Zmiana smaku psoty

Jak zachować zdrowie podczas destylacji, jak zadbać o bezpieczeństwo pędzenia, dział dla tych którzy cenią sobie spokojne, bezpieczne bimbrownictwo...

Autor tematu
zGlowaWDenaturacie
5
Posty: 5
Rejestracja: czwartek, 20 lut 2020, 23:35
Podziękował: 4 razy

Post autor: zGlowaWDenaturacie »

Cześć,
Psota z cukrówki po 1,5 msc zmieniła smak z łagodnego zbliżonego do wody, na raczej wyraźny może lekko owocowy, jest o wiele gęstszy i może ma lekko metaliczny posmak. Wie ktoś jaka może być przyczyna? Bo metaliczność może pochodzić z zakrętki butelki, ale co do tej gęstości nie mam pewności, myślicie że produkt nadal jest bezpieczny? Produkt z tej samej partii był wcześniej spożywany i nie było żadnych problemów.
alembiki

użytkownik usunięty
Re: Zmiana smaku psoty

Post autor: użytkownik usunięty »

Serwus
zGlowaWDenaturacie pisze:Cześć,
Psota z cukrówki po 1,5 msc zmieniła smak z łagodnego zbliżonego do wody
Ciężko wyczuć, co jest nie tak, gdyż nigdy nie spotkałem się z taką jakością.
Może kolega przybliży nam, jak prowadzi proces, na jakim sprzęcie, co stanowi nastaw etc.
Im więcej szczegółów napiszesz, tym szybciej odpowiedź dobrą otrzymasz a i zdrowie może zachowasz. Narazie to tylko zgadywanki.
Awatar użytkownika

votrox
100
Posty: 100
Rejestracja: poniedziałek, 14 sty 2013, 13:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Zmiana smaku psoty

Post autor: votrox »

Podejrzewam, że ktoś z domowników podpijał, a żeby nie było widać, rozcieńczał wodą :pije: :hammer:

użytkownik usunięty
Re: Zmiana smaku psoty

Post autor: użytkownik usunięty »

:scratch: Tylko jak wytłumaczysz lekką owocowość i wyższą gęstość :?:
Zmierzyłeś moc tego :?:

Autor tematu
zGlowaWDenaturacie
5
Posty: 5
Rejestracja: czwartek, 20 lut 2020, 23:35
Podziękował: 4 razy
Re: Zmiana smaku psoty

Post autor: zGlowaWDenaturacie »

@defacto

Cześć, cały proces wygląda tak:
Rozpuszczam bodaj 6kg cukru w 25l wody
dodaje do wiadra fermentacyjnego drożdże Vodka T-star
czekam od tygodnia do dwóch (w tym wypadku dwa albo nawet trzy, dokładnie nie pamiętam)
dodaje środek do klarowania win browinu w ilości adekwatnej do ilości zacieru
destyluje 3 krotnie za każdym razem wylewając około 50ml na 17 litrowej destylarce zrobionej z tureckiego szybkowaru (te najtańsze możliwe destylarki z allegro)
Nastepnie pakuje psotę do butelek 0,5 l tych najtańszych w które pakują spirytus i czasem jabole.
W tym wypadku po tygodniu smak był zupełnie niewyczuwalny, może woda to złe słowo ale smakował neutralnie może z delikatnymi nutami wanilii, ale taki smak po prostu mógł pochodzić z drożdży. Teraz po 1,5 msc smak jest zupełnie inny, czuć owoce, jakby mailnę, jest bardziej kremowa w smaku i zdecydowanie mocniej czuć alkohol, można powiedzieć gryzie, ale może mi się wydawać. Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony piątek, 23 paź 2020, 14:06 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
1000
Posty: 1047
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Zmiana smaku psoty

Post autor: MASaKrA_Domingo »

Najpewniej, z uwagi na sprzęt, naciągnąłeś sporo pogonów. W cukrówce jest ich niemało.

Destylaty mają do siebie to, że dojrzewają i nawet spiryt potrafi się wyłagodzić, a co dopiero mieszanka alkoholi. Obstawiałbym, że w wyniku zmian chemicznych niektóre z alkoholi Ci się utleniły - octowe aromaty są właśnie takie gryzące i metaliczne. To by też sugerowało to, że czułeś wanilię - pogony cukrowe są takie właśnie mdłe i słodkawe.
Jedno mogę Ci doradzić - jeśli jesteś niezadowolony z destylatu, daj mu czas, nawet kilka lat. O jeść nie woła, a różnica może być spora. Jak się nie uda, zawsze możesz wrzucić na rurki raz jeszcze.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zdrowie i Bezpieczeństwo”