Problem z nastawem dundru + cukier trzcinowy na rum

Tu podejmiemy próby otrzymania trunku wilków morskich.

Autor tematu
Sinel
2
Posty: 2
Rejestracja: sobota, 29 sty 2022, 17:21

Post autor: Sinel »

Witam. Proszę o radę.
Mam problem z nastawem dundru + cukier trzcinowy.
Pierwszy nastaw zrobiłem z samej melasy trzcinowej.
Drugi chciałem zrobić z dundru i cukru trzcinowego. Do beczki wlałem około 50 litrów dundru i około 40 litrów wody, wsypałem cukier na początek 15 kg. Cukromierz pokazywał 13 stopni BRIX. Dunder był „świeży” upłynęło 4-5 dni od jego przepędzenia. Temperatura w pomieszczeniu 23-25 ℃.
Przed dodaniem drożdży całość napowietrzyłem około godziny napowietrzaczem akwariowym.
Ponieważ przez tydzień nastaw nie ruszył dodałem jeszcze drożdży (około połowę porcji).
Po kolejnym tygodniu kiedy w dalszym ciągu nic się nie działo skosztowałem nastawu i jest on lekko kwaśny, miernik PH pokazuje w zależności od beczki od 4.8 do 5.0. Na powierzchni zaczął się tworzyć biały nalot.
Nie znam się na tym ale zastanawiam się czy nie zabić wszystkich drożdży i nie tylko pirosiarczynem potasu?
Nigdy czegoś takiego nie miałem, może to jakaś feralna melasa - kolumbijska? Czy się da i jak to jeszcze uratować?
Ostatnio zmieniony piątek, 14 lip 2023, 10:46 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2926
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Problem z nastawem dundru + cukier trzcinowy na rum

Post autor: Góral bagienny »

:witam: Za dużo dundru w nastawie.
Rozcieńcz i wtedy drożdże powinny ruszyć.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

kwik44
1250
Posty: 1266
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Problem z nastawem dundru + cukier trzcinowy na rum

Post autor: kwik44 »

Dokładnie. Patrz na BLG. W dużym drożdże nie ruszą...

Autor tematu
Sinel
2
Posty: 2
Rejestracja: sobota, 29 sty 2022, 17:21
Re: Problem z nastawem dundru + cukier trzcinowy na rum

Post autor: Sinel »

@kwik44
Myślisz, że 13 stopni BRIX to za dużo?
@Góral bagienny zrobiłem tak jak poleciłeś. Dałem 40% dundru i 60% wody, dodałem jeszcze dla pewności samych drożdży z cukrem.
Jak ruszyły wlałem je do nastawu.
Tak jak przypuszczałem nic się nie dzieje, spodziewałem się tego ponieważ od lat dundru wcale nie rozcieńczałem, dodawałem tylko cukier trzcinowy i drożdże a fermentacja zawsze mi ruszała. Przyczyna musi być inna, szkolnych błędów już raczej nie robię. Tak mi się wydaje.
Przypuszczam. że melasa była czymś zanieczyszczona, ponieważ fermentacja wyglądała inaczej niż zwykle.
Jeszcze ze 3 dni będę próbował a jak nic to całość poleci do kanału, szkoda czasu.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2595
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 236 razy
Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: Problem z nastawem dundru + cukier trzcinowy na rum

Post autor: jakis1234 »

Panowie, 13 Bx to 12,5 Blg, to nie jest przyczyna.
Poziom cukru 12,5 Blg, czyli niski, Ph w miarę ok, napowietrzone, temperatura też w porządku, czyli nie ma wyjścia, albo drożdże do bani, albo jakieś dodatki, które zabijają drożdże.
Chyba nic z tego nie będzie.
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2371
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Problem z nastawem dundru + cukier trzcinowy na rum

Post autor: Kamal »

Drugi nastaw z całości z dundru startują mi bez problemu. A ty jeszcze dodałeś wody, więc powinno ruszyć.
Mogłeś trafić kiepskie drożdże, ale dwie paczki....mhm.
Możesz spróbować zagotować nastaw, napowietrzyć i dodać drożdże. Mi tak kiedyś felerny nastaw z którym miałem problemy wystartował. Zabijesz drobno ustroje które mogły się już rozwinąć.
K.
Ostatnio zmieniony niedziela, 16 lip 2023, 19:49 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastaw na Rum”