Zacier z mąki ziemniaczanej
-
- Posty: 7348
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej
lub w niższej cenie, pakowane po 1kg - https://www.abcgastro.pl/platki-ziemniaczane-1-kg
Jest. Może nie mąka, ale grysik ziemniaczany tylko, że cena jak dla nas jest zaporowa. Parę lat temu można było kupić bez problemu, teraz znalazłem tylko płatki - https://sklep.polmarkus.com.pl/platki-z ... zane-25-kg
lub w niższej cenie, pakowane po 1kg - https://www.abcgastro.pl/platki-ziemniaczane-1-kg
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 22 sty 2024, 22:07 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 468
- Rejestracja: wtorek, 27 wrz 2011, 11:37
- Krótko o sobie: Spokojny i uczynny ze mnie chłop.
- Ulubiony Alkohol: łiskacz domowy
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Wschodnie Mazowsze
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 76 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej
Skoro mąki realnie zakupić się nie da, to pozostaje zatrzeć pilzneńskim słodem płatki ziemniaczane.
Np. takie:
https://www.badapak.pl/platki-ziemniaczane
Jedno gotowanie = 10 kg. Raczej zaryzykuję, bo wariant z parowaniem pyr odpada. Technicznie, w mojej sytuacji, zadanie niewykonalne. Ciekawe, czy płatki wniosą, że tak powiem, kartoflane akcenty. Po prostu muszę się tego dowiedzieć i poinformować bimbrowniczą brać o efektach moich poczynań.
Np. takie:
https://www.badapak.pl/platki-ziemniaczane
Jedno gotowanie = 10 kg. Raczej zaryzykuję, bo wariant z parowaniem pyr odpada. Technicznie, w mojej sytuacji, zadanie niewykonalne. Ciekawe, czy płatki wniosą, że tak powiem, kartoflane akcenty. Po prostu muszę się tego dowiedzieć i poinformować bimbrowniczą brać o efektach moich poczynań.
-
- Posty: 2595
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 236 razy
- Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej
Chociaż z opisu wynika, że to raczej naturalne i neutralne dodatki.
Ciekawe jaki będą miały wpływ na końcowy smak?
No rewelacja, tylko radu brakuje.Składniki: ziemniaki 99%, emulgator: E471, stabilizator: difosforan disodowy E450i, przeciwutleniacz: kwas cytrynowy (E330), przeciwutleniacz: palmitynian askorbylu (E304), kurkuma.
Chociaż z opisu wynika, że to raczej naturalne i neutralne dodatki.
Ciekawe jaki będą miały wpływ na końcowy smak?
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 22 sty 2024, 22:51 przez jakis1234, łącznie zmieniany 3 razy.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 303
- Rejestracja: piątek, 6 wrz 2013, 16:33
- Podziękował: 11 razy
- Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej
@Doody nie bawiłem się w to ale czy po prostu nie można by skroić ziemniakow w kostkę i ich ugotować? Przecież i tak papka wyjdzie...
Nabazgrane w Tapatalk.
Nabazgrane w Tapatalk.
Ostatnio zmieniony wtorek, 23 sty 2024, 00:23 przez stuf, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam serdecznie.
-
- Posty: 314
- Rejestracja: środa, 1 wrz 2021, 19:04
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 37 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej
Można się bawić w parowanie w garnku, nie jest konieczny parnik.
Tu mniej więcej pokazane jest jak to zrobić
https://youtu.be/y_6qSxEVVtM?si=oukzwvVgbNLvTS3F
Tu mniej więcej pokazane jest jak to zrobić
https://youtu.be/y_6qSxEVVtM?si=oukzwvVgbNLvTS3F
Kaca po ostrej imprezie masz wtedy jak bardziej pamiętasz muzykę której słuchałeś, niż kobiety z którymi tańczyłeś.
-
- Posty: 1924
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej
Ogólnie z samych ziemniaków jest bardzo mała wydajność bo na poziomie 8-12 dm³/100kg. Poza tym, aby taką wydajność uzyskać potrzeba nam wysokiego ciśnienia i temperatury 5atm i 160ºC (nieosiągalne w warunkach domowych).
Bez uzyskania tych warunków oczywiście możemy zrobić zacier ale wydajność spadnie.
Z płatków ziemniaczanych wydajność jest czterokrotnie większa, tylko co w tych płatkach jest. Pewnie nic aż tak strasznego skoro przeznaczone są do konsumpcji.
Jednym słowem, można zrobić w celu eksperymentu. Roboty w pip.
Bez uzyskania tych warunków oczywiście możemy zrobić zacier ale wydajność spadnie.
Z płatków ziemniaczanych wydajność jest czterokrotnie większa, tylko co w tych płatkach jest. Pewnie nic aż tak strasznego skoro przeznaczone są do konsumpcji.
Jednym słowem, można zrobić w celu eksperymentu. Roboty w pip.
Ostatnio zmieniony wtorek, 23 sty 2024, 08:16 przez drgranatt, łącznie zmieniany 1 raz.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
- Posty: 468
- Rejestracja: wtorek, 27 wrz 2011, 11:37
- Krótko o sobie: Spokojny i uczynny ze mnie chłop.
- Ulubiony Alkohol: łiskacz domowy
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Wschodnie Mazowsze
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 76 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej
Odpowiadam w punktach, bo wątek, jak zwykle to bywa z długimi dyskusjami, mocno się rozgałęził.
1. Oczywiście przeczytałem skład płatków, zanim je tu podlinkowałem. Wiem również co kryje się za poszczególnymi E z numerami. Po prostu, nomen omen, nie widzę innej możliwości w mojej sytuacji.
2. Dodatki spożywcze raczej nie powinny wpłynąć na smak samogonu. Po wielkiemu cichu liczę również na to, iż nie podtrują drożdży, lecz wyłącznie eksperyment pokaże, czy mam rację.
3. Dlaczego ja, zwolennik wytwarzania alkoholi klasy premium, typu whisky single malt, zamierzam zastosować, nazwijmy to, surowiec przemysłowy?
Innej opcji, w moim przypadku, zwyczajnie brak. Oczywiście poza wariantem;
rezygnacja z zacierania ziemniaków.
Raz próbowałem klasycznie, ale zbyt wiele mnie to kosztowało. Szukam zatem czegoś pośredniego.
Nigdy nie gotowałem cukrówki, bowiem wychodzę z założenia, iż skoro pędzę sam, to zależy mi na produkcie z najwyższej półki. Nigdy nie dosypałem buraczanego cukru do żadnego nastawu, lub zacieru, z tego właśnie powodu.
Nie oznacza to jednak, iż chcę się kurczowo trzymać wyłącznie, za przeproszeniem, metod tradycyjnych.
Słowo tradycja mnie nawet nieco odrzuca, bowiem określa się nim tyle rzeczy i procedur, iż faktycznie utraciło ono swą wartość.
4. Rzecz jasna nie potrafię powiedzieć, kiedy zdołam przeprowadzić doświadczenie z płatkami ziemniaczanymi.
(Moja uwaga dla smutnych panów czytających forum służbowo;
Alkohole wytwarzam w celach naukowych. Dowodzi tego m.in moja obecność na niniejszym portalu i tak precyzyjne, jak umiem, referowanie moich prac badawczych.)
Życie nauczyło mnie cierpliwości, dlatego mierzę zamiary wedle sił i nie deklaruję żadnego terminu, jadąc dzisiejszą urzędniczą nowomową, rozpoczęcia projektu.
1. Oczywiście przeczytałem skład płatków, zanim je tu podlinkowałem. Wiem również co kryje się za poszczególnymi E z numerami. Po prostu, nomen omen, nie widzę innej możliwości w mojej sytuacji.
2. Dodatki spożywcze raczej nie powinny wpłynąć na smak samogonu. Po wielkiemu cichu liczę również na to, iż nie podtrują drożdży, lecz wyłącznie eksperyment pokaże, czy mam rację.
3. Dlaczego ja, zwolennik wytwarzania alkoholi klasy premium, typu whisky single malt, zamierzam zastosować, nazwijmy to, surowiec przemysłowy?
Innej opcji, w moim przypadku, zwyczajnie brak. Oczywiście poza wariantem;
rezygnacja z zacierania ziemniaków.
Raz próbowałem klasycznie, ale zbyt wiele mnie to kosztowało. Szukam zatem czegoś pośredniego.
Nigdy nie gotowałem cukrówki, bowiem wychodzę z założenia, iż skoro pędzę sam, to zależy mi na produkcie z najwyższej półki. Nigdy nie dosypałem buraczanego cukru do żadnego nastawu, lub zacieru, z tego właśnie powodu.
Nie oznacza to jednak, iż chcę się kurczowo trzymać wyłącznie, za przeproszeniem, metod tradycyjnych.
Słowo tradycja mnie nawet nieco odrzuca, bowiem określa się nim tyle rzeczy i procedur, iż faktycznie utraciło ono swą wartość.
4. Rzecz jasna nie potrafię powiedzieć, kiedy zdołam przeprowadzić doświadczenie z płatkami ziemniaczanymi.
(Moja uwaga dla smutnych panów czytających forum służbowo;
Alkohole wytwarzam w celach naukowych. Dowodzi tego m.in moja obecność na niniejszym portalu i tak precyzyjne, jak umiem, referowanie moich prac badawczych.)
Życie nauczyło mnie cierpliwości, dlatego mierzę zamiary wedle sił i nie deklaruję żadnego terminu, jadąc dzisiejszą urzędniczą nowomową, rozpoczęcia projektu.
-
- Posty: 131
- Rejestracja: wtorek, 12 sty 2021, 14:37
- Ulubiony Alkohol: Ziemniaczany - własny
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 18 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej
Edycja: Nie dam rady zatrzeć przez brak czasu. Pyry da się zatrzeć, robiłem to niejednokrotnie Niestety uzysk jest marny, chyba 4-6l na 100kg o ile dobrze pamiętam.
Próbowałem różnych metod i jak do tej pory bez rezultatów. Bez parownika pozostaje chyba tylko zamrażanie i rozmrażanie na przemian. Zostawiłem nawet kilka worków pyr na dworze przez kilka ostatnich tygodni w celach testowych, zrobiła się z nich papka. Niestety chyba nie dam rady ich zatrzeć
Edycja: Nie dam rady zatrzeć przez brak czasu. Pyry da się zatrzeć, robiłem to niejednokrotnie Niestety uzysk jest marny, chyba 4-6l na 100kg o ile dobrze pamiętam.
Ostatnio zmieniony środa, 24 sty 2024, 15:57 przez ZiemniakPyrka, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Posty: 131
- Rejestracja: wtorek, 12 sty 2021, 14:37
- Ulubiony Alkohol: Ziemniaczany - własny
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 18 razy
-
- Posty: 1924
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej
post290002.html#p290002
Parę postów wyżej pisałem o tym co potrzeba aby rozbić komórki skrobi ziemniaczanej.
Parę postów wyżej pisałem o tym co potrzeba aby rozbić komórki skrobi ziemniaczanej.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
- Posty: 1924
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej
No proszę, to jeszcze mniej niż pisałem. Roboty w pip a uzysk bardzo mały.ZiemniakPyrka pisze: ↑środa, 24 sty 2024, 13:14 Edycja: Nie dam rady zatrzeć przez brak czasu. Pyry da się zatrzeć, robiłem to niejednokrotnie Niestety uzysk jest marny, chyba 4-6l na 100kg o ile dobrze pamiętam.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
- Posty: 131
- Rejestracja: wtorek, 12 sty 2021, 14:37
- Ulubiony Alkohol: Ziemniaczany - własny
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 18 razy
-
- Posty: 2603
- Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowanie: 301 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej
A ok, to teraz mi się zgadza, albo mrożenie wtedy kryształy lodu działają, albo parowanie pod ciśnieniem i w końcowej fazie szybka redukcja ciśnienia i wtedy rozprężająca się para robi rozpiździel. Chyba to drugie jest bardziej efektywne, ale wymaga odpowiedniego sprzętu bo tam w grę wchodzi 4-5MPa.
Ostatnio zmieniony środa, 24 sty 2024, 19:25 przez rastro, łącznie zmieniany 1 raz.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
- Terry Pratchett
-
- Posty: 131
- Rejestracja: wtorek, 12 sty 2021, 14:37
- Ulubiony Alkohol: Ziemniaczany - własny
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 18 razy
-
- Posty: 51
- Rejestracja: sobota, 9 sie 2014, 21:29
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej
Według tego co mówi w tym filmie https://www.youtube.com/watch?v=17pt1CpBnqU
potrzeba ciśnienia 4,5-5bar i temperatura 160-170 stopni, 40 minut i upłynnione.
Jakie to proste
potrzeba ciśnienia 4,5-5bar i temperatura 160-170 stopni, 40 minut i upłynnione.
Jakie to proste
-
- Posty: 255
- Rejestracja: poniedziałek, 19 cze 2023, 12:37
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 45 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej
Wódka z ziemniaków jest opłacalna tylko wtedy gdy jest do tego infrastruktura (wg. literatury 5x więcej spirytusu z hektara)
Mnie ciekawi za to jak i gdzie utylizowany jest cukier czy skrobia, która jest wycofywana z handlu po upływie terminu ważności. To może być ciekawe źródło surowca.
Mnie ciekawi za to jak i gdzie utylizowany jest cukier czy skrobia, która jest wycofywana z handlu po upływie terminu ważności. To może być ciekawe źródło surowca.
-
- Posty: 215
- Rejestracja: czwartek, 16 sty 2020, 13:16
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej
https://www.bimber.info/forum/viewtopic ... 60#p184713
Kolega kujus różne ciekawe eksperymenty przeprowadza Na ziemniakach też.
Kolega kujus różne ciekawe eksperymenty przeprowadza Na ziemniakach też.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek