Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
O wiśni chyba już było, o gruszy nie. Próbuj - ja tak eksperymentuję z orzechem włoskim i czereśnią. Parę kawałków drewna zalej alkoholem o w miarę neutralnym smaku i czekaj na efekty.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
O ile pieczenie jest tutaj opisane http://alkohole-domowe.com/forum/dab-ja ... -t129.html i drewno pieczone jest popularnie wykorzystywane, tak drewno stricte opalane stosuję chyba tylko ja. Opalam dęba palnikiem gazowym do dość jednolitego zwęglenia powierzchni drewna. Taki dąb opalany służy mi do starzenia whiskey.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
Na smak i zapach - jak ci pasuje to usuwasz drewno z alkoholu. Może to trwać kilka dni, albo kilka miesięcy. Średnio whiskey trzymam 3-8 tygodni na dębie (dodanym w kilkukrotnym nadmiarze).
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
Surowe drewno czereśniowe ma dużego plusa u mnie, ale nie jako samodzielny dodatek do trunków, lecz do uzupełniania dębu w niektórych destylatach owocowych i zbożowych. Daje przepiękny, owocowy, słodki, miły zapach, lecz w smaku jest zwyczajna, cierpko-słodkawa, delikatnie paląca i nie ma tej magii co w zapachu. Ale jako dodatek do dębu widzę w niej ogromny potencjał - wszelakie destylaty owocowe i lżejsze zbożowe na pewno będą smaczniejsze (a także będą miały dużo bogatszy bukiet) po dodaniu małej szczapki surowego drewna czereśniowego do kilku szczap dębowych.
Jak pojawi się trochę luźnej wódki to sprawdzę jak się ma sprawa z pieczonym drewnem orzechowym i czereśniowym.
Jak pojawi się trochę luźnej wódki to sprawdzę jak się ma sprawa z pieczonym drewnem orzechowym i czereśniowym.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
Nie drzazga, a mała szczapka. Drewno czereśni jest bardzo aromatyczne (jak każde drewno z drzewa owocowego) i według mnie będzie pasowało do średnio pieczonego dębu. Ale o tym przekonam się jak spróbuję. Będzie wódka - będą testy. Teraz mogę tylko pogdybać .
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 2385
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
@gr000by to poczekam na wyniki, albo sam nie długo spróbuję. Ale użyję dębu średnio pieczonego, śliwki lekko pieczonej, i wiśni lekko pieczonej. Lub po prostu, włożę szczapki bez opiekania. Dłużej będę czekał na efekt, ale nigdzie mi się przecież nie spieszy.
-
- Posty: 21
- Rejestracja: środa, 13 lut 2013, 22:25
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
Na jakim sprzęcie robisz? Szykuję się do zakupu sprzętu. Nie mam pojęcia co kupić. Najbardziej lubię wódki smakowe, chociaż czystą też nie pogardzę. Chcę kupić sprzęt który pozwoli mi uzyskać wódkę, która po dodaniu właśnie drewna, czy ziół, byłby dobra w smaku i nie waliła bimbrem, jajkami, acetonem czy mokra szmatą. Zastanawiałem się nad BF - 10 (bimbroforem szklanym), bo póki co nie mam środków finasowych na porządnego Aabratka, no i moja wiedza jest żadna, bo w sumie raz tylko wino zrobiłem (ale jakie pyszne! 20 litrów ryżowca wypite zanim fermentacja cicha się skończyła).radius pisze: nastawiłem trzy butelki 45% destylatu, do pierwszej - dąb (tradycyjnie), do drugiej - brzoskwinia, do trzeciej - drewno sandałowe.
"brzoskwinię" polecam - poezja
-
- Posty: 7362
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
Do spirytusu mam kolumnę miedzianą - Bokakob, do smakówek - to http://alkohole-domowe.com/forum/post75617.html#p75617
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 1869
- Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 106 razy
- Kontakt:
Re: Odp: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
Jeśli mogę wtrącić 3 grosze, to tylko MIEDŹ i jeszcze raz miedź. Oczywiście owocówki i dobrze zrobiona kolumna, niczym nie ustąpi KO. A jak masz smykałki trochę, sam to polutujesz. Życzę udanej aparatury.
Ostatnio zmieniony wtorek, 4 lut 2014, 15:45 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Kosmetyka.
Powód: Kosmetyka.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
-
- Posty: 37
- Rejestracja: piątek, 10 sie 2012, 21:48
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
Właśnie racze się własnym specjałem i muszę bardzo pochwalić śliwę opiekaną z dodatkiem suszonej śliwki. Jak dla mnie rewelacja, dodałem małą szcząpke i jedną suszoną śliwkę na pół litry gorzałki "trzy zboża" po miesiącu wyklarowałem i odstawiłem do starzenia min 6 miesięcy.
andrzejko90
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
Opisz trochę bardziej zrozumiale.andrzejko90@wp.pl pisze:...własnym specjałem i muszę bardzo pochwalić śliwę opiekaną z dodatkiem suszonej śliwki. Jak dla mnie rewelacja,...
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 37
- Rejestracja: piątek, 10 sie 2012, 21:48
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
Destylat był robiony na wzór Jessiego z (kukurydzy, jęczmienia, pszenicy). Do flaszeczki 0,5l 40% psotki z trzeciej fermentacji dodałem małą pieczoną szczapkę śliwkową (5x0,5x1cm) i suszoną śliwkę.
Reszta jak już pisałem, wynik: piękny kolor i bogaty owocowy aromat, nigdy bym nie przypuszczał że wyjdzie coś tak dobrego. Obecnie robię "Wujka" i zacznę próby z (czereśnią, jabłkiem, śliwą).
Reszta jak już pisałem, wynik: piękny kolor i bogaty owocowy aromat, nigdy bym nie przypuszczał że wyjdzie coś tak dobrego. Obecnie robię "Wujka" i zacznę próby z (czereśnią, jabłkiem, śliwą).
andrzejko90
-
- Posty: 1312
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
- Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę. - Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
świerzy84 czytamy całe tematy ze zrozumieniem
radius pisze:Kawałki takiego drewna otrzymałem w prezencie od znajomej, która wróciła z wojaży zagranicznych Niestety moja połowica przez przypadek( ) posprzątała suszące się po wyjęciu z destylatu szczapy i już ich nie posiadam
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
-
- Posty: 253
- Rejestracja: środa, 14 wrz 2011, 12:14
- Krótko o sobie: ... to co mnie interesuje to ŻYCIE... i wszystko co z nim związane aby było lepsze i przyjemniejsze ;)
- Ulubiony Alkohol: no troszkę ich jest ... :> ;)
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: W-wa & Lubuskie
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowanie: 42 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
Pozdrawiam
Robert
-----------------------------------
˙˙˙˙˙˙ ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ ǝz ɐpoʞzs ˙˙˙˙˙˙˙ ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
oj ciężko jest lekko żyć
Robert
-----------------------------------
˙˙˙˙˙˙ ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ ǝz ɐpoʞzs ˙˙˙˙˙˙˙ ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
oj ciężko jest lekko żyć
-
- Posty: 35
- Rejestracja: sobota, 21 cze 2014, 17:57
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
Świeżo ściętej? Surowe, mokre drewno? To będziesz miał mnóstwo garbników w trunku, powinieneś szczapkę przynajmniej wysuszyć do suchości.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 324
- Rejestracja: sobota, 22 wrz 2012, 18:23
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 37 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
Najważniejsze - drewno musi! być okorowane i wysuszone. Koniecznie wysuszone.
Moim zdaniem szczypka za duża. Kilka, grubości ołówka będzie lepsze. Długość macerowania/leżakowania mim zdaniem - bez ograniczenia czasowego.piiootreek pisze: Czy szczapka nie jest za duża? Jak długo macerować i potem leżakować?
Najważniejsze - drewno musi! być okorowane i wysuszone. Koniecznie wysuszone.
-
- Posty: 35
- Rejestracja: sobota, 21 cze 2014, 17:57
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
-
- Posty: 336
- Rejestracja: piątek, 31 sty 2014, 21:02
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
Bardzo ciekawy wątek . Osobiście zainteresowało mnie podejście@gr000by do łączenia różnych
gatunków drewna z dębem w smaczeniu i starzeniu naszych trunków.
Generalnie dąb do starzenia to jest klasyka więc może warto dalej stosować ten dodatek,ale próbować
łączyć go z innymi gatunkami drewna ale pod profil smakowy danego destylatu.
Na przykład do destylatu jabłkowego do dębu dodawać szczapy jabłoni, itd.....
Z pewnością jest kwestią doświadczeń i prób co poszczególny gatunek drewna wnosi do trunku a to nie zawsze jest tak wprost zbieżne jak podałem we wcześniejszym przykładzie.
Również Zastosowanie szczap suszonych a opiekanych w różnym stopniu da nieco inny efekt.
Ciekawi mnie efekt smakowy opiekanej czereśni,będę czekał na opinie @gr000by.
Osobiście zrobiłem eksperyment ze szczapami dębowymi mocno opalonym na palniku gazowym do stanu powierzchniowego zwęglenia. Były nieco grubsze ok.10- 12mm. aby w środku po zwęgleniu zostało coś żywego dębu. Macerowałem je kilka tygodni w winie Lm,MF,F, aby następnie posłużyły do starzenia destylatu.Wino na początku miało zbyt dużo w aromacie i smaku wędzarni i spaleniska,ale po jakimś czasie ta niekorzystna cecha znikła.
gatunków drewna z dębem w smaczeniu i starzeniu naszych trunków.
Generalnie dąb do starzenia to jest klasyka więc może warto dalej stosować ten dodatek,ale próbować
łączyć go z innymi gatunkami drewna ale pod profil smakowy danego destylatu.
Na przykład do destylatu jabłkowego do dębu dodawać szczapy jabłoni, itd.....
Z pewnością jest kwestią doświadczeń i prób co poszczególny gatunek drewna wnosi do trunku a to nie zawsze jest tak wprost zbieżne jak podałem we wcześniejszym przykładzie.
Również Zastosowanie szczap suszonych a opiekanych w różnym stopniu da nieco inny efekt.
Ciekawi mnie efekt smakowy opiekanej czereśni,będę czekał na opinie @gr000by.
Osobiście zrobiłem eksperyment ze szczapami dębowymi mocno opalonym na palniku gazowym do stanu powierzchniowego zwęglenia. Były nieco grubsze ok.10- 12mm. aby w środku po zwęgleniu zostało coś żywego dębu. Macerowałem je kilka tygodni w winie Lm,MF,F, aby następnie posłużyły do starzenia destylatu.Wino na początku miało zbyt dużo w aromacie i smaku wędzarni i spaleniska,ale po jakimś czasie ta niekorzystna cecha znikła.
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
Opiekane szczapy czereśniowe jeszcze leżą nietknięte. Przy najbliższej okazji zaleję je czystą wódką i zobaczę co wyszło. Za to surowe szczapy czereśniowe nieco mnie rozczarowały, solo się nie nadają do uszlachetniania (chyba że dla maniaków drewna), ale jako kilkuprocentowy dodatek do dębu już mogą być ciekawe.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
Zalałem szczapy czereśniowe pieczone (2 sztuki) 250ml wódki w poniedziałek. W czwartek trunek nabrał już złotego koloru oraz ciekawego słodko-owocowego zapachu. W smaku jest jeszcze dość surowy, owocowo-drewniany, z nutką dymu i karmelu. Kolejna próba za niecały tydzień. Chyba muszę dolać wódki, bo szczapy czereśniowe znacznie szybciej starzą trunek niż dębowe.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
Kibicuję Wam bardzo w próbach z owocowymi szczapkami. Bo sam mam zamiar przeprowadzić takie próby.
Ale czy Was nie zastanowił fakt iż beczek z drzew owocowych do przechowywania destylatów nie używa się wcale? Przynajmniej ja o takim fakcie nie słyszałem.
Czy to jest kwestia nieznanych nam negatywnych ubocznych efektów, czy ograniczenia surowcowe. Po prostu drzew owocowych jest mniej niż dębowych. Czy też po prostu tradycja i przyzwyczajenia smakowe?
Ale czy Was nie zastanowił fakt iż beczek z drzew owocowych do przechowywania destylatów nie używa się wcale? Przynajmniej ja o takim fakcie nie słyszałem.
Czy to jest kwestia nieznanych nam negatywnych ubocznych efektów, czy ograniczenia surowcowe. Po prostu drzew owocowych jest mniej niż dębowych. Czy też po prostu tradycja i przyzwyczajenia smakowe?
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
Najszybciej "starzyły" nieopiekane szczapy z orzecha włoskiego, w kilka minut trunek miał słomkowy kolor i paskudnie gorzki smak , przeznaczyłem wtedy te szczapy na rozpałkę do kominka. Mam jeszcze jeden kawałek opiekanego orzecha włoskiego i mam dylemat czy go zalać czy nie po próbie ze szczapami nieopiekanymi.
Co do wykorzystania drewna owocowego w beczkach, to jak już to robi się z niego kilka klepek w beczce. Może mieć to związek z wpływem na walory organoleptyczne, bo trunek musiałby krótko leżakować w takiej beczce owocowej, albo ma to związek z problemem uzyskania odpowiedniej ilości drewna. W końcu dąb rośnie prosty i solidny, a drzewa owocowe zwykle nie rosną tak prosto i dodatkowo owocują (niektóre nawet bardzo), co przekłada się też na jakość przyszłego surowca na drewno.
Co do wykorzystania drewna owocowego w beczkach, to jak już to robi się z niego kilka klepek w beczce. Może mieć to związek z wpływem na walory organoleptyczne, bo trunek musiałby krótko leżakować w takiej beczce owocowej, albo ma to związek z problemem uzyskania odpowiedniej ilości drewna. W końcu dąb rośnie prosty i solidny, a drzewa owocowe zwykle nie rosną tak prosto i dodatkowo owocują (niektóre nawet bardzo), co przekłada się też na jakość przyszłego surowca na drewno.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 1723
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
- akacjowych- do destylatów owocowych, daje delikatniejsze nuty niż dąb czy morwa
- z drewna morwy- do destylatów z owoców pestkowych, nadaje bursztynowy kolor
- kasztanowca
- jesionu- do destylatów zbożowych i owocowych, nie oddaje koloru
- wiśni
Niektóre z tych beczek są lakierowane lakierami oddychającymi, zdaje się jesion jest nawet woskowany wewnątrz. Bez tych zabiegów mogłyby przeciekać,
lesgo58 pisze: Ale czy Was nie zastanowił fakt iż beczek z drzew owocowych do przechowywania destylatów nie używa się wcale?
Do starzenia destylatów używa się m.in. beczek;gr000by pisze: Co do wykorzystania drewna owocowego w beczkach, to jak już to robi się z niego kilka klepek w beczce.
- akacjowych- do destylatów owocowych, daje delikatniejsze nuty niż dąb czy morwa
- z drewna morwy- do destylatów z owoców pestkowych, nadaje bursztynowy kolor
- kasztanowca
- jesionu- do destylatów zbożowych i owocowych, nie oddaje koloru
- wiśni
Niektóre z tych beczek są lakierowane lakierami oddychającymi, zdaje się jesion jest nawet woskowany wewnątrz. Bez tych zabiegów mogłyby przeciekać,
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
-
- Posty: 1043
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 264 razy
- Otrzymał podziękowanie: 182 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
Powiedzcie mi proszę, mam dojście do starych beczek lub ich części po irlandzkim Bushmills-e. Znajomy wynonuje z nich ręcznie robione swieczniki i ozdoby sprzedaje je nawet w swoim sklepie. Aktualnie jest na urlopie ale myślę że nie będzie problemu aby odnowić kontakt z jego dostawcą, z tego co pamiętam była nawet możliwość kupienia całych beczek nie znam teraz cen na pewno się dobiem.
Czy takie stare beki będą sie nadawać do starzenia destylatu?
Czy takie stare beki będą sie nadawać do starzenia destylatu?
-
- Posty: 2768
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 435 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 2993
- Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centrum
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
Zależy jak stare. Można również zrobić chipsy/szczapki, jeśli beki za duże będą.boxer1981228 pisze:Powiedzcie mi proszę, mam dojście do starych beczek lub ich części po irlandzkim Bushmills-e. Znajomy wynonuje z nich ręcznie robione swieczniki i ozdoby sprzedaje je nawet w swoim sklepie. Aktualnie jest na urlopie ale myślę że nie będzie problemu aby odnowić kontakt z jego dostawcą, z tego co pamiętam była nawet możliwość kupienia całych beczek nie znam teraz cen na pewno się dobiem.
Czy takie stare beki będą sie nadawać do starzenia destylatu?
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
Witam Wszystkich, jest to mój pierwszy post i zaraz z zapytaniem. Intryguje mnie sprawa czipsów dębowych tych opiekanych. Przecież jeśli opiekam kawałek drzewa, to efekt opiekania będzie widoczny tylko w części powierzchniowej i przypowierzchniowej drewna łącznie z efektem zapachowym. Tutaj mam czipsy kupione i choć efekt z destylatem jest raczej dobry to nie potrafie sobie wyjaśnić, dlaczego efekt przypieczenia widoczny jest w całej masie czipsa, bez charakterystycznego zapachu przypieczenia. A może, czipsy poddane były moczeniu w jakimś płynie czy innej bejcy. Tak to jedynie mogę sobie wytłumaczyć a może nie wiem wszystkiego. Dziękuje.
-
- Posty: 35
- Rejestracja: sobota, 21 cze 2014, 17:57
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
Witam, kilka postów wcześniej dałem fotkę z kawałkiem drewna ze śliwki węgierki. Po 2 dniach destylat nabrał koloru drewienka. Natomiast po 10 dniach nastąpiła degustacja, efekty: kolor piękny bursztynowy; brak zapachu owocowego; smak bardzo łagodny pomimo 50%. Ogólnie jestem bardzo pozytywnie zaskoczony i to jest jeden z tych smaków których szukam w gorzałce. Destylat testowy to cukrówka 2 razy destylowana na pot-stilu, niefiltrowana.
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
Witam Wszystkich, teraz dopiero zauważyłem, że temat "kupnych prażonych dębowych czipsów", temat pod rozwagę, podjęty został przez frankonia 30 marca 2010roku. Minie więc niebawem 5 lat. Rad jestem, że już wcześniej, ktoś zauważył to o czym napisałem kilka dni temu. Rozumie, że skoro nikt nie podejmuje tego tematu, jest on nadal zagadką. Nie ulega wątpliwości, że ważne jest to co proponują nam internetowe sklepy, to co moczymy, wlewamy, mieszamy i pijemy. Mam nadzieje, że temat palonych dębowych czipsów, wyglądających na nie przypiekane a raczej moczone w bliżej nie znanej cieczy, prędzej czy później zostanie wyjaśniony. Dziękuje i pozdrawiam.