Węgiel aktywny pytanie do okapów kuchennych?

Wszystko o polepszaniu destylatów węglem.
Awatar użytkownika

Ramzes22
50
Posty: 67
Rejestracja: środa, 7 paź 2009, 15:19

Post autor: Ramzes22 »

Nic to nie da jak wrzucisz te klepki do klarującego się nastawu. Ideą klarowania jest to żeby cięższe cząstki wiązały lżejsze i opadały na dno. Jestem pewien że klepki na pewną są cięższe, ale jest ich za mało do związania cząstek zawiesiny.
Co najwyżej uzyskasz "przypalony" smaczek nastawu i przyciemnienie barwy.

Z moich doświadczeń wynika, że węgiel drzewny, a nawet węgiel aktywny nie daje pożądanego efektu klarowania. Kiedyś nawet mieszałem pył węgla aktywnego z męstnym nastawem, ale niewiele pomogło na klarowanie.

pozdrówka - Ramzes22
Awatar użytkownika

jouu
200
Posty: 242
Rejestracja: wtorek, 15 wrz 2009, 22:21
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: swój :D
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: bdg
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Węgiel aktywny pytanie

Post autor: jouu »

A jak taki węgiel zmielić, nadał by się do filtrowania ?
Dobry bimber nie jest zły ;]
Awatar użytkownika

Ramzes22
50
Posty: 67
Rejestracja: środa, 7 paź 2009, 15:19
Re: Węgiel aktywny pytanie

Post autor: Ramzes22 »

Węgiel drzewny jest dość porowaty, więc po zmieleniu można uzyskać całkiem niezłe rezultaty filtracji. Trzeba jednak uważać na wypłukiwanie go do filtratu. Proponuje na dno włożyć filtr do kawy, potem trochę waty a następnie miał węglowy. No i trzeba uzbroić się w nie lada cierpliwość, bo przesączanie przez miał (pył) to droga przez mękę.

Dlatego te posty kolegi darka.
Radzę spalone klepki - do smieci, a wyprażone postrugać w drobne kawałki i do psoty.

Przepis na wiórki dębowe, patrz mój post w: http://alkohole-domowe.com/forum/trocin ... 43-10.html

pozdrówka - Ramzes22

amon
30
Posty: 35
Rejestracja: czwartek, 9 kwie 2009, 20:28
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: amon »

Czy któryś z kolegów filtrował nalewy owocowe przez węgiel aktywny i czy taka filtracja zmienia smak. Ja do tej pory tego nie robiłem a mam do filtracji 2l nalewu.

Czy ktoś używał może węgla do grila, jaka jest różnica w filtrowanych destylatach poszczególnymi węglami.
Wiem że węgiel aktywny do filtra do akwarium może zmieniać smak, być może dlatego że jest w postaci prasowanych ampułek, może zawierać jakiś środek dezynfekujący wodę,
dla rybek nie ma to znaczenia ale psota jest niezbyt smaczna.

bogdan
500
Posty: 509
Rejestracja: sobota, 31 sty 2009, 13:44
Krótko o sobie: Jestem dziadkiem lecz nie dziadem
Ulubiony Alkohol: Ten którego jeszcze nie wypiłem
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Węgiel aktywny pytanie

Post autor: bogdan »

Węgiel drzewny do grila nadaje się bardzi dobrze do ........grila. Do oczyszczania destylatów stosukjemy wyłącznie węgiel aktywny.
Jeśli Ci smak owocówki nie odpowiada to możesz go poprawić (usunąć) węglem aktywnym. Tylko ta ilość, 2 litry ..... trochę się skrzywisz i po ptakach.

pozdrawiam Bogdan

kanarssj
1
Posty: 1
Rejestracja: czwartek, 31 mar 2011, 16:46
Re: Węgiel aktywny pytanie

Post autor: kanarssj »

Witam, jestem nowy:)
Próbował ktoś zamiast używać filtrów, dosypywać węgla do destylatu i wytrząsać? Jedna osoba to zaproponowała, ale nie pochwaliła się rezultatami. Zdaję mi się, że lepiej powierzchni węgla się nie wykorzysta, tylko nie wiem jak z oddzieleniem później tego po takim zabiegu.
Awatar użytkownika

macius
200
Posty: 203
Rejestracja: środa, 22 wrz 2010, 19:19
Krótko o sobie: Lubię sprawiać przyjemność sobie i bliskim ;)
bo życie to przyjemność :)
Ulubiony Alkohol: własne naleweczki ;)
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Węgiel aktywny pytanie

Post autor: macius »

Przefiltrować to potem przez filtry do kawy jest upierdliwe dosyć... Niemniej jednak smrodki znikają ;)
Robienie alkoholu sprawia, że nie muszę go pić(aż tyle)
Awatar użytkownika

Juliusz
1050
Posty: 1066
Rejestracja: środa, 10 wrz 2008, 16:28
Krótko o sobie: Amator alkoholniarz, ciekawy.
Ulubiony Alkohol: Whiskey.
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Australia
Podziękował: 82 razy
Otrzymał podziękowanie: 128 razy
Re: Węgiel aktywny pytanie

Post autor: Juliusz »

Z węglem aktywowanym miałem dość doświadczeń (jako wybór). Metodę zasypania do destylatu i potrząsania zastosowałem. Mam dobrej jakości węgiel - warto kupić hurtowo bo cena spada prawie 10-cio krotnie.

Nie dziwię się, że 'jedna osoba' nie pochwaliła się kanarssj wynikami. Moje były mizerne. Trzymałem surówkę około tygodnia, potrząsając (wreszcie zacząłem myśleć, że grzeszę) i wyniki były prawdziwie mizerne w porównaniu z poprawnym, bardzo wolnym filtrowaniem.

Filtruję surówkę cukrową bardzo wolno przez filtr wysokości 1200mm (fi50mm). Bardzo wolno znaczy 2-3 krople na sekundę. Robię to tak wolno bo nie kosztuje mnie to nic. Ustawię filtr i zapominam.

W filtrze mam około 3L węgla. Takim jestem w stanie przefiltrować blisko 40L 40% surówki cukrowej (będę próbował więcej). Otrzymuję surówkę, którą można pić jako dobrą wódĸe ale jest ona ostra. Taką surówkę daję na refluks. O wynikach nie będę pisał bo zawsze są oczywiste - jakość destylatu (czas, energia, potrzeba) jest 100% czyli spirytus 94%-95% średnio 1,1L/godz. (mam bardzo skromny, ręcznie budowany system).

Surówka na węglu (poprawnym węglu aktywowanym) potrzebuje czas i on odda się pieszczotom tego węgla całkowicie.

J
Moją pasją są suwaki logarytmiczne jednostronne

zaksiu
1
Posty: 1
Rejestracja: wtorek, 19 mar 2013, 14:40
Re: Węgiel aktywny pytanie

Post autor: zaksiu »

Jeśli mam kolumnę, otrzymuję destylat 95%. Muszę go rozcieńczyć do 50% i przelewać przez węgiel. Potem jeszcze raz destylować lub zostawić jako wódkę?
Awatar użytkownika

radius
7500
Posty: 7508
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 399 razy
Otrzymał podziękowanie: 1741 razy
Re: Węgiel aktywny pytanie

Post autor: radius »

To już zależy tylko i wyłącznie od twoich kubków smakowych :lol:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

baltic80
100
Posty: 137
Rejestracja: niedziela, 15 sty 2012, 16:10
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Węgiel aktywny pytanie

Post autor: baltic80 »

czy to będzie to samo o czym pisał Kelonek na pierwszej stronie tematu?
http://allegro.pl/wklad-liniowy-weglowy ... 19895.html

i Kelonku, bądź inni. Czy sam jeden taki filtr a np puszczenie dwukrotne da radę?
Awatar użytkownika

kane11
30
Posty: 49
Rejestracja: niedziela, 4 mar 2012, 19:14
Re: Węgiel aktywny pytanie

Post autor: kane11 »

Czy węgiel aktywny może ukraść procenty???
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: Węgiel aktywny pytanie

Post autor: olo 69 »

Pierwszy raz stosowany zawsze "kradnie".
Pozdrawiam,olo 69
Awatar użytkownika

kane11
30
Posty: 49
Rejestracja: niedziela, 4 mar 2012, 19:14
Re: Węgiel aktywny pytanie

Post autor: kane11 »

Ja zawsze psote rozrabiam do 65% i przepuszczam przez suszone śliwki, teraz myśle przepuścić przez węgiel, pytanie: jeśli mam 65% przed przepuszczeniem przez węgiel, to ile zostanie po?
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: Węgiel aktywny pytanie

Post autor: olo 69 »

Węgiel trzeba przed przepuszczeniem bimberku przynajmniej raz dobrze przepłukać wrzątkiem. Potem jeszcze przepłukać delikatnie zimną wodą.
A o ile procent spadnie moc to zależy od tego ile tego bimberku przelejesz. Na początku będzie leciało trochę samej wody i to trzeba wylać. Im więcej przelejesz tym mocniejszy bimberek pozostanie. Generalnie na początku tylko leci słabszy, później będzie leciał praktycznie 65%.
Pozdrawiam,olo 69
Awatar użytkownika

kane11
30
Posty: 49
Rejestracja: niedziela, 4 mar 2012, 19:14
Re: Węgiel aktywny pytanie

Post autor: kane11 »

Zazwyczaj wychodzi mi 4 litry 65% psoty

alik
30
Posty: 39
Rejestracja: poniedziałek, 8 lip 2013, 01:15
Podziękował: 3 razy
Re: Węgiel aktywny pytanie

Post autor: alik »

Dodam tylko, że najlepiej filtrować zimny destylat o mocy około 45%, jeśli chcesz przepuścić 65%, to coś tam w zapachu i smaku poprawisz, ale ogólny efekt i tak nie będzie jakiś wielce powalający.
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: Węgiel aktywny pytanie

Post autor: olo 69 »

Dla mnie węgiel aktywny znacznie poprawia smak bimberku, pozbawiając go mocno bimbrowego smaku i zapachu. Natomiast jak przepuściłem naprawdę dobrą wódkę, to moim zdaniem następowało pogorszenie jej smaku.
Może nie trafiłem nigdy na dobry węgiel. Testowałem kiedyś Coobra i Alcotec.
Obecnie nie stosuję w ogóle węgla.
Ostatnio zmieniony wtorek, 30 lip 2013, 16:01 przez olo 69, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,olo 69
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 667 razy
Re: Węgiel aktywny pytanie

Post autor: gr000by »

Polecam ci węgiel kokosowy Storms'a. Wódkę 45% na spirytusie z Alcotec Vodka Star tak oczyścił, że jak ją próbowałem wczoraj po miesiącu odstawienia do piwniczki, to aż przyniosłem sobie alkoholomierz, bo nie czuć ostrości i mocy. Węgiel był namaczany 48 godzin w wodzie demineralizowanej i pakowany do tuby filtracyjnej.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: Węgiel aktywny pytanie

Post autor: olo 69 »

A czy posmak węgla jest wyczuwalny w destylacie? Ja jakiś minimalny wyczuwałem zawsze. Mi ten posmak strasznie nie pasował.
Pozdrawiam,olo 69
Awatar użytkownika

gary1966
450
Posty: 486
Rejestracja: czwartek, 20 sie 2009, 21:18
Podziękował: 138 razy
Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: Węgiel aktywny pytanie

Post autor: gary1966 »

olo 69
Mi ten posmak strasznie nie pasował.
Też mnie to drażniło, dlatego w tym roku jeszcze nie filtrowałem, inni degustatorzy moich wyrobów jakoś nic nie wyczuwali?
https://www.youtube.com/watch?v=Kuv7n0x3hko
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA

liyo78
100
Posty: 146
Rejestracja: poniedziałek, 16 maja 2011, 09:41
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: własny wyrób
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: mazowieckie
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Węgiel aktywny pytanie

Post autor: liyo78 »

Ostatnio ok 2-3tyg temu używałem węgla do filtracji destylatu. Po przepuszczeniu tego co miałem węgiel został zamknięty w tubie. Czy uważacie, że mogę go użyć ponownie, czy lepiej go zmienić?
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Węgiel aktywny pytanie

Post autor: Pretender »

Śmiało używaj. Najważniejsze, aby węgiel był zalany podczas przechowywania w tubie.
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 667 razy
Re: Węgiel aktywny pytanie

Post autor: gr000by »

olo 69 pisze:A czy posmak węgla jest wyczuwalny w destylacie?
Ja nie wyczuwam żadnej "węglowości" w tej wódce. Tyle co ją próbowałem przed odstawieniem na leżakowanie, to była lżejsza w smaku od sklepowej i sprawdzałem alkoholomierzem, czy to na pewno wódka. Węgiel oczywiście wcześniej porządnie wypłukałem, namoczyłem i dopiero używałem do filtracji.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Rav79
5
Posty: 9
Rejestracja: niedziela, 2 wrz 2012, 22:11
Podziękował: 1 raz
Re: Węgiel aktywny pytanie

Post autor: Rav79 »

Witam koledzy :)
Kiedyś widziałem tu na forum fajny projekt prostego filtra wykonanego z rury kanalizacyjnej PCV z wypełnieniem węglowym z butelką PET, korkami do balonów i rurką od kroplówki. Niestety padł mi dysk i projekt przepadł, teraz nie mogę go odnaleźć. Proszę o pomoc jeśli ktoś wie o co mi chodzi.
Z góry dzięki :)
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2849
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 445 razy
Kontakt:
Re: Węgiel aktywny pytanie do okapów kuchennych?

Post autor: JanOkowita »

Rura PCV chyba nie za bardzo nadaje się do kontaktu z alkoholem. Korki do balonów to również nie jest czysty silikon tylko mieszanka z gumą. Jednym słowem - ani zdrowo ani bezzapachowo.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)

alik
30
Posty: 39
Rejestracja: poniedziałek, 8 lip 2013, 01:15
Podziękował: 3 razy
Re: Węgiel aktywny pytanie do okapów kuchennych?

Post autor: alik »

Korki od balonów nie będą wprowadzały posmaków i zapachów, przecież wiele osób używa je nawet w aparaturach destylacyjnych (górne końce deflegmatorów lub kolumn CM) - jest na forum o tym trochę napisane i pokazane.
Co do rury PCV to fakt są lepsze materiały (np. stal KO), ale na forum też znalazłem opisy kolumn filtracyjnych z użyciem rur PCV - nawet Juliusz pisał, że taką posiada i sobie chwalił ten pomysł, sam też zaryzykowałem i taką rurę na początku stosowałem, potem zmieniłem na stal KO i jakichś wielkich różnic nie wyczułem. Wiec na początek (choćby po, to by sprawdzić skutki działania węgla) PCV to w miarę dobry i tani pomysł, później można myśleć o zmianie na KO albo zostać przy tym co się ma - kwestia własnego wyboru.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Węgiel aktywny pytanie do okapów kuchennych?

Post autor: Pretender »

W chwili obecnej można szkalny filtr za niewielkie pieniądze, który sprawi się znakomicie. Podejrzewam, że za niewiele więcej niż za zrobiony z plastikowych rurek. Ale jak kto woli.

alik
30
Posty: 39
Rejestracja: poniedziałek, 8 lip 2013, 01:15
Podziękował: 3 razy
Re: Węgiel aktywny pytanie do okapów kuchennych?

Post autor: alik »

Owszem masz rację, można szklane tuby użyć, ale jest jeden problem, a mianowicie to, że cenowo jest to bez sensu - pół metrowa tuba kosztuje około 30zł - a jak na filtr, to pół metra, to jednak trochę za mało, przydałby się metr, do tego jest problem z montażem jakiegoś zbiornika na destylat (bo jak do szkła chcesz stabilnie domontować jakiś zbiornik?) i sam fakt, że jest to szkło (jak stłuczesz, to od nowa kase wydajesz - bezsens totalny, jak wszystkie szklane zabawki zresztą - wg. mnie).
Więc przy koszcie około 60zł za szklaną kruchą tubę lepiej w prawie tej samej cenie zrobić to z KO.
A co do PCV to koszt metrowej rury i korka od balonu to max 15zł., ale tak jak piszesz:
jak kto woli.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Węgiel aktywny pytanie do okapów kuchennych?

Post autor: Pretender »

Wg mnie lepiej zbiornika nie mocować do tuby tylko wyżej. Jak w zbiorniku bedziesz mialm mniej cieczy to będzie ci bardzo wolno kapało. Ale jak podniesiesz zbiornik wyżej to będzie lepiej. Nie wiem z jakiego miasta jesteś, ale w większości są sklepy ze stalą. 1m fi50 to koszt ok 40zl, lub wycieczka na złom i wtedy już dużo mniej. Problemem może być pospawanie, ale jeśli masz dojście do fachowca lub sam masz możliwości i umiejętności to rób śmiało. Stal to stal, zdecydowanie lepsza od plastiku. Kosztowo wyjdzie lepiej, ale po użyciu filtra nie będziesz się zastanawiał dlaczego destylat śmierdzi. Spokój też jest ważny ;)
Najważniejsze to wlot od dołu wylot na górze. Projekty znajdziesz na forum.
Ps.
Sam zmajstrowałem sobie folterek z ko, jeszcze nie używany :)
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2849
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 445 razy
Kontakt:
Re: Węgiel aktywny pytanie do okapów kuchennych?

Post autor: JanOkowita »

alik pisze:Korki od balonów nie będą wprowadzały posmaków i zapachów, przecież wiele osób używa je nawet w aparaturach destylacyjnych (górne końce deflegmatorów lub kolumn CM) - jest na forum o tym trochę napisane i pokazane.....

Słaby argument, że wiele osób je używa. Wiele osób używa też aluminiowych baniek po mleku i też chwalą swoje "wyroby".

Jeśli korek ma być użyty w styczności z alkoholem to musi to być czysty silikon. Inaczej po prostu śmierdzi, więc nie powielaj kiepskiej wiedzy. :hahaha:
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1728
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Węgiel aktywny pytanie do okapów kuchennych?

Post autor: Emiel Regis »

Używałem (baniek aluminiowych nie miałem nigdy okazji sprawdzać :) ). W kontakcie z gorącymi oparami białe korki nie oddają obcych smaków czy zapachów, w kontakcie ze schłodzonym i rozcieńczonym destylatem nie powinno być inaczej.

Gdybym sam jednak miał coś takiego tworzyć to dla świętego spokoju zrobiłbym z KO lub miedzi, to że nie można niczego wyczuć używając takiego korka nie oznacza jeszcze że jest on w 100% bezpieczny..
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
Awatar użytkownika

ta_moko
500
Posty: 535
Rejestracja: piątek, 7 gru 2012, 21:23
Lokalizacja: Południe kraju
Podziękował: 45 razy
Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: Węgiel aktywny pytanie do okapów kuchennych?

Post autor: ta_moko »

@Rav79
Rav79 pisze:Kiedyś widziałem tu na forum fajny projekt prostego filtra wykonanego z rury kanalizacyjnej PCV z wypełnieniem węglowym z butelką PET, korkami do balonów i rurką od kroplówki. (...) Proszę o pomoc jeśli ktoś wie o co mi chodzi.
Ten projekt jest tu: http://alkohole-domowe.com/forum/zrob-t ... html#p1982
Pytasz, to Ci podsyłam.... ale radzę nie rób tego.
Emiel Regis pisze:Gdybym sam jednak miał coś takiego tworzyć to dla świętego spokoju zrobiłbym z KO lub miedzi...
I to jest najlepsza rada jaką możesz dostać (i inni, którzy chcą budować filtry). Ja preferuję KO, bo jest całkiem obojętne, a będziesz trzymał w filtrze zalany alkoholem węgiel miedzy filtrowaniami. Nie wiem, co może zajść w miedzi (pewnie nic) ale mogę sobie wyobrazić co zajdzie w plastiku - :womit:
Pozdrawiam
:piwo:
Alkoholu tak naprawdę boją się tylko ludzie, którzy mają coś złego do ukrycia... Ludziom pięknym od wewnątrz alkohol nie szkodzi... - Piotr Skrzynecki

Rav79
5
Posty: 9
Rejestracja: niedziela, 2 wrz 2012, 22:11
Podziękował: 1 raz
Re: Węgiel aktywny pytanie do okapów kuchennych?

Post autor: Rav79 »

Dzięki za podsunięcie linku i za cenne rady. Nie mam dostępu do spawacza więc myślę że może rurę PCV zastąpię KO a resztę wykonam tak jak jest w projekcie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Węgiel aktywny”