Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.

Autor tematu
arTii
650
Posty: 696
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 18:55
Krótko o sobie: ponad 40 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od niedawna - mój własny :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: podkarpackie
Załączniki
Zacier z mąki słodowanej

Postautor: arTii » sobota, 5 paź 2019, 08:53

Znalazłem w sieci sprzedawce mąki z jęczmienia słodowanego - cena chyba dość ciekawa - 3,80zł/kg + dostawa
Powyżej 300kg 3,50 z dostawą :)
I teraz zastanawiam się jak to dobrze spożytkować - bo nie ukrywam, że korci mnie te 300kg - trochę dla mnie samego dużo, ale może w okolicy (podkarpackie) znajdzie się ktoś kto będzie chętny na jakąś część.
Ktoś już robił z tego? Jak tego nie zepsuć?
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
http://forum.nettemp.pl, http://wiki.nettemp.pl


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

kwik44
750
Posty: 762
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 10:17
Załączniki
Re: Zacier z mąki słodowanej

Postautor: kwik44 » sobota, 5 paź 2019, 11:15

A nie taniej i łatwiej kupić zwykły pilzneński słód i kazać sobie zmielić? Wtedy jest przynajmniej pewność, że masz słód. No i możesz kupować po 25kg. Nie potrafię powiedzieć czy to się samo zatrze. W teorii powinno, ale zależy co z tą mąką robiono. Jak nie masz płaszcza, to moim zdaniem słód łatwiej zatrzeć.

Awatar użytkownika

Doody
1900
Posty: 1940
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Zacier z mąki słodowanej

Postautor: Doody » sobota, 5 paź 2019, 20:34

Kwik ma rację. W malteurop wyjdzie taniej i
pewniej
Pozdrawiam
Darek


Autor tematu
arTii
650
Posty: 696
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 18:55
Krótko o sobie: ponad 40 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od niedawna - mój własny :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: podkarpackie
Załączniki
Re: Zacier z mąki słodowanej

Postautor: arTii » niedziela, 6 paź 2019, 08:55

Dzięki - chyba wyleczyłem się z mąki ze słodu :) Tylko w malteurop nie zmielą mi słodu, będę musiał sobie kupić jakiś młynek/śrutownik - i tak o tym myślałem, ale jakoś nie było sposobności. A że zima idzie, to będzie czas na różne eksperymenty, to zapewne się skuszę.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
http://forum.nettemp.pl, http://wiki.nettemp.pl

Awatar użytkownika

Doody
1900
Posty: 1940
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Zacier z mąki słodowanej

Postautor: Doody » niedziela, 6 paź 2019, 10:20

Ja jadę na wiochę, do gościa który ma kury i śrutuję za flaszkę 50kg w dosłownie 5 minut.
Pozdrawiam
Darek


Autor tematu
arTii
650
Posty: 696
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 18:55
Krótko o sobie: ponad 40 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od niedawna - mój własny :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: podkarpackie
Załączniki
Re: Zacier z mąki słodowanej

Postautor: arTii » niedziela, 6 paź 2019, 11:06

Ja tez mogę - mam znajomego który ma śrutownik. Ale to trzeba jechać itp... a swoje to jest swoje.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
http://forum.nettemp.pl, http://wiki.nettemp.pl

Awatar użytkownika

psotamt
500
Posty: 536
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Lubię poeksperymentować, bo wszystko co nowe ciekawsze i przyjemniejsze
Ulubiony Alkohol: Teraz już własny
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Mazowsze
Załączniki
Re: Zacier z mąki słodowanej

Postautor: psotamt » niedziela, 6 paź 2019, 13:53

arTii pisze:Ale to trzeba jechać itp...
Spójrz na to z innej strony, jedziesz, podziwiasz okolicę, podtrzymujesz przyjazne stosunki, nie masz bałaganu u siebie, nie zagracasz miejsca, o kasie na zakupy nie wspomnę. A przy okazji będąc u znajomego pokusisz się na jakąś śrutę z pszenicy, czy mieszankę i zrobisz coś wyjątkowego. Jak dla mnie same plusy, żadnego minusa :D
Aby dowiedzieć się kto naprawdę tobą rządzi, sprawdź po prostu, kogo nie wolno ci krytykować.
Voltaire


Autor tematu
arTii
650
Posty: 696
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 18:55
Krótko o sobie: ponad 40 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od niedawna - mój własny :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: podkarpackie
Załączniki
Re: Zacier z mąki słodowanej

Postautor: arTii » niedziela, 6 paź 2019, 14:11

A spójrz na to tak:
- pojadę do znajomego - nie napiję się nic, bo pojadę samochodem (5km nie będę worka dźwigał)
- mam swoje - może ktoś ze znajomych wdepnie żeby mu ześrutować jakieś zboże i coś łyknę przy okazji
:-P
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
http://forum.nettemp.pl, http://wiki.nettemp.pl


Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość