Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.

Autor tematu
Rewa
5
Posty: 6
Rejestracja: środa, 3 cze 2015, 21:57
Załączniki
Więcej nastawu na 1 paczce drożdży

Postautor: Rewa » wtorek, 7 wrz 2021, 16:53

Witam serdecznie

Chciałem zapytać doswiadczonych kolegów czy wyjdzie większa ilość nastawu na paczce drożdży dedykowanej na 25 l?
Mam akurat x-pure z browina.
Mam keg 50l i dlatego chciałem poczynić większy nastaw. Na opakowaniu piszą, że nie zaleca się podwajania porcji drożdży.
Pytanie czy mogę na 1 paczce przerobić np 12 - 14 kg cukru i dopełnić fermentator do np 45-50 litrów?
Dodam że nie zależy mi na czasie. Obrazek

Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka

 Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Góral bagienny
1650
Posty: 1668
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Więcej nastawu na 1 paczce drożdży

Postautor: Góral bagienny » wtorek, 7 wrz 2021, 17:27

Spokojnie przerobią tyle że dłużej będą pracować :ok:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D


rastro
1650
Posty: 1672
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Załączniki
Re: Więcej nastawu na 1 paczce drożdży

Postautor: rastro » wtorek, 7 wrz 2021, 17:32

Drożdże z tej firmy nie cieszą się tutaj wielkim powodzeniem... różnie z nimi bywa - ale mam wrażenie że to dlatego że leżą na półce w markecie albo w jakimś sklepie z farbami, w którym jest kącik alkoholowy. Natomiast koledzy używając bardziej uznanych w tym gronie drożdży z powodzeniem preparują tzw. powiększone nastawy. Ja bym na 50l dał 12 kg cukru - nie sugerował bym się tym co napisał producent na opakowaniu ew. te 2 kg cukru dał bym jak już pierwsza partia będzie trochę przepracowana.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett


Autor tematu
Rewa
5
Posty: 6
Rejestracja: środa, 3 cze 2015, 21:57
Załączniki
Re: Więcej nastawu na 1 paczce drożdży

Postautor: Rewa » czwartek, 9 wrz 2021, 19:49

Robię, zobaczymy jak wyjdzie

Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
850
Posty: 862
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 20:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Załączniki
Re: Więcej nastawu na 1 paczce drożdży

Postautor: MASaKrA_Domingo » sobota, 11 wrz 2021, 22:24

Kolego, nie są to tylko nasze opinie, ale swego czasu dodawałem link do badań na ten temat. Zasada jest prosta. Im mniej drożdży ( oczywiście jest granica... ) a więcej przyjaznego dla nich środowiska ( pH, pożywka, dostępność azotu i fosforu, niższa temperatura ), tym lepiej dla urobku. To nie jest tak, że reakcja fermentacji to prosta sprawa. To prawie 500(!) . związków, jakie tworzą drożdże. O ile część z nich nie wpływa na jakość urobku, tak np w wysokiej temperaturze powstaje więcej alkoholi wyższych, co odczuwamy jako piekące wrażenia na języku.
Przytoczę cytat od Paula Morphy'ego, genialnego szachisty. Help your pieces to help you. Dokładnie tak jest z grzybkami.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!


Drupi
750
Posty: 771
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Więcej nastawu na 1 paczce drożdży

Postautor: Drupi » niedziela, 12 wrz 2021, 05:32

Ja preferuje drożdże Moskwa Style . Na beczke 60 L niebieskie, ( w które dogwintu wchodzi tak naprawdę 70 L) - 2 paczki Moskwy, 16 kg cukru, to wszystko razy 2 beczki to po odlaniu z nad osadu jest akurat na 3 kegi 50 L. W które powinno się nie przekraczać .45 L Tylko podczas dodawania drożdży do beczki, musi być 10 cm poniżej gwintu, bo piana z grzybków urośnie, I może się wydostać, a opadnie po dobie, I wtedy można dolać czystej letniej wody prawie do gwintu żeby było niższe blg.
Ps.
A to co potem uleci podczas procesu jest akurat na 2 gotowania po rozcieńczeniu do ok 18 %. Każde gotowanie zabiera na odpad coś tam urobku, I nie opłaca się gotować zbyt małych rzutów. To jest najbardziej ekonomiczne pod każdym względem. A Moskwa doskonale daje radę przerobić większe nastawy. Z innymi np Vodka Star były duże problemy, jak powiększymy.
Ostatnio zmieniony niedziela, 12 wrz 2021, 05:57 przez Drupi, łącznie zmieniany 2 razy.
I like noble drinks.


Autor tematu
Rewa
5
Posty: 6
Rejestracja: środa, 3 cze 2015, 21:57
Załączniki
Re: Więcej nastawu na 1 paczce drożdży

Postautor: Rewa » poniedziałek, 13 wrz 2021, 16:56

Jeszcze chciałbym zapytać w tym samym temacie jak klarować taki powiększony nastaw? Saszetka turboklaru przeznaczona na 25l tez wystarczy? czy podwoić dawkę ?

Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
850
Posty: 862
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 20:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Załączniki
Re: Więcej nastawu na 1 paczce drożdży

Postautor: MASaKrA_Domingo » wtorek, 14 wrz 2021, 09:00

Wystarczy, ale potrwa to dłużej.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!

Awatar użytkownika

defacto
1400
Posty: 1417
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą.
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Załączniki
Re: Więcej nastawu na 1 paczce drożdży

Postautor: defacto » wtorek, 14 wrz 2021, 09:37

Serwus
Proponowałbym zmienić drożdże, nie przeginać z Blg, ferment w stałej temperaturze prowadzić i spokuj dać sobie z klarowaniem (wszak nie zależy Ci na czasie - klaruj grawitacyjnie) o ile dysponujesz sprzętem, który "zamieni" Twój kilkunastoprocentowy nastaw cukrowy w 96,5% koncentrat- surówkę, zapowiedź dobrej wódeczki czystej jak również materiału do nalewek. Wybacz za off top.
Pozdro
Ps. Dobrze tnij frakcje, zwracaj uwagę na termometr na tzw. 10 półce. On prawdę Ci pokaże :ok:
"Wszyscyśmy z płócien Rembrandta. To tylko kwestia światła"


Wróć do „Drożdże i fermentacja”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości