Domowy gin.
-
Autor tematu - Posty: 28
- Rejestracja: piątek, 15 lis 2019, 17:57
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Witam.
Pytanie mam odnośnie maceracji destylatu na gin
Znalazłem taki oto przepis:
- 3 litry destylatu około 40-50%.
- owoce jałowca 40 g.
- kolendra 20 g.
- goździki 2-3 sztuki.
- anyżek 5 g.
- kminek 5 g.
- kardamon 5 ziaren.
- skórka z cytryny i połówki pomarańczy (bez albedo).
- cynamon około 1/2 laski.
Całość macerujemy od 24 do 48 h. Rozcieńczamy do około 20% i destylujemy.
W pot stillu podobno lepiej dać o połowę mniej przypraw niż przy kolumnie.
Podstawowe składniki to podobno owoce jałowca i kolendra, reszte można zmieniać.
Co sądzicie o takim przepisie ?
Pytanie mam odnośnie maceracji destylatu na gin
Znalazłem taki oto przepis:
- 3 litry destylatu około 40-50%.
- owoce jałowca 40 g.
- kolendra 20 g.
- goździki 2-3 sztuki.
- anyżek 5 g.
- kminek 5 g.
- kardamon 5 ziaren.
- skórka z cytryny i połówki pomarańczy (bez albedo).
- cynamon około 1/2 laski.
Całość macerujemy od 24 do 48 h. Rozcieńczamy do około 20% i destylujemy.
W pot stillu podobno lepiej dać o połowę mniej przypraw niż przy kolumnie.
Podstawowe składniki to podobno owoce jałowca i kolendra, reszte można zmieniać.
Co sądzicie o takim przepisie ?
Jezus umiał zamienić wodę w wino... Czyli My jesteśmy level wyżej?
Pozdrawiam, Krzysiek.
Pozdrawiam, Krzysiek.
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 485
- Rejestracja: czwartek, 20 sie 2009, 21:18
- Podziękował: 138 razy
- Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: Domowy gin.
Podstawa to jałowiec, kardamon. Ten przepis jest OK, zrób będziesz wiedział co zmienić.
Jałowiec mam przed domem, ale zastosowałem ostatnio z Indii, był delikatniejszy i słodki. Mój w stronę pieprzu idzie, musisz poszukać swoich smaków.
Dla żony robię gin. Już myślę o nowym
Jałowiec mam przed domem, ale zastosowałem ostatnio z Indii, był delikatniejszy i słodki. Mój w stronę pieprzu idzie, musisz poszukać swoich smaków.
Dla żony robię gin. Już myślę o nowym
https://www.youtube.com/watch?v=Kuv7n0x3hko
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA
-
- Posty: 1032
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 260 razy
- Otrzymał podziękowanie: 180 razy
Re: Domowy gin.
Po co wyważacie otwarte drzwi?
trunki-smakowe-typu-gin-jalowcowka-anyz ... .html#p234
W tym temacie jest wszystko. Przepis Juliusza jest najlepszy. Zrób pierwszy raz a potem będziesz przerabiał.
Box
trunki-smakowe-typu-gin-jalowcowka-anyz ... .html#p234
W tym temacie jest wszystko. Przepis Juliusza jest najlepszy. Zrób pierwszy raz a potem będziesz przerabiał.
Box
-
- Posty: 57
- Rejestracja: sobota, 11 maja 2019, 22:27
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
-
- Posty: 1
- Rejestracja: wtorek, 4 lut 2020, 14:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)