Więcej nastawu na 1 paczce drożdży

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.

Autor tematu
Rewa
20
Posty: 25
Rejestracja: środa, 3 cze 2015, 22:57
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Post autor: Rewa »

Witam serdecznie

Chciałem zapytać doswiadczonych kolegów czy wyjdzie większa ilość nastawu na paczce drożdży dedykowanej na 25 l?
Mam akurat x-pure z browina.
Mam keg 50l i dlatego chciałem poczynić większy nastaw. Na opakowaniu piszą, że nie zaleca się podwajania porcji drożdży.
Pytanie czy mogę na 1 paczce przerobić np 12 - 14 kg cukru i dopełnić fermentator do np 45-50 litrów?
Dodam że nie zależy mi na czasie. Obrazek

Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka
alembiki
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2916
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Więcej nastawu na 1 paczce drożdży

Post autor: Góral bagienny »

Spokojnie przerobią tyle że dłużej będą pracować :ok:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

rastro
2500
Posty: 2600
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 301 razy
Re: Więcej nastawu na 1 paczce drożdży

Post autor: rastro »

Drożdże z tej firmy nie cieszą się tutaj wielkim powodzeniem... różnie z nimi bywa - ale mam wrażenie że to dlatego że leżą na półce w markecie albo w jakimś sklepie z farbami, w którym jest kącik alkoholowy. Natomiast koledzy używając bardziej uznanych w tym gronie drożdży z powodzeniem preparują tzw. powiększone nastawy. Ja bym na 50l dał 12 kg cukru - nie sugerował bym się tym co napisał producent na opakowaniu ew. te 2 kg cukru dał bym jak już pierwsza partia będzie trochę przepracowana.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett

Autor tematu
Rewa
20
Posty: 25
Rejestracja: środa, 3 cze 2015, 22:57
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Więcej nastawu na 1 paczce drożdży

Post autor: Rewa »

Robię, zobaczymy jak wyjdzie

Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
1000
Posty: 1047
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Więcej nastawu na 1 paczce drożdży

Post autor: MASaKrA_Domingo »

Kolego, nie są to tylko nasze opinie, ale swego czasu dodawałem link do badań na ten temat. Zasada jest prosta. Im mniej drożdży ( oczywiście jest granica... ) a więcej przyjaznego dla nich środowiska ( pH, pożywka, dostępność azotu i fosforu, niższa temperatura ), tym lepiej dla urobku. To nie jest tak, że reakcja fermentacji to prosta sprawa. To prawie 500(!) . związków, jakie tworzą drożdże. O ile część z nich nie wpływa na jakość urobku, tak np w wysokiej temperaturze powstaje więcej alkoholi wyższych, co odczuwamy jako piekące wrażenia na języku.
Przytoczę cytat od Paula Morphy'ego, genialnego szachisty. Help your pieces to help you. Dokładnie tak jest z grzybkami.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!

Drupi
800
Posty: 830
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 73 razy
Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: Więcej nastawu na 1 paczce drożdży

Post autor: Drupi »

Ja preferuje drożdże Moskwa Style . Na beczke 60 L niebieskie, ( w które dogwintu wchodzi tak naprawdę 70 L) - 2 paczki Moskwy, 16 kg cukru, to wszystko razy 2 beczki to po odlaniu z nad osadu jest akurat na 3 kegi 50 L. W które powinno się nie przekraczać .45 L Tylko podczas dodawania drożdży do beczki, musi być 10 cm poniżej gwintu, bo piana z grzybków urośnie, I może się wydostać, a opadnie po dobie, I wtedy można dolać czystej letniej wody prawie do gwintu żeby było niższe blg.
Ps.
A to co potem uleci podczas procesu jest akurat na 2 gotowania po rozcieńczeniu do ok 18 %. Każde gotowanie zabiera na odpad coś tam urobku, I nie opłaca się gotować zbyt małych rzutów. To jest najbardziej ekonomiczne pod każdym względem. A Moskwa doskonale daje radę przerobić większe nastawy. Z innymi np Vodka Star były duże problemy, jak powiększymy.
Ostatnio zmieniony niedziela, 12 wrz 2021, 06:57 przez Drupi, łącznie zmieniany 2 razy.
I like noble drinks.

Autor tematu
Rewa
20
Posty: 25
Rejestracja: środa, 3 cze 2015, 22:57
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Więcej nastawu na 1 paczce drożdży

Post autor: Rewa »

Jeszcze chciałbym zapytać w tym samym temacie jak klarować taki powiększony nastaw? Saszetka turboklaru przeznaczona na 25l tez wystarczy? czy podwoić dawkę ?

Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
1000
Posty: 1047
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Więcej nastawu na 1 paczce drożdży

Post autor: MASaKrA_Domingo »

Wystarczy, ale potrwa to dłużej.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!

użytkownik usunięty
Re: Więcej nastawu na 1 paczce drożdży

Post autor: użytkownik usunięty »

Serwus
Proponowałbym zmienić drożdże, nie przeginać z Blg, ferment w stałej temperaturze prowadzić i spokuj dać sobie z klarowaniem (wszak nie zależy Ci na czasie - klaruj grawitacyjnie) o ile dysponujesz sprzętem, który "zamieni" Twój kilkunastoprocentowy nastaw cukrowy w 96,5% koncentrat- surówkę, zapowiedź dobrej wódeczki czystej jak również materiału do nalewek. Wybacz za off top.
Pozdro
Ps. Dobrze tnij frakcje, zwracaj uwagę na termometr na tzw. 10 półce. On prawdę Ci pokaże :ok:

Autor tematu
Rewa
20
Posty: 25
Rejestracja: środa, 3 cze 2015, 22:57
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Więcej nastawu na 1 paczce drożdży

Post autor: Rewa »

Witam i dziękuję za porady.
Drożdże ładnie przerobiły 13 kg cukru, nastaw miał w sumie 48 litrów.
Klarowałem ponad tydzień bez przyspieszaczy i wyszło super.

Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Więcej nastawu na 1 paczce drożdży

Post autor: rozrywek »

I fajnie sobie poradziłeś bez chemii.

Na przyszłość kieruj się nie opakowaniem i danych w nich zawartych.
Cukier dawkuj w/g blg i prostej matematyki.

A te 21,3% tolerancjii na alko to jest zwykły chłyt małketingowy.

Tak jak kiledzy powyżej doradzają.
Wolniej dokładniej i lepiej.

Gorzej jakbyś odwrotnie zrobil. Dał 4 paczki na 25L nastawu.
Zagotowałoby to się i z podłogi byś wszystko zbierał.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

majster1
200
Posty: 216
Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/
Ulubiony Alkohol: cydr
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Kontakt:
Re: Więcej nastawu na 1 paczce drożdży

Post autor: majster1 »

Czy te drożdże winiarskie mogę uzyć do miodu pitnego?

Enovini 18% nie sa to bayanusy
drozdze.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Polskie soki naturalne PolskiSok.pl
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2576
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 235 razy
Otrzymał podziękowanie: 451 razy
Re: Więcej nastawu na 1 paczce drożdży

Post autor: jakis1234 »

Miody mają wysokie Blg, powinno się użyć drożdży dedykowanych do miodów. Drożdże do wina mogą mieć kłopot ze startem.
Jeżeli już, to zrób matkę drożdżową i powoli dodaj trochę miodu, żeby łagodnie przyzwyczaić drożdże.
Pozdrawiam z opolskiego.

majster1
200
Posty: 216
Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/
Ulubiony Alkohol: cydr
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Kontakt:
Re: Więcej nastawu na 1 paczce drożdży

Post autor: majster1 »

widzialem że drożdże dedykowane do miodu to też drożdże winiarskie, te same tylko o wysokiej tolerancji na alkohol
Polskie soki naturalne PolskiSok.pl
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2576
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 235 razy
Otrzymał podziękowanie: 451 razy
Re: Więcej nastawu na 1 paczce drożdży

Post autor: jakis1234 »

To próbuj. Ja nastawiałem na tych do miodu, więc nie wiem, jak się zachowają winne.
Zobacz też tutaj https://alkohole-domowe.com/forum/rodza ... 14080.html
Pozdrawiam z opolskiego.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”