Zacier z mąki ziemniaczanej

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3849
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy

Post autor: Doody »

Te płatki wyglądają interesująco ale cena 85zl za 5kg zniechęca. Ponad 420 zł za 25kg to porażka, zwłaszcza że wydajność może być nieciekawa.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7348
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej

Post autor: radius »

drgranatt pisze: poniedziałek, 22 sty 2024, 20:04 nie wiem czy jest do zdobycia mączka ziemniaczana.
Jest. Może nie mąka, ale grysik ziemniaczany tylko, że cena jak dla nas jest zaporowa. Parę lat temu można było kupić bez problemu, teraz znalazłem tylko płatki - https://sklep.polmarkus.com.pl/platki-z ... zane-25-kg
lub w niższej cenie, pakowane po 1kg - https://www.abcgastro.pl/platki-ziemniaczane-1-kg
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 22 sty 2024, 22:07 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Fiflak
450
Posty: 468
Rejestracja: wtorek, 27 wrz 2011, 11:37
Krótko o sobie: Spokojny i uczynny ze mnie chłop.
Ulubiony Alkohol: łiskacz domowy
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Wschodnie Mazowsze
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 76 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej

Post autor: Fiflak »

Skoro mąki realnie zakupić się nie da, to pozostaje zatrzeć pilzneńskim słodem płatki ziemniaczane.
Np. takie:
https://www.badapak.pl/platki-ziemniaczane
Jedno gotowanie = 10 kg. Raczej zaryzykuję, bo wariant z parowaniem pyr odpada. Technicznie, w mojej sytuacji, zadanie niewykonalne. Ciekawe, czy płatki wniosą, że tak powiem, kartoflane akcenty. Po prostu muszę się tego dowiedzieć i poinformować bimbrowniczą brać o efektach moich poczynań.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2595
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 236 razy
Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej

Post autor: jakis1234 »

Składniki: ziemniaki 99%, emulgator: E471, stabilizator: difosforan disodowy E450i, przeciwutleniacz: kwas cytrynowy (E330), przeciwutleniacz: palmitynian askorbylu (E304), kurkuma.
No rewelacja, tylko radu brakuje.
Chociaż z opisu wynika, że to raczej naturalne i neutralne dodatki.
Ciekawe jaki będą miały wpływ na końcowy smak?
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 22 sty 2024, 22:51 przez jakis1234, łącznie zmieniany 3 razy.
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3849
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej

Post autor: Doody »

A zacierał ktoś po prostu tarte ziemniaki. Taka breja rozprowadzona w gorącej wodzie powinna się dać dość łatwo zatrzeć enzymami. Ciekawe jak z wydajnością.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

stuf
300
Posty: 303
Rejestracja: piątek, 6 wrz 2013, 16:33
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej

Post autor: stuf »

@Doody nie bawiłem się w to ale czy po prostu nie można by skroić ziemniakow w kostkę i ich ugotować? Przecież i tak papka wyjdzie...

Nabazgrane w Tapatalk.


Ostatnio zmieniony wtorek, 23 sty 2024, 00:23 przez stuf, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam serdecznie.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3849
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej

Post autor: Doody »

Ziemniaki w wersji całej zaciera się w parowniku (tak przynajmniej kilku kolegów opisywało ten proces) ale trzeba mieć parownik i kupę miejsca :ok:
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

Mrooq
300
Posty: 314
Rejestracja: środa, 1 wrz 2021, 19:04
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 37 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej

Post autor: Mrooq »

Można się bawić w parowanie w garnku, nie jest konieczny parnik.
Tu mniej więcej pokazane jest jak to zrobić
https://youtu.be/y_6qSxEVVtM?si=oukzwvVgbNLvTS3F
Kaca po ostrej imprezie masz wtedy jak bardziej pamiętasz muzykę której słuchałeś, niż kobiety z którymi tańczyłeś.
Awatar użytkownika

drgranatt
1900
Posty: 1924
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej

Post autor: drgranatt »

Ogólnie z samych ziemniaków jest bardzo mała wydajność bo na poziomie 8-12 dm³/100kg. Poza tym, aby taką wydajność uzyskać potrzeba nam wysokiego ciśnienia i temperatury 5atm i 160ºC (nieosiągalne w warunkach domowych).
Bez uzyskania tych warunków oczywiście możemy zrobić zacier ale wydajność spadnie.
Z płatków ziemniaczanych wydajność jest czterokrotnie większa, tylko co w tych płatkach jest. Pewnie nic aż tak strasznego skoro przeznaczone są do konsumpcji.

Jednym słowem, można zrobić w celu eksperymentu. Roboty w pip.
Ostatnio zmieniony wtorek, 23 sty 2024, 08:16 przez drgranatt, łącznie zmieniany 1 raz.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html

Gigooo
50
Posty: 51
Rejestracja: sobota, 9 sie 2014, 21:29
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej

Post autor: Gigooo »

Według tego co gość mówił na filmiku powyżej, 18bgl nie jest źle, ale ja bez parnika nie podejmuję się wyzwania. Ktoś jak ma mikro sprzęt to może się bawić po parę kg, ale żeby nastawić beczkę 80l to już trochę zabawy jest.
Awatar użytkownika

drgranatt
1900
Posty: 1924
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej

Post autor: drgranatt »

Gigooo pisze: wtorek, 23 sty 2024, 11:22 18bgl nie jest źle
Ale on słodem zacierał i to on zwiększył Blg.
Żeby dostać czystą z ziemniaka to trzeba by zacierać enzymami.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3849
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej

Post autor: Doody »

Podejrzewam że bez słodu byłoby około 12 Blg.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

drgranatt
1900
Posty: 1924
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej

Post autor: drgranatt »

A słyszałem, że ci co robili z pyrów to mieli nawet mniej, poniżej 10 Blg.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html

Fiflak
450
Posty: 468
Rejestracja: wtorek, 27 wrz 2011, 11:37
Krótko o sobie: Spokojny i uczynny ze mnie chłop.
Ulubiony Alkohol: łiskacz domowy
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Wschodnie Mazowsze
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 76 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej

Post autor: Fiflak »

Odpowiadam w punktach, bo wątek, jak zwykle to bywa z długimi dyskusjami, mocno się rozgałęził.
1. Oczywiście przeczytałem skład płatków, zanim je tu podlinkowałem. Wiem również co kryje się za poszczególnymi E z numerami. Po prostu, nomen omen, nie widzę innej możliwości w mojej sytuacji.
2. Dodatki spożywcze raczej nie powinny wpłynąć na smak samogonu. Po wielkiemu cichu liczę również na to, iż nie podtrują drożdży, lecz wyłącznie eksperyment pokaże, czy mam rację.
3. Dlaczego ja, zwolennik wytwarzania alkoholi klasy premium, typu whisky single malt, zamierzam zastosować, nazwijmy to, surowiec przemysłowy?
Innej opcji, w moim przypadku, zwyczajnie brak. Oczywiście poza wariantem;
rezygnacja z zacierania ziemniaków.
Raz próbowałem klasycznie, ale zbyt wiele mnie to kosztowało. Szukam zatem czegoś pośredniego.
Nigdy nie gotowałem cukrówki, bowiem wychodzę z założenia, iż skoro pędzę sam, to zależy mi na produkcie z najwyższej półki. Nigdy nie dosypałem buraczanego cukru do żadnego nastawu, lub zacieru, z tego właśnie powodu.
Nie oznacza to jednak, iż chcę się kurczowo trzymać wyłącznie, za przeproszeniem, metod tradycyjnych.
Słowo tradycja mnie nawet nieco odrzuca, bowiem określa się nim tyle rzeczy i procedur, iż faktycznie utraciło ono swą wartość.
4. Rzecz jasna nie potrafię powiedzieć, kiedy zdołam przeprowadzić doświadczenie z płatkami ziemniaczanymi.
(Moja uwaga dla smutnych panów czytających forum służbowo;
Alkohole wytwarzam w celach naukowych. Dowodzi tego m.in moja obecność na niniejszym portalu i tak precyzyjne, jak umiem, referowanie moich prac badawczych.)
Życie nauczyło mnie cierpliwości, dlatego mierzę zamiary wedle sił i nie deklaruję żadnego terminu, jadąc dzisiejszą urzędniczą nowomową, rozpoczęcia projektu.
Awatar użytkownika

ZiemniakPyrka
100
Posty: 131
Rejestracja: wtorek, 12 sty 2021, 14:37
Ulubiony Alkohol: Ziemniaczany - własny
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 18 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej

Post autor: ZiemniakPyrka »

Doody pisze: wtorek, 23 sty 2024, 00:18 A zacierał ktoś po prostu tarte ziemniaki. Taka breja rozprowadzona w gorącej wodzie powinna się dać dość łatwo zatrzeć enzymami. Ciekawe jak z wydajnością.
Próbowałem różnych metod i jak do tej pory bez rezultatów. Bez parownika pozostaje chyba tylko zamrażanie i rozmrażanie na przemian. Zostawiłem nawet kilka worków pyr na dworze przez kilka ostatnich tygodni w celach testowych, zrobiła się z nich papka. Niestety chyba nie dam rady ich zatrzeć :|

Edycja: Nie dam rady zatrzeć przez brak czasu. Pyry da się zatrzeć, robiłem to niejednokrotnie :bicz: Niestety uzysk jest marny, chyba 4-6l na 100kg o ile dobrze pamiętam.
Ostatnio zmieniony środa, 24 sty 2024, 15:57 przez ZiemniakPyrka, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika

stefunk
150
Posty: 183
Rejestracja: sobota, 30 lis 2019, 12:53
Podziękował: 26 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej

Post autor: stefunk »

Ale w czym jest problem? Przecież skrobia normalnie się zaciera, tu masz jakiś przykład - poprawiony-zacier-z-ziemniakow-t1841-40 ... tent218720
Awatar użytkownika

ZiemniakPyrka
100
Posty: 131
Rejestracja: wtorek, 12 sty 2021, 14:37
Ulubiony Alkohol: Ziemniaczany - własny
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 18 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej

Post autor: ZiemniakPyrka »

Skrobia ziemniaczana a ziemniaki to zupełnie inne rzeczy. Problem w przypadku ziemniaków stanowi budowa ziaren skrobi.

rastro
2500
Posty: 2603
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 301 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej

Post autor: rastro »

Budowa ziaren skrobi czy raczej błona komórkowa, którą trzeba uszkodzić żeby się do tych ziaren dobrać?
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
Awatar użytkownika

drgranatt
1900
Posty: 1924
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej

Post autor: drgranatt »

post290002.html#p290002
Parę postów wyżej pisałem o tym co potrzeba aby rozbić komórki skrobi ziemniaczanej.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
Awatar użytkownika

drgranatt
1900
Posty: 1924
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej

Post autor: drgranatt »

ZiemniakPyrka pisze: środa, 24 sty 2024, 13:14 Edycja: Nie dam rady zatrzeć przez brak czasu. Pyry da się zatrzeć, robiłem to niejednokrotnie Niestety uzysk jest marny, chyba 4-6l na 100kg o ile dobrze pamiętam.
No proszę, to jeszcze mniej niż pisałem. Roboty w pip a uzysk bardzo mały.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html

rastro
2500
Posty: 2603
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 301 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej

Post autor: rastro »

drgranatt pisze: środa, 24 sty 2024, 17:26 Parę postów wyżej pisałem o tym co potrzeba aby rozbić komórki skrobi ziemniaczanej.
Nie o to pytałem.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
Awatar użytkownika

ZiemniakPyrka
100
Posty: 131
Rejestracja: wtorek, 12 sty 2021, 14:37
Ulubiony Alkohol: Ziemniaczany - własny
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 18 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej

Post autor: ZiemniakPyrka »

rastro pisze: środa, 24 sty 2024, 17:04 Budowa ziaren skrobi czy raczej błona komórkowa, którą trzeba uszkodzić żeby się do tych ziaren dobrać?
Dokładnie tak, źle napisałem. Przy mrożeniu chodzi właśnie o to, żeby zamarznięta woda rozerwała owe błony.

rastro
2500
Posty: 2603
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 301 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej

Post autor: rastro »

A ok, to teraz mi się zgadza, albo mrożenie wtedy kryształy lodu działają, albo parowanie pod ciśnieniem i w końcowej fazie szybka redukcja ciśnienia i wtedy rozprężająca się para robi rozpiździel. Chyba to drugie jest bardziej efektywne, ale wymaga odpowiedniego sprzętu bo tam w grę wchodzi 4-5MPa.
Ostatnio zmieniony środa, 24 sty 2024, 19:25 przez rastro, łącznie zmieniany 1 raz.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
Awatar użytkownika

Pablito
200
Posty: 222
Rejestracja: środa, 21 lis 2018, 11:45
Krótko o sobie: Osoba szukająca swojego JA nie tylko w szkle :P
Ulubiony Alkohol: Księżycówka
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Błędów
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej

Post autor: Pablito »


rastro pisze:Chyba to drugie jest bardziej efektywne, ale wymaga odpowiedniego sprzętu bo tam w grę wchodzi 4-5MPa.
1 MPa = 10 bar
Według poprzednich opisów potrzeba 5 bar czyli 0,5 MPa
"Kto pyta, nie błądzi. Kto nie pyta, nigdy się nie dowie."
Awatar użytkownika

ZiemniakPyrka
100
Posty: 131
Rejestracja: wtorek, 12 sty 2021, 14:37
Ulubiony Alkohol: Ziemniaczany - własny
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 18 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej

Post autor: ZiemniakPyrka »

Dla wszystkich zainteresowanych tematem zacierania pyrek (i nie tylko) polecam zajrzeć w "Drożdżownictwo i gorzelnictwo" p. Jerzego Jarocińskiego. Pozycja podstawowa.

Marek.00
30
Posty: 33
Rejestracja: sobota, 4 sty 2020, 22:55
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej

Post autor: Marek.00 »

Skrobia ziemniaczana u producenta kosztuje 3,99 za kg
Worki wielowarstwowe papierowe 25 kg
Minimalna ilość zamówienia 1000 kg
Cena aktualna do 1 kwietnia dopóki jest VAT 0%

rastro
2500
Posty: 2603
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 301 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej

Post autor: rastro »

Pablito pisze: środa, 24 sty 2024, 21:27 1 MPa = 10 bar
Tak moja pomyłka...
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett

Gigooo
50
Posty: 51
Rejestracja: sobota, 9 sie 2014, 21:29
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej

Post autor: Gigooo »

Według tego co mówi w tym filmie https://www.youtube.com/watch?v=17pt1CpBnqU
potrzeba ciśnienia 4,5-5bar i temperatura 160-170 stopni, 40 minut i upłynnione.
Jakie to proste :D

tanczacy-z-drozdzami
250
Posty: 255
Rejestracja: poniedziałek, 19 cze 2023, 12:37
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 45 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej

Post autor: tanczacy-z-drozdzami »

Wódka z ziemniaków jest opłacalna tylko wtedy gdy jest do tego infrastruktura (wg. literatury 5x więcej spirytusu z hektara) :D

Mnie ciekawi za to jak i gdzie utylizowany jest cukier czy skrobia, która jest wycofywana z handlu po upływie terminu ważności. To może być ciekawe źródło surowca.
Awatar użytkownika

marian.naworski
200
Posty: 215
Rejestracja: czwartek, 16 sty 2020, 13:16
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej

Post autor: marian.naworski »

Zapewne kupowane są wkity ze towar poddano utylizacji choć nie wiem czy cukier ma datę przydatności. A następnie jest ponownie workowany i heja .
Awatar użytkownika

drgranatt
1900
Posty: 1924
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej

Post autor: drgranatt »

Teraz robiłem skrobię ziemniaczaną kupioną bezpośrednio z krochmalni dwa lata wstecz. Na worku jest data przydatności 30.09.2025r.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
Awatar użytkownika

Pablito
200
Posty: 222
Rejestracja: środa, 21 lis 2018, 11:45
Krótko o sobie: Osoba szukająca swojego JA nie tylko w szkle :P
Ulubiony Alkohol: Księżycówka
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Błędów
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej

Post autor: Pablito »

Na białym forum temat przerobu ziemniaka i zbóż przez parowanie podjął jeden z kolegów
"Kto pyta, nie błądzi. Kto nie pyta, nigdy się nie dowie."

wawaldek11
2500
Posty: 2918
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej

Post autor: wawaldek11 »

https://www.bimber.info/forum/viewtopic ... 60#p184713
Kolega kujus różne ciekawe eksperymenty przeprowadza ;) Na ziemniakach też.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3849
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej

Post autor: Doody »

Właśnie sobie przypomniałem a propos zacierania, że moja żona również ma pewne osiągnięcia na tym polu. Mianowicie udało jej się zatrzeć silnik w moim mondeo jadąc bez płynu chłodzącego :hahaha: :hahaha: :hahaha:
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

stuf
300
Posty: 303
Rejestracja: piątek, 6 wrz 2013, 16:33
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej

Post autor: stuf »

@Doody pomyliłeś wątki - ten post powinien być w "zacieraniu na lenia"

Nabazgrane w Tapatalk.

Pozdrawiam serdecznie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”