Tu podejmiemy próby otrzymania trunku wilków morskich.

Slawecki
10
Posty: 12
Rejestracja: wtorek, 17 maja 2016, 09:14
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Dobra ruda
Załączniki
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Postautor: Slawecki » piątek, 10 lis 2017, 21:40

Witam szanowne grono. Chciałbym podpiąć się pod temat, gdyż będę chciał zrobić rum i mam już zakupione pięć kilo melasy i dziesięć kilo cukru trzcinowego. Ale nasuwa się pytanie, ponieważ posiadam dunder po nastawie z 10 kilo rodzynek który był klarowany turbo klarem duo. Czy mogę nastawić na tym rum, czy może lepiej na czystej wodzie. Proszę o podpowiedź i pomoc.


promocja
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

wawaldek11
1850
Posty: 1893
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Postautor: wawaldek11 » sobota, 11 lis 2017, 01:42

Jak to pierwszy rum, to proponuję na czystej wodzie. Będziesz miał wzorzec ;)
A później hulaj dusza... A dunder zachowaj na przyszłość.
Pozdrawiam,
Waldek


Slawecki
10
Posty: 12
Rejestracja: wtorek, 17 maja 2016, 09:14
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Dobra ruda
Załączniki
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Postautor: Slawecki » sobota, 11 lis 2017, 01:49

Ale sam wiesz jak to jest. Wpadnie do głowy kolejny pomysł i znów będzie problem. A na chwilę obecną dysponuje dundrem z rodzynek. A z tego co czytałem na forum też jest przepis aby dodać rodzynek


wawaldek11
1850
Posty: 1893
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Postautor: wawaldek11 » sobota, 11 lis 2017, 02:16

To rób na dundrze i podeślij próbkę :mrgreen:
Klasyczny zrobisz później.
Pozdrawiam,
Waldek


Slawecki
10
Posty: 12
Rejestracja: wtorek, 17 maja 2016, 09:14
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Dobra ruda
Załączniki
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Postautor: Slawecki » sobota, 11 lis 2017, 02:24

Jak jesteś z wawy to osobiście podwioze. Hehe


wawaldek11
1850
Posty: 1893
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Postautor: wawaldek11 » sobota, 11 lis 2017, 02:29

Tak, wawa(ldek11) w Puszczy Goleniowskiej :mrgreen:
Pozdrawiam,
Waldek


Slawecki
10
Posty: 12
Rejestracja: wtorek, 17 maja 2016, 09:14
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Dobra ruda
Załączniki
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Postautor: Slawecki » sobota, 11 lis 2017, 02:54

No to sprawa dogadana. Jak już będzie gotów dam znać.


Slawecki
10
Posty: 12
Rejestracja: wtorek, 17 maja 2016, 09:14
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Dobra ruda
Załączniki
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Postautor: Slawecki » sobota, 11 lis 2017, 19:50

Dla zainteresowanych. Cena cukru trzcinowego 5,99 w Tesco. Promocja


imar42
30
Posty: 39
Rejestracja: piątek, 29 kwie 2016, 16:10
Krótko o sobie: Empatia - to dar czy przekleństwo?
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Olsztyn
Załączniki
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Postautor: imar42 » piątek, 17 lis 2017, 18:11

Slawecki pisze:Dla zainteresowanych. Cena cukru trzcinowego 5,99 w Tesco. Promocja
Skorzystałem z tej promocji i kupiłem 14 kg. Czekam na zwolnienie fermentatora. Może zdążę jeszcze w tym roku... Napiszę tu co mi z tego wyjdzie.
Głowica: Aabratek 60,3mm
Kolumna: 35cm + 45cm + 55cm SMS + OVM
Wypełnienie: Sprężynki pryzmatyczne KO
Zbiornik: 66 litrów
Grzałki: 500W + 1000W + 2000W


Slawecki
10
Posty: 12
Rejestracja: wtorek, 17 maja 2016, 09:14
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Dobra ruda
Załączniki
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Postautor: Slawecki » sobota, 18 lis 2017, 19:12

imar42 mi już ładnie pracuje. Na nastaw 47litrów dałem 10 kilo cukru i 5 kilo melasy trzcinowej. A żeby było ciekawiej dałem jeszcze dwa kilo rodzynek


wawaldek11
1850
Posty: 1893
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Postautor: wawaldek11 » sobota, 18 lis 2017, 22:06

Jak mawiają - Twój cyrk i Twoje małpy, ale je bym nie sypał rodzynek do nastawu na rum. Miałbyś klasyczny produkt z trzciny. Nastaw z rodzynek osobno i destylacja. A później można kupażować wg uznania. I nie tylko z rumem ;)
Jakiej melasy użyłeś?
Pozdrawiam,
Waldek

Awatar użytkownika

Kamal
1650
Posty: 1689
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Postautor: Kamal » sobota, 18 lis 2017, 22:13

Dużo wcześniejszych przepisów na rum (na forum) ma w składzie rodzynki. :-P Wystarczy przejrzeć stare wpisy. ;-) Choć sam zawsze robiłem "solo".
K.
Obrazek


Slawecki
10
Posty: 12
Rejestracja: wtorek, 17 maja 2016, 09:14
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Dobra ruda
Załączniki
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Postautor: Slawecki » niedziela, 19 lis 2017, 08:25

wawaldek11 melasa ze sklepu słoneczk-24pl. Półkilowa po 8,50. A co do rodzynek to smaku z nich będzie i tak niewiele ale jak pisze Kamal są też przepisy z dodatkiem. A z samych rodzyn też robiłem i wychodzi extra brandy. Ja mam to szczęście ze mieszkam blisko giełdy spożywczej na Broniszach więc rodzynki i wiele innych owoców mam taniej


centurius10
2
Posty: 4
Rejestracja: sobota, 2 gru 2017, 12:48
Załączniki
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Postautor: centurius10 » sobota, 2 gru 2017, 12:55

Chciałbym zrobić rum, planuje wykorzystać jeden z przepisów zamieszczonych tutaj, ale zastanawiam się nad samą destylacją. Mam zimne palce i pytanie podstawowe jest takie czy w ogóle na ZP wyjdzie? A jeśli tak to co z wypełnieniem. Mam jakieś 25 miedzi i reszta sprężynek KO. Destylować z nimi czy wywalić i na pustej kolumnie?


imar42
30
Posty: 39
Rejestracja: piątek, 29 kwie 2016, 16:10
Krótko o sobie: Empatia - to dar czy przekleństwo?
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Olsztyn
Załączniki
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Postautor: imar42 » sobota, 2 gru 2017, 16:18

Nikt tu nie napisał o wydajności alkoholu z 1 kg cukru trzcinowego. Kolega Pointer w tym poście:
:arrow: post160216.html#p160216
napisał wprawdzie ile zużył cukru i ile utoczył urobku (550 ml rozpałka z przedgonem + 2,8 litra serca), ale nie ma tam wzmianki o procentowej zawartości alkoholu w otrzymanym destylacie. Nie napisał również ile otrzymał pogonów. Jeśli ktoś jeszcze pamięta swoją wydajność nastawu na rum - poproszę o napisanie w tym temacie. Ja w dniu 01-gru-2017 nastawiłem 7 kg "Sweet Family Cukier trzcinowy nierafinowany" z promocji Tesco i uzupełniłem wodą do łącznej objętości 28 litrów. Drugie 7 kg nastawię w przyszłym roku z wykorzystaniem około 25% dundru.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Głowica: Aabratek 60,3mm
Kolumna: 35cm + 45cm + 55cm SMS + OVM
Wypełnienie: Sprężynki pryzmatyczne KO
Zbiornik: 66 litrów
Grzałki: 500W + 1000W + 2000W

Awatar użytkownika

sargas
500
Posty: 509
Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: żytnia
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Postautor: sargas » sobota, 2 gru 2017, 16:20

Najlepiej jakbyś na alembiku zrobił jak nie masz to bez wypełnienia.

Awatar użytkownika

Kamal
1650
Posty: 1689
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Postautor: Kamal » sobota, 2 gru 2017, 16:26

To jasny cukier więc liczę, że do 5% mniej niż na zwykłym. Wszystko zależy od ilości melasy w cukrze.
K.
Obrazek


imar42
30
Posty: 39
Rejestracja: piątek, 29 kwie 2016, 16:10
Krótko o sobie: Empatia - to dar czy przekleństwo?
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Olsztyn
Załączniki
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Postautor: imar42 » sobota, 2 gru 2017, 17:53

@Kamal - dzięki za podpowiedź, chociaż wydaje mi się, że różnica wyniesie co najmniej 20%.
Jeśli wcześniej nikt nie napisze o swoich wyliczankach, to przekonam się po gotowaniu mojego. Z tych 7 kg "Cane Sugar" miałem nadzieję na uzyskanie (po odjęciu odpadów) około 5 litrów gotowego, już rozcieńczonego do 40% produktu - akurat do zapełnienia 5 litrowej damy.
Ile uzyskam? Czas pokaże...
Głowica: Aabratek 60,3mm
Kolumna: 35cm + 45cm + 55cm SMS + OVM
Wypełnienie: Sprężynki pryzmatyczne KO
Zbiornik: 66 litrów
Grzałki: 500W + 1000W + 2000W


Szlumf
1350
Posty: 1384
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 21:40
Załączniki
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Postautor: Szlumf » sobota, 2 gru 2017, 19:51

Pewnie już ktoś tak robił ale jakoś nie kojarzę. Polecam wykorzystanie dundru po destylacji rumu do kolejnej destylacji ale nie klasycznie jako dodatek do nastawu ale z dodatkiem czystego spirytusu. Ostatnio do 48l gorącego (około 70C) dundru po destylacji dodałem 5l spirytusu. Przegryzało się to 2 dni i poszło na rurę. Wyszedł całkiem przyzwoity trunek. Jak dla mnie chyba lepszy od tego co uzyskałem z podstawowego nastawu. Był delikatniejszy. Dunder był z nastawu z forumowej akcji ( :poklon; Wawaldek i Kula). Po dwóch latach w garażu niestety chyba melasa straciła trochę na aromatach. Rum nadal jest OK ale nie jest tak rewelacyjny jak robiony bezpośrednio po akcji. Być może to też kwestia wiaderka bo jak na razie z każdego wychodził nieco inny. Ciekaw jestem jaki wyjdzie w przyszłym roku z ostatniego już wiaderka.

Awatar użytkownika

sargas
500
Posty: 509
Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: żytnia
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Postautor: sargas » niedziela, 3 gru 2017, 11:28

@imar42 ja się przymierzam do rumu mam już cukier muszę jeszcze melasę zakupić nie będę dużego nastawu robił bo spore koszty a nie wiem czy mi podejdzie. Jak będę po dam znać jak z wydajnością.

@szlumf to samo w kwestii aromatów zauważyłem na przykładzie śliwowicy, spożyta w ciągu kilku miesięcy od wytworzenia była najlepsza, później ciężko było już się doszukać aromatów śliwkowych pomimo, że destylat stał w szkle szczelnie zamknięty.


Wróć do „Zacier na Rum”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości