Witam
w dziedzinie fermentacji jestem laikiem dlatego postanowiłem dopytać tutaj bardziej doświadczonych o przyczynę możliwego problemu mianowicie blg n schodzi do 0 czasem do +1 czasem -1 ale nigdy tak jak to się czyta -4.
Areometr sprawdzony na wodzie pokazuje 0 , drugi który posiadam ten droższy przekłamuje dlatego do pomiaru wykorzystuję ten sprawny.
Co do nastawów są one przyrządzane zgodnie z instrukcją znajdującą się na opakowaniu z drożdżami czyli np 7kg cukru rozpuszczone w garze wody i później dolana zimna kranówka do 25/6l przy czym temperatura mieszaniny to około 22-25 stopni i tak samo jest podczas fermentacji, drożdże różnie T3 i inne dodawane w czasie mieszania tak aby rozmieszać wszystkie grudki i natlenić nastaw .
Grzybki zazwyczaj zaczynają pracę po kilku godzinach w przypadku cukrówek i burzliwa fermentacja trwa kilka dni w czasie których czasami lekko przemieszam całość , temperatura waha się w granicach +- 22 stopni więc przegrzanie nie wchodzi w grę.
Po kilku dniach fermentacja zwalnia i zaczyna się samoczynne klarowanie (blg 0) lekko przemieszam całość po czym w rurce fermentacyjnej coś tam bulknie ale blg niechętnie spada na minus.
W przypadku owocówek dodaję bayanusy (uwodnione zgodnie z instrukcją ) + pożywka +pektoenzym i sytuacja wygląda podobnie fermentacja pięknie trwa w tym czasie zanurzam owoce 2x dziennie do tego całość lekko mieszam finalnie sytuacja jest podobna blg 0 .
Tylko jeden raz miałem tak że po fermentacji i sklarowaniu nastawu z wiśnie poziom cukru spadł na -4 .
Proszę o jakieś wskazówki jak rozwiązać problem a do osoby akceptującej posty - szukałem podobnego tematu i zawiłość for podfor jest taka by coś znaleźć musiałbym udzielać się w tematach starych jak węgiel
BLG nie spada poniżej 0 w kilku nastawach
Re: BLG nie spada poniżej 0 w kilku nastawach
Serwus.
Przepraszam, że odsyłam ale czy kolega autor czytał temat ten?
https://alkohole-domowe.com/forum/post2 ... 04#p231213
Przepraszam, że odsyłam ale czy kolega autor czytał temat ten?
https://alkohole-domowe.com/forum/post2 ... 04#p231213
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: BLG nie spada poniżej 0 w kilku nastawach
Napierw przeczytaj temat z linku który wkleił @defacto.
1) Blg na cukrówce pokaże inaczej niź na nastawie owocowym.
2) na sklarowanym nastawie rownież. O odgazowanym nie wspominam bo to logiczne.
3) kupić następny ballingomierz nawet najtańszy i mierzyć paroma na raz.
4) zmierzyć dokładnie blg startowe z zachowaniem ścisłej kontroli miary wagi i objętości nastawu w litrach.
5) nie dawaj całego cukru na raz, zostaw kilogram, to się przekonasz czy to grzybki czy coś innego.
Jedyną metodą sprawdzenia czy cukier zostal przerobiony jest destylacja do zera nastawu.
Oraz proste wyliczenie wydajności.
Zrób eksperyment aby zaspokoić ciekawość;
Wsyp 100gram cukru i dopełnij do objętości litra. I zmierz blg.
Nie bagatelizuję tutaj twoich wymarzonych -4
Ale i tak ani tego nie zrestartujesz ani nic. Dla mnie wyznacznikiem jest koniec pracy nastawu i dobre sklarowanie.
Zależy ci na prawdzie? Dobrze.lift85 pisze: Proszę o jakieś wskazówki jak rozwiązać problem
Napierw przeczytaj temat z linku który wkleił @defacto.
1) Blg na cukrówce pokaże inaczej niź na nastawie owocowym.
2) na sklarowanym nastawie rownież. O odgazowanym nie wspominam bo to logiczne.
3) kupić następny ballingomierz nawet najtańszy i mierzyć paroma na raz.
4) zmierzyć dokładnie blg startowe z zachowaniem ścisłej kontroli miary wagi i objętości nastawu w litrach.
5) nie dawaj całego cukru na raz, zostaw kilogram, to się przekonasz czy to grzybki czy coś innego.
Jedyną metodą sprawdzenia czy cukier zostal przerobiony jest destylacja do zera nastawu.
Oraz proste wyliczenie wydajności.
Zrób eksperyment aby zaspokoić ciekawość;
Wsyp 100gram cukru i dopełnij do objętości litra. I zmierz blg.
Nie bagatelizuję tutaj twoich wymarzonych -4
Ale i tak ani tego nie zrestartujesz ani nic. Dla mnie wyznacznikiem jest koniec pracy nastawu i dobre sklarowanie.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 1923
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: BLG nie spada poniżej 0 w kilku nastawach
Zmień drożdże...lift85 pisze:Witam
w dziedzinie fermentacji jestem laikiem dlatego postanowiłem dopytać tutaj bardziej doświadczonych o przyczynę możliwego problemu mianowicie blg n schodzi do 0 czasem do +1 czasem -1 ale nigdy tak jak to się czyta -4.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
Autor tematu - Posty: 13
- Rejestracja: wtorek, 11 sie 2020, 10:43
- Krótko o sobie: lepsze nic niż rydz
Re: BLG nie spada poniżej 0 w kilku nastawach
Jak przyjdzie mi robić kolejny nastaw to będę robił skrupulatne zapisy dotyczące ilości wody , cukru ,tmp , blg startowe itp dzięki temu będę miał konkretne dane i może po którymś razie wnioski same przyjdą.
Ostatnio właśnie miałem pakę drożdży "extreme 8" i właśnie one zakończyły definitywnie pracę na blg 0.
Ostatnio właśnie miałem pakę drożdży "extreme 8" i właśnie one zakończyły definitywnie pracę na blg 0.
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: BLG nie spada poniżej 0 w kilku nastawach
Mieszanie nastawu, zacieru podczas fermentacji nie jest wskazane z dwóch powodów, po pierwsze mieszając dostarczasz tlen co wyhamowuje pracę drożdży, po drugie narażasz nastaw na różnego rodzaju infekcje.
Kolego, moim skromnym zdaniem błąd leży zdecydowanie w po Twojej stronie, a zwie się "nadgorliwość". Przygotuj nastaw (tak jak to robisz do tej pory), napowietrz go, dopiero później dodaj grzybki (równomiernie rozsypując je po powierzchni - drożdże turbo, lub wlewając uwodnione drożdże winiarskie), i już nic nie mieszaj - same sobie poradzą. Daj im święty spokój do momentu pojawienia się cienkiej klarownej warstewki na powierzchni (koniec fermentacji). Wtedy możesz sobie mieszać celem odgazowania z resztek CO2, i pozostawić do klarowania.lift85 pisze:....... drożdże różnie T3 i inne dodawane w czasie mieszania tak aby rozmieszać wszystkie grudki i natlenić nastaw .
Grzybki zazwyczaj zaczynają pracę po kilku godzinach w przypadku cukrówek i burzliwa fermentacja trwa kilka dni w czasie których czasami lekko przemieszam całość , temperatura waha się w granicach +- 22 stopni więc przegrzanie nie wchodzi w grę.
Po kilku dniach fermentacja zwalnia i zaczyna się samoczynne klarowanie (blg 0) lekko przemieszam całość po czym w rurce fermentacyjnej coś tam bulknie ale blg niechętnie spada na minus.
Mieszanie nastawu, zacieru podczas fermentacji nie jest wskazane z dwóch powodów, po pierwsze mieszając dostarczasz tlen co wyhamowuje pracę drożdży, po drugie narażasz nastaw na różnego rodzaju infekcje.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
-
Autor tematu - Posty: 13
- Rejestracja: wtorek, 11 sie 2020, 10:43
- Krótko o sobie: lepsze nic niż rydz
Re: BLG nie spada poniżej 0 w kilku nastawach
Aktualnie robi się nastawik ze śliw i musiałem topić unoszące się owoce, ale na 90% żaden tlen nie dostał się do nastawu a blg po 15 dniach równe 0, smak wytrawnego siura więc poczekam tydzień i w kocioł.
Ostatnio zmieniony czwartek, 24 wrz 2020, 20:38 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.