Wódka Pomarańczowa / Wódka Cytrynowa
-
Autor tematu - Posty: 188
- Rejestracja: wtorek, 16 mar 2010, 12:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: GIN
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Trójmiasto
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Szanowni Koledzy,
Poszukuję przepisu na wódkę pomarańczową i wódkę cytrynową. Chodzi mi o wódkę smakową a nie nalewkę, czy też popularną cytrynówkę.
Noszę się z założeniem, pomacerowania skórek lub całych owoców pokrojonych w bimbrze, i następnej destylacji. Szwagra-wujka-teścia-kolega (chyba jasność co do odległości znajomości ) mniej więcej w ten sposób zrobił wódeczkę smakową, która bardzo mi podeszła. Było to niestety dawno temu, i przepisu wówczas nie pozyskałem.
Boję się przesadzić z owocami, nie mam pojęcia ile czego wrzucić. Ma ktoś może jakieś doświadczenia w tym temacie?
Pozdrawiam,
T.
Poszukuję przepisu na wódkę pomarańczową i wódkę cytrynową. Chodzi mi o wódkę smakową a nie nalewkę, czy też popularną cytrynówkę.
Noszę się z założeniem, pomacerowania skórek lub całych owoców pokrojonych w bimbrze, i następnej destylacji. Szwagra-wujka-teścia-kolega (chyba jasność co do odległości znajomości ) mniej więcej w ten sposób zrobił wódeczkę smakową, która bardzo mi podeszła. Było to niestety dawno temu, i przepisu wówczas nie pozyskałem.
Boję się przesadzić z owocami, nie mam pojęcia ile czego wrzucić. Ma ktoś może jakieś doświadczenia w tym temacie?
Pozdrawiam,
T.
-
- Posty: 1474
- Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
- Ulubiony Alkohol: dobry
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
- Podziękował: 369 razy
- Otrzymał podziękowanie: 65 razy
- Kontakt:
Re: Wódka Pomarańczowa / Wódka Cytrynowa
No właśnie jestem na etapie destylacji wina pomarańczowego i po pierwszym puszczeniu zapaszek wyszedł super, ciekawe co po drugim, wiecej poczytaj w tematach
http://alkohole-domowe.com/forum/wino-z ... t3087.html
http://alkohole-domowe.com/forum/wodka- ... t3835.html
http://alkohole-domowe.com/forum/wino-z ... t3087.html
http://alkohole-domowe.com/forum/wodka- ... t3835.html
-
Autor tematu - Posty: 188
- Rejestracja: wtorek, 16 mar 2010, 12:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: GIN
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Trójmiasto
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Wódka Pomarańczowa / Wódka Cytrynowa
No tak, ale Ty robisz z wina, podczas gdy ja mam już gotowy spirytus po 3 destylacjach. Chciałbym zrobić czwartą, i z niej otrzymać już smakową wódkę. Zabawne, zupełnie zapomniałem, że zakładałem już podobny temat.
Na: http://homedistiller.org/flavor/neutral/vodka znalazłem taki przepis:
My Lemon Vodka - Instead of infusion, I made a sugar wash(6kg/25l water) & added juice & peel of 25 lemons. ( 1 lemon = 3g citric acid) Distilled it once in a 2 stage equivalent reflux still & got a clear, delicate flavored vodka. Will try it with orages next.
Zakładając zatem, że z 6 kilogramów cukru wychodzi jakoś 4 litry surowca, zatem na moj litr próbny powniennem chyba dać 6 cytryn. Myślę sobie, żeby dać sok z tych 6 cytryn, a oraz sparzone skórki z nich. Jak myśli towarzystwo?
No i teraz nader ważne pytanie się jeszcze rodzi. Moje organki to kolumna, odstojnik i chłodnica - tradycyjnie. I teraz zastanawia mnie jak dużo smaku zostanie w odstojniku? Chyba lepiej by było pominąć odstojnik i bezpośrednio poprowadzić destylat do chłodnicy. Zgadza się?
Na: http://homedistiller.org/flavor/neutral/vodka znalazłem taki przepis:
My Lemon Vodka - Instead of infusion, I made a sugar wash(6kg/25l water) & added juice & peel of 25 lemons. ( 1 lemon = 3g citric acid) Distilled it once in a 2 stage equivalent reflux still & got a clear, delicate flavored vodka. Will try it with orages next.
Zakładając zatem, że z 6 kilogramów cukru wychodzi jakoś 4 litry surowca, zatem na moj litr próbny powniennem chyba dać 6 cytryn. Myślę sobie, żeby dać sok z tych 6 cytryn, a oraz sparzone skórki z nich. Jak myśli towarzystwo?
No i teraz nader ważne pytanie się jeszcze rodzi. Moje organki to kolumna, odstojnik i chłodnica - tradycyjnie. I teraz zastanawia mnie jak dużo smaku zostanie w odstojniku? Chyba lepiej by było pominąć odstojnik i bezpośrednio poprowadzić destylat do chłodnicy. Zgadza się?
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 261 razy
Re: Wódka Pomarańczowa / Wódka Cytrynowa
Próbuj, ale jeśli lubisz 55% mocy. Niżej będzie jak mleko. Mam to za sobą: http://alkohole-domowe.com/forum/post47217.html#p47217
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 261 razy
Re: Wódka Pomarańczowa / Wódka Cytrynowa
Nie ma się czym przejmować, bo to wina olejków eterycznych, a nie słaba jakość.
Wygląd jednak jest ważny i zmętnienie raczej eliminuje trunek.
Ale możesz tego uniknąć. Nie należy gotować skórek, to tu są winne olejki. Zrób nalewkę i destyluj. Aromaty są OK i nie mętnieje.
Wygląd jednak jest ważny i zmętnienie raczej eliminuje trunek.
Ale możesz tego uniknąć. Nie należy gotować skórek, to tu są winne olejki. Zrób nalewkę i destyluj. Aromaty są OK i nie mętnieje.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
-
Autor tematu - Posty: 188
- Rejestracja: wtorek, 16 mar 2010, 12:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: GIN
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Trójmiasto
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Wódka Pomarańczowa / Wódka Cytrynowa
No tak też zrobiłem. Poszło 6 cytryn na 1 litr, bez skórek. Zastanawiam się czy może odrobinę wanilli nie dodać, ale na pierwszą próbę sobie podaruję.
Podobnie zrobię z pomarańczami, ale chyba dam 4 na litr. I na ostatni ogień pójdzie zaprawa jabłkowa - myślę, że 4-5 średnich jabłek na 1 litr powinno dać dobry efekt.
Jakoś za tydzień dam znać jak wyszło z cytrynami.
Podobnie zrobię z pomarańczami, ale chyba dam 4 na litr. I na ostatni ogień pójdzie zaprawa jabłkowa - myślę, że 4-5 średnich jabłek na 1 litr powinno dać dobry efekt.
Jakoś za tydzień dam znać jak wyszło z cytrynami.
-
Autor tematu - Posty: 188
- Rejestracja: wtorek, 16 mar 2010, 12:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: GIN
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Trójmiasto
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Wódka Pomarańczowa / Wódka Cytrynowa
Wstawione.
Wódka cytrynowa - 6 całych cytryn, bez skórek zostało zmielonych w blenderze na miazgę i dodanych do 1 L bimbru 92%
Wódka pomarańczowa - 4 całe pomarańcze (miało być 5 ale były smaczne ) ponownie do blendera bez skórek, dodane do 700ml bimbru.
Wódka jabłkowa - 1 kg jabłek pokrojonych w ćwiartki małe ugotowałem, aż zrobiły się mięciutkie. Następnie znowu do blendera, i do bimbru - także 700 ml. Do tego dorzuciłem 1 cytrynę. Wodę z gotowania zebrałem do innej butelki i dorzucę do kotła jak będzie szło wszystko do destylacji.
Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Wódka cytrynowa - 6 całych cytryn, bez skórek zostało zmielonych w blenderze na miazgę i dodanych do 1 L bimbru 92%
Wódka pomarańczowa - 4 całe pomarańcze (miało być 5 ale były smaczne ) ponownie do blendera bez skórek, dodane do 700ml bimbru.
Wódka jabłkowa - 1 kg jabłek pokrojonych w ćwiartki małe ugotowałem, aż zrobiły się mięciutkie. Następnie znowu do blendera, i do bimbru - także 700 ml. Do tego dorzuciłem 1 cytrynę. Wodę z gotowania zebrałem do innej butelki i dorzucę do kotła jak będzie szło wszystko do destylacji.
Zobaczymy co z tego wyjdzie.
-
- Posty: 1474
- Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
- Ulubiony Alkohol: dobry
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
- Podziękował: 369 razy
- Otrzymał podziękowanie: 65 razy
- Kontakt:
Re: Wódka Pomarańczowa / Wódka Cytrynowa
No to ja zakończę temat swoim wnioskiem,
destylowałem winko z pomarańczy, destylat zaprawiłem płatkami a potem włożyłem cieńko obraną skórkę z pomarańczy na 3 dni, efekt po klarowaniu, wyśmienity, trunek idzie jak świeże bułeczki, dużo z tym pracy, ale warto było, pozdrawiam pomarańczowo
destylowałem winko z pomarańczy, destylat zaprawiłem płatkami a potem włożyłem cieńko obraną skórkę z pomarańczy na 3 dni, efekt po klarowaniu, wyśmienity, trunek idzie jak świeże bułeczki, dużo z tym pracy, ale warto było, pozdrawiam pomarańczowo
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Autor tematu - Posty: 188
- Rejestracja: wtorek, 16 mar 2010, 12:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: GIN
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Trójmiasto
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Wódka Pomarańczowa / Wódka Cytrynowa
Hej,
Rezultaty są takie, że jakiś czas po napisaniu tego posta zabrałem się za budowę aparatury wg. proj. Jarosława. Obecnie główna kolumna już jest, ale nie ma jeszcze chłodnicy Liebiga, a to właśnie na niej chciałbym przedestylować zaprawiony spirytus.
Także obecnie jeszcze nic nie zrobione
Rezultaty są takie, że jakiś czas po napisaniu tego posta zabrałem się za budowę aparatury wg. proj. Jarosława. Obecnie główna kolumna już jest, ale nie ma jeszcze chłodnicy Liebiga, a to właśnie na niej chciałbym przedestylować zaprawiony spirytus.
Także obecnie jeszcze nic nie zrobione
-
Autor tematu - Posty: 188
- Rejestracja: wtorek, 16 mar 2010, 12:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: GIN
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Trójmiasto
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Wódka Pomarańczowa / Wódka Cytrynowa
Witam,
Zasadniczo miał być z tego Gin Cytrynowy, ale przedobrzyłem z cytrynami i wyszła wódka cytrynowa.
Czyli 4 litry 60% dodano:
500 ml soku z cytryn - czysty sok bez pestek, ale z drobinami
10 gram jałowca
pół szklanki miodu
Macerowało się to około dwóch tygodni do momentu aż wszystko opadło. Następnie wszystko zostało bardzo bardzo wolno przedestylowane oczywiście bez refuksu. Uzyskany trunek oceniam jako bardzo dobry, z jednym ALE... alkohol po rozcieńczeniu do 42% zmętniał - co mi akurat nie robi - ale także po wypiciu na samym finiszu odbijał się jakby gorzkawy posmak pestek. Efekt udało mi się dość dobrze zniwelować poprzez rozcieńczenie do 35% oraz dodanie 7 gram cukru na 1 litr trunku.
Myślę, że kluczem do usunięcia posmaku z pestek w przyszłości, będzie danie mniejszej ilości soku, osobiście myślę o jakiś 350 ml.
Pozdrawiam i jeśli ktoś zrobi coś na podstawie tego przepisu to będę wdzięczny za info.
Zasadniczo miał być z tego Gin Cytrynowy, ale przedobrzyłem z cytrynami i wyszła wódka cytrynowa.
Czyli 4 litry 60% dodano:
500 ml soku z cytryn - czysty sok bez pestek, ale z drobinami
10 gram jałowca
pół szklanki miodu
Macerowało się to około dwóch tygodni do momentu aż wszystko opadło. Następnie wszystko zostało bardzo bardzo wolno przedestylowane oczywiście bez refuksu. Uzyskany trunek oceniam jako bardzo dobry, z jednym ALE... alkohol po rozcieńczeniu do 42% zmętniał - co mi akurat nie robi - ale także po wypiciu na samym finiszu odbijał się jakby gorzkawy posmak pestek. Efekt udało mi się dość dobrze zniwelować poprzez rozcieńczenie do 35% oraz dodanie 7 gram cukru na 1 litr trunku.
Myślę, że kluczem do usunięcia posmaku z pestek w przyszłości, będzie danie mniejszej ilości soku, osobiście myślę o jakiś 350 ml.
Pozdrawiam i jeśli ktoś zrobi coś na podstawie tego przepisu to będę wdzięczny za info.
Re: Wódka Pomarańczowa / Wódka Cytrynowa
Jest kilka przepisów, ten wydaje mi się najciekawszy i go prawdopodobnie będę robić.
No to lecimy.
Zaprawa do cytrynówki słodkiej:
1. Olejek cytrynowy 2,5 ml
2.Nalew na skorki cytrynowe 250ml
3. Nalew na skorki pomarańczowe 25ml
4. Nalew na kwiat pomarańczy 1g
5. Nalew na wanilię 50ml
6. Spirytus 95* 50ml
Do Małego słoika daje się, 1 g kwiatu pomarańczy i 0,5g rozdrobnionej wanilii (kawałek długości ok. 1,5 cm), zalewa 50 ml spirytusu 95* i maceruje 10-14 dni. Po tym czasie nalew przelewa się do cylinderka mierniczego, dodaje do niego olejek cytrynowy i miesza. Następnie do butelki lub półlitrowego słoika wlewa się nalew na skórki cytrynowe i pomarańczowe i dolewa spirytus z rozpuszczonym w nim olejkiem i dodatkami aromatycznymi.
Butelkę lub słoik szczelnie korkuje podając na etykiecie ilość otrzymanej zaprawy w mililitrach.
Koniec o zaprawce. Teraz proporcje na wódkę:
Skład zestawu na 1 L wódki
1. 1/16 część zaptawy wg przepisu - ok 32ml
2. Spirytus 95* 360 ml
3. Syrop cukrowy z 200g cukru 200ml
4. 10-procentowy roztwór kwasu cytrynowego 2-3ml
5. Barwnik żółty (żółcień cytrynowa) szczypta
6. woda do objętości 1 L ok. 405 ml
Do tak sporządzonej zaprawy wlewa się spirytus, a po wymieszaniu równą ilość wody, potem syrop cukrowy, kwas i barwnik, a wreszcie całość uzupełnia wodą do objętości 1 l lub jego wielokrotność.
Jeżeli byś był zainteresowany to uzupełnię to o przepisy na nalew na skórki, syrop cukrowy itp wg. Cieślaka żeby zachować proporcję.
No to lecimy.
Zaprawa do cytrynówki słodkiej:
1. Olejek cytrynowy 2,5 ml
2.Nalew na skorki cytrynowe 250ml
3. Nalew na skorki pomarańczowe 25ml
4. Nalew na kwiat pomarańczy 1g
5. Nalew na wanilię 50ml
6. Spirytus 95* 50ml
Do Małego słoika daje się, 1 g kwiatu pomarańczy i 0,5g rozdrobnionej wanilii (kawałek długości ok. 1,5 cm), zalewa 50 ml spirytusu 95* i maceruje 10-14 dni. Po tym czasie nalew przelewa się do cylinderka mierniczego, dodaje do niego olejek cytrynowy i miesza. Następnie do butelki lub półlitrowego słoika wlewa się nalew na skórki cytrynowe i pomarańczowe i dolewa spirytus z rozpuszczonym w nim olejkiem i dodatkami aromatycznymi.
Butelkę lub słoik szczelnie korkuje podając na etykiecie ilość otrzymanej zaprawy w mililitrach.
Koniec o zaprawce. Teraz proporcje na wódkę:
Skład zestawu na 1 L wódki
1. 1/16 część zaptawy wg przepisu - ok 32ml
2. Spirytus 95* 360 ml
3. Syrop cukrowy z 200g cukru 200ml
4. 10-procentowy roztwór kwasu cytrynowego 2-3ml
5. Barwnik żółty (żółcień cytrynowa) szczypta
6. woda do objętości 1 L ok. 405 ml
Do tak sporządzonej zaprawy wlewa się spirytus, a po wymieszaniu równą ilość wody, potem syrop cukrowy, kwas i barwnik, a wreszcie całość uzupełnia wodą do objętości 1 l lub jego wielokrotność.
Jeżeli byś był zainteresowany to uzupełnię to o przepisy na nalew na skórki, syrop cukrowy itp wg. Cieślaka żeby zachować proporcję.
Re: Wódka Pomarańczowa / Wódka Cytrynowa
Nalew na skórki pomarańczowe
1. Skórki pomarańczowe świeże 100g
2. Spirytus 70* 500 ml
Skórki bez albedo (bez tego białego) macerować 4 do 7 dni
Nalew na skórki cytrynowe
1. Świeże skórki cytrynowe z 8 cytryn ok 100g
2. Spirytus 70* 600ml
tak samo same skórki bez albedo i macerować ok 4 dni i nie dłużej niż 6.
Moim zdaniem 4 dni to trochę za długo- wyjdzie gorycz. Zszedł bym z tym do maks 2-3 dni.
Syrop cukrowy po mojemu to według swojego smaku
oczywiście proporcje można dowolnie zmieniać, jak chcesz zrobić mniej nalewu to weź 50g skórek i 300 ml spirytusu etc.
1. Skórki pomarańczowe świeże 100g
2. Spirytus 70* 500 ml
Skórki bez albedo (bez tego białego) macerować 4 do 7 dni
Nalew na skórki cytrynowe
1. Świeże skórki cytrynowe z 8 cytryn ok 100g
2. Spirytus 70* 600ml
tak samo same skórki bez albedo i macerować ok 4 dni i nie dłużej niż 6.
Moim zdaniem 4 dni to trochę za długo- wyjdzie gorycz. Zszedł bym z tym do maks 2-3 dni.
Syrop cukrowy po mojemu to według swojego smaku
oczywiście proporcje można dowolnie zmieniać, jak chcesz zrobić mniej nalewu to weź 50g skórek i 300 ml spirytusu etc.
-
- Posty: 379
- Rejestracja: poniedziałek, 26 lis 2012, 11:16
- Ulubiony Alkohol: S.W.Ó.J.
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Gród Kraka
- Podziękował: 47 razy
- Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Wódka Pomarańczowa / Wódka Cytrynowa
Mnie w ręce wpadła skrzynka cytryn i mam ochotę na nich coś zrobić, a wódeczka cytrynowa wydaje się być ciekawym projektem:) Myślę, że jak mnie ochota nie opuści to zrobię nastaw na cytrynach bez pestek (może dorzucę trochę skórek), na TurboFrutach a potem na rurki:)
Re: Wódka Pomarańczowa / Wódka Cytrynowa
Chciałbym na wstępie się przywitać z wszystkimi na forum .
Cześć,
w podziękowaniu za kawał informacji, który ugryzłem za tym form podzielę się swoim sprawdzonym przepisem na wódkę pomarańczową:
40 l wody
12 kg cukru
4-5 kg pomarańczy (ewentualnie pomarańczy i mandarynek maksymalnie w stosunku 1:1)
100 g drożdży (do rozmnożenia, na rozruch nastawu)
2 kg fasoli (preferowany piękny Jaś)
1 kg ryżu
Nastaw stoi 2-3 tygodnie (uwaga szybko kwaśnieje), przepuszczać gdy ma wyczuwalny lekko gorzkawy smak.
Sprzęt z jak najkrótszą kolumną by odciągnąć z alkoholem posmak oraz aromat.
Cześć,
w podziękowaniu za kawał informacji, który ugryzłem za tym form podzielę się swoim sprawdzonym przepisem na wódkę pomarańczową:
40 l wody
12 kg cukru
4-5 kg pomarańczy (ewentualnie pomarańczy i mandarynek maksymalnie w stosunku 1:1)
100 g drożdży (do rozmnożenia, na rozruch nastawu)
2 kg fasoli (preferowany piękny Jaś)
1 kg ryżu
Nastaw stoi 2-3 tygodnie (uwaga szybko kwaśnieje), przepuszczać gdy ma wyczuwalny lekko gorzkawy smak.
Sprzęt z jak najkrótszą kolumną by odciągnąć z alkoholem posmak oraz aromat.
-
- Posty: 2429
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 217 razy
Re: Wódka Pomarańczowa / Wódka Cytrynowa
Dlaczego ma walić starym ciężkim bimbrem?
Użyć drożdży winnych, lub dedykowanych do nastawów owocowych. I będzie ok.
Nie wiem po co fasola i ryż? Ja bym te składniki pominął. Ważne, żeby nie było albedo. Dodać umyte i starte skórki. Choć owoców, mogło by być ciut więcej.
K.
Użyć drożdży winnych, lub dedykowanych do nastawów owocowych. I będzie ok.
Nie wiem po co fasola i ryż? Ja bym te składniki pominął. Ważne, żeby nie było albedo. Dodać umyte i starte skórki. Choć owoców, mogło by być ciut więcej.
K.
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 846 razy
Re: Wódka Pomarańczowa / Wódka Cytrynowa
Przepis, można by powiedzieć dosyć dziwny.
Osobiście miałem okazję kosztować napitku z grochu, bardzo nieciekawy bukiet, stąd moja reakcja na fasole.
Jeśli ktoś się poczuł urażony moim postem, który notabene był bardzo ironiczny, ale nie miałem w zamiarze nikogo obrazić.
Osobiście miałem okazję kosztować napitku z grochu, bardzo nieciekawy bukiet, stąd moja reakcja na fasole.
Jeśli ktoś się poczuł urażony moim postem, który notabene był bardzo ironiczny, ale nie miałem w zamiarze nikogo obrazić.
Ostatnio zmieniony czwartek, 26 sty 2017, 04:57 przez rozrywek, łącznie zmieniany 1 raz.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 846 razy
Re: Wódka Pomarańczowa / Wódka Cytrynowa
Teraz jak już tak nieładnie się przywitałem, należało by zrobić to inaczej.
Cytrusy nie nadają się do naszych celów. Można oczywiście użyć danych owoców......ale do nalewek, nalewów, jak zwał tak zwał.
Ale nie do głównej fermentacji.
Cytrusy nie nadają się do naszych celów. Można oczywiście użyć danych owoców......ale do nalewek, nalewów, jak zwał tak zwał.
Ale nie do głównej fermentacji.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 751
- Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
- Podziękował: 114 razy
- Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Wódka Pomarańczowa / Wódka Cytrynowa
rozrywek zaraz znowu dostaniesz akceptacje Edytuj posty bo "zielone" się wkurzą
Ja bym dorzucił do tego jeszcze ze 20kg pomarańczy - wycisnął z nich sok, ewentualnie obrał i zmiażdżył, zredukował ilość cukru - ile nie wiem, bo nie chce mi się liczyć, a resztę zastąpił glukozą - wtedy może wyjść coś ciekawego, ale nie gwarantuje W innym wypadku, jak ktoś wcześniej wspomniał, wyjdzie bimber i to możliwe że ordynarny, taki jak za czasów mojego dziadka
Dla zainteresowanych czytać tu: http://alkohole-domowe.com/forum/wino-z ... t3087.html ponoć destylat wyszedł niezły.
Ps. tak mnie naszło teraz, może zamiast pomarańczy użyć gotowego soku? W pierdonce jest NFC poniżej 5zł/l.
Ja bym dorzucił do tego jeszcze ze 20kg pomarańczy - wycisnął z nich sok, ewentualnie obrał i zmiażdżył, zredukował ilość cukru - ile nie wiem, bo nie chce mi się liczyć, a resztę zastąpił glukozą - wtedy może wyjść coś ciekawego, ale nie gwarantuje W innym wypadku, jak ktoś wcześniej wspomniał, wyjdzie bimber i to możliwe że ordynarny, taki jak za czasów mojego dziadka
Dla zainteresowanych czytać tu: http://alkohole-domowe.com/forum/wino-z ... t3087.html ponoć destylat wyszedł niezły.
Ps. tak mnie naszło teraz, może zamiast pomarańczy użyć gotowego soku? W pierdonce jest NFC poniżej 5zł/l.
-
- Posty: 1474
- Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
- Ulubiony Alkohol: dobry
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
- Podziękował: 369 razy
- Otrzymał podziękowanie: 65 razy
- Kontakt:
Re: Wódka Pomarańczowa / Wódka Cytrynowa
Ahoj przygodo , witam wszystkich, według mojego skromnego doświadczenia, po zrobieniu kilku cytrusowych nastawów , przedestylowaniu ich, stwierdzam iż maceracja przynosi o niebo lepsze wyniki niż fermentacja , a roboty z tym do cholery (owoc trzeba obrać, lub wycisnąć, oddzielić pestki, etc...). Robiłem też eksperymenty z destylacją a bardziej redestylacją owoców z dodatkiem np skórek pomarańczy, co dawało też ciekawy efekt lecz destylat po rozcieńczeniu przypominał wodę z mlekiem, mętniał. Maceracja przynosi ciekawe efekty byle by też nie przdobrzyć z czasem, raz zupełnie przez pomyłkę zalałem dość podłą wódeczką "czystą" z pot stilla (2 razy destylowaną), myśląc że zalewam limonki, okazało się że to były niedojrzałe zielone pomarańcze, efekt był smakowo wyśmienity, poza goryczką , ale to też miało swój "egzoticzny" posmaczek . Fasola i ryż do potraw raczej się nadaje a w szczególności fasola. To tyle, pozdrawiam i witam zarazem po długiej nieobecności.Klodek.
-
- Posty: 2867
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 314 razy
- Otrzymał podziękowanie: 446 razy
- Kontakt:
Re: Wódka Pomarańczowa / Wódka Cytrynowa
@kornik91 - nie zniechęcaj się "drobną nagonką" za fasolę i ryż. Raczej napisz z czego wynika zastosowanie tak nietypowych składników
@rozrywek - a co powiesz na zwarzone od alkoholu mleko w nalewce farmaceutów? Hę?!
@rozrywek - a co powiesz na zwarzone od alkoholu mleko w nalewce farmaceutów? Hę?!
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
-
- Posty: 751
- Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
- Podziękował: 114 razy
- Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Wódka Pomarańczowa / Wódka Cytrynowa
No akurat ryż coś tam wnosi - dość popularny wermut ryżowy - rodzynek jest tylko trochę. Nie mówię, że jest to wino wybitne,dobre albo nawet niezłe, ale wielu osobom smakowało, mimo że dla mnie było nie do przełknięcia A co wnoszą inne zboża np w ziarnie bez zacierania? Chociaż z drugiej strony ryż to za dużo smaku w sobie to chyba nie ma.
A skąd dodatek tak dziwnych składników? A skąd dodatek zsiadłego mleka i kartofli do "zacieru 72h" z notatnika dziadka? Bo taki był przepis - tata nawet kiedyś stosował, ale wyszło podobne do zwykłej cukrówki - nie pamiętam dokładnie, tylko roboty więcej.
A skąd dodatek tak dziwnych składników? A skąd dodatek zsiadłego mleka i kartofli do "zacieru 72h" z notatnika dziadka? Bo taki był przepis - tata nawet kiedyś stosował, ale wyszło podobne do zwykłej cukrówki - nie pamiętam dokładnie, tylko roboty więcej.