Witam.
Mam problem zrobiłem zacier z ziemniaków (36kg + 40l wody + enzymy). Dodałem 2 kostki drożdży kuchennych, zacier początkowo pracował potem przestał. Dodałem znowu kostkę, ruszył i za dwa dni tak samo przestał pracować.
Dlaczego tak się dzieje? Co mam zrobić?
Dodam ze robiłem już zaciery z mąki i wszystko było ok.
zacier z zniemniaków nie pracuje
-
- Posty: 5382
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 668 razy
- Kontakt:
Re: zacier z zniemniaków nie pracuje
Opisz proces zacierania.
Przy obecnych temperaturach fermentacja może przebiec bardzo szybko... Koniecznie podaj blg- wtedy można stwierdzić, czy to juz koniec. Przy złym zacieraniu nie cała skrobia się rozłoży i drożdże szybko nie mają co żreć. Jaki był wynik próby jodowej?
Przy obecnych temperaturach fermentacja może przebiec bardzo szybko... Koniecznie podaj blg- wtedy można stwierdzić, czy to juz koniec. Przy złym zacieraniu nie cała skrobia się rozłoży i drożdże szybko nie mają co żreć. Jaki był wynik próby jodowej?
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 227
- Rejestracja: wtorek, 4 sty 2011, 15:02
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
- Kontakt:
Re: zacier z zniemniaków nie pracuje
Hmm ciekawy temat, raczej słabo udokumentowany na forum jak na razie, dlatego też zachecam do szczegółowego opisania procesu jaki wykonałeś. Sam chciałem podejśc do tematu, ale odrzuciły mnie pracochłonnośc przy pracy na podstawowym surowcu, a i ceny mąki kartoflanej.
Zastanawia mnie jedno, zadałeś sobie tyle trudu żeby zatrzeć 36 kg kartofli, kupiłeś enzymy, a poskąpiłeś kasy na jakieś pożądne drożdże? ; )
Zastanawia mnie jedno, zadałeś sobie tyle trudu żeby zatrzeć 36 kg kartofli, kupiłeś enzymy, a poskąpiłeś kasy na jakieś pożądne drożdże? ; )
kalendarz zbiorów alkoholowych: https://www.google.com/calendar/embed?src=ucacf2t31986vvt5pqnsboei7s%40group.calendar.google.com&ctz=Europe/Warsaw
Re: zacier z zniemniaków nie pracuje
1) Zagotowałem, rozgniotłem ziemniaki z woda i gotowałem je przez 30min
2)Zmniejszyłem temp do 90*C, dodałem 1-szy enzym i tak gotowałem przez 1h
3) Odstawiłem garnek gdy temp. spadła poniżej 70*C dodałem kwasek tak aby było 4-5ph na papierku wskaźnikowym i dodałem 2-gi enzym i zostawiłem na
noc. W beczce było 36kg ziemniaków i jakieś 20 l wody
4)Na drugi dzień rano beczka była jeszcze ciepła(ok 30*C), dodałem 2 kostki drożdży
5)Po powrocie ze szkoły doszło do silnej fermentacji piana na ok. 30 cm
6)Po 2 dniach przestały fermentować
7)Dodałem kostkę drożdży z pożywką i 20l wody (Pracowały dzień i koniec)
Winomierz wskazuje 5 blg.
Zacier ma konsystencje śmietany z tym że cześć wody się oddzieliła i znajduje się nad tą ,,śmietaną".
Dziś zobaczyłem ze zacierek lekko śmierdzi octem.
2)Zmniejszyłem temp do 90*C, dodałem 1-szy enzym i tak gotowałem przez 1h
3) Odstawiłem garnek gdy temp. spadła poniżej 70*C dodałem kwasek tak aby było 4-5ph na papierku wskaźnikowym i dodałem 2-gi enzym i zostawiłem na
noc. W beczce było 36kg ziemniaków i jakieś 20 l wody
4)Na drugi dzień rano beczka była jeszcze ciepła(ok 30*C), dodałem 2 kostki drożdży
5)Po powrocie ze szkoły doszło do silnej fermentacji piana na ok. 30 cm
6)Po 2 dniach przestały fermentować
7)Dodałem kostkę drożdży z pożywką i 20l wody (Pracowały dzień i koniec)
Winomierz wskazuje 5 blg.
Zacier ma konsystencje śmietany z tym że cześć wody się oddzieliła i znajduje się nad tą ,,śmietaną".
Dziś zobaczyłem ze zacierek lekko śmierdzi octem.