Domowy gin.

Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...
Awatar użytkownika

Autor tematu
Vinagaut
20
Posty: 28
Rejestracja: piątek, 15 lis 2019, 17:57
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy

Post autor: Vinagaut »

Witam.
Pytanie mam odnośnie maceracji destylatu na gin :)

Znalazłem taki oto przepis:
- 3 litry destylatu około 40-50%.
- owoce jałowca 40 g.
- kolendra 20 g.
- goździki 2-3 sztuki.
- anyżek 5 g.
- kminek 5 g.
- kardamon 5 ziaren.
- skórka z cytryny i połówki pomarańczy (bez albedo).
- cynamon około 1/2 laski.

Całość macerujemy od 24 do 48 h. Rozcieńczamy do około 20% i destylujemy.

W pot stillu podobno lepiej dać o połowę mniej przypraw niż przy kolumnie.

Podstawowe składniki to podobno owoce jałowca i kolendra, reszte można zmieniać.

Co sądzicie o takim przepisie ?
Jezus umiał zamienić wodę w wino... Czyli My jesteśmy level wyżej?


Pozdrawiam, Krzysiek.
koncentraty wina
Awatar użytkownika

gary1966
450
Posty: 485
Rejestracja: czwartek, 20 sie 2009, 21:18
Podziękował: 138 razy
Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: Domowy gin.

Post autor: gary1966 »

Serwus, jak dla mnie, to dałbym 30 g Kardamonu i wykluczył to czego nie lubię. Macerację bym pominął, destylawał od razu na krótkiej rurze, 50 %wy wsad z najlepszego spirytusu na jaki Cię stać.
https://www.youtube.com/watch?v=Kuv7n0x3hko
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA
Awatar użytkownika

Autor tematu
Vinagaut
20
Posty: 28
Rejestracja: piątek, 15 lis 2019, 17:57
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Domowy gin.

Post autor: Vinagaut »

Destylowałbyś 50% trunek ?
Jezus umiał zamienić wodę w wino... Czyli My jesteśmy level wyżej?


Pozdrawiam, Krzysiek.

arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: Domowy gin.

Post autor: arTii »

Ja destylowałem...
TYlko jednak faktycznie macerowałem przez 3 tygodnie ziarna jałowca w czystym rektyfikacie
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Awatar użytkownika

gary1966
450
Posty: 485
Rejestracja: czwartek, 20 sie 2009, 21:18
Podziękował: 138 razy
Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: Domowy gin.

Post autor: gary1966 »

Vinagaut pisze:Destylowałbyś 50% trunek ?
Tak robię.
https://www.youtube.com/watch?v=Kuv7n0x3hko
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA
Awatar użytkownika

Autor tematu
Vinagaut
20
Posty: 28
Rejestracja: piątek, 15 lis 2019, 17:57
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Domowy gin.

Post autor: Vinagaut »

Jakich dodatków używasz żeby uzyskac smak ginu ;) ? Jesli można wiedzieć :)
Jezus umiał zamienić wodę w wino... Czyli My jesteśmy level wyżej?


Pozdrawiam, Krzysiek.

arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: Domowy gin.

Post autor: arTii »

Owoce jałowca, gorczyca, anyż
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Awatar użytkownika

gary1966
450
Posty: 485
Rejestracja: czwartek, 20 sie 2009, 21:18
Podziękował: 138 razy
Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: Domowy gin.

Post autor: gary1966 »

Podstawa to jałowiec, kardamon. Ten przepis jest OK, zrób będziesz wiedział co zmienić.
Jałowiec mam przed domem, ale zastosowałem ostatnio z Indii, był delikatniejszy i słodki. Mój w stronę pieprzu idzie, musisz poszukać swoich smaków.
Dla żony robię gin. Już myślę o nowym :odlot:
https://www.youtube.com/watch?v=Kuv7n0x3hko
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA
Awatar użytkownika

Autor tematu
Vinagaut
20
Posty: 28
Rejestracja: piątek, 15 lis 2019, 17:57
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Domowy gin.

Post autor: Vinagaut »

Myślę, że zrezygnuje z anyżku, cynamonu i goździków... :scratch:
Jezus umiał zamienić wodę w wino... Czyli My jesteśmy level wyżej?


Pozdrawiam, Krzysiek.

boxer1981228
1000
Posty: 1029
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 256 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Domowy gin.

Post autor: boxer1981228 »

Po co wyważacie otwarte drzwi?

trunki-smakowe-typu-gin-jalowcowka-anyz ... .html#p234

W tym temacie jest wszystko. Przepis Juliusza jest najlepszy. Zrób pierwszy raz a potem będziesz przerabiał.

Box
Awatar użytkownika

Autor tematu
Vinagaut
20
Posty: 28
Rejestracja: piątek, 15 lis 2019, 17:57
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Domowy gin.

Post autor: Vinagaut »

Dzięki Mistrzu :) można zamknąć temat ;)
Jezus umiał zamienić wodę w wino... Czyli My jesteśmy level wyżej?


Pozdrawiam, Krzysiek.
Awatar użytkownika

marcingrzesik
50
Posty: 57
Rejestracja: sobota, 11 maja 2019, 22:27
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Domowy gin.

Post autor: marcingrzesik »

Mój zestaw i jest kozak, chilli tylko na dobę bo imbir też daje mocy. Gałka, rozmaryn i tymianekObrazekObrazek

Sent from my LYA-L09 using Tapatalk

rennydoll3
1
Posty: 1
Rejestracja: wtorek, 4 lut 2020, 14:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Re: Domowy gin.

Post autor: rennydoll3 »

dzięki za przepis ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy smakowe”