Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.

michal278
1350
Posty: 1373
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Kontakt:
Załączniki
Re: Zacieranie metodą "na lenia".

Postautor: michal278 » czwartek, 17 wrz 2020, 16:15

Chodzi o osmoze. Wsypujac taka ilość drożdży na wiadro to masz ich i pożywki mniej niż wsypujac je do szklanki.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

Pawlik67
100
Posty: 100
Rejestracja: niedziela, 31 sty 2016, 13:08
Krótko o sobie: Nawrócony degustator, który kiedyś nie cierpiał bimbru
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Mazowsze
Załączniki
Re: Zacieranie metodą "na lenia".

Postautor: Pawlik67 » niedziela, 20 wrz 2020, 12:35

Lipa. Drugie drożdże nie podjęły walki Pyknie cos w rurce raz na pare minut, ale BLG nie spada cały czas mam 18-17BLG. Jak otworzyłem wiadro to na górze jest warstwa ziaren w normalnym kolorze, a na samym wierzchu pokryte jest szarym kożuchem. Przypomina to, jak wylewa sie wylewkę betonową i zanim zwiąże, to na górze powstaje taki szlam cementowy. Czy to jest jakaś pleśń? Juz widzę że pierwsza w moim życiu singel malt nie jest mi dana, ale chociaż chciałbym z tego zrobić płyn do dezynfekcji. Tylko jak przerobić cukier na alkohol? Co radzicie, może dac drożdże babuni?


Krzychu0304
50
Posty: 55
Rejestracja: środa, 29 sty 2020, 14:14
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: dymna whisky, kawa z prądem
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Bydgoszcz
Załączniki
Re: Zacieranie metodą "na lenia".

Postautor: Krzychu0304 » środa, 7 paź 2020, 11:29

Witam,
Będę dzisiaj zacierał na lenia 50kg słodu w beczce 220l. Wodę o jakiej temperaturze powinienem wlewać do beczki?
Wiem że ta wiedza jest gdzieś na forum, ale ja potrzebuje odpowiedzi dzisiaj, a nie mam czasu na przeszukanie forum...

Awatar użytkownika

defacto
900
Posty: 921
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: "Wszyscyśmy z płócien Rembrandta: To tylko kwestia światła"
Lokalizacja: ⚒️ Górny Śląsk
Załączniki
Re: Zacieranie metodą "na lenia".

Postautor: defacto » środa, 7 paź 2020, 11:41

Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą :czytaj:


Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości