Wszystko o polepszaniu destylatów węglem.
Awatar użytkownika

Ramzes22
50
Posty: 67
Rejestracja: środa, 7 paź 2009, 14:19
Załączniki
Re: Węgiel aktywny pytanie

Postautor: Ramzes22 » wtorek, 8 gru 2009, 12:38

Nic to nie da jak wrzucisz te klepki do klarującego się nastawu. Ideą klarowania jest to żeby cięższe cząstki wiązały lżejsze i opadały na dno. Jestem pewien że klepki na pewną są cięższe, ale jest ich za mało do związania cząstek zawiesiny.
Co najwyżej uzyskasz "przypalony" smaczek nastawu i przyciemnienie barwy.

Z moich doświadczeń wynika, że węgiel drzewny, a nawet węgiel aktywny nie daje pożądanego efektu klarowania. Kiedyś nawet mieszałem pył węgla aktywnego z męstnym nastawem, ale niewiele pomogło na klarowanie.


pozdrówka - Ramzes22

 Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

jouu
200
Posty: 246
Rejestracja: wtorek, 15 wrz 2009, 21:21
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: swój :D
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: bdg
Kontakt:
Załączniki
Re: Węgiel aktywny pytanie

Postautor: jouu » wtorek, 8 gru 2009, 12:44

A jak taki węgiel zmielić, nadał by się do filtrowania ?
Dobry bimber nie jest zły ;]

Awatar użytkownika

Ramzes22
50
Posty: 67
Rejestracja: środa, 7 paź 2009, 14:19
Załączniki
Re: Węgiel aktywny pytanie

Postautor: Ramzes22 » wtorek, 8 gru 2009, 12:59

Węgiel drzewny jest dość porowaty, więc po zmieleniu można uzyskać całkiem niezłe rezultaty filtracji. Trzeba jednak uważać na wypłukiwanie go do filtratu. Proponuje na dno włożyć filtr do kawy, potem trochę waty a następnie miał węglowy. No i trzeba uzbroić się w nie lada cierpliwość, bo przesączanie przez miał (pył) to droga przez mękę.

Dlatego te posty kolegi darka.
Radzę spalone klepki - do smieci, a wyprażone postrugać w drobne kawałki i do psoty.

Przepis na wiórki dębowe, patrz mój post w: trocinowka-hehehe-kora-debowa-w-akcji-t543-10.html


pozdrówka - Ramzes22


amon
30
Posty: 35
Rejestracja: czwartek, 9 kwie 2009, 19:28
Załączniki
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Postautor: amon » sobota, 13 lut 2010, 19:37

Czy któryś z kolegów filtrował nalewy owocowe przez węgiel aktywny i czy taka filtracja zmienia smak. Ja do tej pory tego nie robiłem a mam do filtracji 2l nalewu.

Czy ktoś używał może węgla do grila, jaka jest różnica w filtrowanych destylatach poszczególnymi węglami.
Wiem że węgiel aktywny do filtra do akwarium może zmieniać smak, być może dlatego że jest w postaci prasowanych ampułek, może zawierać jakiś środek dezynfekujący wodę,
dla rybek nie ma to znaczenia ale psota jest niezbyt smaczna.


bogdan
500
Posty: 509
Rejestracja: sobota, 31 sty 2009, 13:44
Krótko o sobie: Jestem dziadkiem lecz nie dziadem
Ulubiony Alkohol: Ten którego jeszcze nie wypiłem
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Załączniki
Re: Węgiel aktywny pytanie

Postautor: bogdan » niedziela, 21 lut 2010, 22:44

Węgiel drzewny do grila nadaje się bardzi dobrze do ........grila. Do oczyszczania destylatów stosukjemy wyłącznie węgiel aktywny.
Jeśli Ci smak owocówki nie odpowiada to możesz go poprawić (usunąć) węglem aktywnym. Tylko ta ilość, 2 litry ..... trochę się skrzywisz i po ptakach.


pozdrawiam Bogdan


kanarssj
1
Posty: 1
Rejestracja: czwartek, 31 mar 2011, 15:46
Załączniki
Re: Węgiel aktywny pytanie

Postautor: kanarssj » środa, 4 maja 2011, 00:25

Witam, jestem nowy:)
Próbował ktoś zamiast używać filtrów, dosypywać węgla do destylatu i wytrząsać? Jedna osoba to zaproponowała, ale nie pochwaliła się rezultatami. Zdaję mi się, że lepiej powierzchni węgla się nie wykorzysta, tylko nie wiem jak z oddzieleniem później tego po takim zabiegu.

Awatar użytkownika

macius
200
Posty: 203
Rejestracja: środa, 22 wrz 2010, 18:19
Krótko o sobie: Lubię sprawiać przyjemność sobie i bliskim ;)
bo życie to przyjemność :)
Ulubiony Alkohol: własne naleweczki ;)
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Załączniki
Re: Węgiel aktywny pytanie

Postautor: macius » środa, 4 maja 2011, 16:07

Przefiltrować to potem przez filtry do kawy jest upierdliwe dosyć... Niemniej jednak smrodki znikają ;)
Robienie alkoholu sprawia, że nie muszę go pić(aż tyle)

Awatar użytkownika

Juliusz
1050
Posty: 1067
Rejestracja: środa, 10 wrz 2008, 15:28
Krótko o sobie: Amator alkoholniarz, ciekawy.
Ulubiony Alkohol: Whiskey.
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Australia
Załączniki
Re: Węgiel aktywny pytanie

Postautor: Juliusz » środa, 4 maja 2011, 16:37

Z węglem aktywowanym miałem dość doświadczeń (jako wybór). Metodę zasypania do destylatu i potrząsania zastosowałem. Mam dobrej jakości węgiel - warto kupić hurtowo bo cena spada prawie 10-cio krotnie.

Nie dziwię się, że 'jedna osoba' nie pochwaliła się kanarssj wynikami. Moje były mizerne. Trzymałem surówkę około tygodnia, potrząsając (wreszcie zacząłem myśleć, że grzeszę) i wyniki były prawdziwie mizerne w porównaniu z poprawnym, bardzo wolnym filtrowaniem.

Filtruję surówkę cukrową bardzo wolno przez filtr wysokości 1200mm (fi50mm). Bardzo wolno znaczy 2-3 krople na sekundę. Robię to tak wolno bo nie kosztuje mnie to nic. Ustawię filtr i zapominam.

W filtrze mam około 3L węgla. Takim jestem w stanie przefiltrować blisko 40L 40% surówki cukrowej (będę próbował więcej). Otrzymuję surówkę, którą można pić jako dobrą wódĸe ale jest ona ostra. Taką surówkę daję na refluks. O wynikach nie będę pisał bo zawsze są oczywiste - jakość destylatu (czas, energia, potrzeba) jest 100% czyli spirytus 94%-95% średnio 1,1L/godz. (mam bardzo skromny, ręcznie budowany system).

Surówka na węglu (poprawnym węglu aktywowanym) potrzebuje czas i on odda się pieszczotom tego węgla całkowicie.

J
Moją pasją są suwaki logarytmiczne jednostronne


zaksiu
1
Posty: 1
Rejestracja: wtorek, 19 mar 2013, 14:40
Załączniki
Re: Węgiel aktywny pytanie

Postautor: zaksiu » wtorek, 19 mar 2013, 15:44

Jeśli mam kolumnę, otrzymuję destylat 95%. Muszę go rozcieńczyć do 50% i przelewać przez węgiel. Potem jeszcze raz destylować lub zostawić jako wódkę?

Awatar użytkownika

radius
6000
Posty: 6391
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Węgiel aktywny pytanie

Postautor: radius » wtorek, 19 mar 2013, 20:50

To już zależy tylko i wyłącznie od twoich kubków smakowych :lol:
SPIRITUS FLAT UBI VULT


baltic80
100
Posty: 129
Rejestracja: niedziela, 15 sty 2012, 16:10
Załączniki
Re: Węgiel aktywny pytanie

Postautor: baltic80 » wtorek, 2 kwie 2013, 20:38

czy to będzie to samo o czym pisał Kelonek na pierwszej stronie tematu?
http://allegro.pl/wklad-liniowy-weglowy ... 19895.html

i Kelonku, bądź inni. Czy sam jeden taki filtr a np puszczenie dwukrotne da radę?

Awatar użytkownika

kane11
30
Posty: 49
Rejestracja: niedziela, 4 mar 2012, 19:14
Załączniki
Re: Węgiel aktywny pytanie

Postautor: kane11 » poniedziałek, 29 lip 2013, 15:58

Czy węgiel aktywny może ukraść procenty???

Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 07:02
Załączniki
Re: Węgiel aktywny pytanie

Postautor: olo 69 » wtorek, 30 lip 2013, 08:50

Pierwszy raz stosowany zawsze "kradnie".
Pozdrawiam,olo 69

Awatar użytkownika

kane11
30
Posty: 49
Rejestracja: niedziela, 4 mar 2012, 19:14
Załączniki
Re: Węgiel aktywny pytanie

Postautor: kane11 » wtorek, 30 lip 2013, 11:06

Ja zawsze psote rozrabiam do 65% i przepuszczam przez suszone śliwki, teraz myśle przepuścić przez węgiel, pytanie: jeśli mam 65% przed przepuszczeniem przez węgiel, to ile zostanie po?

Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 07:02
Załączniki
Re: Węgiel aktywny pytanie

Postautor: olo 69 » wtorek, 30 lip 2013, 11:15

Węgiel trzeba przed przepuszczeniem bimberku przynajmniej raz dobrze przepłukać wrzątkiem. Potem jeszcze przepłukać delikatnie zimną wodą.
A o ile procent spadnie moc to zależy od tego ile tego bimberku przelejesz. Na początku będzie leciało trochę samej wody i to trzeba wylać. Im więcej przelejesz tym mocniejszy bimberek pozostanie. Generalnie na początku tylko leci słabszy, później będzie leciał praktycznie 65%.
Pozdrawiam,olo 69

Awatar użytkownika

kane11
30
Posty: 49
Rejestracja: niedziela, 4 mar 2012, 19:14
Załączniki
Re: Węgiel aktywny pytanie

Postautor: kane11 » wtorek, 30 lip 2013, 11:17

Zazwyczaj wychodzi mi 4 litry 65% psoty


alik
30
Posty: 39
Rejestracja: poniedziałek, 8 lip 2013, 00:15
Załączniki
Re: Węgiel aktywny pytanie

Postautor: alik » wtorek, 30 lip 2013, 12:01

Dodam tylko, że najlepiej filtrować zimny destylat o mocy około 45%, jeśli chcesz przepuścić 65%, to coś tam w zapachu i smaku poprawisz, ale ogólny efekt i tak nie będzie jakiś wielce powalający.

Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 07:02
Załączniki
Re: Węgiel aktywny pytanie

Postautor: olo 69 » wtorek, 30 lip 2013, 14:51

Dla mnie węgiel aktywny znacznie poprawia smak bimberku, pozbawiając go mocno bimbrowego smaku i zapachu. Natomiast jak przepuściłem naprawdę dobrą wódkę, to moim zdaniem następowało pogorszenie jej smaku.
Może nie trafiłem nigdy na dobry węgiel. Testowałem kiedyś Coobra i Alcotec.
Obecnie nie stosuję w ogóle węgla.
Ostatnio zmieniony wtorek, 30 lip 2013, 15:01 przez olo 69, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,olo 69

Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Węgiel aktywny pytanie

Postautor: gr000by » wtorek, 30 lip 2013, 14:59

Polecam ci węgiel kokosowy Storms'a. Wódkę 45% na spirytusie z Alcotec Vodka Star tak oczyścił, że jak ją próbowałem wczoraj po miesiącu odstawienia do piwniczki, to aż przyniosłem sobie alkoholomierz, bo nie czuć ostrości i mocy. Węgiel był namaczany 48 godzin w wodzie demineralizowanej i pakowany do tuby filtracyjnej.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 07:02
Załączniki
Re: Węgiel aktywny pytanie

Postautor: olo 69 » wtorek, 30 lip 2013, 19:32

A czy posmak węgla jest wyczuwalny w destylacie? Ja jakiś minimalny wyczuwałem zawsze. Mi ten posmak strasznie nie pasował.
Pozdrawiam,olo 69


Wróć do „Węgiel aktywny”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość