Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.
Awatar użytkownika

Autor tematu
jouu
200
Posty: 246
Rejestracja: wtorek, 15 wrz 2009, 21:21
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: swój :D
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: bdg
Kontakt:
Załączniki
Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

Postautor: jouu » piątek, 2 paź 2009, 09:33

Mam 2 pytania gdzie i jaki kupować cukier ? Jakiego cukru nie kupować i jeszcze ile mniej więcej trwa proces odparowania kompotu ?

@Under gdzie można kupić ten królewski ?

dzięki za pomoc ;]
Ostatnio zmieniony sobota, 3 paź 2009, 18:18 przez Kucyk, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Co to, forym dla ekonomicznych narkomanów "Tydzień na działce"? Zaczynaj zadnia od wielkich liter, bo w przeciwnym przypadku likwidacja konta użytkownika jouu zajmie nie więcej niż 20 sek.
Dobry bimber nie jest zły ;]


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Under
50
Posty: 80
Rejestracja: czwartek, 20 sie 2009, 00:24
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: cukier ?

Postautor: Under » piątek, 2 paź 2009, 09:46

Gdzie, to juz musisz sam poszukać ;)
U mnie jest w Centrum i innych takich sklepikach lokalnych

Awatar użytkownika

leon996
30
Posty: 37
Rejestracja: niedziela, 14 cze 2009, 12:35
Ulubiony Alkohol: piwko i swoje produkty
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: na wschód od warszawy
Załączniki
Re: cukier ?

Postautor: leon996 » piątek, 2 paź 2009, 11:13

Ja używam cukru właśnie z biedronki i wcale nie narzekam :) Jest o wiele tańszy i efekty sa zadawalające. Cukier z biedronki jest drugiej klasy tak jak większość w naszych sklepach, a na cukier pierwszej klasy ciężko trafić.
Pozdrawiam Leon!!!

Awatar użytkownika

Under
50
Posty: 80
Rejestracja: czwartek, 20 sie 2009, 00:24
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: cukier ?

Postautor: Under » piątek, 2 paź 2009, 11:21

Słodząć herbate cukrem królewskim daje 2 łyżki. Słodzą cukrem z biedronki musiałem dawać 3 aby mieć ten sam smak ;) Sprawdzane przez kilku znajomych i efekt zawsze taki sam ;)

Awatar użytkownika

leon996
30
Posty: 37
Rejestracja: niedziela, 14 cze 2009, 12:35
Ulubiony Alkohol: piwko i swoje produkty
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: na wschód od warszawy
Załączniki
Re: cukier ?

Postautor: leon996 » piątek, 2 paź 2009, 16:19

Może mówimy o różnych rodzajach cukru "biedronkowego", ja kupuję "słodką łyżeczkę" i z kilograma wychodzi mi teoretyczny 1l psoty 50%. Jak tak bedzie mi wychodzić to nie zrezygnuje z cukru po 2.55pln:)
Pozdrawiam Leon!!!

Awatar użytkownika

Under
50
Posty: 80
Rejestracja: czwartek, 20 sie 2009, 00:24
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: cukier ?

Postautor: Under » piątek, 2 paź 2009, 16:29

No ja w biedronce kupowałem po 2.53 jakiś ;)
A później w sklepie obok znalazłem królewski po 2,40zł ;) Po testach okazał się także lepszy ;)

Awatar użytkownika

Autor tematu
jouu
200
Posty: 246
Rejestracja: wtorek, 15 wrz 2009, 21:21
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: swój :D
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: bdg
Kontakt:
Załączniki
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

Postautor: jouu » sobota, 3 paź 2009, 18:29

No to trzeba się wybrać na łowy po sklepikach

Dzięki :)


Znalazłem królewski w AS-ie niestety po 2.99... ;/

znalazłem ciekawa tabelkę na stronie :
http://www.old.wino.org.pl/frames/ogol_zasad.html
Dobry bimber nie jest zły ;]

Awatar użytkownika

Autor tematu
jouu
200
Posty: 246
Rejestracja: wtorek, 15 wrz 2009, 21:21
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: swój :D
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: bdg
Kontakt:
Załączniki
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

Postautor: jouu » wtorek, 13 paź 2009, 22:45

Królewski w lidlu 2.70... ale jest tam jeszcze coś godnego zainteresowania "Sugar Crystal" firmy Castello koszt 2,54 tyle co biedronkowy a kryształki w środku do 3mm w biedronkowym do 2mm a królewski 2-3mm dla porównania ten z tesco wygląda jak mąka...


Do kolegi Kuca:
Jak już masz taka fajna maszynkę to sprawdź możne nią kilka cukrów ciekawią mnie wyniki tego badania, bo w praktyce widać różnice miedzy ilościowa sypanych łyżeczek do herbaty ciekawe jaki będzie odczyt przy różnych cukrach i przy okazji może wybierzemy jakiś "Super Cukier" :)

Szkoda że już się owoce kończą bo byś mógł jeszcze zweryfikować ta tabelkę:
http://www.old.wino.org.pl/frames/ogol_ ... ygotowanie
Dobry bimber nie jest zły ;]

Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1706
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 14:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Załączniki
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

Postautor: Kucyk » czwartek, 15 paź 2009, 10:14

Dobrze Jouu. Postaram się w niedalekiej przyszłości zakupić różne cukry i zrobić testy.
Przedtem muszę jeszcze precyzyjną wagę nabyć.

A tu zdjęcie dowodzące, że problem zawartości cukru w cukrze traktuje bardzo poważnie i z zaangażowaniem. Dzisiejsza dostawa z hurtowni. 2,87 za kg

Zawartość cukru w cukrze.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
أسامة بن لادن

Awatar użytkownika

Autor tematu
jouu
200
Posty: 246
Rejestracja: wtorek, 15 wrz 2009, 21:21
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: swój :D
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: bdg
Kontakt:
Załączniki
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

Postautor: jouu » czwartek, 15 paź 2009, 11:24

Ty swój produkt sprzedajesz do jakiegoś akademika czy co ? ;p


Zygmunt twierdzi że twój cukier jest nie jadalny dla naszych drożdży.

"Czasem cukier jest dla grzybków jakoś "niejadalny" (przykładem cukier Diamant)."

Długo już go używasz ? Co prawda moje śliwki nie narzekały na niego tyle że jeszcze niedawno kupowałem go w Auchan po 2.34 no ale skoro kupiłeś go 110kg to musi mieć kopa. :odlot:
Ostatnio zmieniony piątek, 16 paź 2009, 02:35 przez Juliusz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Kosmetyka
Dobry bimber nie jest zły ;]

Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5339
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

Postautor: Zygmunt » czwartek, 15 paź 2009, 11:27

Kucyku, o ile się nie mylę - masz tam ok. 110kg cukru, co daje ok 100l mocniej psoty. Dodając do tego cukier zawarty w owocach - można doliczyć dalsze ze 30l. Planujesz jakieś wesele? ;) Wychodzi 0,4l wódki dziennie, a to już alkoholizm :D :smiech:


Co prawda ja z Diamantem mam jak najgorsze doświadczenia, ale ja kupuję w markecie, a Ty masz produkt prosto z cukrowni. Jeśli wierzyć opowieściom znajdywanym w Internecie, to Twój cukier może być lepszej kategorii (a z ciekawostek- marketowy Diamant nie ma nawet oznaczenia kategorii)...
Ostatnio zmieniony piątek, 16 paź 2009, 02:38 przez Juliusz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Drobiazgi.

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1706
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 14:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Załączniki
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

Postautor: Kucyk » czwartek, 15 paź 2009, 13:47

Ha,ha,ha!... :smiech:

Jouu tym akademikiem mnie rozbawił! :ok:

Ach, Panowie, przyczyna wejścia w posiadanie 110kg cukru jest banalna: otóż w tym sezonie działam wspólnie z kolegą, więc towaru trzeba naprodukować na dwóch! Współpraca jest ułatwieniem, gdyż oprócz fajnego, motywującego klimatu bardzo potrzebna jest mi pomoc np. transportowa, gdyż nie posiadam samochodu (czyli jestem persona non grata) a na rowerze nawet 10kg przewieźć jest ciężko, tym bardziej, że od bimbroforowni do hurtowni są 3km.
Ponadto, jak już pisałem, do przerobu przeznaczam 300kg śliw, zaś w następnym rzucie będzie stówa - sto pięćdziesiąt jabłek, stąd ten cały zapas.

Ponadto istnieje problem dojrzewania trunku który niejednokrotnie tu opisywałem.
Dlatego kolejny raz z naciskiem piszę, że nie nastawiajcie 10L zacieru śliwkowego. Pójdźcie na całość i wykorzystajcie ten tani owoc w większych ilościach. Cukrówkę można nastawiać kiedy się chce, bądź jest potrzeba, a śliwki są tylko przez dwa miesiące w roku. Jeśli jest możliwość, to warto mieć jesienią tak z 10-20L destylatu (na to wystarczy przerobić gdzieś 50kg śliw). On sam będzie szlachetniał mimo ubywania jego z gąsiorka. Natomiast jak ktoś nastawi tyle, że 4L brandy będzie miał, to pewnie je raz - dwa wypije, bo to bardzo pyszna wódeczka.

Zaś wracając do meritum, to stosuję ten cukier, bo tylko taki w owej hurtowni bywa i nigdy nie narzekałem. No, teraz narzekam trochę na cenę, ale ona u nas skoczyła ostatnio i na takim poziomie się utrzymuje. :x
أسامة بن لادن

Awatar użytkownika

Autor tematu
jouu
200
Posty: 246
Rejestracja: wtorek, 15 wrz 2009, 21:21
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: swój :D
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: bdg
Kontakt:
Załączniki
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

Postautor: jouu » czwartek, 15 paź 2009, 19:45

Spróbuj odliczyć WAT za cukier na działalność :D
Dobry bimber nie jest zły ;]

Awatar użytkownika

Winiarek5
200
Posty: 223
Rejestracja: czwartek, 12 mar 2009, 00:43
Załączniki
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

Postautor: Winiarek5 » piątek, 16 paź 2009, 00:02

Kucyk pisze:...(czyli jestem persona non grata)...

czyli persona bez grata ;)
A ja jestem persona co ma grata, tylko że grata zatarła sobie wał ostatnio i moja persona ma teraz jeszcze większego grata, a że bez grata nie da się u mnie to jestem od tego ostatnio, persona co ma drugiego grata (30-sto letni M-B czyli Beczka).
Jazda taką gratą sprawia dużo frajdy i przysparza wielu emocji.
Przerywacz kierunkowskazów działa w ten sposób, że żarówka świeci się światłem ciągłym - muszę więc prowokować miganie naciskając i puszczając rytmicznie dźwignię włącznika kierunkowskazów.
Urwana jest linka od regulacji wolnych obrotów oraz poduszka pod silnikiem jest w stanie prawie całkowitego rozkładu. W efekcie, na wolnych obrotach, grata wydaje dźwięki zbliżone do starego Ursusa i trzęsie się niemiłosiernie - od tych dygotek przestał działać automat świec żarowych. Ponieważ szanse na zdobycie sprawnego automatu były nikłe to rozebrałem ten co się popsuł i się okazało, że wstrząsająca jazda doprowadziła do rozlutowania połączeń. To opanowałem i rano silnik odpala jak nówka :mrgreen:
Aby uniknąć dalszych rozlutowań i rozszczepień zmieniłem technikę jazdy: w razie potrzeby, lewa noga standardowo naciska na pedał sprzęgła a prawa obsługuje równocześnie hamulec i pedał przyśpieszenia; palcami na hamulec a piętą na gaz tak aby silnik nie wprawiał w dygotki całego grata.
Przy skręcaniu dochodzi do spiętrzenia różnych czynności; w tym samym czasie trzeba:
- rytmicznie naciskać na dźwignię kierunkowskazu,
- naciskać i puszczać pedał sprzęgła,
- zmieniać biegi,
- naciskać równocześnie na hamulec i pedał gazu,
- kręcić kierownicą,
- i rozglądać się na wszystkie strony.
Z góry przepraszam wszystkie Panie: kobieta by powiedziała, że jest to niemożliwe do wykonania.
Dla równowagi w naturze, kobiety mają, za to, inne zdolności, o których możemy pomarzyć.

W zasadzie ten post powinien się chyba znaleźć w temacie:
zainteresowania-t263.html

Pozdrawiam

Winiarek

Awatar użytkownika

Juliusz
1050
Posty: 1067
Rejestracja: środa, 10 wrz 2008, 15:28
Krótko o sobie: Amator alkoholniarz, ciekawy.
Ulubiony Alkohol: Whiskey.
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Australia
Załączniki
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

Postautor: Juliusz » piątek, 16 paź 2009, 02:48

Winiarku5,

Opisany przez Ciebie proces operowania 'gratą' brzmi trochę nienaturalnie. Nie wspomniałeś:

Przerywacz kierunkowskazów działa w ten sposób, że żarówka świeci się światłem ciągłym - muszę więc prowokować miganie naciskając i puszczając rytmicznie dźwignię włącznika kierunkowskazów.


... czy symulujesz, ten bardzo typowy, odgłos jaki wydaje stycznik kierunkowskazu: CYK-cyk, CYK-cyk, CYK-cyk itd. Bez tego dźwięku Twój 'ręczny' kierunkowskaz nie jest ważny (nie wspomnę już o legalności używania kierunkowskazu bez cykacza ale być może w Kraju jest to dozwolone).

Proszę, opisz co z tym cykaniem.

Juliusz
Moja pasja to silniki spalinowe jedno-suwowe.


alko
2
Posty: 2
Rejestracja: środa, 4 lis 2009, 00:35
Załączniki
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

Postautor: alko » wtorek, 17 lis 2009, 03:59

Wracając do tematu cukru: pędzę na tym samym, co na zdjęciu i efekt całkiem zadowalający.
ale skąd u Was takie ceny?
Ja dziś w biedronce kupowałem po 2,45. Za 20 kg zapłaciłem niecałe 50 zł.
Pozdrawiam z Łodzi.

Awatar użytkownika

Calyx
1050
Posty: 1057
Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
Krótko o sobie: Hobbysta :)
Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Las nad Pilica
Załączniki
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

Postautor: Calyx » wtorek, 17 lis 2009, 09:11

Uć i Qrfur, i ten sam cukier, i ta sama cena co w Pierdonce.

W przypadku zaopatrzenia się w ten cukier w Łodzi zero problemów.
Zdarzyło mi się kupić niby ten sam cukier w Tesco (mała miejscowość nad Pilicą)
i niestety przy tym samym reżimie temperatur pochwalił się wydajnością
mniejszą o 1/3 :bezradny:
Widocznie są "cókry" i cukry.

Pozdr. Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem :)

Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5339
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

Postautor: Zygmunt » wtorek, 17 lis 2009, 09:18

Ha, a jak mówiłem, że Diamant jest zły to mi nikt nie wierzył :twisted:

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Awatar użytkownika

Autor tematu
jouu
200
Posty: 246
Rejestracja: wtorek, 15 wrz 2009, 21:21
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: swój :D
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: bdg
Kontakt:
Załączniki
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

Postautor: jouu » wtorek, 17 lis 2009, 17:21

Teraz jest po 2,26 w auchan, sezon na buraki cukrowe w trakcie więc cukier będzie taniał warto jakiś zapas zrobić ;p
Dobry bimber nie jest zły ;]

Awatar użytkownika

tommi777
30
Posty: 34
Rejestracja: piątek, 4 wrz 2009, 07:57
Ulubiony Alkohol: Grappa, Bacardi i wiele innych destylatów. No i oczywiście piwko:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Zdolny Śląsk
Załączniki
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

Postautor: tommi777 » wtorek, 15 gru 2009, 23:20

Odkąd pamiętam używam Diamanta i również nie narzekam... A w intersraczu (entermarche) są często na niego promocje... przynajmniej u mnie :D

Aha... mam zaufanie do tej marki, ponieważ wypieki z mąki tej samej firmy wychodzą najlepiej ;P

Nie jestem w żaden sposób związany z tą firmą, ani nie posiadam w niej żadnych udziałów :D
Tomek


Wróć do „Nastawy cukrowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości