Drożdże T Vodka StarT Vodka Star używany jest specjalny rodzaj drożdży, który zmniejsza ilość niepożądanych produktów fermentacji. Otrzymany alkohol jest łagodny i delikatny w smaku, bez nieprzyjemnych zapachów.
Cena: 9,20 zł
Witam. Przymierzam się do zrobienia winka z mandarynek lub pomarańczy, albo z jednego i drugiego znalazłem taki przepis: 7 kg owoców 6 litrów wody 2 kg cukru 5 g pożywki drożdże
który podobno nie jest za dobry. Chciałbym zrobić winko mocne, słodkie, ale żeby nie wyszedł syrop. W jaki sposób powinienem zmienić przepis? Chyba że ktoś już robił i ma sprawdzony:)
Z góry dzięki za pomoc! a przy okazji to Szczesliwego Nowego Roku !!
Przepis taki sobie nawet wiem skąd ściągnięty. Ja bym na siłę się nie upierał przy egzotyce w produkcji wina, to bardzo niewdzięczne owoce. Chyba że zamierzasz to na rurki puścić.
______________________________________________________________________ pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Też zamierzam się do takiego winka! Jakbyście przerobili ten przepis bo mam identyczny jak kolega! Co jest z owocami egzotycznymi, że ciężko się robi z nich winko czy o co chodzi?
Witam! Jako że pomarańczy u mas teraz w brud /0,20 euro kg/ postanowiłem nastawić winko z tego owocu, jeśli samo winko mi nie podejdzie no to wiadomo - na rurki /uwielbiam eksperymenty/. Owoce wyciskałem elektryczną wyciskarką i dodawałem sam sok bez skórek, przecisnąłem jakieś 15 kg i wyszło mi z 7 litrów /na oko/, dodałem 2 kg cukru, pożywkę i drożdże bayanus g995 /z racji tego że temperatury u mnie w okolicach 10 stopni w nocy/ i dolałem wody do balonu 15 litrowego powyżej 3/4, nastawik rano bulkał jak ta lala, po burzliwej dodam jeszcze z kg cukru, jak to widzicie, pozdrawiam
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
______________________________________________________________________ dycha do dychy i strzelają kielichy!!!!
Witaj!, zlałem je już ze dwa razy znad osadu troszkę dosłodziłem bo było pierońsko kwaśne i póki co to jeszcze po-bulkuje więc nic na razie nie mogę powiedzieć, jak skończy się ta cicha fermentacja przystąpię do degustacji i to opiszę, jak będzie niedobre to puszcze to na rurki, zobaczymy
______________________________________________________________________ dycha do dychy i strzelają kielichy!!!!
Mogę ci powiedzieć z doświadczenia - jak mieszkałem we Włoszech nic Ci z tego nie wyjdzie. Szkoda zachodu i czasu. Skończy to wszystko jako destylat. Czy wyjdzie dobry - to już inna sprawa. Lepiej w przyszłości- jak masz dojście do sprawdzonych cytrusów ( chociaż to już po sezonie i lepiej poczekać do póżnej jesieni i wczesnej zimy)to zrobić tzw. "smakówkę' Do surówki zrobionej z cukru dodac cytrusy - jakie to juz Twój wybór - chociaż sprawdzają się cytryny , pomarańcze i mandarynki.Ważne ,zeby były sprawdzone i bez konserwantów.Najlepiej zerwane z drzewa dojrzałe (zorientowałem się ,że mieszkasz w którym z krajów śródziemnomorskich). Macerować z tydzień (kwestia praktyki i doświadczeń , a także odmiany cytrusów) i póżniej przepuścić sposobem pot-stillowym. A póżniej to już tylko cierpliwość w dojrzewaniu. Zdziwisz się co Ci wyjdzie. Innym sposobem jest robienie wódki smakowej na tzw. wisielca.Tez otrzymujemy wspaniały efekt.
Ostatnio właśnie eksperymentuję z maceratami /granat, truskawka/, przyjdzie i czas na cytrusy, co do winka to po prostu lubię sam się przekonać i tyle, nawet jak po rurkach będzie lipa to zawsze mamy węgiel i wyczyszczę ze smaków, a powiedz mi jeszcze co to za metoda na tzw wisielca
Fantastyczna wódka smakowa.Posiadająca wszystkie cechy produktu użytego do wyrobu. Podstawa - owoc jak najbardziej naturalny - nie kupowany w markecie.Gdyż ryzykujesz nawet po dokładnym umyciu ,że zawsze znajdą się resztki konserwantów , które po tak długim okresie macerowania zawsze przenikną psując cały smak. Oto opis jak się robi: http://www.globtroter.org/forum/viewtop ... =12&t=1044
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości