Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Załączniki
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

Postautor: Pretender » wtorek, 25 lip 2017, 19:44

Radius
Myśle, że obraziłeś "buraka" ...


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

seneka
550
Posty: 568
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 13:47
Załączniki
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

Postautor: seneka » wtorek, 25 lip 2017, 22:14

Dobrze Leszek prawi. Przy okazji zmienisz swą maszynkę na prawdziwego szatana i odkryjesz największą tajemnicę reaktyfikacji zwaną OPWS. Jak w Matrixie wystarczy wziąść odpowiednią pigułkę :D :D .
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA

Awatar użytkownika

psotamt
800
Posty: 811
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Teraz już własny
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Załączniki
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

Postautor: psotamt » środa, 26 lip 2017, 07:37

lesgo58 pisze:To w zamian znalazłem dla Ciebie bardziej odpowiednie forum. Tam będziesz funkcjonował w zgodzie z naczelnymi...

:klaszcze: :D W punkt! Dobry odsyłacz dla niepokornych i mądrych inaczej. Przeczytałem kilka tematów i włosy mi się na łbie podniosły gdy pomyślę, że na to forum mógłbym trafić zaczynając swoją przygodę z psoceniem.
Ludzie głosujący na nieudaczników, złodziei, zdrajców i oszustów nie są ich ofiarami, są ich wspólnikami
George Orwell


rastro
1100
Posty: 1137
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Załączniki
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

Postautor: rastro » czwartek, 27 lip 2017, 20:19

sergium pisze:
Dodam jeszcze coś.
Otóż przeprowadziłem próbę kupionego w hurtowni cukromierza (taki "multimeter" na bazie pływaka-areometra z odpowiednimi skalami):
1. Rozpuściłem w 10 litrach wody 3 kg kupionego w supermarkecie cukru (Polski Cukier, takie biało-błękitne opakowania);
2. Schłodziłem roztwór do przepisowych 20 stopni Celsjusza;
3. Zmierzyłem objętość roztworu - wyszło prawie dokładnie 13 litrów (plus-minus pół litra, mogłem niezbyt dokładnie mierzyć, a zresztą 15-litrowe wiadro z kreskami z Castoramy to też żadna dokładna miarka), tu przynajmniej teoria nie kłamie;


Bla bla bla... abo miarka jest niedokładna albo... pomiar był na oko. 1kg cukru to ~0,6l czyli powinno Ci wyjść jakieś ~12l roztworu. Odnośnie skali BLG to już koledzy napisali wcześniej. Albo ten spławik jakiś krzywy masz bo powinien pokazać 0blg. Bo policzmy 10l wody ~10kg + 3kg czegoś o gęstości 1kg/dm³ daje 13l płynu o gęstości ~1kg/dm³ więc miarka powinna pokazać zero :P
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett


emarecki
1
Posty: 1
Rejestracja: sobota, 9 lis 2019, 11:43
Załączniki
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

Postautor: emarecki » sobota, 30 lis 2019, 15:48

Ludzie co wy za cukier kupujecie.
Aktualnie na polskim rynku obecnych jest czterech producentów cukru: Nordzucker Polska S.A. (2 cukrownie), Pfeifer&Langen Polska S.A. (4 cukrownie), Südzucker Polska Sp. z o.o. (5 cukrowni) oraz Krajowa Spółka Cukrowa S.A. (7 cukrowni). Tylko Krajowa Spółka Cukrowa jest kontrolowana przez rodzimy kapitał.
Diamant, Królewski itp. to niemieckie produkty tego cukru nawet pszczoły nie chcą jeść pełno tam chemii i słodzików. Wybierajcie POLSKI CUKIER z polskiej fabryki. Wspierajmy polski przemysł!!
Ostatnio zmieniony sobota, 30 lis 2019, 20:18 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.


pepe59
200
Posty: 234
Rejestracja: wtorek, 4 lip 2017, 07:23
Załączniki
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

Postautor: pepe59 » sobota, 30 lis 2019, 21:20

O polskim cukrze Niemcy mówią to sam co Ty o niemieckim. Tylko nie wiem, po co to mieszanie w głowach, bez merytorycznych argumentów. Ale z dwojga złego może lepiej truć się polskim cukrem niż niemieckim wyprodukowanym tak samo jak polski, w Polsce przez polskich robotników i z polskich surowców oraz cukrowni wybudowanej przez Polaków z polskich materiałów. Cukrowni sprzedanych Niemcom, gdy strajkujący robotnicy doprowadzili kraj do bankructwa (może nie było innego wyjścia, aby obalić komunę). Sprzedanej, aby tenże robotnik miał co do gara włożyć, i ze złości nie pozabijał współrodaków. Teraz tenże robotnik ma pretensje, że sprzedano, że za bezcen, że zagraniczny towar jest tańszy od polskiego, więc musi to być dumping albo chłam, no bo przecież Polak potrafi dobrze i tanio, więc nie może być innego wyjaśnienia.
Ostatnio zmieniony sobota, 30 lis 2019, 22:05 przez pepe59, łącznie zmieniany 2 razy.


Wróć do „Nastawy cukrowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości