Który środek do klarowania cukrówek jest lepszy?
-
Autor tematu - Posty: 8
- Rejestracja: sobota, 13 lip 2013, 08:55
Witam
Są najczęściej w Polsce dwa spotykane KLARY do nastawów cukrowych.
Pierwszy zagraniczny.
Drugi polski:
Który jest lepszy? Pierwszy (TURBOKLAR) sprawdzałem wielokrotnie i jest dobry.
MA ktoś doświadczenie z SUPERKLAREM (czyli tym drugim), najlepiej gdyby ktoś używał obu i miałby porównanie.
A pytam bo SUPERKLAR jest trochę tańszy i zawsze to więcej grosza zostaje.
Jakieś opinie?
Są najczęściej w Polsce dwa spotykane KLARY do nastawów cukrowych.
Pierwszy zagraniczny.
Drugi polski:
Który jest lepszy? Pierwszy (TURBOKLAR) sprawdzałem wielokrotnie i jest dobry.
MA ktoś doświadczenie z SUPERKLAREM (czyli tym drugim), najlepiej gdyby ktoś używał obu i miałby porównanie.
A pytam bo SUPERKLAR jest trochę tańszy i zawsze to więcej grosza zostaje.
Jakieś opinie?
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Który środek do klarowania cukrówek jest lepszy?
Używałem jednego i drugiego, jakichś specjalnych różnic nie zauważyłem poza ceną i opakowaniem. Obydwa działają równie skutecznie. Mają te same substancje czynne.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Który środek do klarowania cukrówek jest lepszy?
Bentonit spokojnie sklaruje w 24 godz - a nawet szybciej. Wystarczy odpowiednio przygotować tak nastaw ja i środek do klarowania. Ale o tym już było na forum.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Re: Który środek do klarowania cukrówek jest lepszy?
Tak sklaruje w 24godziny, ale w jakiej temperaturze? Od tego zacznij, potem dodaj kilkunasto godzinne namaczanie bentonitu, potrząsanie nim co jakiś czas itd. - poza ceną nie widzę sensu jego używania.
A turbo klar wlewasz, mieszasz, po 2godz. dowelasz saszetkę "B" delikatnie mieszasz i nic Cię nie obchodzi... Ale pewnie Ty jako "mentor" masz rację absolutną
A turbo klar wlewasz, mieszasz, po 2godz. dowelasz saszetkę "B" delikatnie mieszasz i nic Cię nie obchodzi... Ale pewnie Ty jako "mentor" masz rację absolutną
-
- Posty: 897
- Rejestracja: piątek, 18 lut 2011, 16:28
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Czysta i browar
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: ŚLĄSKIE
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowanie: 104 razy
Re: Który środek do klarowania cukrówek jest lepszy?
Skoro nie widzisz sensu to go nie używaj. Kolega pisał o zaoszczędzeniu grosza więc napisałem że to najtańsze rozwiązanie. A bentonit cóż wyklaruje na pewno w 24h po wcześniejszym namoczeniu. Temperatura oczywiście w miarę niska ale dla chcącego nic trudnego.
_______________________________________________________________________________
Pozdrawiam KRZYSZTOF
Pozdrawiam KRZYSZTOF
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Który środek do klarowania cukrówek jest lepszy?
P.S. Osobiście już "wyrosłem" z używania "pomagaczy" w klarowaniu. Chociaż używałem oby dwu. Ale to temat na osobną dyskusję.
Nie wiem o co Ci chodzi? To co można wyczytać na forum na ten temat nie wyszło ode mnie. Ja po prostu przekazuję dalej wiedzę już wcześniej zawartą na forum. Aby osoby z tak małym stażem forumowym jak Ty miały okazję się z nią zapoznać. Ewentualnie porównać i wtedy wybrać dla siebie coś odpowiedniego.alik pisze:... Ale pewnie Ty jako "mentor" masz rację absolutną
P.S. Osobiście już "wyrosłem" z używania "pomagaczy" w klarowaniu. Chociaż używałem oby dwu. Ale to temat na osobną dyskusję.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Re: Który środek do klarowania cukrówek jest lepszy?
Widzicie koledzy. Wy podeszliscie do tematu od strony ceny - czyli jak najtaniej... Tytuł tematu to "który jest lepszy" wg. mnie lepszy, to ten który działa szybciej i mniej wymagająco od nas. Bentonit niestety wymaga specjalnych zabiegów przygotowawczych, odpowiednich temperatur pracy (o które latem ciężko) itd. - wiec dla mnie nie jest najlepszy i o tym napisałem. Nie musicie od razu bić piany - po prostu nie zawsze najtaniej = najlepiej, no przynajmniej dla mnie...
Ostatnio zmieniony wtorek, 30 lip 2013, 09:53 przez alik, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Który środek do klarowania cukrówek jest lepszy?
Witam,
pozwole sobie dorzucić kamyczek do ogródka w tej rozmowie. Wprawdzie dopiero zaczynam przygodę z gotowaniem, ale mój nauczyciel (także użytkownik tego forum) powiedział mi że do tego trzeba cierpliwości i jak najmniej zbędnej chemii.
Osobiście używam także bentonitu. Przed gotowaniem rozlewam jeszcze zacier do mniejszych pojemników, czasem na dnie osadzają się jeszcze jakieś syfki.
pozwole sobie dorzucić kamyczek do ogródka w tej rozmowie. Wprawdzie dopiero zaczynam przygodę z gotowaniem, ale mój nauczyciel (także użytkownik tego forum) powiedział mi że do tego trzeba cierpliwości i jak najmniej zbędnej chemii.
Osobiście używam także bentonitu. Przed gotowaniem rozlewam jeszcze zacier do mniejszych pojemników, czasem na dnie osadzają się jeszcze jakieś syfki.
-
- Posty: 227
- Rejestracja: wtorek, 4 sty 2011, 15:02
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
- Kontakt:
Re: Który środek do klarowania cukrówek jest lepszy?
BTW pośpiech w tym hobby to zła pokusa ; )
Można namaczać z wyprzedzeniem, więc nie widzę problemu. Niech każdy stosuje to co woli, ważne żeby wiedzieć, że są alternatywy.alik pisze:potem dodaj kilkunasto godzinne namaczanie bentonitu
BTW pośpiech w tym hobby to zła pokusa ; )
kalendarz zbiorów alkoholowych: https://www.google.com/calendar/embed?src=ucacf2t31986vvt5pqnsboei7s%40group.calendar.google.com&ctz=Europe/Warsaw
-
- Posty: 7344
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1696 razy
Re: Który środek do klarowania cukrówek jest lepszy?
@alik, jeśli wg ciebie najlepszy = najszybszy, to zmień tytuł tematu
Dla mnie najlepszy to taki, który sklaruje mi nastaw do końca (prawie całkowicie przezroczysty), bo w końcu dlatego go używam i takie jest jego przeznaczenie. Osobiście używałem i Turboklara i Klarmedela i również tego, który ty nazywasz polskim (chociaż wcale takim nie jest) i w końcu pozostałem przy Bentonicie (kocim żwirku), którego za parę złotych mam zapas na kilka lat. I mniej istotne dla mnie jest czy sklaruje mi nastaw w 24 czy 48 godzin. Pośpiech potrzebny jest przy łapaniu pcheł a nie w naszym hobby
Zapewniam cię również, że Bentonit jest równie skuteczny jak środki chemiczne.
Dla mnie najlepszy to taki, który sklaruje mi nastaw do końca (prawie całkowicie przezroczysty), bo w końcu dlatego go używam i takie jest jego przeznaczenie. Osobiście używałem i Turboklara i Klarmedela i również tego, który ty nazywasz polskim (chociaż wcale takim nie jest) i w końcu pozostałem przy Bentonicie (kocim żwirku), którego za parę złotych mam zapas na kilka lat. I mniej istotne dla mnie jest czy sklaruje mi nastaw w 24 czy 48 godzin. Pośpiech potrzebny jest przy łapaniu pcheł a nie w naszym hobby
Zapewniam cię również, że Bentonit jest równie skuteczny jak środki chemiczne.
Bentit wlewasz, mieszasz i nic cię nie obchodzi, a po godzinie już widzisz efektyalik pisze:turbo klar wlewasz, mieszasz, po 2 godz. dolewasz saszetkę "B" delikatnie mieszasz i nic Cię nie obchodzi...
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Re: Który środek do klarowania cukrówek jest lepszy?
@radius - jako moderator powinieneś chyba przykładać większą wagę do czytania ze zrozumieniem
Poza tym odnośnie samego klarowania, to przecież nigdzie też nie napisałem, że bentonit jest "be", po prostu ja go nie używam, nie mam zamiaru używać i już, używam tego co dla mnie wygodniejsze, a bawienie się w potrząsanie słoikiem by się glinka namoczyła itd. bieganie z nastawem w chłodne miejsca nie jest wyjściem wygodnym i tyle (podobno o gustach się nie dyskutuje).
Idąc dalej w chemie z turbo klara - owszem jest, ale gdzie jej nie ma? Tak samo drożdże turbo mają w swoim składzie chemie i co - też przestaniemy ich używać? Poza tym prawidłowo rektyfikując nastaw na kolumnie nie ma chyba większego wpływu to czy nastaw był aklarowany bentonitem czy turbo klarem i czy w ogóle był sklarowany - kwestia kolumny i operatora, tak myślę przynajmniej.
Ps.
Z mojej strony to wszystko na ten temat - dziękuję za rzeczową dyskusję.
Pokaż mi i ludziom na forum w którym miejscu napisałem, że "turbo klar" jest polski...radius pisze:Osobiście używałem i Turboklara i Klarmedela i również tego, który ty nazywasz polskim (chociaż wcale takim nie jest)
Poza tym odnośnie samego klarowania, to przecież nigdzie też nie napisałem, że bentonit jest "be", po prostu ja go nie używam, nie mam zamiaru używać i już, używam tego co dla mnie wygodniejsze, a bawienie się w potrząsanie słoikiem by się glinka namoczyła itd. bieganie z nastawem w chłodne miejsca nie jest wyjściem wygodnym i tyle (podobno o gustach się nie dyskutuje).
Idąc dalej w chemie z turbo klara - owszem jest, ale gdzie jej nie ma? Tak samo drożdże turbo mają w swoim składzie chemie i co - też przestaniemy ich używać? Poza tym prawidłowo rektyfikując nastaw na kolumnie nie ma chyba większego wpływu to czy nastaw był aklarowany bentonitem czy turbo klarem i czy w ogóle był sklarowany - kwestia kolumny i operatora, tak myślę przynajmniej.
artaks pisze:Niech każdy stosuje to co woli, ważne żeby wiedzieć, że są alternatywy.
Ps.
Równie dobrze Ty możesz zmienić ten tytuł jeśli wg. Ciebie najlepszy = najtańszyradius pisze:@alik, jeśli wg ciebie najlepszy = najszybszy, to zmień tytuł tematu
Z mojej strony to wszystko na ten temat - dziękuję za rzeczową dyskusję.
-
- Posty: 7344
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1696 razy
Re: Który środek do klarowania cukrówek jest lepszy?
Z twojej strony wszystko, a z mojej tylko kilka sprostowań
Napisałem, że używałem również tego, który ty nazywasz polskim, czyli Superklara
Z mojej strony, to by było na tyle
alik pisze:@radius - jako moderator powinieneś chyba przykładać większą wagę do czytania ze zrozumieniem
No, to chyba ty powinieneś czytać ze zrozumieniem. Nigdzie nie napisałem tego co ty próbujesz mi imputować.alik pisze:Pokaż mi i ludziom na forum w którym miejscu napisałem, że "turbo klar" jest polski...
Napisałem, że używałem również tego, który ty nazywasz polskim, czyli Superklara
A czy ja tak stwierdziłemalik pisze: nigdzie też nie napisałem, że bentonit jest "be"
A ta konkluzja do czego się niby odnosi Ni przypiął, ni przyłatał Przecież nie napisałem, że chemia jest do tylko, że bentonit jest równie skuteczny.alik pisze:Idąc dalej w chemie z turbo klara - owszem jest, ale gdzie jej nie ma? Tak samo drożdże turbo mają w swoim składzie chemie i co - też przestaniemy ich używać?
No, tu się przynajmniej zgadzamyalik pisze: prawidłowo rektyfikując nastaw na kolumnie nie ma chyba większego wpływu to czy nastaw był aklarowany bentonitem czy turbo klarem i czy w ogóle był sklarowany - kwestia kolumny i operatora, tak myślę przynajmniej.
Hmm, tego także nie stwierdziłem więc nie wkładaj mi w usta słów, których nie wrzuciłem na klawiaturęalik pisze:Równie dobrze Ty możesz zmienić ten tytuł jeśli wg. Ciebie najlepszy = najtańszy
Z mojej strony, to by było na tyle
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Re: Który środek do klarowania cukrówek jest lepszy?
Przeczytaj uważnie temat od początku - to może dojdziesz do wniosku, że to założyciel tematu pisał o polskości Superklaru, a nie ja
Ale w którym miejscu ja napisałem, że superklar jest polski To Ty nie wciskaj ludziom w usta słów których nie wypowiedzieli W którym w ogóle miejscu pisałem choć raz o Superklarzeradius pisze:Napisałem, że używałem również tego, który ty nazywasz polskim, czyli Superklara
Przeczytaj uważnie temat od początku - to może dojdziesz do wniosku, że to założyciel tematu pisał o polskości Superklaru, a nie ja