⚒️ Górny Śląsk
Załączniki
Re: Zmiana smaku psoty

Postautor: defacto » czwartek, 22 paź 2020, 14:37

:scratch: Tylko jak wytłumaczysz lekką owocowość i wyższą gęstość :?:
Zmierzyłeś moc tego :?:
Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą :czytaj:


Autor tematu
zGlowaWDenaturacie
2
Posty: 4
Rejestracja: czwartek, 20 lut 2020, 23:35
Załączniki
Re: Zmiana smaku psoty

Postautor: zGlowaWDenaturacie » czwartek, 22 paź 2020, 20:00

@defacto

Cześć, cały proces wygląda tak:
Rozpuszczam bodaj 6kg cukru w 25l wody
dodaje do wiadra fermentacyjnego drożdże Vodka T-star
czekam od tygodnia do dwóch (w tym wypadku dwa albo nawet trzy, dokładnie nie pamiętam)
dodaje środek do klarowania win browinu w ilości adekwatnej do ilości zacieru
destyluje 3 krotnie za każdym razem wylewając około 50ml na 17 litrowej destylarce zrobionej z tureckiego szybkowaru (te najtańsze możliwe destylarki z allegro)
Nastepnie pakuje psotę do butelek 0,5 l tych najtańszych w które pakują spirytus i czasem jabole.
W tym wypadku po tygodniu smak był zupełnie niewyczuwalny, może woda to złe słowo ale smakował neutralnie może z delikatnymi nutami wanilii, ale taki smak po prostu mógł pochodzić z drożdży. Teraz po 1,5 msc smak jest zupełnie inny, czuć owoce, jakby mailnę, jest bardziej kremowa w smaku i zdecydowanie mocniej czuć alkohol, można powiedzieć gryzie, ale może mi się wydawać. Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony piątek, 23 paź 2020, 13:06 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.


Wróć do „Zdrowie i Bezpieczeństwo”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości