Witam. Proszę o radę.
Mam problem z nastawem dundru + cukier trzcinowy.
Pierwszy nastaw zrobiłem z samej melasy trzcinowej.
Drugi chciałem zrobić z dundru i cukru trzcinowego. Do beczki wlałem około 50 litrów dundru i około 40 litrów wody, wsypałem cukier na początek 15 kg. Cukromierz pokazywał 13 stopni BRIX. Dunder był „świeży” upłynęło 4-5 dni od jego przepędzenia. Temperatura w pomieszczeniu 23-25 ℃.
Przed dodaniem drożdży całość napowietrzyłem około godziny napowietrzaczem akwariowym.
Ponieważ przez tydzień nastaw nie ruszył dodałem jeszcze drożdży (około połowę porcji).
Po kolejnym tygodniu kiedy w dalszym ciągu nic się nie działo skosztowałem nastawu i jest on lekko kwaśny, miernik PH pokazuje w zależności od beczki od 4.8 do 5.0. Na powierzchni zaczął się tworzyć biały nalot.
Nie znam się na tym ale zastanawiam się czy nie zabić wszystkich drożdży i nie tylko pirosiarczynem potasu?
Nigdy czegoś takiego nie miałem, może to jakaś feralna melasa - kolumbijska? Czy się da i jak to jeszcze uratować?
Problem z nastawem dundru + cukier trzcinowy na rum
-
- Posty: 2926
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Problem z nastawem dundru + cukier trzcinowy na rum
@kwik44
Myślisz, że 13 stopni BRIX to za dużo?
@Góral bagienny zrobiłem tak jak poleciłeś. Dałem 40% dundru i 60% wody, dodałem jeszcze dla pewności samych drożdży z cukrem.
Jak ruszyły wlałem je do nastawu.
Tak jak przypuszczałem nic się nie dzieje, spodziewałem się tego ponieważ od lat dundru wcale nie rozcieńczałem, dodawałem tylko cukier trzcinowy i drożdże a fermentacja zawsze mi ruszała. Przyczyna musi być inna, szkolnych błędów już raczej nie robię. Tak mi się wydaje.
Przypuszczam. że melasa była czymś zanieczyszczona, ponieważ fermentacja wyglądała inaczej niż zwykle.
Jeszcze ze 3 dni będę próbował a jak nic to całość poleci do kanału, szkoda czasu.
Myślisz, że 13 stopni BRIX to za dużo?
@Góral bagienny zrobiłem tak jak poleciłeś. Dałem 40% dundru i 60% wody, dodałem jeszcze dla pewności samych drożdży z cukrem.
Jak ruszyły wlałem je do nastawu.
Tak jak przypuszczałem nic się nie dzieje, spodziewałem się tego ponieważ od lat dundru wcale nie rozcieńczałem, dodawałem tylko cukier trzcinowy i drożdże a fermentacja zawsze mi ruszała. Przyczyna musi być inna, szkolnych błędów już raczej nie robię. Tak mi się wydaje.
Przypuszczam. że melasa była czymś zanieczyszczona, ponieważ fermentacja wyglądała inaczej niż zwykle.
Jeszcze ze 3 dni będę próbował a jak nic to całość poleci do kanału, szkoda czasu.
-
- Posty: 2595
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 236 razy
- Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: Problem z nastawem dundru + cukier trzcinowy na rum
Panowie, 13 Bx to 12,5 Blg, to nie jest przyczyna.
Poziom cukru 12,5 Blg, czyli niski, Ph w miarę ok, napowietrzone, temperatura też w porządku, czyli nie ma wyjścia, albo drożdże do bani, albo jakieś dodatki, które zabijają drożdże.
Chyba nic z tego nie będzie.
Poziom cukru 12,5 Blg, czyli niski, Ph w miarę ok, napowietrzone, temperatura też w porządku, czyli nie ma wyjścia, albo drożdże do bani, albo jakieś dodatki, które zabijają drożdże.
Chyba nic z tego nie będzie.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 2373
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Problem z nastawem dundru + cukier trzcinowy na rum
Drugi nastaw z całości z dundru startują mi bez problemu. A ty jeszcze dodałeś wody, więc powinno ruszyć.
Mogłeś trafić kiepskie drożdże, ale dwie paczki....mhm.
Możesz spróbować zagotować nastaw, napowietrzyć i dodać drożdże. Mi tak kiedyś felerny nastaw z którym miałem problemy wystartował. Zabijesz drobno ustroje które mogły się już rozwinąć.
K.
Mogłeś trafić kiepskie drożdże, ale dwie paczki....mhm.
Możesz spróbować zagotować nastaw, napowietrzyć i dodać drożdże. Mi tak kiedyś felerny nastaw z którym miałem problemy wystartował. Zabijesz drobno ustroje które mogły się już rozwinąć.
K.
Ostatnio zmieniony niedziela, 16 lip 2023, 19:49 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.